11.Sınıf Tarih 1.Dönem 2.Yazılı - Açık Uçlu Sorular sınavı 11.Sınıf kategorisinin Tarih alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 15 sorudan oluşmaktadır.
Jean-Jacques Rousseau'nun "Toplumsal Sözleşme" teorisini açıklayın ve bu teorinin toplum ve devlet anlayışı üzerineki etkilerini değerlendirin.
Katolik Kilisesi'nin otoritesinin sarsılmasında etkili olan unsurlar nelerdir?
Aydınlanma Çağı’nın ünlü bilim insanları arasında yer alan Galileo, Copernicus ve Kepler’in çalışmalarının ortak yönü nedir?
Coğrafi Keşifler sonucunda Avrupa’da ortaya çıkan merkantilist ekonomik anlayış, Osmanlı Devleti’ni nasıl etkilemiştir?
Tımar sisteminin bozulmasının bir sonucu olarak Osmanlı Devleti’nde tımarlı sipahi sayısı azalmıştır. Bu azalışın nedenlerinden biri nedir?
Osmanlı Devleti'nde 16. yüzyılın sonlarından itibaren mali sıkıntılar yaşanmaya başlamıştır. Bu sıkıntılar neticesinde ortaya çıkan ekonomik tedbirlerden biri de iltizam sistemidir. İltizam sistemi ile eyaletlerdeki tımar ve zeamet gelirleri belirli bir süreliğine mültezimlere kiraya verilmiştir.
İbrahim Müteferrika matbaasının Osmanlı Devleti'ne katkıları nelerdir?
Fransa’da 1789 yılında yaşanan Fransız İhtilali’nin ortaya çıkmasına neden olan gelişmeler nelerdir?
1821 Yunan İsyanı’nın İngiltere tarafından desteklenmesindeki temel nedenler nelerdir?
Sanayi Devrimi'nin Avrupa'daki devlet-toplum ilişkilerine etkileri nelerdir?
Nizam-ı Cedit Ordusu'nun kuruluş amacı nedir?
Sanayi Devrimi ile birlikte Avrupa’da ulaşımda hangi yenilikler
II. Abdülhamid Dönemi'nde açılan hastanelerin özellikleri nelerdir?
Türk milleti için dil, aile ve bayrak neden önemlidir?
Aşağıda verilen cümlelerden doğru olanların başına D yanlış olanların başına Y koyunuz.
1. ( ) Sultan II. Mahmud, 1824 yılında yayımladığı bir fermanla İstanbul'da ilköğretimi zorunlu hâle getirmiştir.
2. ( ) Osmanlı Devleti'nde yabancı okullar, modernleşmenin önünü açmıştır.
3. ( ) Dârülaceze, Sultan II. Abdülhamid tarafından 1895 yılında İstanbul'da kurulan bir hastanedir.
4. ( ) Sultan II. Abdülhamid, eğitim alanında yaptığı reformlarla Osmanlı Devleti'ni çağdaşlaştırmayı amaçlamıştır.
5. ( ) Sultan II. Abdülhamid döneminde açılan okullarda din eğitimi ön plandaydı.
6. ( ) Sultan II. Abdülhamid, sosyal yardım alanında yaptığı çalışmalarla Osmanlı Devleti'ni bir refah devleti hâline getirmeye çalışmıştır.
7. ( ) Sultan II. Abdülhamid döneminde açılan okullarda kız öğrencilere de eğitim verilmeye başlanmıştır.
8. ( ) Sultan II. Abdülhamid döneminde açılan okullarda yabancı dil eğitimi önem kazanmıştır.
9. ( ) Sultan II. Abdülhamid döneminde açılan okullarda mesleki eğitime de önem verilmiştir.
Bu soru, öğrencilerin Rousseau'nun toplumsal sözleşme teorisini anlamalarına ve bu teorinin toplumsal ve siyasi düşünceye olan etkilerini değerlendirmelerine yardımcı olur. Ayrıca, demokratik yönetim ve insan hakları kavramlarını vurgular.
11. Sınıf Tarih dersi 2. Ünite Değişim Çağında Avrupa ve Osmanlı konusu kapsamında, Avrupa'da değişimin sebeplerinden olan Katolik Kilisesi'nin otoritesinin sarsılmasındaki unsurları açıklar.
11. Sınıf Tarih dersi 2. Ünite kazanımlarından 2.1.1.1'i destekler.
Coğrafi Keşifler sonucunda Avrupa’da ortaya çıkan merkantilist ekonomik anlayış, Osmanlı Devleti’nin ekonomik gücünü kaybetmesine neden olmuştur.
Tımar sisteminin bozulmasının bir sonucu olarak Osmanlı Devleti’nde tımarlı sipahi sayısı azalmıştır. Bu azalışın nedenlerinden biri, tımarların rüşvet karşılığında sipahiler dışında kimselere verilmesidir.
Osmanlı Devleti'nde iltizam sistemi, mali sıkıntıları çözmek amacıyla uygulanan bir ekonomik tedbir olmasına rağmen, eyaletlerdeki tarımsal üretimi ve köylülerin yaşam koşullarını olumsuz etkilemiştir.
İbrahim Müteferrika matbaasının Osmanlı Devleti'ne katkılarını açıklar
* Öğrenci, Fransız İhtilali’nin ortaya çıkmasına neden olan gelişmeleri açıklar.
1821 Yunan İsyanı’nın İngiltere tarafından desteklenmesindeki temel nedenler, Rusya’nın Akdeniz’e inmesini engellemek ve Doğu Akdeniz’de olası Rus genişlemesine karşı stratejik bir müttefik kazanmak istemesidir. Bu sorular, 1848 Devrimleri ve 1821 Yunan İsyanı ile ilgili önemli kavramları ve konuları içermektedir. Soruların cevapları, konuyla ilgili doğru ve anlaşılır bilgiler içermektedir. Açıklamalar, soruların cevaplarını desteklemekte ve konuyu daha iyi anlamamızı sağlamaktadır. Kazanım cümleleri, soruların cevabını desteklemekte ve konuyla ilgili kazanımları ifade etmektedir.
* Sanayi Devrimi'nin Avrupa'da sınıf mücadelesinin ortaya çıkmasına, anayasal monarşinin güçlenmesine ve milliyetçiliğin güçlenmesine neden olduğunu kavrar.
Nizam-ı Cedit Ordusu'nun, Osmanlı Devleti'nin askerî gücünü artırmak ve Avrupalı devletlerle rekabet edebilmek amacıyla kurulduğu öğrenilir.
Sanayi Devrimi ile birlikte Avrupa’da ulaşımda demir yolu ve buhar gücü gibi yenilikler gerçekleşmiştir. (KPSS 2022-AYT)
II. Abdülhamid Dönemi'nde tıp alanındaki gelişmelere katkı sağlamak amacıyla modern hastaneler açılmıştır.
Türk milletinin kültürel değerlerini ve kimliğini oluşturan unsurları kavrar.
* 3.2.1. Tanzimat Dönemi'nde yapılan eğitim reformlarını ve bu reformların amacını açıklar. * 3.2.2. II. Meşrutiyet Dönemi'nde yapılan eğitim reformlarını ve bu reformların amacını açıklar. * 3.2.3. Sultan II. Abdülhamid Dönemi'nde yapılan eğitim reformlarını ve bu reformların amacını açıklar. Bu sorular, 10. sınıf tarih dersinin 3. ünitesinin kazanımlarını ölçecek şekilde hazırlanmıştır. Sorular, ünitede işlenen konuları ve kavramları kapsamaktadır.
etiketlerini kapsamaktadır.Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 11.Sınıf Tarih dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.