10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik

10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik sınavı 10.Sınıf kategorisinin Fizik alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 17 sorudan oluşmaktadır.



 10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik CEVAPLARI

  1. Mıknatısların zıt kutupları birbirini çekerken, aynı kutupları birbirini iter. Bunun nedeni nedir?






  2. Cevap: Mıknatısların etrafında oluşan manyetik alanlar, birbirlerini iter veya çeker. Zıt kutupların manyetik alanları birbirini çekerken, aynı kutupların manyetik alanları birbirini iter. Açıklama:

    Mıknatısların etrafında oluşan manyetik alanlar, birbirlerine dik olarak etki eder. Zıt kutupların manyetik alan çizgileri, birbirlerine dik olarak etki eder. Bu nedenle, zıt kutupların manyetik alanları birbirini çeker. Aynı kutupların manyetik alan çizgileri ise, birbirlerine paralel olarak etki eder. Bu nedenle, aynı kutupların manyetik alanları birbirini iter.



  3. Bir mıknatısın etrafındaki manyetik alan şiddeti, mıknatısa olan uzaklıkla nasıl değişir?






  4. Cevap: Bir mıknatısın etrafındaki manyetik alan şiddeti, mıknatisa olan uzaklıkla ters orantılıdır. Açıklama:

    Bir mıknatısın etrafındaki manyetik alan çizgileri, mıknatısa yaklaştıkça daha sıklaşır. Bu, manyetik alan şiddetinin arttığını gösterir. Mıknatısa uzaklaştıkça manyetik alan çizgileri daha seyrekleştiği için manyetik alan şiddeti azalır.



  5. Yüksek gerilim hatlarından ve trafolardan yayılan manyetik alanın canlılar üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu etkilerden biri de kanser riskinin artmasıdır. Bu etkiyi artıran faktörler nelerdir?






  6. Cevap: Yüksek gerilim hatlarından ve trafolardan yayılan manyetik alanın canlılar üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu etkilerden biri de kanser riskinin artmasıdır. Bu etkiyi artıran faktörler şunlardır: * Manyetik alanın büyüklüğü: Manyetik alan ne kadar büyükse, kanser riski de o kadar artar. * Maruz kalma süresi: Manyetik alana maruz kalma süresi ne kadar uzunsa, kanser riski de o kadar artar. Açıklama:

    Yüksek gerilim hatlarından ve trafolardan yayılan manyetik alan, canlıların sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratarak bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve kanser riskinin artmasına neden olur.



  7. Bir iletken telin etrafında oluşan manyetik alanın yönünü bulmak için hangi kural kullanılır?






  8. Cevap: Sağ el kuralı kullanılır. Açıklama:

    Sağ el kuralına göre, başparmak akımın yönünü, avuç içi manyetik alanın yönünü gösterirse, bükülen dört parmak manyetik alanın dolanım yönünü gösterir.



  9. Baraj gövdesinde, aşağı doğru inildikçe baraj duvarları neden kalınlaşır?






  10. Cevap: Baraj gövdesinde, aşağı doğru inildikçe baraj duvarları kalınlaşır. Bunun nedeni, baraj gövdesinde suyun basıncının artmasıdır. Basınç, derinlikle artar. Yani, derinlik arttıkça basınç artar. Açıklama:

    Baraj gövdesi, suyun basıncına karşı dayanıklı olmalıdır. Suyun basıncı, baraj gövdesinin derinliği ile artar. Bu nedenle, baraj gövdesinde, aşağı doğru inildikçe baraj duvarları kalınlaşır.



  11. Su altında uzun süre kalan dalgıçlar su yüzeyine hızla çıktıklarında “vurgun yeme” denilen bir rahatsızlık neden geçirirler?






  12. Cevap: Su altında uzun süre kalan dalgıçlar su yüzeyine hızla çıktıklarında “vurgun yeme” denilen bir rahatsızlık geçirirler. Bunun nedeni, suyun basıncının su yüzeyinde sıfır olmasıdır. Su altında ise basınç artar. Su yüzeyine hızla çıkan dalgıçlar, vücutlarında bulunan sıvıların genleşmesine neden olur. Bu da, damarlarda kan basıncının artmasına ve baş ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi rahatsızlıklara neden olur. Açıklama:

    Su, basıncın etkisiyle sıkıştırılabilir. Suyun basıncı arttıkça, suyun hacmi azalır. Su yüzeyine hızla çıkan dalgıçlar, vücutlarında bulunan sıvıların genleşmesine neden olur. Bu da, damarlarda kan basıncının artmasına ve baş ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi rahatsızlıklara neden olur.



  13. Aynı özkütleye sahip iki sıvının, biri 10 cm, diğeri 20 cm derinliğinde ise, hangi sıvının basıncı daha büyüktür?






  14. Cevap: 20 cm derinliğindeki sıvının basıncı daha büyüktür. Açıklama:

    Basınç: P = hdg P: Basınç (N/m2) h: Derinlik (m) d: Özkütle (g/cm3) Aynı özkütleye sahip sıvılarda, basınç derinlikle doğru orantılıdır. Bu nedenle, 20 cm derinliğindeki sıvının basıncı daha büyüktür.



  15. Birbirine karışmayan özkütleleri farklı iki sıvının bulunduğu U borusunda sıvılar dengeye geldiğinde kollardaki sıvı seviyeleri birbirinden farklı olur. Bu durum Pascal Prensibi ile açıklanabilir mi?






  16. Cevap: Hayır, açıklanamaz. Açıklama:

    Pascal Prensibi, sıvıların üzerine etki eden basıncı sıvı içinde her doğrultu ve yönde ilettiğini belirtir. Birbirine karışmayan sıvıların bulunduğu U borusunda ise sıvılar birbirinden ayrılmaz ve temas etmezler. Bu nedenle sıvılardan birinin basıncı diğer sıvıya iletilmez.



  17. Su cenderelerinde küçük bir kuvvet uygulanarak büyük kütleli cisimler kaldırılabilir. Bu durum Pascal Prensibi ile açıklanabilir mi?






  18. Cevap: Evet, açıklanabilir. Açıklama:

    Su cenderelerinde küçük bir kuvvetin oluşturduğu basınç, Pascal Prensibi'ne göre sıvının temas ettiği bütün yüzeylere dolayısıyla büyük pistona kadar aynen iletilir. Böylece yüzey alanı büyük olan pistonda daha büyük bir basınç kuvveti elde edilir. Bu kuvvet sayesinde büyük kütleli cisimler kaldırılabilir.



  19. Kapalı bir kaptaki gazların basıncını etkileyen değişkenler nelerdir?






  20. Cevap: Kapalı bir kaptaki gazların basıncını etkileyen değişkenler şunlardır: * Gazın hacmi * Gazın sıcaklığı * Gazın mol sayısı Açıklama:

    Kapalı bir kaptaki gazlar, kabın iç yüzeylerine sürekli çarparak basınç oluşturur. Gazın hacmi azalırsa, birim yüzeye çarpan molekül sayısı artacağından basınç artar. Gazın sıcaklığı artarsa, moleküllerin kinetik enerjisi artacağından çarpma şiddeti artar ve basınç artar. Gazın mol sayısı artarsa, birim yüzeye çarpan molekül sayısı artacağından basınç artar.



  21. Kapalı bir kaptaki gazın mol sayısı 2 katına çıkarıldığında basıncı nasıl değişir?






  22. Cevap: Kapalı bir kaptaki gazın mol sayısı 2 katına çıkarıldığında, birim yüzeye çarpan molekül sayısı 2 katına çıkacağından basınç 2 katına çıkar. Açıklama:

    Kapalı bir kaptaki gazlar, kabın iç yüzeylerine sürekli çarparak basınç oluşturur. Gazın mol sayısı artarsa, birim yüzeye çarpan molekül sayısı artacağından basınç artar.



  23. Kapalı bir kaptaki gazın basıncı, hacim ile nasıl ilişkisi vardır.






  24. Cevap: Ters orantılıdır Açıklama:

    Kapalı bir kaptaki gazın basıncı, birim yüzeye çarpan molekül sayısı ile doğru orantılıdır. Birim yüzeye çarpan molekül sayısının artması için gazın hacminin azalması gerekir. Bu nedenle, kapalı bir kaptaki gazın basıncı, hacim ile ters orantılıdır.



  25. Dalgıçlar denize daldıkça üzerlerine etki eden basınç ....................... .






  26. Cevap: Artar Açıklama:

    Deniz suyunun ağırlığı nedeniyle, denizin derinliklerinde basınç artar. Dalgıçlar denize daldıkça, üzerlerindeki suyun ağırlığı arttığından basınç da artar.



  27. Dinamometrenin gösterdiği değer, cismin sıvı içinde ağırlığı mıdır?






  28. Cevap: Hayır, dinamometrenin gösterdiği değer, cismin sıvı içindeki ağırlığı değil, sıvı tarafından cisme uygulanan kaldırma kuvvetidir. Açıklama:

    Cismin sıvı içinde ağırlığı, cismin yerçekimi kuvveti ile cismin sıvıya uyguladığı basınç kuvvetinin bileşkesidir. Dinamometre, cismin sıvıya uyguladığı basınç kuvvetini ölçer. Bu nedenle, dinamometrenin gösterdiği değer, cismin sıvı içinde ağırlığı değil, sıvı tarafından cisme uygulanan kaldırma kuvvetidir.



  29. Yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçük olan bir cisim, sıvıya batırıldıktan sonra serbest bırakılırsa ne olur?






  30. Cevap: Yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçük olan bir cisim, sıvıya batırıldıktan sonra serbest bırakılırsa, sıvı tarafından cisme uygulanan kaldırma kuvveti, cismin ağırlığından büyük olacağından cisim yüzeye çıkar. Açıklama:

    Cismin sıvı içinde ağırlığı, cismin yerçekimi kuvveti ile cismin sıvıya uyguladığı basınç kuvvetinin bileşkesidir. Yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçük olan bir cismin sıvıya batırıldıktan sonra serbest bırakılması durumunda, cismin sıvıya uyguladığı basınç kuvveti, cismin yerçekimi kuvvetinden büyük olacağından, cismin sıvı içinde ağırlığı, sıvı tarafından cisme uygulanan kaldırma kuvvetinden büyük olur. Bu nedenle, cisim yüzeye çıkar.



  31. Rüzgârlı havalarda çatıların uçmaması için alınması gereken tedbirler nelerdir?






  32. Cevap: Rüzgârlı havalarda çatıların uçmaması için alınması gereken tedbirler şunlardır: * Çatıların sağlam ve dayanıklı olması sağlanmalıdır. * Çatıların rüzgâr direncini artıracak şekilde tasarlanması gerekir. * Çatılarda rüzgâr kırıcı yapılar oluşturulmalıdır. * Çatılarda rüzgâr tutucu halatlar kullanılmalıdır. Açıklama:

    Rüzgârlı havalarda çatıların uçmaması için öncelikle çatıların sağlam ve dayanıklı olması sağlanmalıdır. Çatıların yapımında kaliteli malzemeler kullanılmalıdır. Çatıların taşıyıcı sistemleri yeterli olmalıdır. Çatıların bağlantıları sağlam olmalıdır. Rüzgâr direncini artıracak şekilde çatılar tasarlanmalıdır. Çatılar mümkün olduğunca hafif olmalıdır. Çatılarda rüzgâr akışına karşı engel oluşturacak yapılar oluşturulmalıdır. Örneğin, çatılara rüzgâr kırıcı yapılar yapılabilir. Rüzgâr tutucu halatlar da çatıların uçmasını önlemek için kullanılabilir. Bu halatlar çatıyı bina gövdesine bağlar ve rüzgârın etkisini azaltır.



  33. Aşağıda verilen ifadelerde doğru olanların başına D yanlış olanların başına Y koyunuz.

    1. ( ) Basınç, bir yüzeye dik olarak etki eden kuvvetin büyüklüğüne eşittir.
    2. ( ) Katıların basıncı, yüzey alanı ile doğru orantılıdır.
    3. ( ) Katıların basıncı, kuvvet ile doğru orantılıdır.
    4. ( ) Sıvıların basıncı, sıvının özkütlesine bağlıdır.
    5. ( ) Sıvıların basıncı, sıvının bulunduğu ortamın yer çekimi ivmesine bağlıdır.
    6. ( ) Sıvıların basıncı, sıvının derinliğine bağlıdır.
    7. ( ) Bisiklet ve otomobil gibi bazı taşıtların tekerleklerine hava basıldıkça tekerleklerin şişmesi, basıncın artmasından kaynaklanır.
    8. ( ) Kayak takımları uzun ve geniştir. Bu durum, kayakçıların kaymasını kolaylaştırır.
    9. ( ) Baraj gövdesinde, aşağı doğru inildikçe baraj duvarları kalınlaşır. Bu durum, baraj duvarlarının su basıncına karşı dayanıklılığını artırır.
    10. ( ) Su altında uzun süre kalan dalgıçlar su yüzeyine hızla çıktıklarında “vurgun yeme” denilen bir rahatsızlık geçirirler. Bu durum, suyun basıncına bağlıdır.

  34. Cevap: 1. D 2. D 3. D 4. D 5. D 6. D 7. D 8. D 9. D 10. D Açıklama:



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik Detayları

10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik 3 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 17 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 17 Kasım 2023 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 2 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik Testini Çöz tıklayın. 10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Klasik
  • Doğru-Yanlış


10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • ELEKTRİK VE MANYETİZMA
    1. Elektrik Akımı
    2. Elektrik Devrekleri
    3. Elektrik Enerjisi ve Güç
    4. Elektrostatik
    5. Manyetik Alan
    6. Mıknatıslar

Ayrıca 10.sınıf fizik dersi 1.dönem 2.yazılı soruları; klasik türde cevap ve açıklamalı olarak müfredata uygun hazırlanmıştır

Mıknatısların zıt kutuplarının birbirini çekmesinin, aynı kutuplarının birbirini itmesinin nedenini açıklar.

Bir mıknatısın etrafındaki manyetik alan şiddetinin, mıknatisa olan uzaklıkla değişmesini açıklar.

10.2.3.3. Yüksek gerilim hatlarından ve trafolardan yayılan manyetik alanın canlılar üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

10.2.3.4. Akım geçen iletken telin etrafında oluşan manyetik alanın yönünü sağ el kuralı ile bulabilir.

Basıncın derinliğe bağlılığını açıklar.

Basıncın sıvılardaki etkisini açıklar.

Kazanım: 10.3.1.2. Basınç formülü ile hesaplama yapar.

Pascal Prensibinin uygulanabilmesi için sıvıların birbirine karışması gerekir.

Su cendereleri, Pascal Prensibi'ne göre çalışır.

10.2.1.1. Kapalı kaptaki gazların basıncını etkileyen değişkenleri açıklar.

10.2.1.4. Kapalı kaptaki gazın mol sayısının basınca etkisini açıklar.

10.2.1.1. Katı, sıvı ve gaz basınçlarının özelliklerini açıklar.

10.2.1.3. Basıncın hâl değişimine etkilerini açıklar.

Cismin sıvı içinde ağırlığının, cismin yerçekimi kuvveti ile cismin sıvıya uyguladığı basınç kuvvetinin bileşkesine eşit olduğunu açıklar.

Yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçük olan bir cismin sıvıya batırıldıktan sonra serbest bırakılması durumunda, cismin yüzeye çıkacağını açıklar.

10.2.2.4. Kaldırma kuvvetinin günlük hayatta uygulandığı örnekleri verir.

1. 10.1.1. Basıncı tanımlar. 2. 10.1.2. Basıncın birimi olan Pascal’ı açıklar. 3. 10.1.3. Katıların basıncını etkileyen faktörleri açıklar. 4. 10.1.4. Sıvıların basıncını etkileyen faktörleri açıklar. 5. 10.1.5. Sıvıların basıncının günlük yaşamdaki uygulamalarına örnekler verir.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik sınavı 10.Sınıf kategorisinin Fizik alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik Testi İstatistikleri

Bu sınav 2 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 0 kere doğru, 0 kere yanlış cevap verilmiş.

10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik Sınavını hangi formatta indirebilirim?

10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

10.Sınıf Fizik 1.Dönem 2.Yazılı - Klasik sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 10.Sınıf Fizik dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.