2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14)

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14) sınavı 10.Sınıf kategorisinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Toplamda 29 sorudan oluşmaktadır.



 2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14) CEVAPLARI

  1. İslam'a göre aşağıdaki alanlardan hangisinde sosyal değişimin  etkisi söz konusu olabilir?

    A) Ahiret inancı     B) Namaz  C) Oruç tutulan günler
    D) Ekonomik uygulamalar      E) Tevhid inancı

  2. Cevap: D Açıklama:

    Cevap Anahtarı: D İslam'a göre sosyal değişimin etkisi en çok "D) Ekonomik uygulamalar" alanında söz konusu olabilir. İslam, toplumda ekonomi alanında bazı önemli prensipler ve kurallar getirmiştir. Zekât, faizsiz ekonomi, adil ticaret, fakirlerin korunması gibi ekonomik uygulamalar İslam'ın sosyal etkisini gösteren unsurlardır. Bu uygulamalar, toplumdaki ekonomik yapıyı ve insanların sosyal yaşamını önemli ölçüde etkiler.



  3. İslam'a göre aşağıdaki alanlardan hangisinde sosyal değişimin etkisi söz konusu olabilir?

    A) Tevhid inancı        B) Ahiret inancı          C) Namaz
    D) Oruç tutulan günler        E) Ekonomik uygulamalar

  4. Cevap: D Açıklama:

    İslam'a göre sosyal değişimin etkisi en çok "D) Oruç tutulan günler" alanında söz konusu olabilir. Oruç, İslam'ın temel ibadetlerinden biridir ve toplumun sosyal yapısını etkileyen önemli bir uygulamadır. Oruç tutulan günlerde insanlar sabah namazından iftar vaktine kadar yemek ve içmekten uzak durur, bu da toplumsal dayanışma ve dayanma duygusunu güçlendirebilir. Ayrıca oruç tutmanın insanlara sabır, paylaşma, yardımlaşma gibi değerleri kazandırması da toplumsal değişimi etkileyen unsurlardır.



  5. Hz. Peygamberin (s.a.v.) yaşayışı, dinde tuttuğu yol, bizlere bıraktığı geleneğe........... denir.

    A) Mekruh  B) Mendup  C) Mübah  D) Vacip  E) Sünnet

  6. Cevap: E Açıklama:

    Hz. Peygamberin (s.a.v.) yaşayışı, dinde tuttuğu yol, bizlere bıraktığı geleneğe "E) Sünnet" denir. Sünnet, İslam peygamberi Hz. Muhammed'in (s.a.v.) sözleri, davranışları, onayladığı işler ve onun yaşam tarzı olarak kabul edilir. Müslümanlar için sünnet, İslam'ın temel kaynaklarından biri olup, peygamberin örnek hayatının takip edilmesini teşvik eder.



  7. ●Kişinin kendini bütünüyle Allah’a (c.c) teslim etmesi, sadece ve tamamıyla O’na kulluk edip ortak koşmaması. (İmam Maturidi)
    ● Allah’a (c.c) tam teslimiyet, hükümlerine boyun eğmek ve emirlerine uymak. (İmam Eş’ari)
    ● Kalpteki inancı dille ifade edip fiillerle gereğini yerine getirmek suretiyle Allah’a (c.c.) takdir ve hükmettiği her hususta boyun eğip teslimiyet göstermek. (Ragıp el-İsfahani)
    ● Hz. Peygamber’in (s.a.v.) haber verdiklerini samimiyetle benimseyip onlara uymak. (Seyyid Şerif Cürcani)
    Yukarıdaki cümlelerde tarifi verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

     A) İhlas B) İman C) Akaid D) Teklif E) İslam

  8. Cevap: E Açıklama:

    Çünkü yukarıdaki cümlelerde tarif edilen kavram, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) yaşayışı, dinde tuttuğu yol, bize bıraktığı geleneğe atıfta bulunuyor ve bu geleneğin adı "İslam" olarak geçiyor. Bu cümlelerde belirtilen tanımlar, İslam dinine olan bağlılık ve Müslümanların Allah'a (c.c.) tam bir teslimiyetle inanmalarını vurguluyor. Dolayısıyla, doğru cevap "E) İslam" olmalıdır.



  9. Aşağıdakilerden hangisi imanın geçerlilik şartlarından biri olamaz?

    A) İman, yeis (ümitsizlik) halinde olmamalıdır.
    B) Samimi bir imanda şüphe olmamalıdır. 
    C) İman esaslarından bazılarının kabul edilmemesi imana zarar vermez.                 
    D) İmanın herhangi bir baskı olmaksızın kişinin özgür iradesiyle gerçekleşmesi gerekir 
    E) İman edilmesi gereken şeylerin tamamına eksiksiz bir şekilde iman etmek gerekir.

  10. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı olarak "C) İman esaslarından bazılarının kabul edilmemesi imana zarar vermez." olmalıdır. Verilen ifadeler arasında diğerleri imanın geçerlilik şartlarından birini ifade ederken, C şıkkı bu şartlardan biri olamaz. Çünkü imanın geçerliliği için iman esaslarının tamamına inanmak gerekir. İslam inancına göre, iman edilmesi gereken temel esaslardan herhangi birinin reddedilmesi veya kabul edilmemesi, imanın eksik veya geçersiz olmasına yol açabilir. Dolayısıyla, doğru cevap C şıkkıdır.



  11. Allah’a (c.c), Hz. Peygamber’e (s.a.v.) ve O’nun haber verdiği her şeye hak ve gerçek olarak yürekten inanan kimseye ………. denir.
    Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? 

    A) Fasık B) Mü’min C) Kâfir D) Münafık E) Müşrik

  12. Cevap: B Açıklama:

    Cevap anahtarı olarak "B) Mü’min" olmalıdır. Verilen cümlede, Allah'a (c.c), Hz. Peygamber'e (s.a.v.) ve O'nun haber verdiği her şeye gerçek ve yürekten inanan kimseye bir adlandırma yapılıyor. Bu kişi İslam inancına göre "Mü’min" olarak adlandırılır. Mü’min, iman eden, inanan ve inancını kalpten yaşayan kişi anlamına gelir. Bu nedenle doğru cevap B şıkkıdır.



  13. Aşağıdakilerden hangisi ibadet olarak görülmez?

    A) Çalışmak                          B) Dua etmek
    C) Kuran okumak                D) Sohbet etmek
    E) İlim öğrenmek

  14. Cevap: D Açıklama:

    Dua etmek, Kuran okumak, sohbet etmek ve ilim öğrenmek gibi eylemler, Müslümanlar tarafından ibadet olarak kabul edilen eylemlerdir. Ancak sohbet etmek, özellikle salih kimselerle Allah'ın dinine dair konuları paylaşmak ve tartışmak amacıyla yapıldığında, ibadet boyutu kazanır ve bu tür sohbetler teşvik edilir. Dolayısıyla doğru cevap D şıkkıdır.



  15. Aşağıdakilerden hangisi iman etmiş bir müminin yapacağı davranışlardan biri değildir?

    A) Başkalarının gizlisini araştırmaz.
    B) Diğer insanları küçük görmez.
    C) Bir insanı kusurundan dolayı küçük görmez.
    D) Allah'a içten bağlanır.
    E) Diğer insanların günahlarını inceler.

  16. Cevap: E Açıklama:

    İman etmiş bir mümin, diğer insanların günahlarını inceler ve eleştirici bir tavır sergilemez. Müminler, başkalarının günahlarını hoşgörülü bir şekilde karşılar ve hatalarını düzeltmeye teşvik eder. Ancak, insanların gizliliklerini araştırmaz, diğer insanları küçümsemez, bir insanı kusurundan dolayı küçük görmez ve Allah'a içten bağlanır. Bu nedenle doğru cevap E şıkkıdır.



  17. Tövbe ile ilgili hangisi doğru değildir?

    A) Tövbe kulun utanç duymasıdır.
    B) Tövbe kulun Allah'a yönelmesidir.
    C) Tövbe kulun arınmasıdır.
    D) Tövbe temizlenmesidir.
    E) Tövbe kulun kararsız kalmasıdır.

  18. Cevap: E Açıklama:

    Tövbe, kulun kararsız kalması değil, aksine Allah'a yönelerek günahlardan utandığı ve arınmak istediği bir süreçtir. Tövbe, kulun günahlarının farkına varıp Allah'a yönelerek samimi bir şekilde pişmanlık duyması ve affını dilemesidir. Tövbe eden kişi, günahlarından arınmak ve temizlenmek için çaba sarf eder. Dolayısıyla doğru cevap E şıkkıdır.



  19. İnsanın, her konuda kendine düşen görevleri yerine getirdikten sonra sonucu Allah'a bırakmasına ...................... denir.
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?

    A) Kaza                  B) Kader            C) Tevekkül
    D) Teslimiyet        E) Ahiret

  20. Cevap: C Açıklama:

    Boşluğa "Tevekkül" kelimesi getirilmelidir. Tevekkül, insanın her konuda kendine düşen görevleri yerine getirdikten sonra sonucu Allah'a bırakması, güven ve teslimiyet içinde olmasıdır. Bu, insanın Allah'a olan inancını ve O'na olan güvenini gösterir. İnsan, elinden gelen gayreti gösterirken, sonuçların Allah'ın takdirine bağlı olduğunu bilir ve O'na güvenir. Dolayısıyla doğru cevap C şıkkıdır.



  21. Dua için aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?

    A) Sözcük anlamı çağırmak, seslenmek ve istemektir.
    B) Peygamberimizin hadisinde dua ibadetin özü olarak tanımlanmıştır.
    C) Dua edilirken başkalarından yardım almalıyız.
    D) Her yaşta dua edilebilir.
    E) Allah'ın yasak kıldığı şeyler üzerine dua edilmelidir.

  22. Cevap: C Açıklama:

    Dua ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlar şunlardır: A) Sözcük anlamı çağırmak, seslenmek ve istemektir. Dua, insanın Allah'a yönelerek O'na seslenmesi ve istekte bulunmasıdır. B) Peygamberimizin hadisinde dua ibadetin özü olarak tanımlanmıştır. Peygamberimiz, dua ederek Allah'a yönelmenin önemini ve değerini vurgulamıştır. D) Her yaşta dua edilebilir. Dua, her yaşta ve her zaman yapılabilecek bir ibadettir ve yaş sınırı yoktur. Ancak C şıkkı doğru değildir. Dua ederken başkalarından yardım almak gerekmez. Dua, kişinin bireysel bir ibadetidir ve Allah ile arasındaki özel bir iletişimdir. Başkalarından yardım almadan, doğrudan Allah'a yönelerek dua edilebilir.



  23. I. Allah'ın bir olduğu anlamındadır.
    II. Yaratıcının eşi ve benzeri yok demektir.
    Yukarıda özellikleri verilen sıfat hangisidir?

    A) Kıdem                          B) Vahdaniyet
    C) Kıyam bi nefsihi         D) Beka
    E) Vücud

  24. Cevap: B Açıklama:

    Verilen özelliklerden anlaşıldığı üzere, sıfatın Allah'ın bir olduğunu ve yaratıcının eşi ve benzeri olmadığını ifade ettiği anlamı çıkar. Bu sıfat, "Vahdaniyet" olarak adlandırılır ve Allah'ın birliğini vurgular.



  25. Aşağıdakilerden hangisi Allah'ın zati sıfatlarından biri değildir?

    A) Hayat                              B) Vahdaniyet
    C) Kıyam bi nefsihi            D) Beka
    E) Vücud

  26. Cevap: A Açıklama:

    Verilen seçenekler arasında yer alan "Hayat" Allah'ın zati sıfatlarından biri değildir. Allah'ın zati sıfatları, O'nun varlığının ve niteliklerinin özüyle ilgili olan sıfatlardır. Bu sıfatlar, Allah'ın birliği, varlığı, kudreti, ilmi gibi özellikleri ifade ederken, "Hayat" sıfatı zati sıfatlardan değildir.



  27. • Karıncanın toprağı kazarak toprağın, ağacın köklerinin oksijen almasını sağlayıp dünyadaki kozmik dengeyi sağlaması
    • Anne karnındaki bebekte, önceden akciğerin oluşması ve akciğerin doğuştan sonra işe yaraması, anne karnında ise işe yaramaması
    • Güneşin, insanları aydınlatması ve ısıtması ile insan yaşamını olumlu etkilemesi, Dünyanın 23 derece 27 dk. eğikliği ile 4 mevsimin oluşması
    Yukarıda verilen örneklerin ışığında aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

    A) Evrende bir amaçlar zinciri vardır
    B) Hiçbir şey boş yere yaratılmamıştır.
    C) Bu örnekler Tanrının varlığına dair Gaye kanıta örnektir
    D) Maddenin aklı vardır bu planı kendi kendine oluşturmaktadır. Amaç yoktur, kör bir tesadüf vardır.
    E) Evren tesadüfler zinciri oluşmayıp belli bir hedef doğrultusunda oluşmuştur.

  28. Cevap: D Açıklama:

    Verilen örnekler doğada düzenli ve amaçlı bir yapıya işaret etmektedir. Bu düzen ve amaç, evrende bir tasarım ve plan olduğu düşüncesini akla getirir. Dolayısıyla, D şıkkındaki "Maddenin aklı vardır bu planı kendi kendine oluşturmaktadır. Amaç yoktur, kör bir tesadüf vardır." ifadesi yanlıştır. Çünkü verilen örneklerde görülen düzen ve amaç, tesadüfen ortaya çıkan bir şey değildir.



  29. Aşağıdakilerden hangisi Kur’an-ı  Kerim’in anlamını düşünerek, anlamına göre sesi yükseltip alçaltarak, durulacak  yerlerde durup, geçilecek yerlerde geçerek okumaya denir?

    A) Tertil  B) Okuma  C) İstiğfar  D) Beka  E) Tilave

  30. Cevap: E Açıklama:

    Verilen açıklamalara göre, Kur'an-ı Kerim'i anlamını düşünerek, anlamına göre sesi yükseltip alçaltarak, durulacak yerlerde durup, geçilecek yerlerde geçerek okumaya "Tilave" denir. "Tilave", Kur'an okuma usulüne verilen ad ve bir tilavet şeklidir.



  31. Son yıllardaki araştırmalar, büyük patlamayla (BİG BANG) yoktan var olan (yaratılan) kâinatın hızla genişlediğini,  galaksilerin birbirinden uzaklaştığını göstermektedir. Bu GENİŞLEME olayı tersine çevrilse, bir büzülme görülecek ve bütün kâinat bir madde haline gelecektir.”
    Yukarıdaki ifadeden İslam’a ve Teizm’e  göre aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

    A) Sonradan olan her şeyin bir başlangıcı vardır.  Başlangıcı olan bir şeyin de sonu vardır.
    B) Sonradan yaratılan her şeyin bir tasarımcısı, yaratıcısı olmalıdır
    C) Hiçbir şey kendiliğinden olamaz. İlk hareket ettirici olmalıdır
    D) Felsefedeki Materyalizme göre (Örneğin Karl Marks’a göre) Evrenin ezeli ve ebedi olduğu bilim tarafından ortaya çıkmıştır.
    E) Zaman ve mekân (madde) yok iken 13,5 milyar yıl önce en yüce bir güç olan Allah tarafından yaratılmıştır.

  32. Cevap: E Açıklama:

    Yukarıdaki ifade, kâinatın genişlemesi ve bir zamanlar yoğun bir noktadan başlayarak genişlemesi fikrini içermektedir. İslam'a ve Teizm'e göre, kâinatın yaratıcısı Allah'tır ve kâinatın varoluşunun bir başlangıcı olduğu kabul edilir. Bu nedenle, "Zaman ve mekân (madde) yok iken 13,5 milyar yıl önce en yüce bir güç olan Allah tarafından yaratılmıştır" ifadesi, İslam inancına uygun bir şekilde kâinatın yaratılışını ifade eder.



  33. “İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı taraflarına çevirmeniz(den ibaret) değildir. Asıl iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. İşte bunlar, doğru olanlardır. İşte bunlar, Allah’a karşı gelmekten sakınanların ta kendileridir.” Bakara177
    Yukarıdaki ayette Allaha göre iyilik, (CENNETE GİREBİLMENİN Allah’ın sevgisine ulaşabilmenin)  önem sırasına göre aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Ahlak-İman-İbadet
    B) İman-Ahlak- İbadet
    C) İbadet-Ahlak-İman
    D) Kalp temizliği-Namaz-Allaha iman
    E) Ahlaklı olmak-İbadet etmek-İman etmek

  34. Cevap: B Açıklama:

    Ayette, iyilik kavramı Allah'a göre açıklanmaktadır. İyilik, öncelikle Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara ve peygamberlere iman etmekle başlamaktadır. Ardından, mal sevgisine rağmen, malı yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, ihtiyacı olanlara ve kölelere vermek, namazı dosdoğru kılmak, zekâtı vermek ve sözleşmelerde sözünü tutmak gelmektedir. Son olarak, zor zamanlarda, hastalıkta ve savaşta sabırlı olmak da iyiliğin bir parçasıdır. Dolayısıyla, iyilik öncelik sırasına göre "İman-Ahlak-İbadet" şeklindedir.



  35. Aşağıdakilerden hangisi Şirk inancına bir örnek değildir?

    A) Bir kişinin kendisinin her şeyi bildiğini ifade etmesi
    B) Paranın en yüce değer olduğuna inanması
    C) Materyalizm ’deki gibi Maddenin, Tanrı gibi ezeli (başlangıcının olmaması) olduğuna inanması       
    D) Dedikodu yapması
    E)  Allah vardır fakat şifayı, başarıyı zenginliği başka varlıkların (insan, türbe, yatır, ağaç, boncuk v.b.)  yarattığına inanması

  36. Cevap: D Açıklama:

    Şirk inancı, Allah'a ortak koşma anlamına gelir ve İslam'da büyük bir günah olarak kabul edilir. Bu tür inançlar, Allah'ın birliğini ve yüceliğini inkar etmek veya başka varlıklara Allah'ın özelliklerini veya güçlerini atfetmekle ilgilidir. Şirk inancına örnek olarak, E şıkkında verilen inanç türü verilmiştir. Diğer şıklardaki ifadeler Şirk inancına örnek değildir, çünkü bunlar Şirkle doğrudan ilişkilendirilmez. D şıkkında belirtilen dedikodu yapmak da doğrudan Şirk inancı ile bağlantılı değildir.



  37. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Günah işlemek insan fıtratında olan bir özelliktir.
    B) İnsan günahlardan tamamen uzak kalmakla sorumludur.
    C) Günah işleyen insan hemen tövbe etmelidir.
    D) Tövbe kulun Allah (c.c.) katında yükselmesine vesile olur.
    E) Allah (c.c) istediğini affeder. İstediğini affetmez.

  38. Cevap: B Açıklama:

    İfadeler arasında doğru olmayan, B şıkkında verilen ifadedir. İnsan günahlardan tamamen uzak kalmakla sorumlu değildir, çünkü insan hata yapabilen bir varlıktır ve günah işleme potansiyeline sahiptir. Ancak İslam'da önemli olan, günah işlendiğinde bunun farkında olup tövbe etmek ve günah işlememeye çalışmaktır.



  39. Kulun işlediği günahtan pişman olup affedilmek arzusuyla Rabb'ine yönelmesine ................. denir.
    Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Tövbe  B) İstiğfar  C) İbadet  D) Umut  E) Dua

  40. Cevap: A Açıklama:

    Yukarıdaki boşluğa "Tövbe" kelimesi gelmelidir. Tövbe, kulun işlediği günahlarından pişmanlık duyup Allah'a yönelerek affedilmek istemesidir. İslam'da tövbe etmek, günahlardan arınmak ve Allah'ın rahmetine sığınmak önemli bir kavramdır.



  41. İbadetlerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?

    A) İbadetin amacı inanın yaratılış gayesi olan kulluk görevinin yerine getirmektir.
    B) İbadetler doğrudan doğruya Allah rızası için yapılmalıdır.
    C) Gösteriş için veya dünyevi çıkar için ibadet edenler için ne günah ne sevap vardır.
    D) İbadetler kulun kalbindeki imanın dışa yansıması ve davranışa dönüşmesidir.
    E) İbadet kulul Allah'la iletişim krumasıdır.

  42. Cevap: C Açıklama:

    Yukarıdaki ifadeler arasında doğru olmayan, "C) Gösteriş için veya dünyevi çıkar için ibadet edenler için ne günah ne sevap vardır." ifadesidir. İslam'a göre ibadetlerin samimiyetle, sadece Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla yapılması önemlidir. Gösteriş veya dünyevi çıkar amacıyla ibadet edenlerin ibadetlerinin Allah katında bir değeri yoktur ve bu tür davranışlar hoş karşılanmaz.



  43. Kulun Rabb'ine en yakın olduğu an, ............... olduğu andır.
    Yukarıdaki hadisi şerifte boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?

    A) Rükuda            B) Secdede        C) Kurbanda
    D) Oruçta             E) Mekkede

  44. Cevap: B Açıklama:

    Yukarıdaki hadis-i şerifte boş bırakılan yere "B) Secdede" gelmelidir. Çünkü secde, ibadetlerin en önemli ve en yakın anlarından biridir. Kul, secde anında Allah'a en yakın olur ve tevazu içinde Rabbine yönelir.



  45. * Namaz
    * Yoksullara yardım etmek
    * Temiz olmak
    * Zekat vermek
    * Oruç tutmak
    * Sabırlı olmak
    Yukarıda verilenlerden kaç tanesi ibadet kapsamı içerisindedir?

    A) 6    B) 5    C) 4    D) 3    E) 2

  46. Cevap: A Açıklama:

    Yukarıda verilenler arasından namaz, yoksullara yardım etmek, temiz olmak (abdest), zekat vermek, oruç tutmak ve sabırlı olmak, İslam'da ibadet olarak kabul edilen altı öğedir. Dolayısıyla, ibadet kapsamı içerisindeki öğelerin sayısı 6'dır.



  47. Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için O'nun emir ve yasakları doğrultusunda yapılan her fiile ne denir?

    A) Dua   B) Zikir   C) Tevhid   D) Tecvid   E) İbadet

  48. Cevap: E Açıklama:

    Cevap Anahtarı: E) İbadet Verilen ifadeye göre, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için O'nun emir ve yasakları doğrultusunda yapılan her fiile "ibadet" denir. İbadet, bir inanç sistemine ve dini öğretilere uygun olarak yapılan manevi ve dini faaliyetleri ifade eder.



  49. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Dua Müslüman ile Allah (c.c) arasındaki iletişimin temelini oluşturur.
    B) Allah (c.c.) kullarından istediği birinci vazife ona dua edilmesidir.
    C) Müslüman kişi dua ettikçe Allah katında değeri artar.
    D) Dua sadece zor zamanlarda değil her zaman yapılması gerekmektedir.
    E) Dua ederken dualarımızın Allah'a ulaşması için aracı koyabiliriz.

  50. Cevap: E Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı E'dir. İslam'a göre dua ederken dualarımızın Allah'a ulaşması için aracı koymanın doğru olmadığı ifadesidir. Çünkü İslam'da dua, doğrudan Allah'a yöneltilen samimi bir iletişim şeklidir ve aracıya gerek duyulmaz. Müslümanlar için dua, Allah ile doğrudan iletişim kurmanın temel bir yolu olarak kabul edilir. Dua, kişinin içten dileklerini Allah'a ilettiği, O'ndan yardım ve rahmet talep ettiği bir ibadettir. İslam'da, dua ederken aracı koymak, kişinin dileklerini iletmek için aracı bir varlığa veya nesneye dayanmayı gerektirmez. Dua, kişinin kalpten samimi bir şekilde Allah'a yönelmesiyle gerçekleşir.



  51. Allah'a yakarmak, ihtiyaçlarımızı arz ederek Allah'tan istemek anlamana gelen kavram hangisidir?

    A) Tevid    B) Zikir    C) Namaz    D) Dua    E) Ezan

  52. Cevap: D Açıklama:

    Cevap Anahtarı: D) Dua Verilen ifadeye göre, Allah'a yakarmak, ihtiyaçlarımızı arz ederek Allah'tan istemek anlamına gelen kavram "dua"dır. Dua, İslam dininde önemli bir ibadet şeklidir ve müminlerin Allah'a yönelerek isteklerini ve ihtiyaçlarını ilettiği manevi bir eylemi ifade eder.



  53. I. İletişim ihtiyacı yaşamsal öneme sahiptir.
    II. İletişim becerisi Allah'ın (c.c.) insanlara verdiği bir nimettir.
    III. İletişim sadece sosyal çevreyle sınırlı değildir.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I, II ve III        B) II ve III        C) I ve III
    D) I ve II             E) Hiçbiri

  54. Cevap: A Açıklama:

    Evet, sorunun cevap anahtarı A'dır. Doğru ifadeler I, II ve III'tür. I. İletişim ihtiyacı yaşamsal öneme sahiptir. İnsanlar arasında etkileşim sağlamak, duyguları ve düşünceleri aktarmak için iletişime ihtiyaç vardır. II. İletişim becerisi Allah'ın insanlara verdiği bir nimettir. İnsanlar iletişim becerilerini zamanla geliştirir ve bu beceri onlara verilen bir yetenektir. III. İletişim sadece sosyal çevreyle sınırlı değildir. İletişim aynı zamanda kişinin iç dünyasında da gerçekleşir ve iç iletişim önemlidir. Bu ifadeler doğru olduğundan cevap anahtarı A olmalıdır.



  55. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Yaratılmışlar içerisinde insanın ayrı bir yeri vardır.
    B) İnsanlar diğer canlılardan akıl ve irade ile ayrılmaktadır.
    C) Bu akıl ve irade ile her insan Allah'a karşı sorumludur.
    D) Sorumluluklarını yerine getirebilmesi için dünyada Rabb'ini tanıması gerekmektedir.
    E) İnsanların diğer canlılardan ayıran bir diğer özelliği ise konuşa bilmesidir.

  56. Cevap: E Açıklama:

    Cevap Anahtarı: E) İnsanların diğer canlılardan ayıran bir diğer özelliği ise konuşa bilmesidir. Verilen ifadelerden hangisi doğru değil sorusu sorulmaktadır. İfadeler incelendiğinde, insanların diğer canlılardan ayıran özellikleri sıralanmıştır. Ancak "E" seçeneğinde yer alan "İnsanların diğer canlılardan ayıran bir diğer özelliği ise konuşa bilmesidir." ifadesi yanlıştır, çünkü hayvanlar arasında da iletişim kurabilen türler bulunmaktadır.



  57. I. Dünyanın güneş etrafında binlerce yıldır aynı düzende akıp gitmesi.
    II. Atmosferdeki gaz oranının tam canlılar için uygun oranda olması.
    III. Medcezir olayları için ayın doğru konumda bulunması.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri Allah'ın (c.c.) yarattıklarını koruyup gözettiğine kanıtlar niteliktedir.

    A) I, II ve III            B) II ve III            C) I ve III
    D) I ve II                 E) Yalnız II

  58. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap A'dır: I, II ve III.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14) Detayları

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14) 4 kere indirildi. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 29 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 14 Ekim 2021 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 0 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14) Testini Çöz tıklayın. 2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14) Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • İBADET ALLAH İNANCI
    1. Allah Gözetendir
    2. Allah Her Şeyi Yaratandır.
    3. Allah Yaşatandır
    4. Allah'ın Varlığının ve Birliğinin Delilleri
    5. Dua
    6. İbadet
    7. İnsanın Allah'la İletişimi
    8. Kur'an Okuma
    9. Temel İnanç Esasları
    10. Tövbe

Ayrıca Lise 10.sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi yazılı soruları ibadet, dua, tövbe ve temel inanç kazanımlarını ölmektedir

İslam'ın sosyal hayata etkisini anlamak, dinin farklı alanlardaki etkilerini değerlendirmek.

İslam'ın sosyal hayata etkisini anlamak, dinin farklı alanlardaki etkilerini değerlendirmek.

İslam dininde önemli terimlerin ve kavramların anlaşılması, Hz. Peygamberin (s.a.v.) yaşamı ve örnekliğine dair bilgi edinme.

İslam dinindeki temel kavramları anlama, iman kavramının içeriği ve önemini kavrama.

Kazanım: Bu soru, öğrencilerin imanın geçerlilik şartlarını anlamalarını ve temel iman esaslarının önemini kavramalarını sağlar.

Bu soru, öğrencilerin Müslümanlıkta temel inanç kavramlarını ve müminin özelliklerini anlamasını sağlar.

Bu soru, öğrencilerin ibadetin ne olduğunu ve hangi eylemlerin ibadet olarak kabul edildiğini anlamasını sağlar.

Bu soru, öğrencilerin imanın insanın davranışlarına nasıl etki etmesi gerektiğini anlamalarını sağlar.

Bu soru, öğrencilerin tövbenin anlamını ve önemini anlamalarını sağlar.

Bu soru, öğrencilere tevekkül kavramını anlatır ve insanın günlük hayatta karşılaştığı durumlarda tevekkül etmenin önemini vurgular. İnsanın elinden geleni yaparken, sonucu Allah'a bırakmanın huzur ve güven verici bir davranış olduğu öğretilir.

Bu soru, dua kavramını anlatırken doğru bilinen yanlışlara dikkat çekmek amacıyla hazırlanmıştır.

Bu soru, Allah'ın sıfatlarından olan "Vahdaniyet" kavramını anlatmayı hedeflemektedir. Öğrencilere Allah'ın birliği ve eşi benzeri olmaması kavramı açıklanırken, bu sıfatın önemi ve anlamı üzerinde durulur.

Bu soru, Allah'ın zati sıfatlarını öğrencilere tanıtmayı amaçlamaktadır.

Bu soru, evrende görülen düzen ve amaç konusunda öğrencilerin düşünme ve analiz etme becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Bu soru, öğrencilerin Kur'an-ı Kerim'in tilaveti ve okuma usulleri hakkında bilgi sahibi olmalarını ve bu kavramları anlamalarını hedefler

Bu soru, öğrencilerin kâinatın kökeni ve yaratılışı hakkında İslam'a ve Teizm'e dair temel kavramları anlamalarını ve değerlendirmelerini hedefler.

Bu soru, öğrencilerin İslam inancına göre iyiliğin öncelik sırasını anlamalarını ve değerlendirmelerini hedefler.

Bu soru, öğrencilerin İslam'daki Şirk inancını anlamalarını ve Şirk inancına örnek olabilecek durumları tanımalarını hedefler

Bu soru, öğrencilerin günah kavramını anlamalarını ve günah işlendiğinde yapılması gerekenleri anlamalarını hedefler.

Bu soru, öğrencilerin tövbe kavramını anlamalarını ve günah işlediklerinde nasıl Allah'a yöneleceklerini öğrenmelerini hedefler.

Bu soru, öğrencilerin ibadetlerin önemini ve niyetin önemini anlamalarını hedefler.

Bu soru, öğrencilere ibadetlerin önemi ve içerisindeki manevi değerleri anlamalarını sağlar.

Bu soru, öğrencilerin İslam'da ibadetin çeşitlerini ve hangi davranışların ibadet kapsamında olduğunu anlamalarını sağlar.

İslam dini terimlerini anlamak, dini kavramları ve uygulamalarını tanımak.

Bu soru, öğrencilere İslam'ın dua kavramını ve önemini anlatırken, dua esnasında aracı koymamanın vurgusunu yapar.

İslam dini terimlerini anlamak, dini kavramları ve ibadet pratiklerini tanımak.

iletişimin önemini ve çeşitliliğini anlamalarını sağlar ve iletişimin Allah tarafından verilen bir nimet olduğu düşüncesini öne çıkarır. İletişimin sadece sosyal çevreyle sınırlı olmadığına dikkat çekilir ve iç iletişimin de önemi vurgulanır.

İslam'a dair temel kavramları anlamak, insanın özgül özelliklerini ve sorumluluklarını kavramak.

I. Dünyanın güneş etrafında binlerce yıldır aynı düzende akıp gitmesi, Allah'ın yaratıklarını koruyup gözettiğine kanıt olarak kabul edilebilir. Dünya'nın dengeli bir şekilde güneş etrafında dönmesi, yaşamın devamlılığı için önemlidir.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14) sınavı 10.Sınıf kategorisinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14) Testi İstatistikleri

Bu sınav 305 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 3005 kere doğru, 2245 kere yanlış cevap verilmiş.

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-14) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf
  10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Ünite Özetleri