11.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı - Açık Uçlu Sorular

11.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı - Açık Uçlu Sorular sınavı 11.Sınıf kategorisinin Kimya alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 17 sorudan oluşmaktadır.



 11.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı - Açık Uçlu Sorular CEVAPLARI

  1. Kalsiyum karbonat katısının hidroklorik asit çözeltisi ile olan tepkimesinin hızı, kalsiyum karbonat parçacıklarının boyutuna bağlı mıdır?






  2. Cevap: Evet, kalsiyum karbonat parçacıklarının boyutu küçüldükçe tepkime hızı artar. Açıklama:

    Kalsiyum karbonat parçacıklarının boyutu küçüldükçe, parçacıkların yüzey alanı artar. Bu sayede, hidroklorik asit çözeltisi ile temas eden kalsiyum karbonat miktarı artar ve tepkime hızı da artar.



  3. Ortalama tepkime hızı nedir? Açıklayınız.






  4. Cevap: Ortalama tepkime hızı, belirli bir zaman aralığındaki madde miktarı değişimine denir. Açıklama:

    Tepkimenin herhangi bir anında ölçülen hıza anlık hız denir. Belirli bir zaman aralığındaki madde miktarı değişimine ise ortalama tepkime hızı denir. Ortalama tepkime hızı, tepkimenin başlangıcındaki ve bitişindeki madde miktarları arasındaki farkın, tepkimenin süresine bölünmesiyle hesaplanır.



  5. Aşağıdaki tepkimelerin hızlarını karşılaştırınız.






  6. Cevap: Tepkime 1 daha hızlıdır. Açıklama:

    Tepkime 1'de, reaksiyona giren maddeler gaz halindedir ve daha kolay bir şekilde birbirlerine yakınlaşabilirler. Tepkime 2'de ise, reaksiyona giren maddelerden biri gaz halinde diğeri ise gaz halindedir. Bu nedenle, Tepkime 2'de, reaksiyona giren maddelerin birbirlerine yakınlaşması daha zor olacaktır. Dolayısıyla, Tepkime 1 daha hızlı gerçekleşecektir.



  7. Oktay Sinanoğlu'nun bilim dünyasına kazandırdığı matematik kuramı nedir?






  8. Cevap: Çok elektronlu sistemler için geliştirdiği ve çalışmaları günümüzde de hâlen devam eden, moleküllerin elektronik yapısı ile ilgisi olan kuram. Açıklama:

    Oktay Sinanoğlu, 1963 yılında Yale Üniversitesinde görev yaparken 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırmıştır. Bu kuram, çok elektronlu sistemler için geliştirilmiş olup, moleküllerin elektronik yapısı ile ilgisi bulunmaktadır.



  9. Tepkime entalpisi potansiyel enerji-tepkime koordinatı grafiği üzerinden nasıl açıklanabilir?






  10. Cevap: Tepkime entalpisi, potansiyel enerji-tepkime koordinatı grafiği üzerinden, tepkimeye giren maddelerin başlangıç potansiyel enerjisine göre belirlenir. Tepkimeye giren maddelerin başlangıç potansiyel enerjisi düştükçe, tepkime sırasında açığa çıkan enerji artar ve tepkime entalpisi de buna göre değişir. Açıklama:

    Tepkime entalpisi, bir kimyasal reaksiyon sırasında meydana gelen enerji değişimidir. Tepkime entalpisi pozitif ise reaksiyon endotermik, negatif ise reaksiyon ekzotermik olarak adlandırılır. Potansiyel enerji-tepkime koordinatı grafiği, bir maddenin tepkimeden önce ve sonraki potansiyel enerjisini gösteren bir grafiktir. Tepkimeye giren maddelerin başlangıç potansiyel enerjisi, tepkimeye giren moleküllerin birbiriyle çarpışma sayısı ve çarpışma yönü gibi faktörlere bağlıdır.



  11. Standart Oluşum Entalpisi (∆Ho f) nedir? Açıklayınız.






  12. Cevap: Standart oluşum entalpisi, 1 atmosfer basınç ve 25 °C'de 1 mol bileşiğin kendi elementlerinden oluşması sırasında alınan veya verilen ısı değişimidir. Açıklama:

    Standart oluşum entalpisi, bir bileşiğin oluşum reaksiyonunun enerji değişimini ölçer. Bu değer, bileşiğin kararlılığının bir göstergesidir.



  13. Hess Yasası'nın kimyasal tepkimelerde nasıl kullanıldığını açıklayınız.






  14. Cevap: Hess Yasası, kimyasal tepkimelerde, bir tepkimenin entalpi değişimini hesaplamak için kullanılır. Bu, tepkimenin ara basamaklarını yazmadan, sadece tepkimeye girenlerin ve ürünlerin entalpisini kullanarak yapılır. Açıklama:

    Hess Yasası'na göre, bir tepkimenin entalpi değişimi, tepkimeye girenlerin ve ürünlerin entalpisinin farkına eşittir. Bu nedenle, bir tepkimenin entalpi değişimini hesaplamak için, öncelikle tepkimeye girenlerin ve ürünlerin entalpisini bulmak gerekir. Daha sonra, bu değerler arasındaki fark alınarak, tepkimenin entalpi değişimi hesaplanır.



  15. Deniz suyu, tuzu ve bazı gazları çözdüğü hâlde kaza sırasında dökülen petrol ve türevlerini çözemez. Bunun nedeni nedir?






  16. Cevap: Petrol ve türevleri, suda çözünmeyen apolar maddelerdir. Deniz suyu ise polar bir çözücüdür. "Benzer benzeri çözer." ifadesine göre, polar maddeler polar çözücülerde, apolar maddeler ise apolar çözücülerde çözünür. Bu nedenle, petrol ve türevleri deniz suyunda çözünmez. Açıklama:

    Petrol ve türevleri, karbon ve hidrojen atomlarından oluşan apolar moleküllerdir. Su ise, oksijen ve hidrojen atomlarından oluşan polar bir moleküldür. Apolar moleküller, polar moleküllerle etkileşime girmezler. Bu nedenle, petrol ve türevleri deniz suyunda çözünmez.



  17. Çözeltiyi hazırlarken nelere dikkat edilmelidir?






  18. Cevap: Çözeltiyi hazırlarken çözünecek madde ve çözücü arasındaki uyum, kullanılan ekipmanların temizliği ve güvenlik önlemleri gibi hususlara dikkat edilmelidir. Açıklama:

    Çözeltiyi hazırlarken, çözünecek maddenin çözücüde çözünme özelliğine sahip olduğundan emin olunmalıdır. Ayrıca kullanılan ekipmanlar temiz ve steril olmalıdır. Çözelti hazırlama sırasında güvenlik önlemleri alınmalı ve gerekli koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır.



  19. Çözeltilerdeki çözünenin miktarı nasıl ifade edilir?






  20. Cevap: Hacimce yüzde (%), kütlece yüzde (%) veya mol kesri (X) olarak ifade edilir. Açıklama:

    Çözeltilerdeki çözünenin miktarı, hacimce yüzde (%), kütlece yüzde (%) veya mol kesri (X) olarak ifade edilir. Hacimce yüzde, çözünenin hacminin çözeltinin toplam hacmine oranının yüzdesi olarak hesaplanır. Kütlece yüzde, çözünenin kütlesinin çözeltinin toplam kütlesine oranının yüzdesi olarak hesaplanır. Mol kesri, çözünenin mol sayısının çözeltinin toplam mol sayısına oranı olarak hesaplanır.



  21. Osmotik basınç nedir? Açıklayınız.






  22. Cevap: Osmotik basınç, bir yarı geçirgen zar tarafından ayrılmış iki çözeltinin derişim farkından kaynaklanan basınçtır. Çözücü molekülleri, derişik çözeltiden seyreltik çözeltiye geçer ve bu geçiş sonucu derişik çözeltideki basınç artar. Bu basınç, osmotik basınç olarak adlandırılır. Açıklama:

    Osmotik basınç, çözeltinin derişimi ile doğru orantılıdır. Yani, çözeltinin derişimi arttıkça osmotik basınç da artar. Bu özellik, Van't Hoff denklemi kullanılarak hesaplanabilir.



  23. Çözeltileri içerdikleri çözünmüş madde miktarına göre sınıflandırınız.






  24. Cevap: Seyreltik çözelti, derişik çözelti, doygun çözelti, aşırı doygun çözelti ve doymamış çözelti. Açıklama:

    Seyreltik çözelti, belirli bir çözeltiye göre birim hacimdeki çözünen madde miktarı az olan çözeltidir. Derişik çözelti, belirli bir çözeltiye göre birim hacimdeki çözünen madde miktarı çok olan çözeltidir. Doygun çözelti, belirli bir sıcaklıkta, belirli bir miktar çözücünün çözebileceği maksimum maddeyi çözmüş olan çözeltidir. Aşırı doygun çözelti, belirli bir sıcaklıkta, belirli bir miktar çözücünün çözebileceğinden daha fazla çözünen madde içermesidir. Doymamış çözelti, belirli bir sıcaklıkta, belirli bir miktar çözücünün çözebileceğinden daha az çözünen madde içeren çözeltidir.



  25. Katı ve gaz hâldeki maddelerin çözünürlükleri, sıcaklık ve basınç altındaki değişimleri hakkında bilgi veriniz.






  26. Cevap: Katı ve gaz hâldeki maddelerin çözünürlükleri, sıcaklık ve basınç altındaki değişimleri, sıcaklık arttıkça çoğunlukla artar, basınç arttıkça çoğunlukla artar. Açıklama:

    Sıcaklığın artması, çözücünün kinetik enerjisini artırır ve bu da çözünen moleküllerin çözücü molekülleri arasına girmesini kolaylaştırır. Basıncın artması, çözünen gaz moleküllerinin çözücü moleküllerine olan temasını artırır ve bu da çözünürlüğü artırır.



  27. X katısı ve Y gazının sıcaklık ve basınç altındaki çözünürlüklerini grafiklerle gösteriniz.






  28. Cevap: X katısı ve Y gazının sıcaklık ve basınç altındaki çözünürlükleri, grafiklerde gösterilmiştir. Açıklama:

    Grafikler, X katısının çözünürlüğünün sıcaklık arttıkça arttığını, Y gazının çözünürlüğünün ise sıcaklık arttıkça azaldığını göstermektedir. Ayrıca, grafikler X katısının ve Y gazının çözünürlüklerinin basınç arttıkça arttığını göstermektedir.



  29. Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanlara D, yanlış olanlara Y koyunuz.

    1. (.....) Gazların çözünürlüğü sıcaklıkla artar.
    2. (.....) Sıvı ve katılar için basıncın çözünürlüğe etkisi yoktur.
    3. (.....) Çözünen maddenin sıcaklığı arttığında, çözünürlüğü artar.
    4. (.....) Basınç, gazların çözünürlüğünü etkilemez.
    5. (.....) Gazların çözünürlüğü basınçla artar.
    6. (.....) Çözünürlüğün sıcaklıkla artması, endotermik bir süreçtir.
    7. (.....) Çözünürlüğün basınçla artması, ekzotermik bir süreçtir.
    8. (.....) Gazların çözünürlüğü sıvıların sıcaklığına göre değişmez.
    9. (.....) Gazların çözünürlüğü katıların sıcaklığına göre değişmez.
    10. (.....) Çözünen maddenin sıcaklığı azaldığında, çözünürlüğü artar.

  30. Cevap: 1. Y 2. D 3. D 4. Y 5. D 6. Y 7. Y 8. Y 9. Y 10. Y Açıklama:

    1. Gazların çözünürlüğü sıcaklıkla azalır. 2. Sıvı ve katılar için basıncın çözünürlüğe etkisi yoktur. 3. Çözünen maddenin sıcaklığı arttığında, çözünürlüğü artar. 4. Basınç, gazların çözünürlüğünü etkiler. 5. Gazların çözünürlüğü basınçla artar. 6. Çözünürlüğün sıcaklıkla artması, ekzotermik bir süreçtir. 7. Çözünürlüğün basınçla artması, endotermik bir süreçtir. 8. Gazların çözünürlüğü sıvıların sıcaklığına göre değişir. 9. Gazların çözünürlüğü katıların sıcaklığına göre değişir. 10. Çözünen maddenin sıcaklığı azaldığında, çözünürlüğü azalır.



  31. Aşağıda verilen eşleştirmeleri yapın.

    a. Kaynama noktası yükselmesi
    b. Donma noktası alçalması
    c. Çözünenin çözücü içinde dağılma durumu
    ç. Çözeltide çözünen mol sayısı artacaktır
    d. Çözeltide çözücü mol sayısı azalacaktır
    e. Çözeltide bulunan çözücünün buhar basıncı azalırken çözünenin basıncı artar
    f. Buhar basıncı arttığından dolayı kaynama noktası düşer
    g. Çözeltideki çözücünün molekül veya iyon sayısının azalmasıdır
    h. Çözelti özellikleri üzerinde oluşan basınçtır
    ı. Çözeltideki çözücünün buhar basıncı azalır
    i. Çözeltinin buhar basıncı artar
    1. Çözünme
    2. Çözeltideki çözücü mol sayısı azalacaktır
    3. Osmotik basınç
    4. Kaynama noktası yükselmesi
    5. Donma noktası alçalması
    6. Çözünenin çözücü içinde dağılma durumu
    7. Çözeltide bulunan çözücünün buhar basıncı azalırken çözünenin basıncı artar
    8. Çözeltide çözünen mol sayısı artacaktır
    9. Buhar basıncı arttığından dolayı kaynama noktası düşer
    10. Çözeltideki çözücünün molekül veya iyon sayısının azalmasıdır

  32. Cevap: 1. c 2. d 3. h 4. a 5. b 6. e 7. g 8. ç 9. i 10. ı Açıklama:

    Kaynama noktası yükselmesi: Çözeltinin kaynama noktası, buhar basıncının atmosfer basıncına eşit olduğu sıcaklıktır. Çözeltinin buhar basıncı saf çözücünün buhar basıncından daha düşük olduğundan çözeltinin kaynama noktası saf çözücünün kaynama noktasından yüksektir. Donma noktası alçalması: Çözeltinin donma noktası, sıvı-katı faz geçişinin gerçekleştiği sıcaklıktır. Çözeltinin buhar basıncı saf çözücünün buhar basıncından daha düşük olduğundan çözeltinin donma noktası saf çözücünün donma noktasından düşüktür. Osmotik basınç: Çözeltinin derişimine bağlı özelliklerden biridir. Çözücünün yarı geçirgen zar sayesinde seyreltik çözeltiden derişik çözeltiye geçmesine osmoz adı verilir. Osmoz sonrası çözelti üzerindeki basınç çok artarsa çözücü seyreltik çözelti tarafına geçmeye başlar. Bu olaya ters osmoz denir.



  33. Aşağıda verilen boşlukları uygun kavramlarla doldurunuz.

    1. Gazların sıvılarda çözünmesine ......... denir.
    2. Çözünenin bulunduğu çözeltiye doymuş çözelti .............. 'dir.
    3. Çözücü maddelerin oranı arttıkça çözünenin çözünürlüğü .......... olur.
    4. Çözünenin çözünürlüğü sıcaklıkla ......... olur.
    5. Çözünenin çözünürlüğü basınçla .......... dir.
    6. Çözünenin katı hâle geçmesine ............. denir.
    7. Çözünürlük, belirli bir sıcaklıkta çözücünün ............. tanımlanır.
    8. Kristallendirme, doymuş çözeltiyi yüksek sıcaklığa kadar ısıtıp hızla soğutarak ............. yapılır.
    9. Gazların çözünürlüğü sıcaklıkla .......... öyledir.
    10. Gazların çözünürlüğü basınçla .......... denir.

  34. Cevap: a. artar, b. doymuş, c. artar, d. artar, e. artar, f. çökme, g. 100 gr çözücüde çözünenin gr cinsinden miktarı, h. kristaller elde edilir, i. azalır, j. artar Açıklama:

    1. Çözünenin çözünürlüğü sıcaklıkla artar. 2. Belirli bir sıcaklıkta çözücünün 100 gr'ında çözünenin gr cinsinden miktarına çözünürlük denir. 3. Çözünenin çözünürlüğü basınçla artar. 4. Gazların çözünürlüğü sıcaklıkla azalır. 5. Gazların çözünürlüğü basınçla artar. 6. Çözünenin katı hâle geçmesine çökme denir. 7. Çözünenin bulunduğu çözeltiye doymuş çözelti denir. 8. Çözücü maddelerin oranı arttıkça çözünenin çözünürlüğü artar. 9. Kristallendirme, doymuş çözeltiyi yüksek sıcaklığa kadar ısıtıp hızla soğutarak kristaller elde edilir. 10. Çözünürlük, belirli bir sıcaklıkta çözücünün 100 gr'ında çözünenin gr cinsinden miktarı olarak tanımlanır.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




11.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı - Açık Uçlu Sorular Detayları

11.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı - Açık Uçlu Sorular 0 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 17 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 27 Şubat 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. 11.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı - Açık Uçlu Sorular yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

11.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı - Açık Uçlu Sorular sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Klasik
  • Doğru-Yanlış
  • Eşleştirme
  • Boşluk Doldurma


11.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı - Açık Uçlu Sorular Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • SIVI ÇÖZELTİLER
    1. Ayırma ve Saflaştırma Teknikleri
    2. Çözücü Çözünen Etkileşimler
    3. Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler
    4. Çözünürlük
    5. Derişim Birimleri
    6. Koligatif özellikler

Ayrıca 11.sınıf kimya dersi 2.dönem 1.yazılı soruları, açık uçlu sorulardan müfredata uygun cevap ve açıklamalı olarak müfredata uygun hazırlanmıştır

Öğrenci, tepkime hızının etkileyen faktörleri açıklayabilir.

Öğrenciler, ortalama tepkime hızının ne olduğunu ve nasıl hesaplandığını öğrenirler.

Öğrenciler, tepkime hızını etkileyen faktörlerden olan madde cinsini anlayabileceklerdir.

Öğrenciler, Oktay Sinanoğlu'nun bilim dünyasına kazandırdığı matematik kuramı hakkında bilgi sahibi olurlar.

Öğrenciler, tepkime entalpisinin potansiyel enerji-tepkime koordinatı grafiği üzerinden nasıl açıklanabileceğini anlayabilecek ve kimyasal reaksiyonların enerjetiklerini yorumlamak için potansiyel enerji-tepkime koordinatı grafiğini kullanabileceklerdir.

Öğrenciler, standart oluşum entalpisinin ne olduğunu ve nasıl hesaplandığını öğreneceklerdir. Ayrıca, standart oluşum entalpisinin bir bileşiğin kararlılığının bir göstergesi olduğunu anlayacaklardır.

Hess Yasası, laboratuvarda ölçülemeyen tepkimelerin entalpilerini hesaplamak için kullanılır ve ayrıca, tepkimelerin enerji değişimlerini anlamak için de önemlidir.

Öğrenciler, polar ve apolar maddelerin çözünürlük özelliklerini anlayabileceklerdir.

Öğrenciler, çözelti hazırlama sırasında dikkat edilmesi gereken hususları bilirler.

Öğrenciler, çözeltilerdeki çözünenin miktarının nasıl ifade edileceğini öğrenirler.

Öğrenciler, osmotik basıncının ne olduğunu ve nasıl hesaplanacağını öğrenmiş olurlar. Ayrıca, çözeltinin derişimi ile osmotik basınç arasındaki ilişkiyi anlayabilirler.

Öğrenciler, çözeltileri içerdikleri çözünmüş madde miktarına göre sınıflandırabilirler.

Öğrenciler, katı ve gaz hâldeki maddelerin çözünürlüklerinin sıcaklık ve basınç altındaki değişimlerini anlayabileceklerdir.

Öğrenciler, X katısı ve Y gazının sıcaklık ve basınç altındaki çözünürlüklerini grafiklerden okuyabileceklerdir.

* Öğrenciler, gazların çözünürlüğünün sıcaklık ve basınçla nasıl değiştiğini öğrenirler. * Öğrenciler, çözünürlüğün sıcaklıkla artması ve basınçla artması arasındaki farkı anlarlar. * Öğrenciler, çözünürlüğün sıcaklık ve basınçla değişmesinin günlük hayattaki uygulamalarını öğrenirler

Öğrenciler, kaynama noktası yükselmesi, donma noktası alçalması ve çözünme kavramlarını açıklayabilir. Öğrenciler, çözeltinin özelliklerini etkileyen faktörleri belirtebilir. Öğrenciler, osmotik basıncın tanımını yapabilir ve osmoz olayını açıklayabilir.

Öğrenciler, çözünürlüğün sıcaklık ve basınçla ilişkisini açıklayabileceklerdir

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

11.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı - Açık Uçlu Sorular sınavı 11.Sınıf kategorisinin Kimya alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

11.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı - Açık Uçlu Sorular Sınavını hangi formatta indirebilirim?

11.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı - Açık Uçlu Sorular sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 11.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı - Açık Uçlu Sorular sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

11.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı - Açık Uçlu Sorular sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 11.Sınıf Kimya dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (1)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

11.Sınıf Kimya Sınavı Hazırla
  11.Sınıf Kimya Dersi Ünite Özetleri