10.Sınıf Fizik 1.Dönem Sonu Yazılı Soruları - Açık Uçlu Sorular

10.Sınıf Fizik 1.Dönem Sonu Yazılı Soruları - Açık Uçlu Sorular sınavı 10.Sınıf kategorisinin Fizik alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 17 sorudan oluşmaktadır.



 10.Sınıf Fizik 1.Dönem Sonu Yazılı Soruları - Açık Uçlu Sorular CEVAPLARI

  1. Mıknatısların etrafında oluşan manyetik alan çizgileri hangi yöne doğrudur?






  2. Cevap: N kutbundan S kutbuna doğrudur. Açıklama:

    Mıknatısların etrafında oluşan manyetik alan çizgileri, mıknatısın kutuplarından çıkar ve diğer kutuba doğru yönelir. Mıknatıs içindeki manyetik alan çizgileri ise S kutbundan N kutbuna doğrudur.



  3. Mıknatısların etrafında oluşan manyetik alan çizgileri kapalı eğrilerdir. Bunun nedeni nedir?






  4. Cevap: Manyetik alan çizgileri, elektrik yüklerinin hareketinden kaynaklanır. Elektrik yüklerinin hareketi, manyetik alan oluşturur. Bu nedenle manyetik alan çizgileri, elektrik yüklerinin hareketinin yönünü takip eder. Elektrik yüklerinin hareketi, kapalı bir eğri şeklindedir. Bu nedenle manyetik alan çizgileri de kapalı eğri şeklindedir. Açıklama:

    Elektrik yüklerinin hareketi, manyetik alan oluşturur. Bu nedenle manyetik alan çizgileri, elektrik yüklerinin hareketinin yönünü takip eder. Elektrik yüklerinin hareketi, kapalı bir eğri şeklindedir. Örneğin, bir elektron, bir iletken tel boyunca hareket ediyorsa, bu hareketi, telin etrafında bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alan çizgileri, elektronun hareketinin yönünü takip eder. Bu nedenle, manyetik alan çizgileri, kapalı eğri şeklindedir.



  5. Bir iletken telden geçen akım şiddeti artırıldığında, telin etrafında oluşan manyetik alanın yönü değişir mi?






  6. Cevap: Hayır, değişmez. Açıklama:

    Manyetik alan, akım şiddeti ile doğru orantılı olarak artar, ancak akımın yönü manyetik alanın yönünü değiştirmez.



  7. Üzerinden akım geçen bir iletken telin etrafında oluşan manyetik alanın şiddeti, iletken tele olan uzaklıkla nasıl değişir?






  8. Cevap: Manyetik alanın şiddeti, iletken tele olan uzaklıkla ters orantılıdır. Açıklama:

    Manyetik alan çizgileri, iletken telin etrafında halkalar şeklinde oluşur. Bu nedenle, iletken tele yaklaşıldığında, manyetik alan çizgilerinin sayısı artar ve manyetik alanın şiddeti artar.



  9. Bisiklet ve otomobil gibi bazı taşıtların tekerleklerine hava basıldıkça tekerleklerin şişmesi nasıl açıklanır?






  10. Cevap: Bisiklet ve otomobil gibi taşıtların tekerleklerine hava basıldıkça tekerleklerin şişmesi, basıncın yüzey alanına ters orantılı olmasından kaynaklanır. Tekerleklerin içine hava basıldığında, tekerleğin iç yüzeyine etki eden hava basıncı artar. Bu basınç, tekerleğin iç yüzeyini dışarı doğru iterek tekerleğin şişmesine neden olur. Açıklama:

    Basınç, birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvetin büyüklüğüdür. Basınç, yüzey alanı ile ters orantılıdır. Yani, basınç arttıkça yüzey alanı azalır veya basınç azaldıkça yüzey alanı artar.



  11. Karda yürürken ayakkabıların altına geniş yüzeyli altlıklar neden takılır?






  12. Cevap: Karda yürürken ayakkabıların altına geniş yüzeyli altlıklar takılır. Bunun nedeni, geniş yüzeyli altlıklarda basıncın daha az olmasıdır. Basınç, yüzey alanına ters orantılıdır. Yani, basınç arttıkça yüzey alanı azalır veya basınç azaldıkça yüzey alanı artar. Açıklama:

    Kar, suyun katı hâlidir. Suyun katı hâli, sıvı hâline göre daha az sıkıştırılabilirdir. Bu nedenle kar üzerinde yürürken, ayaklarımız karın üzerine daha fazla kuvvet uygular. Bu kuvvetin yarattığı basıncı azaltmak için, ayakkabıların altına geniş yüzeyli altlıklar takılır. Geniş yüzeyli altlıklarda basınç daha az olduğu için ayaklarımız karın üzerine daha az kuvvet uygular ve karın içine batmaz.



  13. Taban alanı 100 cm2 olan bir kabın içine, özkütlesi 1 g/cm3 olan sıvı 30 cm yüksekliğe kadar doldurulmuştur. Bu kabın tabanına sıvı tarafından uygulanan basınç kaç N/m2 dir?






  14. Cevap: 300 N/m2 Açıklama:

    Basınç: P = hdg P: Basınç (N/m2) h: Derinlik (m) d: Özkütle (g/cm3) g: Yer çekimi ivmesi (m/s2) P = 30 cm * 1 g/cm3 * 9,8 m/s2 P = 300 N/m2



  15. Bir sıvının özkütlesi 2 g/cm3 ve bulunduğu ortamın yer çekimi ivmesi 9,8 m/s2 olduğuna göre, bu sıvının 10 cm derinliğindeki basıncı kaç N/m2 dir?






  16. Cevap: Cevap: 196 N/m2 Açıklama:

    Basınç: P = hdg P: Basınç (N/m2) h: Derinlik (m) d: Özkütle (g/cm3) g: Yer çekimi ivmesi (m/s2) P = 10 cm * 2 g/cm3 * 9,8 m/s2 P = 196 N/m2



  17. Düzgün bir kaba d özkütleli sıvı ile 2d özkütleli sıvı konulmuştur. K noktasında sıvı basıncı PK, L noktasında sıvı basıncı PL ise PK/PL oranı kaçtır?






  18. Cevap: 1/4 Açıklama:

    K noktasında oluşan sıvı basıncı PK = h1d g olur. L noktasına etki eden sıvı basıncı bulunurken d özkütleli sıvının 2d özkütleli sıvıya uyguladığı basıncı 2d özkütleli sıvı her yöne aynen iletdiğinden PL = 2h1d g + h2 2d g = 4h1d g olur. Bu durumda PK/PL = h1d g / 4h1d g = 1/4 bulunur.



  19. Bir bileşik kaptaki kolların tabanındaki sıvı basınçları eşit ise kollardaki sıvı seviyeleri de eşit olur. Bu durum Pascal Prensibi ile açıklanabilir mi?






  20. Cevap: Evet, açıklanabilir. Açıklama:

    Pascal Prensibi, sıvıların üzerine etki eden basıncı sıvı içinde her doğrultu ve yönde ilettiğini belirtir. Bir bileşik kaptaki kolların tabanındaki sıvı basınçları eşit ise kollardaki sıvılar birbirine basınç uygular. Bu basınç, sıvı içinde her doğrultu ve yönde iletildiği için kollardaki sıvı seviyeleri de eşit olur.



  21. Kapalı bir kaptaki gazın hacmi yarıya indirildiğinde basıncı nasıl değişir?






  22. Cevap: Kapalı bir kaptaki gazın hacmi yarıya indirildiğinde, birim yüzeye çarpan molekül sayısı iki katına çıkacağından basınç iki katına çıkar. Açıklama:

    Kapalı bir kaptaki gazlar, kabın iç yüzeylerine sürekli çarparak basınç oluşturur. Gazın hacmi azalırsa, birim yüzeye çarpan molekül sayısı artacağından basınç artar.



  23. Kapalı bir kaptaki gazın sıcaklığı 2 katına çıkarıldığında basıncı nasıl değişir?






  24. Cevap: Kapalı bir kaptaki gazın sıcaklığı 2 katına çıkarıldığında, moleküllerin kinetik enerjisi 2 katına çıkacağından çarpma şiddeti 2 katına çıkar ve basınç 4 katına çıkar. Açıklama:

    Kapalı bir kaptaki gazlar, kabın iç yüzeylerine sürekli çarparak basınç oluşturur. Gazın sıcaklığı artarsa, moleküllerin kinetik enerjisi artacağından çarpma şiddeti artar ve basınç artar.



  25. Kapalı bir kaptaki gazın basıncı, sıcaklık ile nasıl ilişkisi vardır?






  26. Cevap: Doğru orantılıdır Açıklama:

    Kapalı bir kaptaki gazın basıncı, birim yüzeye çarpan molekül sayısı ile doğru orantılıdır. Bir birim yüzeye çarpan molekül sayısının artması için gazın sıcaklığının artması gerekir. Bu nedenle, kapalı bir kaptaki gazın basıncı, sıcaklık ile doğru orantılıdır.



  27. Açık hava basıncı, deniz seviyesinden yükseldikçe ............






  28. Cevap: Azalır Açıklama:

    Atmosferdeki gazların ağırlığı nedeniyle, yeryüzüne yakın yerlerdeki basınç daha fazladır. Deniz seviyesinden yükseldikçe atmosferdeki gazların yoğunluğu azalır ve bu nedenle basınç da azalır.



  29. Cismin sıvı içinde ağırlığı ile sıvı tarafından cisme uygulanan kaldırma kuvveti arasındaki ilişki nedir?






  30. Cevap: Cismin sıvı içinde ağırlığı ile sıvı tarafından cisme uygulanan kaldırma kuvveti, zıt yönlü ve birbirine eşit büyüklüktedir. Açıklama:

    Cismin sıvı içinde ağırlığı, cismin yerçekimi kuvveti ile cismin sıvıya uyguladığı basınç kuvvetinin bileşkesidir. Dinamometre, cismin sıvıya uyguladığı basınç kuvvetini ölçer. Bu nedenle, dinamometrenin gösterdiği değer, cismin sıvı içinde ağırlığı değil, sıvı tarafından cisme uygulanan kaldırma kuvvetidir.



  31. Yoğunluğu suyun yoğunluğundan büyük olan bir cisim, sıvıya batırıldıktan sonra serbest bırakılırsa ne olur?






  32. Cevap: Yoğunluğu suyun yoğunluğundan büyük olan bir cisim, sıvıya batırıldıktan sonra serbest bırakılırsa, sıvı tarafından cisme uygulanan kaldırma kuvveti, cismin ağırlığından küçük olacağından cisim batmaya devam eder. Açıklama:

    Cismin sıvı içinde ağırlığı, cismin yerçekimi kuvveti ile cismin sıvıya uyguladığı basınç kuvvetinin bileşkesidir. Yoğunluğu suyun yoğunluğundan büyük olan bir cismin sıvıya batırıldıktan sonra serbest bırakılması durumunda, cismin sıvıya uyguladığı basınç kuvveti, cismin yerçekimi kuvvetinden küçük olacağından, cismin sıvı içinde ağırlığı, sıvı tarafından cisme uygulanan kaldırma kuvvetinden küçük olur. Bu nedenle, cisim batmaya devam eder.



  33. Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına D yanlış olanların başına Y koyunuz.

    ( ) Mıknatısların etrafında oluşan manyetik alan, manyetik alan çizgileri ile temsil edilir.
    ( ) Mıknatısların etrafındaki manyetik alan çizgileri, kapalı eğriler şeklindedir.
    ( ) Mıknatısların etrafındaki manyetik alan çizgileri, mıknatısın etrafındaki N kutbundan S kutbuna doğrudur.
    ( ) Mıknatısların etrafında oluşan manyetik alan çizgilerinin sık olduğu bölgelerde manyetik alan şiddeti büyüktür.
    ( ) Aynı cins kutuplar birbirini iter, zıt cins kutuplar birbirini çeker.
    ( ) Üzerinden akım geçen iletken telin etrafında manyetik alan oluşur.
    ( ) Üzerinden akım geçen iletken telin etrafında oluşan manyetik alan, akımın yönü ve şiddetine bağlıdır.
    ( ) Üzerinden akım geçen iletken telin etrafındaki manyetik alan, telin etrafındaki manyetik maddelere kuvvet uygular.

  34. Cevap: D D D D D D D Açıklama:

    Mıknatısların etrafında oluşan manyetik alan, manyetik alan çizgileri ile temsil edilir. Bu çizgiler, mıknatısların etrafında bulunan diğer mıknatıslara ve manyetik maddelere uygulanan kuvveti daha iyi anlamamızı sağlar.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




10.Sınıf Fizik 1.Dönem Sonu Yazılı Soruları - Açık Uçlu Sorular Detayları

10.Sınıf Fizik 1.Dönem Sonu Yazılı Soruları - Açık Uçlu Sorular 1 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 17 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 17 Kasım 2023 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. 10.Sınıf Fizik 1.Dönem Sonu Yazılı Soruları - Açık Uçlu Sorular yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

10.Sınıf Fizik 1.Dönem Sonu Yazılı Soruları - Açık Uçlu Sorular sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Klasik
  • Doğru-Yanlış


10.Sınıf Fizik 1.Dönem Sonu Yazılı Soruları - Açık Uçlu Sorular Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • ELEKTRİK VE MANYETİZMA
    1. Elektrik Akımı
    2. Elektrik Devrekleri
    3. Elektrik Enerjisi ve Güç
    4. Elektrostatik
    5. Manyetik Alan
    6. Mıknatıslar

Ayrıca 10.sınıf fizik dersi 1.dönem sonu yazılı soruları; açık uçlu sorulardan yeni sınav sistemine uygun olarak cevap ve açıklamalı sorulardan hazırlanmıştır

Mıknatısların etrafında oluşan manyetik alan çizgilerinin yönünü açıklar.

Manyetik alan çizgilerinin kapalı eğri şeklinde olmasının nedenini açıklar.

10.2.3.1. Akım geçen iletken telin etrafında manyetik alan oluşur.

10.2.3.2. Akım geçen iletken telin etrafında oluşan manyetik alanın şiddeti, iletken tele olan uzaklıkla ters orantılıdır.

Basıncın yüzey alanına bağlılığını açıklar.

Basıncın yüzey alanına bağlılığını açıklar.

Kazanım: 10.3.1.2. Basınç formülü ile hesaplama yapar.

Kazanım: 10.3.1.2. Basınç formülü ile hesaplama yapar.

Sıvı basıncı, sıvının özkütlesi ve derinliği ile doğru orantılıdır.

Pascal Prensibi, sıvıların basınçlarını eşitlemek için kullanılabilir.

10.2.1.2. Kapalı kaptaki gazın hacminin basınca etkisini açıklar.

10.2.1.3. Kapalı kaptaki gazın sıcaklığının basınca etkisini açıklar.

10.2.1.1. Katı, sıvı ve gaz basınçlarının özelliklerini açıklar.

10.2.1.2. Atmosfer basıncını açıklar.

Cismin sıvı içinde ağırlığı ile sıvı tarafından cisme uygulanan kaldırma kuvveti arasındaki ilişkiyi açıklar.

Yoğunluğu suyun yoğunluğundan büyük olan bir cismin sıvıya batırıldıktan sonra serbest bırakılması durumunda, cismin batmaya devam edeceğini açıklar.

3.1.1. Mıknatısların etrafında oluşan manyetik alanı açıklar.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

10.Sınıf Fizik 1.Dönem Sonu Yazılı Soruları - Açık Uçlu Sorular sınavı 10.Sınıf kategorisinin Fizik alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

10.Sınıf Fizik 1.Dönem Sonu Yazılı Soruları - Açık Uçlu Sorular Sınavını hangi formatta indirebilirim?

10.Sınıf Fizik 1.Dönem Sonu Yazılı Soruları - Açık Uçlu Sorular sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 10.Sınıf Fizik 1.Dönem Sonu Yazılı Soruları - Açık Uçlu Sorular sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

10.Sınıf Fizik 1.Dönem Sonu Yazılı Soruları - Açık Uçlu Sorular sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 10.Sınıf Fizik dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.