5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1

5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1 sınavı 5.Sınıf kategorisinin Temel Dinî Bilgiler alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 18 sorudan oluşmaktadır.



 5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1 CEVAPLARI

  1. Doğruluk, kişinin söz ve davranışlarında hakka uygun hareket etmesidir. Aşağıdakilerden hangisi doğrulukla ilgili değildir?

    A) Yalan söylemek    B) Hile yapmak      
    C) Aldatmak          D) Dürüst olmak     
                        

  2. Cevap: D Açıklama:

    Dürüstlük, doğruluk anlamına gelir. Yalan söylemek, hile yapmak ve aldatmak ise doğrulukla ilgili değildir.



  3. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), doğruluğun önemiyle ilgili olarak aşağıdaki sözlerden hangisini söylemiştir?

    A) "Doğruluktan ayrılmayın. Çünkü doğruluk (insanı) iyiliğe, iyilik de cennete götürür."
    B) "Yalandan sakının! Çünkü yalan (insanı) kötülüğe, kötülük de cehenneme götürür."
    C) "Doğruluk, münafıklık alametidir."
    D) "Doğru sözlü olmak, müminin özelliklerinden biridir."

  4. Cevap: A Açıklama:

    Peygamber Efendimiz (s.a.v.), doğruluğun önemiyle ilgili olarak, "Doğruluktan ayrılmayın. Çünkü doğruluk (insanı) iyiliğe, iyilik de cennete götürür." sözünü söylemiştir.



  5. Aşağıdakilerden hangisi müminin doğrulukla ilgili özelliklerinden biri değildir?

    A) Sözünde ve davranışında dürüst olmak
    B) Yalan söylemek
    C) Güvenilir olmak
    D) Aldatmamak

  6. Cevap: B Açıklama:

    Müminin doğrulukla ilgili özelliklerinden biri yalan söylememektir. Sözünde ve davranışında dürüst olmak, güvenilir olmak ve aldatmamak da müminin doğrulukla ilgili özelliklerindendir.



  7. Doğruluk, kişinin hayatına aşağıdakilerden hangisine katkı sağlamaz?

    A) Güvenilirlik    B) Başarı         
    C) Mutluluk        D) Yalancılık     
                      

  8. Cevap: D Açıklama:

    Doğruluk, kişinin hayatına güvenilirlik, başarı ve mutluluk sağlar. Yalancılık ise kişinin hayatına hiçbir katkı sağlamaz.



  9. Aşağıdakilerden hangisi müminlerin özelliklerinden biri değildir?

    A) İyiliği emrederler ve kötülükten sakındırırlar.
    B) Yoksulların haklarını gözetirler.
    C) Allah'tan başkasına itaat ederler.
    D) Hz. Muhammed'e saygı gösterirler.

  10. Cevap: C Açıklama:

    Müminlerin özellikleri arasında Allah'tan başkasına itaat etmek yoktur. Müminler yalnızca Allah'a itaat ederler.



  11. Müslümanlar bollukta ve darlıkta mallarını ne yolda harcamaya gayret ederler?

    A) Allah yolunda    B) Nefislerine     
    C) Ailelerine       D) Arkadaşlarına   
                       

  12. Cevap: A Açıklama:

    Müslümanlar bollukta ve darlıkta mallarını Allah yolunda harcamaya gayret ederler.



  13. Müminler yoksulları nasıl görürler?

    A) Hor görürler                 B) İstediklerini vermezler     
    C) Az da olsa yardım ederler    D) Hiçbir şey vermezler        
                                   

  14. Cevap: C Açıklama:

    Müminler yoksulları hor görmezler ve isteyene az da olsa sadaka verirler.



  15. İsraf, aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İhtiyaçtan fazla harcama yapmak
    B) Gereksiz yere para biriktirmek
    C) Malını başkalarıyla paylaşmak
    D) Cimrilik yapmak

  16. Cevap: A Açıklama:

    İsraf, ihtiyaçtan fazla harcama yapmak ve malı yerinde kullanmamak demektir.



  17. Cimrilik, aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Malını başkalarıyla paylaşmak
    B) Gereksiz yere para biriktirmek
    C) İhtiyaçtan fazla harcama yapmak
    D) Malı yerinde kullanmamak

  18. Cevap: B Açıklama:

    Cimrilik, gereksiz yere para biriktirmek ve malı başkalarıyla paylaşmamak demektir.



  19. Aşağıdakilerden hangisi israf değildir?

    A) Sağlığı bozacak şekilde davranmak
    B) Zamanı boşa harcamak
    C) Helal kazanç elde etmek
    D) Kazancını ölçülü harcamak

  20. Cevap: C Açıklama:

    İsraf, malı yerinde kullanmamak ve gereksiz yere harcamaktır. Helal kazanç elde etmek ise israf değildir.



  21. Aşağıdakilerden hangisi cimrilik değildir?

    A) Malını başkalarıyla paylaşmak
    B) Gereksiz yere para biriktirmek
    C) İhtiyaçtan fazla harcama yapmak
    D) Malı yerinde kullanmamak

  22. Cevap: A Açıklama:

    Cimrilik, gereksiz yere para biriktirmek ve malı başkalarıyla paylaşmamak demektir. Malını başkalarıyla paylaşmak ise cimrilik değildir.



  23. Aşağıdakilerden hangisi el-Bâsit isminin anlamı değildir?

    A) Açıp genişleten, bolluk veren.
    B) Kısaltan, daraltan.
    C) Cömertçe ikram eden.
    D) Bulutları dilediği yere sevk eden.

  24. Cevap: B Açıklama:

    El-Bâsit ismi, açıp genişleten, bolluk veren, cömertçe ikram eden, bulutları dilediği yere sevk eden ve yeryüzünü serip döşeyen anlamlarına gelir. Kısaltan, daraltan anlamı ise el-Bâsit isminin anlamı değildir.



  25. Aşağıdakilerden hangisi el-Muhsin isminin anlamı değildir?

    A) Yaptığı şeyleri iyi, güzel ve sağlam yapan.
    B) İnsanlara ikramda bulunan.
    C) Kötü şeylere engel olan.
    D) Kulları günah işlemeye teşvik eden.

  26. Cevap: D Açıklama:

    El-Muhsin ismi, yaptığı şeyleri iyi, güzel ve sağlam yapan, insanlara ikramda bulunan anlamlarına gelir. Kötü şeylere engel olan anlamı ise el-Muhsin isminin anlamı değildir.



  27. Aşağıdakilerden hangisi el-Bâsit isminin bir örneği değildir?

    A) Allah'ın (c.c.) kullarına rızıkları yayan ve bol bol veren.
    B) Allah'ın (c.c.) kullarına cömertçe ikram eden.
    C) Allah'ın (c.c.) insanlara ilmî ve bedenî güç veren.
    D) Allah'ın (c.c.) insanları günaha saptıran.

  28. Cevap: D Açıklama:

    El-Bâsit ismi, kullarına rızıkları yayan ve bol bol veren, kullarına cömertçe ikram eden, insanlara ilmî ve bedenî güç veren anlamlarına gelir. İnsanları günaha saptıran anlamı ise el-Bâsit isminin anlamı değildir.



  29. Aşağıdakilerden hangisi el-Muhsin isminin bir örneği değildir?

    A) Allah'ın (c.c.) yarattığı her şeyi güzel yapması.
    B) Allah'ın (c.c.) kullarına sayısız nimetler vermesi.
    C) Allah'ın (c.c.) kullarını günaha saptırması.
    D) Allah'ın (c.c.) kullarına peygamberler göndermesi.

  30. Cevap: C Açıklama:

    El-Muhsin ismi, yarattığı her şeyi güzel yapandır, kullarına sayısız nimetler vermektedir, peygamberler göndererek kullarına doğru yolu göstermiştir, kullarını günaha saptırmamaktadır.



  31. Peygamber Efendimizin müminlere tavsiye ettiği namaz şekli nedir?

    A) Her namazı son namazlarıymış gibi kılmak
    B) Namazı acele etmeden kılmak
    C) Namazı uzun süre kılmak
    D) Namazı kısa süre kılmak

  32. Cevap: A Açıklama:

    Peygamber Efendimiz müminlere her namazı son namazlarıymış gibi kılmalarını tavsiye etmiştir.



  33. Zekâtın amacı nedir?

    A) Zenginin fakir üzerindeki hakkını ödemek
    B) Fakirin zengin üzerindeki hakkını ödemek
    C) Devletin gelirini artırmak
    D) Toplumdaki gelir dağılımını eşitlemek

  34. Cevap: A Açıklama:

    Zekât, zenginin fakir üzerindeki hakkını ödemektir.



  35. Muhsin kelimesinin anlamı nedir?

    A) Yaratıcılıkta mükemmel olan
    B) İyilik yapan
    C) Adaletli olan
    D) Merhametli olan

  36. Cevap: B Açıklama:

    Muhsin kelimesi, iyilik yapan anlamına gelir.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1 Detayları

5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1 0 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 18 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 11 Şubat 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1 Testini Çöz tıklayın. 5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1 yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1 sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1 Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • MÜMİNLERİN ÖZELLİKLERİ
    1. TDB 1.3.1. Ayet ve hadislerden hareketle doğrulukla ilgili çıkarımlarda bulunur.
    2. TDB 1.3.2. Namazı özenli kılmanın müminlerin en önemli özelliklerinden biri olduğunu fark eder.
    3. TDB 1.3.2. Namazı özenli kılmanın müminlerin en önemli özelliklerinden biri olduğunu fark eder.
    4. TDB 1.3.3. Müminlerin iyiliği emretmek, kötülüğü engellemekle ilgili sorumluluklarını değerlendirir.
    5. TDB 1.3.4. Yoksulun hakkını gözetmenin önemli bir dinî görev olduğunu savunur.
    6. TDB 1.3.5. İsraf ve cimriliğin önemli birer ahlaki zafiyet olduğunu fark eder.
    7. TDB 1.3.6. Esmâ-i Hüsnâ’dan el-Bâsit, el- Muhsin, el-Mani’ isimlerini tanır.
    8. TDB 1.3.6. Esmâ-i Hüsnâ’dan el-Bâsit, el- Muhsin, el-Mani’ isimlerini tanır.

Ayrıca 5.sınıf TDB dersi III. ünite test soruları 1; tamamı test formatında cevap ve açıklamalı sorulardan hazırlanmıştır

Öğrenciler, doğruluğun önemini ve doğrulukla ilgili davranışları açıklayabilir.

Öğrenciler, Hz. Muhammed'in doğruluğa verdiği önemi ve doğrulukla ilgili sözlerini açıklayabilir.

Öğrenciler, müminin doğrulukla ilgili özelliklerinden yalan söylememeyi açıklayabilir.

Öğrenciler, doğruluğun kişinin hayatına sağladığı katkıları açıklayabilir.

Öğrenciler, müminlerin özelliklerini öğrenirler.

Öğrenciler, müminlerin mallarını nasıl harcamaları gerektiğini öğrenirler.

Öğrenciler, müminlerin yoksullara karşı nasıl davranmaları gerektiğini öğrenirler.

İsrafın ne olduğunu açıklayabilme.

Cimriliğin ne olduğunu açıklayabilme.

İsrafın ne olmadığını açıklayabilme.

Cimriliğin ne olmadığını açıklayabilme.

Öğrenciler, el-Bâsit isminin anlamını açıklayabilir.

Öğrenciler, el-Muhsin isminin anlamını açıklayabilir.

Öğrenciler, el-Bâsit isminin örneklerini açıklayabilir.

Öğrenciler, el-Muhsin isminin örneklerini açıklayabilir.

Öğrenciler, Peygamber Efendimizin müminlere tavsiye ettiği namaz şeklini öğrenirler.

Öğrenciler, zekâtın amacını öğrenirler.

Öğrenciler, Muhsin kelimesinin anlamını öğrenirler.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1 sınavı 5.Sınıf kategorisinin Temel Dinî Bilgiler alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1 Testi İstatistikleri

Bu sınav 2 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 2 kere doğru, 2 kere yanlış cevap verilmiş.

5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1 Sınavını hangi formatta indirebilirim?

5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1 sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1 sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

5.Sınıf TDB III. Ünite Test 1 sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 5.Sınıf Temel Dinî Bilgiler dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.