Kur'an-ı Kerim'de tecvid bilgisiyle ilgili idgam, sakin mim, ra harfi, vakıf işaretleri, secde ayetleri ve vakıf kuralları hakkında bilgiler.
Tecvid, Kur'an-ı Kerim'i doğru ve güzel bir şekilde okuma sanatıdır. Tecvid kuralları, harflerin telaffuzunu, kelimelerin birbiriyle bağlantısını ve duraklama yerlerini belirler.
İdgam, iki harfin birleşerek tek bir harf gibi okunmasıdır. Altı çeşit idgam vardır:
Sakin mim, "cezimli mim" olarak da bilinir.
Sakin mimin üç farklı okuyuşu vardır:
Ra harfi, harekesine veya kendinden önceki ya da sonraki harflerin durumuna göre kalın ya da ince okunabilir.
Ra harfinin okunuşuyla ilgili hükümler üç bölümde ele alınabilir:
Vakıf, Kur'an-ı Kerim okurken nefes alıp yeniden başlamak üzere durmak anlamına gelir.
İbtida, vakıftan sonra okumaya başlamak anlamına gelir.
Vasıl, kelimelerin birbiriyle bağlantılı olarak okunması anlamına gelir.
İşaretler, vakıf, ibtida ve vasıl yerlerini gösteren işaretlerdir.
Vakıf işaretleri, Kur'an-ı Kerim'de nerede durulacağını/vakfedileceğini belirten özel işaretlerdir. Bu işaretler, ayet sonlarında ve kelimelerin üzerinde bulunur. Vakıf işaretleri, anlamı bozmayacak şekilde Kur'an'ın akıcı bir şekilde okunmasını sağlar.
Kur'an-ı Kerim’de on dört yerde secde ayeti vardır. Bu ayetlerin geçtiği sayfalarda secde işareti bulunur. Secde ayetlerinde, Allah’ın (c.c.) insanlara verdiği nimetlerin bolluğu ve Allah’a (c.c.) ortak koşanların bu nimetlere şükrün gereği olan secde etmekten kaçınmaları anlatılır. Müşriklerin Allah’a (c.c.) secde etmekten kaçınmalarına karşılık, Müslümanlar, Allah’a (c.c.) imanlarının gereği olarak secde etmeye davet edilirler. Bu nedenle bu ayetleri okuduğumuzda yahut dinlediğimizde secde ederiz.
Tilavet secdesi, secde ayetlerini okuduğumuzda veya dinlediğimizde yaptığımız secdedir. Tilavet secdesi şöyle yapılır: Tilavet secdesi tek secdeden meydana gelir. Secde ayetini okuyan veya duyan kişi ayağa kalkar ve kıyamdayken ellerini kulaklarına kaldırmadan doğrudan tekbir alarak secdeye varır ve üç defa “Subhane rabbiye’l-a’la” der ve tekrar tekbir alarak ayağa kalkar. Ayağa kalktıktan sonra şu dua okunur; “semi’nâ ve ata’nâ ğufrâneke rabbenâ ve ileykel mesîr.” Tilavet secdesi tek başına yapıldığı gibi cemaatle de yapılabilir.
Vakıf ve İbtida Kuralları (Mushaf Okuyuşunun Temel Esasları) Kur'an'da Secde AyetleriAsr Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 103. ve son suresidir. Sure, zamanın değerinden ve insanın zamanı nasıl kullanması gerektiğinden bahseder.
Asr Suresi'nin anlamı şöyledir:
Asr Suresi'nin okunmasının birçok faydası vardır. Bu faydalar şunlardır:
Asr Suresi, her gün okunması tavsiye edilen surelerden biridir. Sureyi okumak için öncelikle abdest alınmalıdır. Ardından sure Fatiha okunur ve ardından Asr Suresi okunur. Sureyi okurken tecvid kurallarına dikkat edilmelidir.
Asr Suresi videosuKadir Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 97. suresidir. Sure, Kadir Gecesi'nden bahseder.
Kadir Suresi'nin anlamı şöyledir:
Kadir Suresi'nin okunmasının birçok faydası vardır. Bu faydalar şunlardır:
Kadir Suresi, özellikle Kadir Gecesi'nde okunması tavsiye edilen surelerden biridir. Sureyi okumak için öncelikle abdest alınmalıdır. Ardından sure Fatiha okunur ve ardından Kadir Suresi okunur. Sureyi okurken tecvid kurallarına dikkat edilmelidir.
Kadir Suresi videosuAyetül Kürsi, Bakara Suresi'nin 255. ayetidir. Ayet, Allah'ın büyüklüğünü ve gücünü anlatır.
Ayetül Kürsi'nin anlamı şöyledir:
Allah, kendisinden başka hiçbir ilah olmayan, diridir, kaimdir. O'nu ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Göklerdeki her şey, yerdeki her şey onundur. İzni olmaksızın onun katında şefaatte bulunacak kimdir? O, kulların önlerindekileri ve arkalarındakileri (yaptıklarını ve yapacaklarını) bilir. Onlar O'nun ilminden, kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine almıştır. Onları korumak kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür.
Ayetül Kürsi'nin okunmasının birçok faydası vardır. Bu faydalar şunlardır:
Ayetül Kürsi, her gün okunması tavsiye edilen ayetlerden biridir. Ayeti okumak için öncelikle abdest alınmalıdır. Ardından sure Fatiha okunur ve ardından Ayetül Kürsi okunur. Ayeti okurken tecvid kurallarına dikkat edilmelidir.
Ayetül Kürsi videosu