2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07)

2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) sınavı 7.Sınıf kategorisinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 30 sorudan oluşmaktadır.



 2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) CEVAPLARI

  1. Aşağıdakilerden hangisi ses ve video donanımlarından değildir?

    A) Mikrofon            B) Video yakalama kartı
    C) Ses kartı             D) CD

  2. Cevap: D Açıklama:

    Cevap anahtarı: D) CD Soruda, ses ve video donanımlarından hangisinin değil olduğu soruluyor. A) Mikrofon: Sesleri algılayarak dijital sinyallere dönüştüren bir ses donanımıdır. B) Video yakalama kartı: Analog video sinyallerini dijital formata dönüştüren ve bilgisayara aktaran bir video donanımıdır. C) Ses kartı: Bilgisayarın ses sinyallerini dijital ses olarak işlemesi ve hoparlörlere göndermesini sağlayan bir ses donanımıdır. D) CD: CD (Compact Disc), ses ve diğer verilerin dijital olarak depolandığı optik bir disk türüdür ve ses veya video donanımı olarak kabul edilmez. Bu nedenle, ses ve video donanımlarından hangisinin değil olduğu sorusunun cevabı D) CD'dir.



  3. Aşağıdakilerden hangisi yoksa bilgisayar kullanılamaz?

    A) İşlemci    B) Kamera    C) Mikrofon    D) Yazıcı

  4. Cevap: A Açıklama:

    Bir bilgisayarın işlevselliği için işlemci (CPU) en temel ve olmazsa olmaz bileşenlerden biridir. İşlemci, bilgisayarın tüm hesaplama ve veri işleme işlemlerini gerçekleştirir. Diğer seçenekler olan kamera, mikrofon ve yazıcılar, bilgisayarın işleyişini etkilemese de bazı özel işlevleri sağlarlar. Ancak, işlemci olmadan bilgisayar kullanmak mümkün olmaz.



  5. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar kasası içerisinde bulunur?

    A) Yazıcı    B) Ekran kartı    C) Tarayıcı    D) Fare

  6. Cevap: B Açıklama:

    Cevap anahtarı: B) Ekran kartı Verilen seçenekler arasından, bilgisayar kasası içerisinde bulunan donanımı belirlememiz isteniyor. A) Yazıcı: Bilgisayar kasası içerisinde değil, ayrı bir donanım olarak bilgisayarla bağlantılı çalışan bir çıktı cihazıdır. B) Ekran kartı: Bilgisayarın kasası içinde yer alan bir donanımdır ve bilgisayarın görüntüyü monitöre göndermesini sağlar. C) Tarayıcı: Bilgisayar kasası içerisinde değil, ayrı bir donanım olarak bilgisayarla bağlantılı çalışan bir giriş cihazıdır. D) Fare: Bilgisayar kasası içerisinde değil, ayrı bir donanım olarak bilgisayarla bağlantılı çalışan bir giriş cihazıdır. Bu nedenle, bilgisayar kasası içerisinde bulunan donanım B) Ekran kartı'dır.



  7. Bilgisayarın hızı denince akla gelen donanım parçasıdır, bilgisayarın beynidir, matematiksel işlemlerin yapıldığı birim hangisidir?

    A) Sabit Disk (Hard Disc)        B) İşlemci (CPU)
    C) RAM bellek                         D) Güç Kaynağı

  8. Cevap: C Açıklama:

    Soruda, bilgisayarın hızı denilince akla gelen, bilgisayarın beyni olarak nitelendirilen ve matematiksel işlemlerin yapıldığı birim hangisidir sorusu soruluyor. A) Sabit Disk (Hard Disc): Verilerin uzun süreli depolandığı ve bilgisayarın dosya ve programları sakladığı bir donanım birimidir. B) İşlemci (CPU): Bilgisayarın beyni olarak adlandırılan ve tüm matematiksel işlemlerin gerçekleştirildiği, bilgisayarın hızı ve performansının büyük ölçüde belirlendiği temel donanım birimidir. C) RAM bellek: Geçici bellek olarak bilinen ve aktif çalışan programların ve verilerin geçici olarak depolandığı bir bellek birimidir. Bilgisayarın işlem hızını ve performansını etkileyen önemli bir bileşendir. D) Güç Kaynağı: Bilgisayara enerji sağlayan ve bileşenlerin çalışması için gerekli olan bir donanım birimidir. Bu nedenle, bilgisayarın hızı denilince akla gelen, bilgisayarın beyni ve matematiksel işlemlerin yapıldığı birim C) RAM bellek'tir.



  9. Ece bir bilgisayar dergisinin verdiği Film İzleme programının Cd’sini alıp bilgisayara kurdu. İstediği filmi kurduğu film programı sayesinde izledi. Ancak 1 aydan sonra oyunun deneme süresinin bittiğini ve programı artık kullanamayacağını belirten bir uyarı çıktı.
    Sizce bunun sebebi hangi tür yazılım olmasından kaynaklanır?

    A) Lisanlı yazılım        B) Paylaşılan Yazılım
    C) Demo Yazılım        D) Ücretsiz yazılım

  10. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: C) Demo Yazılım Ece'nin kurduğu film izleme programının belirli bir süre sonra kullanımı sona erdiğine dair uyarı alması, bu programın demo yazılım (deneme sürümü) olduğunu gösterir. Demo yazılımlar, genellikle kullanıcıların yazılımın bazı özelliklerini denemesine ve deneyimlemesine izin veren, ancak sınırlı bir süre veya özellik seti ile sınırlı olan yazılımlardır. Bu nedenle, belirli bir süre sonra demo yazılımın tam sürümüne erişim kapanır ve kullanıcılar yazılımı satın almak veya tam sürümü kullanmak için lisans satın almak zorunda kalır.



  11. Aşağıdakilerden hangisi işletim sistemi değildir?

    A) Windows 7                          B) Android 4.4 Kitkat
    C) Micorosft Office Word       D) Windows Xp

  12. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı: C) Microsoft Office Word Soruda, işletim sistemi olmayan seçeneği belirlememiz isteniyor. A) Windows 7: Microsoft'un işletim sistemi olan Windows'un bir sürümüdür. B) Android 4.4 Kitkat: Google tarafından geliştirilen mobil işletim sistemi olan Android'in bir sürümüdür. C) Microsoft Office Word: Bir ofis yazılımıdır ve bir işletim sistemi değildir. Microsoft Office Word, belge düzenleme ve metin işleme için kullanılan bir uygulamadır. D) Windows XP: Microsoft'un eski işletim sistemi olan Windows'un bir sürümüdür. Bu nedenle, işletim sistemi olmayan seçenek C) Microsoft Office Word'dür.



  13. Hangisi Bilişim Teknolojilerinin faydalarından değildir?

    A) Her türlü bilgi akışını hızlandırıp kolaylaştırması
    B) Zaman kullanımında avantaj sağlaması
    C) Güvenilirliğinin zayıf olması
    D) Üretimde etkinlik ve verimliliği arttırması

  14. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: C) Güvenilirliğinin zayıf olması Bilişim teknolojileri, modern dünyada birçok fayda sağlar. Verilen seçenekler arasında, bilişim teknolojilerinin faydalarından olmayan tek seçenek "Güvenilirliğinin zayıf olması"dır. Bilişim teknolojileri, bilgi akışını hızlandırarak ve kolaylaştırarak, zaman kullanımında avantaj sağlayarak ve üretimde etkinlik ve verimliliği artırarak iş ve yaşam süreçlerini iyileştirir. Ancak, bilişim teknolojilerinin güvenilirliğinin zayıf olması, güvenlik açıkları ve veri kaybı gibi sorunlarla ilişkilendirilebilir.



  15. Aşağıdaki yazılımlardan hangisinin belirli bir süre boyunca ücretsiz kullanıldıktan sonra satın alınması gerekir?

    A) İşletim sistemi yazılımı      B) Paylaşımlı yazılım
    C) Ücretsiz yazılım                  D) Açık kaynak kodlu yazılım

  16. Cevap: B Açıklama:

    Soruda, belirli bir süre boyunca ücretsiz kullanıldıktan sonra satın alınması gereken yazılımı belirlememiz isteniyor. A) İşletim sistemi yazılımı: İşletim sistemi yazılımları, genellikle bilgisayarlar için temel yazılım olarak gelir ve çoğunlukla yeni bir bilgisayar satın alındığında önceden yüklenir. Kullanıcılar için ek ücret talep edilmez. B) Paylaşımlı yazılım: Paylaşımlı yazılım, birden fazla kullanıcı tarafından aynı anda kullanılabilen yazılımları ifade eder ve kullanım süresi için genellikle ücret talep edilir. C) Ücretsiz yazılım: Başlangıçta ücretsiz olarak sunulan ve belirli bir süre boyunca ücretsiz kullanılabilen yazılımlardır. Ancak belirli bir süre sonunda, daha gelişmiş özelliklere veya tam sürüme erişmek için ücret ödemesi gerekebilir. D) Açık kaynak kodlu yazılım: Açık kaynak kodlu yazılımlar, kaynak kodlarının genel olarak herkese açık olması ve kullanıcıların bu yazılımları özgürce kullanma, değiştirme ve paylaşma özgürlüğüne sahip olduğu yazılımlardır. Genellikle ücretsiz olarak sunulurlar. Bu nedenle, belirli bir süre boyunca ücretsiz kullanıldıktan sonra satın alınması gereken yazılım C) Ücretsiz yazılım'dır.



  17. Aşağıdaki kayıt ortamlarından en yüksek kapasiteye sahip olanı hangisidir?

    A) DVD    B) Sabit disk    C) USB bellek    D) Disket

  18. Cevap: B Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: B) Sabit disk Verilen kayıt ortamları arasında en yüksek kapasiteye sahip olanı "Sabit disk"tir. Sabit diskler, bilgisayarların içerisine yerleştirilen veri depolama birimleridir ve genellikle terabaytlar (TB) veya hatta daha fazla kapasiteye sahip olabilirler. DVD'ler, USB bellekler ve disketler, sabit disklerin kapasitesine kıyasla daha düşük kapasiteli veri depolama ortamlarıdır.



  19. Aşağıdakilerden hangisi yazılım değildir?

    A) Microsoft Word        B) Media Player
    C) Paint                          D) Ağ kartı

  20. Cevap: D Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: D) Ağ kartı Verilen seçenekler arasında yazılım olmayan tek seçenek "Ağ kartı"dır. Microsoft Word, Media Player ve Paint gibi seçenekler yazılım ürünleridir ve bilgisayarlarda çalışan programlardır. Ancak, ağ kartı bir donanım bileşenidir ve bilgisayarın ağ bağlantısını sağlar. Bu nedenle, ağ kartı yazılım değildir.



  21. Aşağıdakilerden hangisi uygulama yazılımıdır?

    A) Windows XP                  B) Android
    C) Microsoft Word            D) RAM

  22. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı: C) Microsoft Word Soruda, uygulama yazılımı olan seçeneği belirlememiz isteniyor. A) Windows XP: İşletim sistemi yazılımıdır ve bilgisayarın temel çalışmasını sağlayan yazılımdır. B) Android: Mobil işletim sistemi yazılımıdır ve akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlarda kullanılır. C) Microsoft Word: Metin düzenleme, yazı yazma ve belge oluşturma için kullanılan bir ofis uygulamasıdır ve bir uygulama yazılımıdır. D) RAM: Bellek birimidir ve bilgisayarın geçici verileri depolamasını sağlar, bir uygulama yazılımı değildir. Bu nedenle, uygulama yazılımı olan seçenek C) Microsoft Word'dür.



  23. Aşağıdakilerden hangisi çıkış birimine örnektir?

    A) Mikrofon    B) Fare    C) Tarayıcı    D) Hoparlör

  24. Cevap: D Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: D) Hoparlör Verilen seçenekler arasında çıkış birimi olan tek seçenek "Hoparlör"dür. Hoparlör, bilgisayardan gelen ses sinyallerini ses dalgalarına dönüştürerek sesi duyulabilir hale getiren bir çıkış birimidir. Mikrofon, fare ve tarayıcı ise giriş birimleridir ve bilgisayara veri girişi sağlarlar.



  25. Aşağıdakilerden hangisi depolama birimine örnektir?

    A) Klavye    B) Kulaklık    C) USB Bellek    D) Modem

  26. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı: C) USB Bellek Soruda, depolama birimine örnek olan seçeneği belirlememiz isteniyor. A) Klavye: Bilgisayara veri girişi yapmak için kullanılan bir giriş birimidir, depolama birimi değildir. B) Kulaklık: Ses dinlemek veya iletişim için kullanılan bir çıkış birimidir, depolama birimi değildir. C) USB Bellek: Verileri saklamak ve taşımak için kullanılan taşınabilir bir depolama birimidir. D) Modem: Bilgisayarların ağa bağlanmasını sağlayan bir iletişim cihazıdır, depolama birimi değildir. Bu nedenle, depolama birimine örnek olan seçenek C) USB Bellek'tir.



  27. Aşağıdakilerden hangisi ses ve video donanımlarından değildir?

    A) Mikrofon             B) Video yakalama kartı
    C) Ses kartı              D) CD

  28. Cevap: D Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: D) CD Verilen seçenekler arasında ses ve video donanımlarından olmayan tek seçenek "CD"dır. Mikrofon, ses kartı ve video yakalama kartı, ses ve video donanımlarına örnek olarak verilebilir. Mikrofon, sesi dijital sinyallere dönüştürür ve bilgisayara ses girişi sağlar. Ses kartı, bilgisayardan gelen dijital ses sinyallerini analog ses sinyallerine dönüştürerek hoparlörlerden sesi duyulabilir hale getirir. Video yakalama kartı, analog video sinyallerini dijital formata dönüştürerek bilgisayar tarafından işlenmesine olanak tanır. Ancak, CD (Compact Disc), veri depolama amacıyla kullanılan bir ortam olup, ses ve video donanımı olarak değerlendirilmez.



  29. Aşağıdakilerden hangisi yoksa bilgisayar kullanılamaz?

    A) İşlemci    B) Kamera    C) Mikrofon    D) Yazıcı

  30. Cevap: A Açıklama:

    Cevap anahtarı: A) İşlemci Soruda, bilgisayarın kullanılamayacağı birim veya donanımın belirlememiz isteniyor. A) İşlemci: Bilgisayarın beyni olarak adlandırılan ve tüm matematiksel işlemlerin gerçekleştirildiği temel bir donanım birimidir. İşlemci olmadan bilgisayar çalışamaz. B) Kamera: Bilgisayarın kullanılabilmesi için gerekli olmayan bir donanım birimidir. Kamera olmadan da bilgisayar kullanılabilir. C) Mikrofon: Bilgisayarın kullanılabilmesi için gerekli olmayan bir donanım birimidir. Mikrofon olmadan da bilgisayar kullanılabilir. D) Yazıcı: Bilgisayarın kullanılabilmesi için gerekli olmayan bir çıktı birimidir. Yazıcı olmadan da bilgisayar kullanılabilir. Bu nedenle, bilgisayarın kullanılamayacağı donanım A) İşlemci'dir.



  31. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar kasası içerisinde bulunur?

    A) Yazıcı    B) Ekran kartı    C) Tarayıcı    D) Fare

  32. Cevap: B Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: B) Ekran kartı Verilen seçenekler arasında bilgisayar kasası içerisinde bulunan bileşenlerden olan tek seçenek "Ekran kartı"dır. Ekran kartı, bilgisayarın ana kartına bağlı olan bir donanım bileşenidir ve bilgisayarın görüntü işlemesi ve ekranı oluşturması için sorumludur. Yazıcı, tarayıcı ve fare ise bilgisayar kasası içerisinde yer almazlar; yazıcı ve tarayıcılar genellikle bilgisayarın dışına bağlanır ve fare, klavye gibi giriş birimlerindendir.



  33. Aşağıdakilerden hangisi bilgi ve iletişim teknolojisi aracı değildir?

    A) Fotoğraf Makinesi        B) Bilgisayar
    C) Çamaşır Makinesi        D) Televizyon

  34. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı: C) Çamaşır Makinesi Soruda, bilgi ve iletişim teknolojisi aracı olmayan seçeneği belirlememiz isteniyor. A) Fotoğraf Makinesi: Fotoğrafların çekilmesini ve görüntülerin kaydedilmesini sağlayan bir iletişim teknolojisi aracıdır. B) Bilgisayar: Verilerin işlenmesini ve iletişimin gerçekleştirilmesini sağlayan bir bilgi ve iletişim teknolojisi aracıdır. C) Çamaşır Makinesi: Bilgi ve iletişim teknolojisi ile doğrudan ilişkili olmayan, çamaşır yıkama işlemlerini gerçekleştiren bir cihazdır. D) Televizyon: Görüntülerin ve seslerin iletilmesini sağlayan bir iletişim teknolojisi aracıdır. Bu nedenle, bilgi ve iletişim teknolojisi aracı olmayan seçenek C) Çamaşır Makinesi'dir.



  35. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye'de ticari amaçlı kullanılan İnternet adresi olabilir?

    A) www.gittigidiyor.gov.tr
    B) www.gittigidiyor.org.tr
    C) www.gittigidiyor.com.tr
    D) www.gittigidiyor.edu.tr

  36. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: C) www.gittigidiyor.com.tr Türkiye'de ticari amaçlı kullanılan İnternet adresleri genellikle ".com.tr" uzantısına sahip olurlar. ".com.tr" uzantısı, ticari kuruluşlar ve şirketler tarafından kullanılan bir alan adı uzantısıdır. Diğer seçeneklerde yer alan ".gov.tr", ".org.tr" ve ".edu.tr" uzantıları ise sırasıyla devlet kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve eğitim kurumlarına aittir.



  37. Aşağıdakilerden hangisi bir eğitim kurumuna ait bir web sayfasının adresine örnektir?

    A) www.tdb.org.tr
    B) www.hotmail.com
    C) www.sogut75yil.meb.k12.tr
    D) www.ttnet.net.tr

  38. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı: C) www.sogut75yil.meb.k12.tr Soruda, bir eğitim kurumuna ait bir web sayfasının adresini belirlememiz isteniyor. A) www.tdb.org.tr: Türk Dişhekimleri Birliği'nin web sitesine ait bir adresdir, eğitim kurumuyla ilişkisi yoktur. B) www.hotmail.com: E-posta hizmeti sağlayan bir web sitesine ait bir adresdir, eğitim kurumuyla ilişkisi yoktur. C) www.sogut75yil.meb.k12.tr: "sogut75yil.meb.k12.tr" alt alan adı ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir ilkokulun veya okulun web sitesine ait bir adresdir ve eğitim kurumuna aittir. D) www.ttnet.net.tr: TTNET adlı internet servis sağlayıcısına ait bir web sitesine ait bir adresdir, eğitim kurumuyla ilişkisi yoktur. Bu nedenle, bir eğitim kurumuna ait bir web sayfasının adresi C) www.sogut75yil.meb.k12.tr'dir.



  39. Üniversite kampüsü hangi ağ çeşidine örnektir?

    A) LAN    B) MAN    C) WAN    D) FAN

  40. Cevap: B Açıklama:

    Evet, doğru cevap B) MAN olmalıdır. Üniversite kampüsü, bir şehir veya belli bir coğrafi bölge içinde yer alan birden fazla yerel ağın (LAN) birbirine bağlanmasıyla oluşan bir alan ağıdır. Bu nedenle, üniversite kampüsü "Metropolitan Area Network" (MAN) çeşidine örnektir. MAN, LAN ve WAN arasında yer alan bir ağ türüdür ve genellikle bir şehir veya büyük bir kampüs gibi sınırlı bir coğrafi alanı kapsar. Bu şekilde, farklı binalar ve birimler arasındaki bilgisayarlar ve cihazlar MAN aracılığıyla birbirine bağlanır.



  41. Ali dosya alışverişi yapmak ve yazıcıyı ortak kullanmak için bir ağ kablosunu alt kattaki komşusu Can’ın bilgisayarına takmışlardır. Ali ile Can’ın yaptığı nedir?

    A) WAN – Geniş alan ağı
    B) MAN – Metropolitan ağ
    C) LAN – Yerel alan ağı
    D) KAN – Komşu ağı

  42. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı: C) LAN – Yerel alan ağı Soruda, Ali'nin alt kattaki komşusu Can'ın bilgisayarına ağ kablosu takarak dosya alışverişi yapmak ve yazıcıyı ortak kullanmak için yaptığı işlemi belirlememiz isteniyor. Ağ kablosu ile Ali'nin bilgisayarının Can'ın bilgisayarına bağlanması ve bu şekilde dosya alışverişi yapması ve yazıcıyı ortak kullanması, Yerel Alan Ağı (LAN - Local Area Network) kavramına uygun bir işlemdir. LAN, küçük bir coğrafi alan içindeki cihazların (bilgisayarlar, yazıcılar, sunucular vb.) birbirine bağlandığı bir ağ türüdür. Diğer seçenekler: A) WAN – Geniş alan ağı: Farklı şehirler, ülkeler veya kıtalar arasındaki cihazların birbirine bağlandığı geniş bir coğrafi alan içindeki ağ türüdür. B) MAN – Metropolitan ağ: Bir şehir veya kasaba gibi belirli bir bölge içindeki cihazların birbirine bağlandığı ağ türüdür.



  43. İnternet Türkiye’de ilk olarak ne zaman kullanılmaya başlamıştır?

    A) 1993    B) 1960    C) 1963    D) 1969

  44. Cevap: A Açıklama:

    Cevap anahtarı: A) 1993 Soruda, Türkiye'de internetin ilk olarak ne zaman kullanılmaya başlandığını belirlememiz isteniyor. A) 1993: Türkiye'de internetin kullanımı 1993 yılında başlamıştır. O tarihlerde, internet hizmetleri üniversiteler ve bazı araştırma kurumları tarafından sınırlı bir şekilde sağlanmıştır. B) 1960: İnternetin doğuşu 1960'lı yıllara kadar uzansa da, Türkiye'de internet kullanımı bu kadar erken bir dönemde başlamamıştır. C) 1963: Bu tarih, internetin tarihçesiyle ilgili önemli olaylardan biri değildir. D) 1969: ARPANET'in ilk bağlantılarının yapıldığı tarihtir, ancak Türkiye'de internetin kullanımı o dönemde henüz mevcut değildir. Bu nedenle, Türkiye'de internetin ilk kullanıma başladığı tarih A) 1993'tür.



  45. Aşağıdakilerden hangisi İnternete bağlanmak için gerekli donanımlardan değildir?

    A) Ethernet kartı         B) Modem
    C) Yazıcı                        D) Ağ kablosu

  46. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: C) Yazıcı Verilen seçenekler arasından, İnternete bağlanmak için gerekli olan donanımlardan biri olan "yazıcı" dışında diğerleri (Ethernet kartı, modem ve ağ kablosu) bağlantı kurmak için kullanılan donanımlardır. Ethernet kartı, bilgisayarın bir ağa bağlanmasını sağlar; modem, bilgisayarın Internet servis sağlayıcısıyla bağlantı kurmasını sağlar; ve ağ kablosu, bilgisayarın ağa fiziksel olarak bağlanmasını sağlar. Yazıcı ise, Internet bağlantısı için gerekli değildir; yazıcılar bilgisayardan gelen verileri kağıda veya diğer ortamlara basmak için kullanılır.



  47. Hangisi olmadan internete giremeyiz?

    A) Monitör    B) Yazıcı    C) Ses Kartı    D) Modem

  48. Cevap: D Açıklama:

    Cevap anahtarı: D) Modem Soruda, internete girmek için olmazsa olmaz bir donanım veya birimin belirlememiz isteniyor. A) Monitör: Monitör, bilgisayarın görüntülerini görmemizi sağlayan bir çıkış birimidir. İnterneti kullanmak için monitöre ihtiyacımız vardır ancak monitör olmadan da internete girebiliriz. B) Yazıcı: Yazıcı, bilgisayarda hazırlanan belgelerin çıktısını almayı sağlayan bir çıkış birimidir. İnterneti kullanmak için yazıcıya ihtiyacımız yoktur. C) Ses Kartı: Ses kartı, bilgisayardan ses çıkışı almayı sağlayan bir donanım birimidir. İnterneti kullanmak için ses kartına ihtiyacımız yoktur. D) Modem: Modem, bilgisayarın internet servis sağlayıcı ile iletişim kurmasını ve internet bağlantısını sağlayan bir iletişim cihazıdır. Modem olmadan, internet servis sağlayıcıya erişemeyiz ve internete giremeyiz. Bu nedenle, internete girmek için olmazsa olmaz donanım veya birim D) Modem'dir.



  49. Bir bina/ofis gibi kısa mesafeli alanlarda kurulu olan ağa ne denir?

    A) WAN    B) LAN    C) MAN    D) Wifi

  50. Cevap: B Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: B) LAN Verilen seçenekler arasından, bir bina veya ofis gibi kısa mesafeli alanlarda kurulu olan ağ "LAN" (Local Area Network) olarak adlandırılır. LAN, genellikle sınırlı bir alan içindeki bilgisayarların ve cihazların birbirine bağlandığı ağ türüdür. Bir bina ya da ofis içindeki bilgisayarlar, yazıcılar, sunucular ve diğer cihazlar, LAN aracılığıyla birbirine bağlanır ve veri iletişimi sağlar. Diğer seçenekler olan WAN, MAN ve Wifi ise daha geniş alanlarda ağ bağlantısı sağlayan farklı ağ türleridir.



  51. Ağ türleri en geniş alanı kapsayandan en kısa alana doğru hangi seçenekte sıralanmıştır?

    A) WAN-MAN-LAN        B) MAN-LAN-WAN
    C) WAN-LAN –MAN      D) MAN-WAN-LAN

  52. Cevap: A Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: A) WAN-MAN-LAN Verilen ağ türleri, en geniş alandan en kısa alana doğru sıralandığında, WAN (Wide Area Network) en geniş alanı kapsayan ağ türüdür ve genellikle coğrafi olarak uzak bölgeleri birbirine bağlar. MAN (Metropolitan Area Network), daha sınırlı bir coğrafi alanı kapsayan ağ türüdür, genellikle bir şehri veya büyük bir kampüsü kapsar. LAN (Local Area Network) ise, en kısa alanı kapsayan ağ türüdür ve genellikle bir bina, ofis veya sınırlı bir fiziksel alanda bulunan bilgisayarları birbirine bağlar.



  53. Aşağıdakilerden hangisi üniversiteler için kullanılan site türü uzantısıdır?

    A) gov    B) net    C) edu    D) k12

  54. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı: C) edu Soruda, üniversiteler için kullanılan site türü uzantısını belirlememiz isteniyor. A) gov: Hükümet kurumlarının web sitelerinde kullanılan site türü uzantısıdır. B) net: Genellikle internet hizmet sağlayıcıları ve altyapı şirketlerinin web sitelerinde kullanılan site türü uzantısıdır. C) edu: Eğitim kurumlarının, özellikle üniversitelerin ve eğitim kurumlarının web sitelerinde kullanılan site türü uzantısıdır. D) k12: Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı devlet okullarının web sitelerinde kullanılan bir site türü uzantısıdır, üniversitelerle doğrudan ilişkili değildir. Bu nedenle, üniversiteler için kullanılan site türü uzantısı C) edu'dur.



  55. Aşağıdakilerden hangisi web tarayıcı değildir?

    A) Google Chrome        B) İnternet Explorer
    C) Mozilla Firefox          D) Yahoo

  56. Cevap: D Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: D) Yahoo Verilen seçenekler arasından, web tarayıcı olmayan tek seçenek "Yahoo"dur. "Google Chrome," "İnternet Explorer" ve "Mozilla Firefox" gibi seçenekler, web tarayıcılar olarak bilinir ve kullanıcıların Internet üzerinde gezinme, web sitelerini ziyaret etme ve içeriklere erişme imkanı sağlarlar. "Yahoo" ise bir arama motoru ve bir internet portalıdır, ancak bir web tarayıcı değildir.



  57. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar ağlarının doğru tanımıdır?

    A) Dünya üzerindeki bilgisayarların birbirine bağlanması sonucu oluşan ağ yapısıdır
    B) İki veya daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya denir
    C) İnternette bilgilerin paylaşıldığı ve diğer kullanıcılarında ulaşabildiği alanlardır
    D) Bilgisayar ağları zararlıdır.

  58. Cevap: B Açıklama:

    Cevap anahtarı: B) İki veya daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya denir. Soruda, bilgisayar ağlarının doğru tanımını belirlememiz isteniyor. A) Dünya üzerindeki bilgisayarların birbirine bağlanması sonucu oluşan ağ yapısıdır: Bu ifade doğru değildir. Dünya üzerindeki tüm bilgisayarlar birbirine doğrudan bağlı değildir. Bilgisayar ağları, iki veya daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşur. B) İki veya daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya denir: Bu ifade doğrudur. Bilgisayar ağları, en az iki bilgisayarın birbirine bağlanması sonucu oluşur. Bu bağlantı, veri ve bilgi paylaşımını sağlar. C) İnternette bilgilerin paylaşıldığı ve diğer kullanıcıların da ulaşabildiği alanlardır: Bu ifade, bilgisayar ağlarının genel işlevini ifade etmektedir ancak bilgisayar ağlarının tanımı değildir. İnternet, farklı bilgisayar ağlarının birbiriyle bağlanması sonucu oluşan bir küresel ağdır. D) Bilgisayar ağları zararlıdır: Bu ifade yanlıştır. Bilgisayar ağları, modern iletişim ve veri paylaşımı için hayati öneme sahip teknolojik yapılar olup, doğru şekilde yapılandırıldığında oldukça faydalıdır. Bu nedenle, bilgisayar ağlarının doğru tanımı B) İki veya daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya denir.



  59. İnsanların araştırma, deney ve gözlem sonucu öğrendikleri her şeye ne ad verilir?

    A) Kitap    B) Bilgi    C) Bilgisayar    D) Bilişim

  60. Cevap: B Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: B) Bilgi Verilen seçenekler arasından, insanların araştırma, deney ve gözlem sonucu öğrendikleri her şeye "bilgi" denir. Bilgi, insanların deneyimlerinden, gözlemlerinden ve araştırmalarından elde ettikleri anlam ve anlayıştır. Kitap, bilgisayar ve bilişim ise bilgiyi depolamak ve iletmek için kullanılan araçlar ve teknolojilerdir.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:



   KimHiraa
29 Mart 2023

ya ben çok zorlandım yanlışlarımın doğrusunu nasıl öğrenicem?


2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) Detayları

2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) 11 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 30 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 07 Ekim 2021 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) Testini Çöz tıklayın. 2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • BİLGİSAYARA GİRİŞ
    1. . İç bellek birimleri (RAM VE ROM) bilgisi
    2. Bilgisayarın fonksiyonel yapısını ve nasıl çalıştığını anlayabilme
    3. Bilgisayarın içerisinde bulunan fiziksel parçaları tanıyabilir
    4. Bir disketin byte cinsinden kapasitesini toplam ve kalan olarak söyleyebilir
    5. Dış bellek birimleri (Disk, Disket, DVD-ROM ve CD-ROM, Taşınabilir Bellek) bilgisi
    6. Kullanıcının sağlığı bilgisi
    7. Merkezi işlem birimleri (CPU) bilgisi
    8. Monitorü tanıyabilme ve ayarlayabilme
    9. Temel bilgisayar terimleri bilgisi
    10. Yazıcı çeşitleri ve kullanımı bilgisi

Ayrıca Ortaokul 7.sınıf bilişim teknolojileri ve yazılım 1.dönem 1.yazılı soruları. Bilişim teknolojileri 7.sınıf bilgisayar donanımları, yazılımlar ve işletim sistemleri ve bilişimin hayatımızdaki önemini kapsayan sorulardan oluşmaktadır.

Öğrenci, ses ve video donanımlarını tanıyarak bilgisayar donanımı ve işlevlerine dair temel bilgiler edinir.

Bu soru, öğrencilerin bilgisayar bileşenlerini ve temel işlevlerini anlamalarına yöneliktir. İşlemcinin bilgisayarın işleyişindeki temel rolünü vurgulayarak, öğrencilerin teknoloji ve bilgisayar donanımı hakkındaki bilgi düzeyini değerlendirir.

Öğrenci, bilgisayarın temel donanımlarını tanıyarak, bilgisayarın bileşenleri ve iç işleyişi hakkında temel bir kavrayışa sahip olur.

Öğrenci, bilgisayarın RAM belleğinin önemini ve bilgisayarın temel yapı taşlarını anlayarak, bilgisayarın çalışma prensipleri hakkında temel bir bilgi edinir

Bu soru, öğrencilerin yazılım türleri ve özellikleri hakkında bilgi ve farkındalığını ölçer.

Öğrenci, işletim sistemi ve diğer yazılım uygulamaları arasındaki farkı anlar ve temel bilgisayar bilimleri kavramlarını anlamış olur.

Bu soru, öğrencilerin bilişim teknolojilerinin faydalarını ve önemini anlamalarına yöneliktir.

Öğrenci, yazılım türleri ve lisanslama modelleri hakkında bilgi edinerek, yazılım kullanımının farklı yöntemlerini anlar ve lisanslama konusundaki farkları kavrar.

Bu soru, öğrencilerin farklı veri depolama ortamlarını ve kapasitelerini anlamalarına yöneliktir.

Bu soru, öğrencilerin yazılım ve donanım kavramları arasındaki farkı anlamalarına yöneliktir.

Öğrenci, uygulama yazılımının işlevini anlayarak, bilgisayarın temel yapı taşlarını ve yazılım türlerini ayırt eder.

Bu soru, öğrencilerin giriş ve çıkış birimleri arasındaki farkı anlamalarına yöneliktir.

Öğrenci, depolama birimlerinin önemini anlayarak, bilgisayar donanımlarını ve işlevlerini ayırt eder.

Bu soru, öğrencilerin ses ve video donanımları ile veri depolama ortamları arasındaki farkı anlamalarına yöneliktir.

Öğrenci, bilgisayarın temel donanımlarının işlevlerini ve önemini anlayarak, bilgisayar sistemlerini ve çalışma prensiplerini kavrar.

Bu soru, öğrencilerin bilgisayar bileşenlerini ve yerleşimlerini anlamalarına yöneliktir.

Öğrenci, bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarını tanıyarak, teknoloji araçlarının işlevlerini ve kullanım alanlarını ayırt eder.

Bu soru, öğrencilerin Internet alan adı uzantılarını ve bunların kullanım amaçlarını anlamalarına yöneliktir.

Öğrenci, web adreslerinin yapılarını anlayarak, farklı web sitelerini ve bağlı oldukları kurumları ayırt eder.

Bu düzeltmeyle, öğrencilerin ağ türleri ve kavramları hakkında daha doğru bir bilgi sağlanır.

Öğrenci, farklı ağ türlerini ve bu ağların kullanım amaçlarını anlayarak, ağ terimlerini ve kavramlarını ayırt eder.

Öğrenci, Türkiye'de internetin kullanıma başladığı tarihi bilerek, internetin ülkemizdeki tarihçesini anlar ve teknolojik gelişmelerin zaman içindeki yaygınlaşmasını kavrar.

Bu soru, öğrencilerin Internet bağlantısı için gerekli donanımları ve bu donanımların işlevlerini anlamalarına yöneliktir.

Öğrenci, internetin temel gereksinimlerini anlayarak, internete giriş için kullanılan donanım ve yazılımları ayırt eder.

Bu soru, öğrencilerin farklı ağ türleri ve kavramları hakkında bilgi ve anlayışlarını değerlendirir.

Bu soru, öğrencilerin farklı ağ türlerini büyüklüklerine göre sıralama ve anlama becerilerini değerlendirir.

Öğrenci, web sitelerinin uzantılarını ve anlamlarını anlayarak, farklı web sitelerini ve amaçlarını ayırt eder.

Bu soru, öğrencilerin web tarayıcıları ve diğer internet servislerini ayırt etme becerilerini değerlendirir.

Öğrenci, bilgisayar ağlarının temel tanımını anlayarak, ağların önemini ve yapılarını kavrar.

Bu soru, öğrencilerin temel kavramları ayırt etme ve anlama becerilerini değerlendirir.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) sınavı 7.Sınıf kategorisinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) Testi İstatistikleri

Bu sınav 57 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 704 kere doğru, 541 kere yanlış cevap verilmiş.

2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2023-2024 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 7.Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.