Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav

Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav sınavı 7.Sınıf kategorisinin Fen Bilimleri alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Toplamda 31 sorudan oluşmaktadır.



 Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav CEVAPLARI

  1. Aşağıdakilerden hangisi burunun görevlerinden değildir

    A) Solunan havayı temizleme 
    B) Solunan havayı nemlendirme 
    C) Solunan havanın kokusunu algılama 
    D) Solunan havayı akciğerlere taşıma

  2. Cevap: D Açıklama:

    Burunun görevleri arasında solunan havayı temizleme, nemlendirme ve kokuları algılama bulunmaktadır. Ancak, solunan havayı akciğerlere taşıma burunun görevleri arasında değildir. Solunan havanın akciğerlere taşınması solunum sistemi içindeki diğer organlar tarafından gerçekleştirilir.



  3. Merkezi sinir sistemine, nöronlar yardımıyla .................... gelir. Daha sonra merkezi sinir sistemi tarafından ................ oluşturulur ve ilgili organa iletilir.
    Yukarıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi seçenekteki kelimeler getirilmelidir?

    A) çevresel sinirler - merkezi sinirler
    B) uyartı mesajı - tepki mesajı
    C) tepki mesajı - uyartı mesajı
    D) hormonlar - tepki

  4. Cevap: B Açıklama:

    Çevresel sinirlerden gelen uyartılar, nöronlar aracılığıyla merkezi sinir sistemine iletilir. Merkezi sinir sisteminden ise uyartı mesajları işlenerek tepki mesajları oluşturulur ve ilgili organlara iletilir.



  5. Aşağıda verilenlerden hangisi sindirim sisteminin sağlığının korunması için yapılması gerekenler arasında yer almaz?

    A) Lokmaları iyice çiğnemek
    B) Asitli ve katkı maddeli yiyecekler tüketmek
    C) Çok soğuk ve çok sıcak besinler tüketmemek
    D) Ağız ve diş sağlığına dikkat etmek

  6. Cevap: B Açıklama:

    Doğru cevap, B şıkkıdır. Asitli ve katkı maddeli yiyecekler tüketmek sindirim sistemi sağlığı için zararlı olabilir ve sindirim sisteminin korunması için yapılan öneriler arasında yer almaz. Asitli içecekler ve katkı maddeleri sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir ve bazı rahatsızlıklara yol açabilir. A) Lokmaları iyice çiğnemek: İyi çiğnenmiş lokmalar sindirime yardımcı olur ve sindirim sistemi sağlığını korumak için önemlidir. C) Çok soğuk ve çok sıcak besinler tüketmemek: Çok soğuk veya çok sıcak besinler sindirim sistemi için uygun olmayabilir ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir. D) Ağız ve diş sağlığına dikkat etmek: Ağız ve diş sağlığı, sindirime katkı sağlar ve sindirim sistemi sağlığını korumak için önemlidir.



  7. Selda, son derece güzel ve zayıf bir kızdır. Ancak kilosu olmadığı halde kendini çok kilolu olarak görmekte ve yağlı besinler yemekten sürekli kaçınmaktadır.
    Yukarıdaki örnekte adı geçen, yağların sindiriminden sorumlu madde hangi organ tarafından salgılanmaktadır?

    A) Kalın Bağırsak            B) Omurilik
    C) Karaciğer                    D) Yutak

  8. Cevap: C Açıklama:

    Yağların sindirimi ve sindirim sürecinin düzenlenmesi karaciğer tarafından gerçekleştirilir. Karaciğer, safrayı üretir ve safranın içindeki safra asitleri yağların sindirimini kolaylaştırır. Bu nedenle, Selda'nın yemek yemekten kaçınma durumunda da karaciğerin rolü büyüktür.



  9. Selda, son derece güzel ve zayıf bir kızdır. Ancak kilosu olmadığı halde kendini çok kilolu olarak görmekte ve yağlı besinler yemekten sürekli kaçınmaktadır.
    Buna göre vücudundaki hangi maddeye daha az iş düşmektedir?

    A) Safra sıvısı            B) Mide asidi
    C) Tükürük                 D) Adrenalin

  10. Cevap: A Açıklama:

    Cevap: A) Safra sıvısı



  11. Sindirilmiş besinlerin kana geçtiği organ ve geçmesini kolaylaştıran yapılar, hangisinde doğru verilmiştir?

    A) İnce bağırsak – Villus        B) Kalın bağırsak – Villus
    C) İnce bağırsak - Nefron      D) Mide – Mukus

  12. Cevap: A Açıklama:

    Sindirilmiş besinlerin kana geçtiği organ ince bağırsaktır. İnce bağırsakta besin emilimi gerçekleşir. Geçmesini kolaylaştıran yapılar ise villuslardır. Villuslar, ince bağırsağın iç yüzeyini kaplayan ince uzantılardır ve emilimi artırarak besinlerin kana geçişini kolaylaştırırlar.



  13. Aşağıdaki organlardan hangi ikisinde hem fiziksel hem de kimyasal sindirim gerçekleşir?

    A) Ağız-Mide                        B) Yemek borusu-Mide
    C) Kalın bağırsak-Anüs       D) İnce bağırsak-Gırtlak

  14. Cevap: A Açıklama:

    Fiziksel sindirim, besinlerin fiziksel olarak parçalanması ve yüzey alanının artırılması anlamına gelir. Kimyasal sindirim ise enzimler aracılığıyla besinlerin kimyasal olarak parçalanmasıdır. Ağızda hem fiziksel sindirim (çiğneme) hem de kimyasal sindirim (amilaz enzimi ile nişasta parçalanması) gerçekleşir. Mide ise daha çok kimyasal sindirim için asit ve enzimler salgılar, ancak aynı zamanda besinlerin fiziksel olarak karıştığı bir yerdir.



  15. 1- Problem çözmek   
    2- Yazı yazmayı öğrenmek
    3- Dengeli yürümek  
    4- Besini sindirmek
    Yukarıdaki olayların hangisi beyincik kontrolündedir?

    A) 1        B) 2        C) 3        D) 4

  16. Cevap: C Açıklama:

    Beyincik, vücuttaki denge ve koordinasyonu düzenlemekten sorumlu bir beyin bölgesidir. Dengeli yürümek, vücuttaki dengeyi sağlamak ve adım adım koordinasyonu düzenlemek için beyincik tarafından kontrol edilen bir aktivitedir. Diğer olaylar: 1- Problem çözmek, düşünce ve mantıkla ilgili beyin bölgeleri tarafından yönlendirilir. 2- Yazı yazmayı öğrenmek, öğrenme ve hafıza işlemleriyle ilgilenen beyin bölgelerini içerir. 4- Besini sindirmek, sindirim sistemi tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir ve beyincik ile doğrudan ilişkili değildir.



  17. Kulak sağlığı için aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?

    A) Gürültülü ortamlardan uzak durmalıyız
    B) Kulağa su kaçırmamalıyız
    C) Şiddetli ses ve patlamalarda ağzımızı kapamalıyız
    D) Sert cisimlerle kulağımızı karıştırmamalıyız

  18. Cevap: C Açıklama:

    Kulak sağlığı için şiddetli ses ve patlamalarda ağzımızı kapamamız doğru bir davranıştır. Yüksek şiddetteki sesler, kulaklarımıza zarar verebilir ve işitme kaybına neden olabilir. Bu nedenle, şiddetli seslerin etkilerini azaltmak için ağzımızı kapamak iyi bir koruyucu önlemdir.



  19. Şenol Hoca defalarca potaya basket atmaya çalışmış ancak 1 tane bile basket atamayıp rezil olmuştur. Mazeret olarak da dengemi sağlayamıyorum demiştir. Buna göre aşağıdaki organlardan hangisi görevini az yapmaktadır?

    A) Beyin  B) Beyincik  C) Omurilik  D) Omurilik Soğanı

  20. Cevap: B Açıklama:

    Beyincik, vücuttaki denge ve koordinasyonu düzenlemekten sorumlu bir beyin bölgesidir. Şenol Hoca'nın potaya basket atmada başarısız olmasının nedeni olarak dengesini sağlayamadığını söylemesi, beyincik fonksiyonlarının yeterince çalışmadığını düşündürmektedir. Beyincik, vücuttaki denge ve koordinasyonu düzenlediğinden, dengesini sağlayamaması basket atmada başarısız olmasının bir sebebi olabilir. Diğer organlar: A) Beyin, vücuttaki birçok işlevi düzenler, ancak dengeden çok daha geniş bir işlev yelpazesine sahiptir. C) Omurilik, beyin ile vücut arasında bilgi ve sinyal iletimi sağlar, ancak dengeden direkt olarak sorumlu değildir. D) Omurilik Soğanı, beyin ile omuriliği birleştiren ve bazı otomatik işlevleri düzenleyen bir yapıdır, dengeden sorumlu bir organ değildir.



  21. 32 yaşındayız ama yaşıtlarımızdan oldukça kısa boyluyuz. Acaba ergenlik döneminde hangi bezimiz yeterince çalışamamıştır?

    A) Hipofiz    C) Eşey    B) Böbrek üstü    D) Pankreas

  22. Cevap: A Açıklama:

    Hipofiz bezi, büyüme hormonu gibi önemli hormonları üretir ve salgılar. Ergenlik dönemi boyunca hipofiz bezi, büyüme hormonunu yeterince salgılayarak çocukların uzamasını ve boyunun artmasını sağlar. Eğer kişi ergenlik döneminde hipofiz bezi tarafından yeterince büyüme hormonu salgılanmazsa, boy uzaması olumsuz etkilenebilir ve kişi yaşıtlarından kısa kalabilir. Diğer bezler: B) Böbrek üstü bezleri, kortizol gibi stres hormonları üretir ve büyümeyle doğrudan ilgisi yoktur. C) Eşey bezleri, cinsiyet hormonlarını üretir ve boy uzamasıyla ilişkili değildir. D) Pankreas, insülin gibi hormonları üretir ve büyümeyle doğrudan bağlantılı değildir.



  23. Aşağıdakilerden hangisi hem enzim hem de hormon salgılayan karma bezdir?

    A) Eşeysel bezler            B) Pankreas
    C) Tiroit bezi                    D) Hipofiz bezi

  24. Cevap: B Açıklama:

    Pankreas hem sindirim enzimleri (örneğin tripsin) salgılayarak sindirim sisteminde görev alır hem de insülin ve glukagon gibi hormonları salgılayarak kan şekerinin düzenlenmesine katkı sağlar. Bu nedenle, hem enzim hem de hormon salgılayan karma bir bezdir.



  25. Aşağıdaki organlardan hangisi boşaltımda görev almaz?

    A) Pankreas                B) Akciğer
    C) Kalın bağırsak        D) Karaciğer

  26. Cevap: B Açıklama:

    Pankreas, boşaltım sistemi ile ilişkili bir organdan ziyade sindirim sistemi ile ilişkilidir. Pankreas sindirim enzimleri ve hormonlar üretirken, boşaltım sistemi vücuttan atılması gereken atık maddelerin dışarıya çıkarılmasını sağlar.



  27. Aşağıdakilerden hangisi gözün renkli kısmıdır?

    A) Kornea    B) Retina    C) İris    D) Sarı leke

  28. Cevap: C Açıklama:

    İris, gözün renkli bölümüdür. İris, göz rengini belirler ve gözün ön kamerasını oluşturan saydam bir tabakadır. İrisin içerdiği pigment miktarına bağlı olarak farklı göz renkleri oluşur.



  29. Kulak kepçesi - Kulak yolu - Kulak zarı — Çekiç - örs - Üzengi - ? — Salyangoz
    Sıralamasında soru işareti konulan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

    A) Salyangoz                    B) Örs
    C) Kulak zarı                    D) Oval pencere

  30. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D) Oval pencere olmalıdır. Sıralamada kulak kepçesi, kulak yolu, kulak zarı, çekiç, örs, üzengi, oval pencere ve salyangoz yer alır.



  31. Vitamin, mineral ve suyun emilimi hangi organımızda olur?

    A) Mide                        B) Karaciğer
    C) İnce bağırsak          D) Kalın bağırsak

  32. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D) Kalın bağırsak olacaktır. Kalın bağırsak, besinlerin emilimi için gerekli olan vitamin, mineral ve suyu emmez. Bunun yerine, kalın bağırsakta sindirilemeyen besin atıkları ve su emilmiş dışkı, vücuttan atılır. Vitamin, mineral ve suyun emilimi çoğunlukla ince bağırsakta gerçekleşir.



  33. Vücudumuzdaki sistemlerin düzenli, uyumlu ve sorunsuz olarak çalışmasını, denetleyici ve düzenleyici sistemler gerçekleştirir.
    Aşağıdakilerden hangisi denetleyici ve düzenleyici sistemi oluşturmaz?

    A) Merkezi sinir sistemi        B) Çevresel sinir sistemi
    C) Solunum sistemi              D) Hormonal sistem

  34. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap A) Merkezi sinir sistemi'dir. Merkezi sinir sistemi, vücudun kontrol merkezini oluşturur ve diğer sistemlerin düzenlenmesi ve denetlenmesinde önemli bir rol oynar. Çevresel sinir sistemi, organlara ve dokulara mesaj ileten bir ağdır. Solunum sistemi, vücudun oksijen almasını ve karbondioksit atmasını sağlar. Hormonal sistem ise hormonların salgılanması ve vücut işlevlerinin düzenlenmesiyle ilgilidir.



  35. Aşağıdakilerden hangisi sindirim sistemi sağlığını korumak için yapılması gerekenlerden birisidir?

    A) Stresli ortamlarda çalışmak
    B) Alkol ve sigara tüketmek
    C) Lokmaları iyice çiğnemek
    D) Kafeinli ve asitli içecekler tüketmek

  36. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı C) Lokmaları iyice çiğnemek olacaktır. Sindirim sistemi sağlığını korumak için besinlerin iyi çiğnenmesi önemlidir çünkü bu sindirime yardımcı olur, besinlerin daha iyi emilimini sağlar ve sindirim sistemi üzerindeki yükü azaltır. Besinlerin iyi çiğnenmesi aynı zamanda sindirim sürecinin daha düzenli ve etkili bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. Diğer seçenekler (A) stresli ortamlarda çalışmak, (B) alkol ve sigara tüketmek, ve (D) kafeinli ve asitli içecekler tüketmek sindirim sistemi sağlığını olumsuz etkileyebilecek faktörlerdir.



  37. Aşağıdaki sindirim organlarından hangisinde mekanik ve kimyasal sindirim yapılmaz?

    A) Kalın bağırsak        B) İnce bağırsak
    C) Mide                       D) Ağız

  38. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap A) Kalın bağırsak'tır. Kalın bağırsak, sindirim sisteminin son bölümüdür ve sindirimde önemli bir rol oynamaz. Mekanik sindirim (besinlerin fiziksel olarak parçalanması) genellikle ağız ve mide tarafından gerçekleştirilirken, kimyasal sindirim (besinlerin enzimler aracılığıyla moleküler düzeyde parçalanması) ağız, mide ve ince bağırsakta gerçekleşir. Kalın bağırsak ise daha çok su ve elektrolit emilimi ile dışkının oluşumuyla ilgilidir.



  39. İnce ve kalın bağırsak arasında;
    I. Sindirim yapılması
    II. Kana madde geçmesi
    III. Besin ve madde sindirimi yapılması
    Şeklindeki özelliklerden hangileri ortaktır?

    A) Yalnız I    B) I ve II    C) I ve III    D) II ve III

  40. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı C) I ve III olacaktır. İnce bağırsak ve kalın bağırsak, besin ve madde sindirimine katkı sağlayarak ortak bir özelliğe sahiptir. İnce bağırsakta besinlerin sindirimi tamamlanır ve besin öğeleri kana geçer. Kalın bağırsak ise atık maddelerin suyunun emilimi ve dışkının oluşumu gibi sindirime katkı sağlayan bir sürece sahiptir. Ancak kana madde geçişi (II) sadece ince bağırsakta gerçekleşir ve kalın bağırsak bu işleve katkı sağlamaz. Dolayısıyla, I ve III özellikleri her iki bağırsak için ortaktır.



  41. Bir bilim adamı kuşun beyinciğini çıkararak bir araştırma yapmaktadır. Bu bilim adamı, kuşun hangi davranışı gerçekleştiremediğini ispat etmek istemektedir?

    A) Besin yiyemediğini        B) Sesleri duyamadığını
    C) Dengeli uçamadığını     D) Kalbinin atmadığını

  42. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı C) Dengeli uçamadığını olacaktır. Beyincik, denge ve koordinasyon gibi karmaşık hareketleri kontrol etmede önemli bir rol oynar. Kuşların uçarken dengeli ve koordineli bir şekilde hareket etmesini sağlayan beyinciktir. Bu nedenle, beyincikleri çıkarılan bir kuşun uçmada zorluk yaşayacağı veya dengesini kaybedeceği düşünülmektedir. Bilim adamı bu araştırma ile beyincik olmayan kuşların uçma yeteneğindeki önemli rolü ispat etmeyi amaçlamaktadır.



  43. ’Sıcak bir cisme dokunan seda elini aniden geri çekiyor.’’ Bu olayı gerçekleştiren denetim organımız nedir?

    A) Omurilik    B) Beyin    C) Deri    D) Beyincik

  44. Cevap: B Açıklama:

    Sıcak bir cisme dokunma sonucu elin aniden geri çekilmesi beyin tarafından kontrol edilen bir tepkidir. Beyin, çevresel uyaranları değerlendirir ve buna bağlı olarak uygun tepkileri üretir. Bu olayda da beyin, sıcaklık değişimini algılar ve elin geri çekilmesi tepkisini oluşturur.



  45. Mustafa’yı köpek kovalıyor, Mustafa sanki bir yarışçı gibi çok hızlı koşuyor. Mustafa’yı böyle koşturan hangi hormondur?

    A) Tiroitten salgılanan adrenalin hormonu
    B) Hipofizden salgılanan büyüme hormonu
    C) Pankreastan salgılanan insülin hormonu
    D) Böbrek üstü bezinden salgılanan adrenalin hormonu

  46. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D) Böbrek üstü bezinden salgılanan adrenalin hormonu'dur. Bu hormon vücudu stresli durumlarda harekete geçirir, kalp atış hızını artırır, kaslara daha fazla oksijen ve enerji sağlar, böylece kişinin tehlikeden kaçmasını veya hızlı bir tepki vermesini sağlar. Bu örnekte, köpek tarafından kovalanma durumu stresli bir durum olarak algılanır ve vücut adrenalin hormonunu salgılar, bu da Mustafa'nın hızlı koşmasını sağlar.



  47. Selahattin hangi organın hem sindirime yardımcı hem de hormon üreten iç salgı bezi olduğunu bulamamış. Sizce hangisi?

    A) Tiroit                    B) İnce bağırsak
    C) Pankreas            D) Mide

  48. Cevap: B Açıklama:

    Doğru cevap B) İnce bağırsak olacaktır. İnce bağırsak, hem sindirime yardımcı olan hem de besinlerin emilimini sağlayan önemli bir organdır. Besinlerin sindirimi ince bağırsakta gerçekleşir ve bu süreçte enzimler ve safra sıvısı gibi maddeler sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca, ince bağırsakta besinlerin emilimi de gerçekleşir ve vücuda gerekli olan besin maddeleri kana geçer. Selahattin, ince bağırsağın hem sindirim hem de emilim işlevini doğru bir şekilde anlamamış olabilir.



  49. Yediğimiz besinlerden vücudumuzu oluşturan hücrelere geçebilmesi için aşağıdaki hangi olayın öncelikli olarak gerçekleşmesi gerekir?

    A) Sindirim  B) Boşaltım  C) Solunum  D) Dolaşım

  50. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap A) Sindirim'dir. Sindirim sistemi, yediğimiz besinleri vücudumuzun kullanabileceği hâle getirir. Sindirim sırasında besinler fiziksel ve kimyasal sindirime uğrayarak daha küçük moleküllere ayrılır. Bu moleküller daha sonra emilerek kan dolaşımına geçerler ve hücrelere taşınarak enerji üretimi ve vücut fonksiyonları için kullanılırlar. Sindirimin gerçekleşmesi, diğer sistemlerin de düzgün çalışması için önemlidir.



  51. Zehirli bir madde olan amonyağın üreye çevrildiği organ hangisidir?

    A) Böbrek    B) Karaciğer    C) Deri    D) Akciğer

  52. Cevap: B Açıklama:

    Doğru cevap B) Karaciğer'dir. Karaciğer, vücutta birçok metabolik işlemi gerçekleştiren önemli bir organdır. Amonyak, proteinlerin sindirimi sırasında oluşan bir atık üründür ve zehirli bir maddedir. Karaciğer, amonyağı daha az toksik olan üre adlı maddeye çevirir ve bu ürenin idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Bu süreç, böbrekler ve idrar sistemi ile birlikte çalışarak vücudun atık ürünlerden arınmasını sağlar.



  53. Aşağıdakilerden hangisi boşaltım sistemi organlarının sağlığını korumak için yapılması gerekenlerden değildir?

    A) İdrarı uzun süre tutmak
    B) Diş çürüklerini tedavi ettirmek
    C) Günde en az 2 lt su içmek
    D) Böbreklerimizi ve idrar yollarını soğuktan korumak

  54. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap A) İdrarı uzun süre tutmak olacaktır. Boşaltım sistemi organlarının sağlığını korumak için idrarın uzun süre tutulmaması önemlidir. İdrarın uzun süre tutulması, böbreklerde ve idrar yollarında olumsuz etkilere neden olabilir ve idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Diğer seçenekler ise boşaltım sistemi sağlığını korumak için yapılması gerekenler arasındadır. Günde yeterli miktarda su içmek, böbreklerin düzgün çalışmasını sağlar, diş çürüklerinin tedavi edilmesi de genel sağlık için önemlidir, böbrekler ve idrar yollarının soğuktan korunması da bu organların sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler.



  55. Sağlıklı bir insanın böbreği aşağıdakilerden hangisini atamaz?

    A) Kanda bulunan suyun fazlasını
    B) Vücuda alınan tuzun fazlasını
    C) Protein metabolizması sonucu oluşan üreyi
    D) Besin yapı taşlarını

  56. Cevap: D Açıklama:

    Sağlıklı bir insanın böbreği, atamayacağı madde D) Besin yapı taşlarıdır. Böbrekler, vücuttaki atık maddelerin ve fazla suyun süzülerek idrar yoluyla atılmasını sağlar. Fakat besin yapı taşları olan glukoz, amino asitler ve yağ asitleri gibi önemli bileşenler böbreklerden süzülerek atılmazlar; bunlar vücudun fonksiyonları için gereklidir ve kan dolaşımında kalır. Bu şekilde vücut besin maddelerini kaybetmez ve sağlıklı bir denge sağlanır.



  57. Aşağıdaki organ ve yapıların hangisinde sindirim gerçekleşmez?

    A) Ağız                         B) Mide
    C) İnce bağırsak         D) Yemek borusu

  58. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D) Yemek borusu olacaktır. Sindirim süreci ağız, mide ve ince bağırsakta gerçekleşirken, yemek borusunda sindirim gerçekleşmez. Yemek borusu, ağızdan yutulan besinleri mideye taşımak için görev yapar, sindirim işlemi burada değil, daha sonra mide ve ince bağırsakta gerçekleşir. Yemek borusu, sindirim sırasında besinlerin geçtiği bir geçiş yoludur ve sindirim sürecine doğrudan katılmaz.



  59. Uzun süre karanlık bir ortamda oturan bir kişinin, çok aydınlık bir odaya girmesiyle birlikte gözbebekleri küçülür. Bu olay hangi organ tarafından gerçekleştirilir?

    A) Beyin                            B) Beyincik
    C) Omurilik soğanı          D) Omurilik

  60. Cevap: C Açıklama:

    Bu olay, gözbebeklerinin düzenlenmesinden sorumlu olan C) Omurilik soğanı tarafından gerçekleştirilir. Omurilik soğanı, beyin ile omuriliğin bağlantısını sağlayan ve otomatik olarak birçok vücut fonksiyonunu düzenleyen bir yapıdır. Işık düzeyi değiştiğinde, omurilik soğanı gözbebeklerinin büyüklüğünü ayarlar. Düşük ışıkta gözbebekleri genişlerken, çok aydınlık bir ortama girdiğinde gözbebekleri küçülür, böylece göze giren ışık miktarı kontrol edilir ve görüntünün netliği sağlanır.



  61. Aşağıdaki besin çeşitlerinden hangisi sindirilmeden kana geçer?

    A) Vitamin                     B) Protein
    C) Karbonhidrat           D) Yağ

  62. Cevap: C Açıklama:

    Doğru cevap C) Karbonhidrat olacaktır. Karbonhidratlar, sindirim sistemi tarafından glikoza parçalanır ve bu glikoz kana geçer. Sindirimin sonucunda glikoz molekülleri kana emilerek hızla dolaşıma katılır ve vücut hücrelerine enerji sağlar. Diğer besin çeşitleri olan proteinler ve yağlar ise sindirildikten sonra kana geçerler ve kullanıma hazır hale gelirler.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav Detayları

Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav 6 kere indirildi. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 31 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 24 Ekim 2021 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav Testini Çöz tıklayın. Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
    1. Boşaltım Sistemi
    2. Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler
    3. Duyu Organları
    4. Organ Bağışı ve Organ Nakli
    5. Sindirim Sistemi

Ayrıca Ortaokul 7.sınıf fen bilimleri dersi için yeni müfredata uygun hazırlanmış 1.dönem 1.sınav soruları sindirim ve boşaltım sistemleri ile beyincik kazanımlarını ölçmektedir

Burunun görevlerini anlama ve solunum sisteminin işleyişini kavrama.

Sinir sisteminin uyartıları nasıl işlediğini ve tepki mesajlarının nasıl oluşturulduğunu anlamış olursunuz.

Sindirim sistemi sağlığını korumak için yapılan önerileri ve asitli, katkı maddeli yiyeceklerin zararlarını bilmek, sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturma ve sindirim sistemi sağlığını destekleme bilinci kazandırır.

Sindirim sistemi organlarının işlevlerini anlama ve karaciğerin sindirim sürecindeki rolünü kavrama.

Çözüm açıklaması: Doğru cevap, A şıkkıdır. Selda, kendini kilolu olarak görmesine rağmen kilolu değildir ve yağlı besinlerden kaçınmaktadır. Yağlı besinler genellikle safra sıvısının sindirimdeki rolünü artırır. Dolayısıyla, Selda'nın vücudundaki safra sıvısına daha az iş düşmektedir çünkü yağlı besinleri tüketmediği için safra sıvısı daha az sindirimde kullanılmaktadır. B) Mide asidi: Mide asidi, midenin sindirim sürecine katkı sağlar, ancak Selda'nın mide asidi düzeyi hakkında herhangi bir bilgi verilmemiştir. C) Tükürük: Tükürük, ağızda başlayan sindirim sürecine katkı sağlar, ancak Selda'nın tükürük salgılaması hakkında herhangi bir bilgi verilmemiştir. D) Adrenalin: Adrenalin, stres ve heyecan gibi durumlarda salgılanan bir hormondur ve sindirimle ilgisi yoktur.

Sindirim sistemi organlarını ve bu organlardaki yapıları anlama, besin emilimini kavrama.

Sindirim sistemi organlarının işlevlerini anlama, fiziksel ve kimyasal sindirimi ayırt etme.

Beyincik, denge ve koordinasyon için önemli bir beyin bölgesi olduğundan, dengeli yürüme ve postürü düzenleme gibi aktivitelerde rol oynar.

Kulak sağlığına yönelik koruyucu davranışları bilme ve doğru uygulama.

Beyincik, vücuttaki denge ve koordinasyon için önemli bir beyin bölgesi olduğundan, dengesini sağlayamayan kişilerde dengeyle ilgili problemler yaşanabilir.

Hipofiz bezi, büyüme hormonunu salgılayarak ergenlik döneminde boy uzamasını etkileyen önemli bir bezdir.

Karma bezlerin işlevini anlama ve örneklerini verme.

Boşaltım sistemi, vücuttan atık maddelerin dışarıya atılmasını sağlayan bir sistemdir.

Gözün yapı ve işlevlerini anlama, gözün bileşenlerini tanımlama.

Kulak anatomisini anlama, kulak yapısındaki bileşenleri tanımlama.

Omuriliğin reflekslerin gerçekleşmesindeki rolünü anlamalarını sağlar.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav sınavı 7.Sınıf kategorisinin Fen Bilimleri alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav Testi İstatistikleri

Bu sınav 20 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 223 kere doğru, 242 kere yanlış cevap verilmiş.

Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav Sınavını hangi formatta indirebilirim?

Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

Fen Bilimleri 7.Sınıf Yeni Müfredata Uygun 1.Dönem 1.Sınav sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 7.Sınıf Fen Bilimleri dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (1)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

7.Sınıf Fen Bilimleri Sınavı Hazırla
  7.Sınıf Fen Bilimleri Dersi Ünite Özetleri