2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI

2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI sınavı 7.Sınıf kategorisinin Çevre Eğitimi alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 15 sorudan oluşmaktadır.



 2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI CEVAPLARI

  1. Küresel ısınma Dünya sıcaklığının giderek artması anlamına gelir. Bu ısınmanın temel nedeni sera gazlarıdır. Sera gazlar özellikle Sanayi Devrimi sonrası artış göstermiştir.
    Buna göre küresel ısınmanın temel sebebi aşağıdakilerden hangisi olabilir?

    A) İnsan    B) Doğa    C) İklim    D) Hayvan

  2. Cevap: A Açıklama:

    Cevap anahtarı A olabilir. Çünkü verilen bilgilere göre küresel ısınmanın temel nedeni sera gazlarıdır ve sera gazlarının artışı özellikle Sanayi Devrimi sonrasında gözlenmiştir. Bu nedenle küresel ısınmanın temel sebebi insan faaliyetleridir.



  3. Hızlı nüfus artışı ile birlikte şehirler genişlemekte, doğal yaşam alanları azalmakta, ormanlık alanlarımız tahrip edilmektedir. En büyük oksijen kaynağımız olan ormanlık alanlarımızın azalması atmosferdeki sera gazlarından biri olan karbondioksit gazının artmasına sebep olmaktadır. Bu durum küresel ısınmayla beraber iklim değişikliklerine neden olurken yaşadığı ortam şartları değişen canlıların nesillerinin tükenmesine yol açar.
    Yukarıda verilen açıklamaya daha çok hangisi ile ilgidir?

    A) Nüfus artışı biyolojik çeşitliliğin azalmasına sebep olmaktadır.
    B) Sera gazı etkisi küresel ısınmayı tetiklemektedir.
    C) Tarım alanlarının tahribi kaynaklarımızı azaltmaktadır.
    D) Doğal afetler sonucunda bir çok kaynağımız yok olmaktadır.

  4. Cevap: A Açıklama:

    Metinde verilen açıklama daha çok "A) Nüfus artışı biyolojik çeşitliliğin azalmasına sebep olmaktadır." ifadesiyle ilgilidir. Metinde, hızlı nüfus artışının şehirlerin genişlemesine ve ormanlık alanların azalmasına neden olduğu ve bu durumun biyolojik çeşitliliği olumsuz etkilediği belirtilmektedir. Biyolojik çeşitliliğin azalması, doğal yaşam alanlarının yok olması ve türlerin nesillerinin tükenmesine yol açabilir.



  5. Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili olarak;
    I. Kaynağı doğanın kendisidir.
    II. Çevreyi kirletmez
    III. Tükenmez
    verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II                 B) II ve III
    C) I ve III                D) I, II ve III

  6. Cevap: D Açıklama:

    Cevap anahtarı D olmalıdır. - I. ifade doğrudur çünkü yenilenebilir enerji kaynakları, doğal kaynaklarımızdan gelir ve doğanın kendisinden elde edilir, örneğin güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidroelektrik enerji gibi. - II. ifade de doğrudur çünkü yenilenebilir enerji kaynakları çevreyi kirletmez, fosil yakıtların aksine sera gazları ve diğer zararlı emisyonlar salınımı düşüktür. - III. ifade de doğrudur çünkü yenilenebilir enerji kaynakları tükenmez, yani sürekli olarak doğada yeniden oluşurlar, bu da sürdürülebilir enerji kaynakları olduklarını gösterir.



  7. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Atıkların tekrar kullanılması işlemine geri dönüşüm denir.
    B) İhtiyaçlarımızı karşılarken geri dönüşümü olan ürünleri kullanmalıyız.
    C) Geri dönüşüm atıklarını geri dönüşüm kutularına bırakmalıyız.
    D) Kağıt, plastik, cam gibi maddeler geri dönüşüm kapsamında değildir.

  8. Cevap: D Açıklama:

    Doğru ifadeyi seçmek için her seçeneği incelemeliyiz. Seçenek A doğrudur, çünkü geri dönüşüm, atıkların tekrar kullanılması işlemidir. Seçenek B doğrudur, çünkü geri dönüşümü olan ürünleri kullanmak, çevre dostu davranışlar arasında yer alır. Seçenek C doğrudur, çünkü geri dönüşüm atıklarını geri dönüşüm kutularına atmak, geri dönüşüm sürecinin başarılı olabilmesi için önemlidir. Ancak, seçenek D yanlıştır, çünkü kağıt, plastik, cam gibi maddeler geri dönüşüm kapsamında olan malzemelerdir ve geri dönüştürülebilirler.



  9. Aşağıdakilerden hangisi geri dönüştürülebilir atıklardan biri değildir?

    A) Kağıt    B) Pil    C) Metal    D) Mercimek

  10. Cevap: D Açıklama:

    Seçenekler arasında geri dönüştürülebilen atıkların (kağıt, pil, metal) yanı sıra yiyecek olan mercimek de yer almaktadır. Ancak yiyecekler genellikle geri dönüştürülebilir atıklar kategorisine girmez, çünkü geri dönüşüm süreci için uygun değillerdir.



  11. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) İnsanlar bulundukları çevreyi kendi istek ve ihtiyaçları doğrultusunda değiştirmektedir.
    B) Doğanın bize sunduğu kaynaklar sonsuzdur.
    C) İnsanların doğaya olan ihtiyaçları bitmeyecektir.
    D) Doğal kaynakların bilinçsiz kullanılmasına engel olmalıyız.

  12. Cevap: B Açıklama:

    Doğal kaynaklar sınırlıdır ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmalıdır. İfadeler arasında bu konuya dair doğru bilgi veren B harfli ifade dikkate alındığında, bu ifade doğru değildir.



  13. Hava kirliliğini önlemek için aşağıdakilerden hangisi uygun bir önlem değildir?

    A) Toplu taşıma araçları tercih edilmeli
    B) Ağaçlandırma çalışmaları yapılmalı
    C) Fosil yakıtlar tercih edilmeli.
    D) Sanayi tesisleri yerleşim yerlerinden uzak yerlere kurulmalı.

  14. Cevap: C Açıklama:

    Fosil yakıtların tercih edilmesi, hava kirliliğini önlemek için uygun bir önlem değildir. Fosil yakıtların kullanımı, atmosfere zararlı gazlar ve partiküller salarak hava kirliliğine ve sera etkisine katkıda bulunur. Bu nedenle, fosil yakıtların yerine daha temiz ve çevre dostu enerji kaynakları tercih edilmelidir. Diğer seçenekler ise hava kirliliğini önlemeye yönelik uygun önlemlerdir: A) Toplu taşıma araçları tercih edilmeli: Bireysel araç kullanımı yerine toplu taşıma araçlarının kullanımı, hava kirliliğini azaltmada etkili olabilir. B) Ağaçlandırma çalışmaları yapılmalı: Ağaçlandırma, atmosferdeki karbondioksiti emerek hava kalitesini iyileştirebilir. D) Sanayi tesisleri yerleşim yerlerinden uzak yerlere kurulmalı: Sanayi tesislerinin yerleşim alanlarından uzak bölgelere kurulması, hava kirliliğini insanların yaşadığı alanlardan uzak tutabilir.



  15. Aşağıdakilerden hangisi yenilenebilir enerji kaynakları arasında gösterilemez?

    A) Güneş                B) Doğal gaz
    C) Su                        D) Biyokütle

  16. Cevap: B Açıklama:

    Verilen seçenekler arasında yenilenebilir enerji kaynakları arasında gösterilemeyen tek seçenek, B) Doğal gazdır. Doğal gaz, fosil yakıtlardan biridir ve sınırlı bir kaynaktır, dolayısıyla yenilenebilir değildir. Diğer seçenekler (Güneş, Su, Biyokütle) ise yenilenebilir enerji kaynaklarındandır, çünkü doğal olarak yenilenebilir ve sürdürülebilir şekilde kullanılabilirler.



  17. Aşağıdakilerden hangisi çevre kirliliğine neden etmenler arasında değildir?

    A) Yapay tarım ilaçları
    B) Nükleer denemeler
    C) Yenilenebilir enerji kaynakları
    D) Bölgesel savaşlar

  18. Cevap: C Açıklama:

    Aşağıdakilerden hangisinin çevre kirliliğine neden etmenler arasında olmadığı soruluyor. Şıklar arasında yer alan diğer seçenekler (A, B ve D) çevre kirliliği ile ilişkilendirilebilir. Ancak "C) Yenilenebilir enerji kaynakları" çevre kirliliğine neden olmaz; aksine çevre dostu ve sürdürülebilir enerji üretimini destekler.



  19. Doğada yaşamın devam edebilmesi için canlı ve cansız varlıklar arasında bir denge ve sirkülasyon vardır. Bu dolaşıma ne ad verilir?

    A) Madde döngüsü        B) Madde yenileme
    C) Madde üretimi           D) Madde kullanımı

  20. Cevap: A Açıklama:

    Doğada yaşamın devam edebilmesi için canlı ve cansız varlıklar arasında gerçekleşen denge ve sirkülasyon, "Madde Döngüsü" olarak adlandırılır. Bu süreçte, elementler ve maddeler canlı organizmalar ve ekosistemler arasında dolaşır, kullanılır, ayrışır ve yeniden oluşur.



  21. I. Araç egzozlarından çıkan gazlar hava kirliliğine sebep olmaktadır.
    II. Kitle imha silahları çevre dengesini bozmaktadır
    III. İnsanların doğaya ihtiyacı yoktur
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II    B) II ve III    C) I ve III    D) I, II ve III

  22. Cevap: A

  23. Doğanın insanlara sunduğu kaynaklar .................... değildir. Bu yüzden bu kaynakları ............................ kullanmalıyız.
    Yukarıda boşluklara sırasıyla hangisi getirilmelidir?

    A) kısıtlı - bolca                B) sonsuz - bilinçli
    C) sonlu - bilinçsi             D) sonsuz - bolca

  24. Cevap: B

  25. I. Toplu taşıma araçları tercih edilerek
    II. Orman miktarı artırılarak
    III. Doğal gaz kullanımı azaltılarak
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri yapılarak hava kirliliği azaltılabilir?

    A) I ve II    B) II ve III    C) I ve III    D) I, II ve III

  26. Cevap: D

  27. Aşağıda verilenlerden hangisi hava kirliliğine sebep olmaz?

    A) Plansız kentleşme        B) Sanayi
    C) Depremler                    D) Nüfusun artışı

  28. Cevap: C

  29. Enerji ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan kaynakları tehlikeye atmadan üretilen enerjiye denir.
    Yukarıda tanımı verilen enerji hangisidir?

    A) Sürdürülebilir enerji        B) Fosil yakıt enerji
    C) Kimyasal enerji              D) Endüstriyel enerji

  30. Cevap: A Açıklama:

    Cevap: A) Sürdürülebilir enerji Enerji ihtiyaçlarını tehlikeye atmadan karşılamak için kullanılan enerjiye sürdürülebilir enerji denir. Sürdürülebilir enerji kaynakları yenilenebilir ve doğal olarak devamlı olarak mevcut olan kaynaklardır, bu nedenle çevreye zarar vermeden ve kaynakları tüketmeden enerji üretilebilir. B) Fosil yakıt enerji, doğal kaynaklar olan petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtların kullanıldığı enerji üretimini ifade eder. Bu enerji kaynağı çevresel etkilere ve kaynak tükenmesine neden olduğu için soruda verilen tanıma uymaz. C) Kimyasal enerji, kimyasal reaksiyonlar sonucunda depolanan enerjiyi ifade eder. Bu enerji kaynağı da sürdürülebilir enerji kavramıyla doğrudan ilişkili değildir. D) Endüstriyel enerji, sanayi sektöründe kullanılan enerjiyi ifade eder. Bu terim de sürdürülebilir enerji kavramıyla özdeşleşmez.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI Detayları

2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI 3 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 15 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 10 Ocak 2023 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 0 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI Testini Çöz tıklayın. 2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • Madde Döngüsü ve Doğal Denge
    1. Doğal dengenin sürekliliğinin madde döngülerindeki düzenle sağlandığını fark eder.
    2. Doğaya verilen zararın kendisine döneceğini fark ederek bireysel olarak üzerine düşen sorumlulukları yerine getirir.
    3. İnsanların üretim ve tüketim faaliyetleri ile doğal madde döngülerini karşılaştırır.
    4. Madde döngüleri arasındaki etkileşimin doğal dengeye olan etkilerini açıklar.
    5. Madde döngülerindeki değişimlerin küresel çevre sorunlarına neden olabileceğini açıklar.
    6. Madde döngüsü kavramını açıklar.
    7. Madde döngüsünün bozulmasının canlıları nasıl etkileyeceği konusunda çıkarımda bulunur.
    8. Madde döngüsünün doğal yaşam üzerindeki etkilerini açıklar.

Ayrıca

Küresel ısınmanın temel sebebini anlamak, çevre bilincinin artırılmasına ve çevre dostu davranışların teşvik edilmesine katkı sağlayabilir.

Kazanım olarak, nüfus artışının biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkisini anlamak ve bu sorunun çözümüne yönelik bilinçli adımlar atmaya çalışmak önemlidir.

Kazanım olarak, öğrencilerin yenilenebilir enerji kaynakları hakkında doğru bilgi sahibi olmaları ve bu enerji kaynaklarının çevreye ve geleceğimize sağladığı faydaları anlamaları önemlidir.

Bu soru, geri dönüşüm kavramına ve geri dönüşüme dahil olan malzemelerin farkındalığına odaklanır.

Geri dönüştürülebilir atıkları tanıma ve çevre dostu uygulamaları anlama yeteneği kazanılır.

Doğal kaynakların sınırlı olduğunu ve sürdürülebilir kaynak yönetiminin önemini anlama yeteneği kazanılır.

Hava kirliliğini önlemek için uygun ve etkili önlemler arasında doğru seçimi yapmayı öğrenmiş olursunuz.

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında doğal gazın yer almadığını ve doğal gazın bir fosil yakıt olduğunu anlamış olursunuz.

Bu soru ve cevabı ile öğrenciler, çevre kirliliği ve çevre dostu enerji kaynakları arasındaki ilişkiyi anlayarak çevre bilincini geliştirebilirler.

Bu soru, ekosistemlerdeki madde akışının önemini ve canlı organizmaların doğayla etkileşimini anlatarak, katılımcılara ekosistemlerin dengesini ve sürdürülebilirliğini öğretir.

Enerji kaynaklarını sınıflandırma, sürdürülebilir enerji kavramını anlama ve enerji kaynaklarının sürdürülebilirliği hakkında bilinçlenme becerisi.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI sınavı 7.Sınıf kategorisinin Çevre Eğitimi alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI Testi İstatistikleri

Bu sınav 50 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 355 kere doğru, 175 kere yanlış cevap verilmiş.

2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIĞINAK ORTAOKULU 7/A SINIFI 1. DÖNEM 2. SEÇMELİ ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERSİ YAZILI SINAVI sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 7.Sınıf Çevre Eğitimi dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (0)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

7.Sınıf Çevre Eğitimi Sınavı Hazırla
  7.Sınıf Çevre Eğitimi Dersi Ünite Özetleri