Muhammed'in (s.a.v.) özellikleri ve yaşantısının önemi vurgulanıyor. İslam'ın son peygamberi olan Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatı ve etkisi.
Hz. Muhammed (s.a.v.), Allah'ın (c.c.) kendisine gönderdiği vahyi hiç değiştirmeden insanlığa ulaştırmak zorundaydı. Bu göreve "tebliğ" denir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kendisine peygamberlik görevi verildiği andan itibaren tebliğ görevine başladı.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tebliğ görevinde birçok engelle karşılaşmıştır. Tüm bu engellere rağmen sabretmiş ve tebliğ görevini kararlılıkla sürdürmüştür. Peygamberimizin (s.a.v.) tebliğ görevi başarıya ulaşmış ve İslam dini kısa sürede Arabistan'a ve diğer bölgelere yayılmıştır.
Kaynaklar: Diyanet İşleri Başkanlığı - Hz. Muhammed'in Hayatı İslam ve İhsan - Hz. Muhammed'in Tebliği ve Tebliğ YöntemleriPeygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), Yüce Rabb'imiz tarafından seçilmiş ve vahyi insanlığa ulaştırmakla görevlendirilmiştir. O, Kur'an'ın en iyi açıklayıcısıdır. Çünkü Hz. Peygamber'e (s.a.v.) Kur'an'ı, Yüce Allah öğretmiştir. Bu nedenle Yüce Rabb'imizin sevdiği bir kul olabilmemiz için Hz. Peygamber'in (s.a.v.) açıklamaları ve uygulamaları bizim için çok önemlidir.
Peygamberler vahiyleri sadece bildirmekle kalmaz, aynı zamanda açıklar. Peygamberlerin vahyi açıklamasına tebyin denir. Peygamberimiz (s.a.v.) peygamberliğinin ilk yıllarında tebliğ faaliyetini gizlice yürütmüştü. Buna rağmen inananlar gizlice de olsa onun öğrettiklerini yerine getirmeye çalıştılar. Namaz farz kılındığında inananlara, namazın nasıl kılındığını öğreten peygamberimizdi (s.a.v.). Böylece ilk günden Kur’an ayetlerini ümmetine yaşayarak açıklama görevini yerine getirmişti. Peygamberimiz (s.a.v.), ümmetine ibadetlerin yanı sıra evlilik, boşanma, miras, haram-helâller ve ticaret gibi daha pek çok konuya işaret eden ayetlerle ilgili de açıklayıcı bilgiler vermiştir.
Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) yaşantısı, uygulamaları, koyduğu hükümler vahiyden bağımsız değildir. O, kendisine vahyedileni yaşamının her alanında uygulamış, yaşadığı toplumda ortaya çıkan sorunlara vahyin rehberliğinde çözümler üretmiş ve hükümler koymuştur. Peygamberi- mizin (s.a.v.) su içme adabından miras hukukuna kadar hayatın her alanında ortaya koyduğu bu hükümlerin kaynağı vahiydir. Tüm Müslümanlar, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) koyduğu bu hü- kümlere tâbi olmak zorundadır. Zira, Allah (c.c.) “Allah ve Resul'ü bir işe hüküm verdiği zaman, inanmış bir erkek ve kadına o işi kendi istekle- rine göre seçme hakkı yoktur...” buyurmuştur. Bu bağlamda Resulul- lah'ın (s.a.v.) hüküm koymasına teşri denir. Ramazan ayında fıtır sadakası (fitre) verilmesi, yırtıcı hayvanların etlerinin ve ehli merkep etinin haram oluşu gibi uygulamalar Peygamber Efen- dimiz'in (s.a.v.) hüküm koymasına örnektir.
Peygamberimiz (s.a.v.) Kur'an'ın ilk muhatabı olarak Kur'an'ı en iyi anlayandır. Dolayısıyla vahyi bizlere en iyi açıklayandır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kendisine indirilen Kur'an'ı hem sözlü hem de uygulamalı olarak açıklamıştır. Kendisine indirilen vahiyleri hayatına tatbik eden Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yaşantısı Kur'an'ın en güzel açıklamasıdır. Bizler Kur'an'ı en iyi şekilde anlamak ve İslam'ı en güzel şekilde yaşamak için Hz. Peygamber'in (s.a.v.) bu açıklamalarına uymalıyız.
Peygamberimiz (s.a.v.), Allah'ın (c.c.) elçiliği görevini yerine getirmiş ve yaşantısıyla bizlere en güzel örneği olmuştur. O, inancın, ibadetin ve ahlakın uygulayıcısı ve öğreticisidir.
Peygamberimiz (s.a.v.), Mekke'nin Fethi sırasında, orada on sekiz gün kalan Peygamberimiz (s.a.v.) namazları ikişer rekât olarak kıldırmış ve arkasına dönüp ceamate, “Ey Mekkeliler! Siz namazları dörder rekât olarak kılın. Biz Medineliler seferiyiz (yolcuyuz)” buyurmuştur. Peygamberimiz (s.a.v.) bu uygulamasıyla yerleşi olanların, seferi olanın ardında namaz kıldığı zaman namazlarını nasıl tamamlayacağını ashabına öğretmiştir.
Peygamberimiz (s.a.v.), hayatı boyunca Kur'an'a uygun bir yaşantı sürmüş olup inanc, ibadet ve ahlak alanlarında İslam'ın uygulayıcısı ve öğreticis olmuştur.
Peygamberimiz (s.a.v.) insanları kötülükerden arındırmaya, iyiliğe, güzelliğe ve doğruluğa yöneltmeye çalışmıştır. Buna da tezkiye (temizleme, paklama, arıtma) denilmektedir. Şirk, günah, çirkin düşünce ve davranışlar temizlenmesi gereken manevi kirlerdir. Peygamberimiz (s.a.v.) insanları bu manevi kirlerden temizlemeyi; iyilik, güzellik, sevgi gibi güzel vasıflarla bezemeyi amaç edinmiştir.
Kaynaklar:
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), Allah (c.c.) tarafından insanları doğru yola çağırmak ve onlara vahyi bildirmek için gönderilmiş son peygamberdir. O, insanlığı şirkten arındırmak, iyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak için çalışmış ve yaşantısıyla insanlara en güzel örnek olmuştur.
Peygamberimiz (s.a.v.)'in başlıca görevleri şunlardır:
Peygamberimiz (s.a.v.) birçok özelliğe sahipti. Bunlardan bazıları şunlardır:
Peygamberimiz (s.a.v.), yaşantısıyla insanlara en güzel örnek olmuştur. O, her zaman doğruyu söylemiş, dürüst davranmış, adil olmuş, merhametli ve şefkatli olmuştur. İnsanları sevmiş ve onlara saygı duymuştur.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), Allah (c.c.) tarafından insanları doğru yola çağırmak ve onlara vahyi bildirmek için gönderilmiş son peygamberdir. O, insanlığı şirkten arındırmak, iyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak için çalışmış ve yaşantısıyla insanlara en güzel örnek olmuştur.
Peygamberimizin Dindeki Konumu Peygamberimizin Görevleri ve Özellikleri Peygamberimizin Örnekliği