2023-2024 12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-03-13)

2023-2024 12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-03-13) sınavı 12.Sınıf kategorisinin Temel Dinî Bilgiler alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 11 sorudan oluşmaktadır.



 2023-2024 12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-03-13) CEVAPLARI

  1. Adalet kavramı ne anlama gelir?

    A) Güçlünün haklı olması       B) Nefse uymak                
    C) Hakka ve hukuka uygunluk    D) Kendi istediğini yapmak    
    E) Başkalarına zulmetmek                                     

  2. Cevap: C Açıklama:

    Adalet, herkese hakkını vermek ve hukuka uygun davranmak demektir.



  3. İslam hukukunun temel kaynakları arasında hangisi yer almaz?

    A) Kur'an-ı Kerim    B) Sünnet           
    C) İcma              D) İnanç            
    E) Kıyas                                 

  4. Cevap: D Açıklama:

    İnanç, İslam hukukunun kaynakları arasında yer almaz.



  5. Kamu yararı gözetildiğinde bireysel hakların da korunması gerektiğine dair görüş hangi kaynakta yer alır?

    A) Kur'an-ı Kerim    B) Sünnet           
    C) İcma              D) Kıyas            
    E) İçtihat                               

  6. Cevap: A Açıklama:

    Kamu yararı ile bireysel hakların korunması arasındaki denge, Kur'an-ı Kerim'de vurgulanmaktadır.



  7. İktisat kavramı İslam'da hangi anlamı da içerir?

    A) Üretim faktörlerinin verimli kullanımı
    B) Ticaretin ve finansın önemi
    C) Tüketimin sınırlandırılması
    D) Aşırılıklardan uzak durma
    E) Zenginliğin biriktirilmesi

  8. Cevap: D Açıklama:

    İktisat kavramı İslam'da, orta yolu tutmak ve aşırılıklardan kaçınmak anlamına da gelir, yani ekonomik faaliyetlerde denge ve tutumluluk esastır.



  9. İslam ekonomisinin ahlaki temellerinden biri nedir?

    A) Kanaatkârlık    B) İsraf          
    C) Cimrilik        D) Savurganlık    
    E) Hazcılık                          

  10. Cevap: A Açıklama:

    İslam ekonomisinin ahlaki temellerinden biri, kanaatkârlıktır.



  11. Helal kazanç elde etmek için hangi davranıştan kaçınılmalıdır?

    A) Çalışarak emek sarf etmek
    B) Helal yollarla üretmek
    C) İşleri en güzel şekilde yapmak
    D) Haramlardan uzak durmak
    E) İhtiyaçları göz önünde bulundurmak

  12. Cevap: D Açıklama:

    Helal kazanç elde etmek için, haram yollardan ve davranışlardan kaçınmak gerekir.



  13. Faizsiz bankacılığın hukuki dayanağı nedir?

    A) İslam hukuku           B) Roma hukuku           
    C) Osmanlı hukuku         D) Türk Ticaret Kanunu   
    E) Yasa                                            

  14. Cevap: A Açıklama:

    Faizsiz bankacılık, İslam hukukunun ribâ yasağına dayanır.



  15. "Allah'ın kendilerine lütfundan verdiği nimetlerde cimrilik edenler, bunun, kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar." (Bakara Suresi, 279) ayetinde vurgulanan davranış hangisidir?

    A) İsraf            B) Cimrilik        
    C) Zekât vermeme    D) Hırsızlık       
    E) Faizcilik                           

  16. Cevap: B Açıklama:

    Ayet, mallarını cimrice tutanları eleştirmektedir.



  17. Dinimizde hileli satış neden yasaklanmıştır?

    A) Çünkü hile, satıcı için faydalıdır.
    B) Çünkü hile, alıcı için zarar vericidir.
    C) Çünkü hile, toplumda güveni bozar.
    D) Çünkü hile, ürünün değerini arttırır.
    E) Çünkü hile, satıcı ile alıcı arasında anlaşmayı geçersiz kılar.

  18. Cevap: C Açıklama:

    Dinimizde hileli satış yasaklanmıştır çünkü hile, toplumda güveni bozar ve mağduriyetlere yol açar.



  19. Kur'an-ı Kerim'de alışveriş ile ilgili genel prensip nedir?

    A) Alıcı ve satıcı arasında karşılıklı rıza olmalıdır.
    B) Satıcı, malın ayıplarını gizleyebilir.
    C) Alışverişte yemin etmek faydalıdır.
    D) Alıcı, satın aldığı maldan memnun kalırsa parasını öder.
    E) Malın fiyatı, satıcının belirlediği tutardır.

  20. Cevap: A Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'de alışveriş ile ilgili genel prensip, alıcı ve satıcı arasında karşılıklı rıza olması gerektiğidir.



  21. Faizin dinimizdeki hükmü nedir?

    A) Mubah    B) Müstehap    C) Haram    D) Sünnet    E) Vacip    

  22. Cevap: C Açıklama:

    Faiz, İslam dininde kesin olarak yasaklanmıştır.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2023-2024 12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-03-13) Detayları

2023-2024 12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-03-13) 0 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 11 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 13 Mart 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 0 kullanıcı beğenmiş. 2023-2024 12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-03-13) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2023-2024 12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-03-13) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test



Ayrıca

Adaletin önemini ve özelliklerini kavramak.

İslam hukukunun kaynaklarını bilmek

Kamu yararının önemini kavramak

İslam'ın ekonomik anlayışını kavramak

İslam ekonomisinin temel ahlaki ilkelerini anlar.

Helal kazanç elde etmek için gerekli temel ahlaki ilkeleri kavrar.

İslam'ın ekonomik hayattaki ilkelerini anlar.

İslam'ın ekonomik hayattaki orta yolu vurgular.

Hileli satışın dinimizdeki önemini ve sonuçlarını anlamak.

Alışverişte uyulması gereken temel ilkeleri kavramak.

Faizin dinimizdeki hükmünü ve önemini anlamak.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2023-2024 12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-03-13) sınavı 12.Sınıf kategorisinin Temel Dinî Bilgiler alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

2023-2024 12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-03-13) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2023-2024 12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-03-13) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2023-2024 12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-03-13) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2023-2024 12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-03-13) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (0)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Sınavı Hazırla
  12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi Ünite Özetleri