6.Sınıf Kuran-ı Kerim 2.Dönem Başı Sınav - Açık Uçlu Sorular -

6.Sınıf Kuran-ı Kerim 2.Dönem Başı Sınav - Açık Uçlu Sorular - sınavı 6.Sınıf kategorisinin Kur’an-ı Kerim alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 10 sorudan oluşmaktadır.



 6.Sınıf Kuran-ı Kerim 2.Dönem Başı Sınav - Açık Uçlu Sorular - CEVAPLARI

  1. Tevbe suresinde geçen "muhacirin ve ensar" kimdir? Açıklayınız.






  2. Cevap: Muhacirin, hicret eden Müslümanlara, ensar ise onları Medine'de karşılayan ve onlara yardım eden Müslümanlara denir. Açıklama:

    Hicret, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) ve Müslümanların Mekke'den Medine'ye göç etmeleridir. Bu göç, Müslümanların Mekke'deki müşriklerden gördükleri zulüm ve baskıdan kurtulmak için yapılmıştır. Muhacirin, hicret eden Müslümanlardır. Onlar, Mekke'deki mallarını ve mülklerini terk ederek Medine'ye göçmüşlerdir. Ensar ise, Medine'de yaşayan ve muhacirinlere yardım eden Müslümanlardır. Onlar, muhacirinlere evlerini ve yiyeceklerini paylaşmışlar ve onların Medine'ye uyum sağlamalarına yardımcı olmuşlardır.



  3. Kur'an-ı Kerim'in gönderiliş amacı nedir?






  4. Cevap: Kur'an-ı Kerim, insanları doğru yola iletmek, yanlış inanç ve davranışlardan, kötülüklerden uzaklaştırmak amacıyla gönderilmiştir. Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim, Allah'ın (c.c.) insanlara gönderdiği son ilahi kitaptır. Bu kitapta, insanların dünyada ve ahirette nasıl yaşamaları gerektiği, Allah'a (c.c.) nasıl ibadet etmeleri gerektiği gibi konular anlatılmaktadır. Kur'an-ı Kerim, aynı zamanda insanlara doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayırmayı öğretir.



  5. Hz. İbrahim (a.s.)'ın yaşadığı bölgedeki kralın adı nedir?






  6. Cevap: Nemrut Açıklama:

    Hz. İbrahim (a.s.) Harran bölgesinde doğmuş ve yaşamış bir peygamberdir. Yaşadığı bölgenin kralı olan Nemrut, zalim bir kişiydi ve halkının putlara tapmasını zorluyordu.



  7. Hz. İbrahim (a.s.)'ın putlara tapınmaya karşı nasıl bir tutum sergilemiştir?






  8. Cevap: Putlara tapınmayı reddetmiştir. Açıklama:

    Hz. İbrahim (a.s.), putların tanrı olamayacağını kavmine göstermek için çeşitli örnekler vermiştir. Gökyüzündeki yıldızların, Ay'ın ve Güneş'in tanrı olamayacağını göstermiştir.



  9. Müddessir suresinin ana teması nedir?






  10. Cevap: İnsanları uyarmak ve onları Allah'a ibadete teşvik etmektir. * Açıklama:

    Müddessir suresi, Hz. Peygamber (s.a.v.)'e ilk indirilen surelerden biridir ve onu insanları uyarma göreviyle görevlendirmektedir. Surede, Hz. Peygamber (s.a.v.)'in geceleyin kalkıp insanları uyandırması, onları Allah'a ibadete teşvik etmesi ve kötülükten sakındırması emredilir. *



  11. Müddessir suresinde geçen "müddessir" kelimesinin anlamı nedir?






  12. Cevap: Örtünüp bürünen anlamına gelir. * Açıklama:

    Müddessir kelimesi, "dessere" kökünden türemiş bir sıfattır ve "örtmek, bürümek" anlamına gelir. Müddessir suresi, Hz. Peygamber (s.a.v.)'in geceleyin kalkıp insanları uyandırması ve onları Allah'a ibadete teşvik etmesini emrettiği için bu ismi almıştır. *



  13. Allah'ı (c.c.) tesbih etmenin yollarından üç tanesini yazınız.






  14. Cevap: 1. Namaz kılmak 2. Zikir çekmek 3. Kur'an okumak Açıklama:

    Namaz kılmak, Allah'ı (c.c.) tesbih etmenin en önemli yollarından biridir. Namazda, Allah'ı (c.c.) yüceltme, noksan sıfatlardan tenzih etme, O'na yakarma ve acziyetimizi itiraf etme vardır. Zikir çekmek, Allah'ı (c.c.) adıyla, sıfatıyla, fiilleriyle anmaktır. Zikir, Allah'ı (c.c.) hatırlamak ve O'nunla yakınlaşmak için yapılan bir ibadettir. Kur'an okumak, Allah'ın (c.c.) kelamıdır. Kur'an okumak, Allah'ı (c.c.) tanımak, O'nun mesajını öğrenmek ve O'nunla yakınlaşmak için yapılan bir ibadettir.



  15. Secdenin özellikleri nelerdir? Açıklayınız.






  16. Cevap: Secde, müminin en belirgin alametlerinden biridir. Kur’an’da bu duruma dikkat çekilmekte ve secde edenler övülmektedir. Açıklama:

    Secde, Allah’a (c.c.) tazimde bulunmaktır, Allah’a (c.c.) itaattir, Allah’ın (c.c.) yüceliği karşısında eğilmektir, Allah’a (c.c.) kul olmaya karar vermektir, insanın hiçliğini, âcizliğini itiraf etmesidir, Allah’ın (c.c.) yüceliğini kabul etmektir ve Allah’a (c.c.) teslimiyettir.



  17. Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına D, yanlış olanların başına Y koyunuz.

    1. (.....) Müddessir suresi, Mekke'de nazil olmuştur.
    2. (.....) Sure, adını ilk ayetinde geçen "müddessir" kelimesinden almıştır.
    3. (.....) "Müddessir", "örtünüp bürünen" anlamına gelmektedir.
    4. (.....) İslam âlimlerinin bir kısmına göre Alâk suresinden sonra ilk nazil olan ayetler, Müddessir suresinin ilk beş ayet-i kerimesidir.
    5. (.....) Müddessir suresi 56 ayetten oluşmaktadır.
    6. (.....) Sure, Hz. Muhammed'e (s.a.v.) ilk vahyin geldiği dönemde nazil olmuştur.
    7. (.....) Müddessir suresinde, Hz. Muhammed (s.a.v.)'in peygamber olarak görevlendirilmesi anlatılmaktadır.
    8. (.....) Surede, Hz. Muhammed (s.a.v.)'in insanları İslam'a davet etmesi ve tebliğde bulunması emredilmektedir.
    9. (.....) Müddessir suresinde, ayrıca kıyamet günü ve ahiret hayatı hakkında bilgiler verilmektedir.
    10. (.....) Sure, Hz. Muhammed (s.a.v.)'in peygamberlik görevinin zorluklarına ve bu görevi yerine getirirken karşılaştığı sıkıntılara değinmektedir.

  18. Cevap: 1. D 2. D 3. D 4. D 5. D 6. D 7. D 8. D 9. D 10. D Açıklama:

    Müddessir suresi, Mekke'de nazil olmuştur ve adını ilk ayetinde geçen "müddessir" kelimesinden almıştır. "Müddessir", "örtünüp bürünen" anlamına gelmektedir. Sure, 56 ayetten oluşmaktadır ve Hz. Muhammed'e (s.a.v.) ilk vahyin geldiği dönemde nazil olmuştur. Sürede, Hz. Muhammed (s.a.v.)'in peygamber olarak görevlendirilmesi anlatılmakta, ayrıca kıyamet günü ve ahiret hayatı hakkında bilgiler verilmektedir.



  19. Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına D, yanlış olanların başına Y koyunuz.

    1. (.....) Tesbih, Allah’ı (c.c.) noksan sıfatlardan tenzih etmek demektir.
    2. (.....) Tesbih kavramı sözlükte; yüzmek, akıp gitmek, bir işi bitirmek, geçimi için çalışıp çabalamak anlamlarına gelir.
    3. (.....) Allah’ı (c.c.) tesbih etmenin en güzel yollarından biri oruç tutmaktır.
    4. (.....) Yüce Allah’ı (c.c.) tesbih etmenin en güzel yollarından biri namaz kılmaktır.
    5. (.....) Rabb’imiz (c.c.), Kur’an’da kendisini tesbih etmemizi istemektedir.
    6. (.....) Cenab-ı Allah (c.c.) tesbihi belli zamanlarda değil, her an ve her yerde yapmamız gerektiğini istemektedir.
    7. (.....) Rabb’imiz (c.c.) “Sübhânallahi ve bihamdihî, Sübhânallahi’l-azîm.’ cümlelerini çokça söylememizi istemektedir.
    8. (.....) İyi bir durumla karşılaştığımızda Allah’a hamdetmeli, secde etmeli ve Yüce Allah’ı (c.c.) tesbih ederek noksan sıfatlardan tenzih etmeliyiz.
    9. (.....) Namaz kılarken Allah’ı (c.c.) zikretme vardır, Rabb’imizin (c.c.) mükemmel sıfatlara sahip olduğunu bilerek ona yönelme vardır.
    10. (.....) Namazda, insanın acziyetini itiraf ederek kemal sıfatlara sahip olan Rabb’ine (c.c.) yakarması vardır.

  20. Cevap: 1. D 2. Y 3. Y 4. D 5. D 6. D 7. D 8. D 9. D 10. D Açıklama:

    1. Tesbih, Allah’ı (c.c.) noksan sıfatlardan tenzih etmek demektir. 2. Tesbih kavramı sözlükte; yüzmek, akıp gitmek, bir işi bitirmek, geçimi için çalışıp çabalamak, ko- şuşturmak, uyumak, sakınmak, dinlemek, çok söz söylemek vb. anlamlara gelir. 3. Oruç, ibadettir tesbih değildir. 4. Allah’ı (c.c.) tesbih etmenin en güzel yollarından biri namaz kılmaktır. Çünkü namazda Allah’ı (c.c.) zikretme vardır. Rabb’imizin (c.c.) mükemmel sıfatlara sahip olduğunu bilerek ona yönelme vardır. Cenab-ı Hakk’ın (c.c.) yüceliği karşısında tazimde bulunarak onun karşısında secdeye ve rükûya eğilme vardır. Tekbir getirerek Allahü Teâlâ’yı (c.c.) yüceltme, “Sübhâne Rabbiyel azîm” ve “Sübhâne Rabbiyal a’lâ” gibi ifadeleri söyleyerek Yüce Yaradan’ı (c.c.) tesbih etme, noksan sıfatlardan tenzih etme vardır. Namazda, insanın acziyetini itiraf ederek kemal sıfatlara sahip olan Rabb’ine (c.c.) yakarması vardır. Bütün bu sebeplerledir ki Rabb’imiz (c.c.) Kur’aunda namazla ilgili olarak “Muhakkak ki namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar.” buyurmaktadır. 5. Rabb’imiz (c.c.), Kur’an’da kendisini tesbih etmemizi istemektedir. Örneğin bir ayet-i kerimede şöyle buyurmaktadır: “Ey inananlar! Allah’ı çokça zikredin. Ve onu sabah- akşam tesbih edin.” 6. Cenab-ı Allah (c.c.) tesbihi belli zamanlarda değil, her an ve her yerde yapmamız gerektiğini de şöyle açıklamaktadır: “... Rabb’ini çok an, sabah akşam tesbih et.” 7. Rabb’imiz (c.c.) “Sübhânallahi ve bihamdihî, Sübhânallahi’l-azîm.’ cümlelerini çokça söylememizi istemektedir. 8. İyi bir durumla karşılaştığımızda Allah’a hamdetmeli, secde etmeli ve Yüce Allah’ı (c.c.) tesbih ederek noksan sıfatlardan tenzih etmeliyiz. Kur’an’da bu konuyla ilgili olarak bir ayet-i kerimede şöyle buyrulmaktadır: “Sen şimdi Rabb’ini hamd ile tesbih et ve secde edenlerden ol!” 9. Namaz kılarken Allah’ı (c.c.) zikretme vardır, Rabb’imizin (c.c.) mükemmel sıfatlara sahip olduğunu bilerek ona yönelme vardır. 10. Namazda, insanın acziyetini itiraf ederek kemal sıfatlara sahip olan Rabb’ine (c.c.) yakarması vardır.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




6.Sınıf Kuran-ı Kerim 2.Dönem Başı Sınav - Açık Uçlu Sorular - Detayları

6.Sınıf Kuran-ı Kerim 2.Dönem Başı Sınav - Açık Uçlu Sorular - 0 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 10 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 13 Şubat 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. 6.Sınıf Kuran-ı Kerim 2.Dönem Başı Sınav - Açık Uçlu Sorular - yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

6.Sınıf Kuran-ı Kerim 2.Dönem Başı Sınav - Açık Uçlu Sorular - sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Klasik
  • Doğru-Yanlış


6.Sınıf Kuran-ı Kerim 2.Dönem Başı Sınav - Açık Uçlu Sorular - Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • KUR’AN’I KERİM’İ GÜZEL OKUMA
    1. KUR’AN’I KERİM’İ GÜZEL OKUMA
    2. Yasin Suresi
  • TECVİT BİLGİSİ
    1. Medd-i Munfasıl
    2. Medd-i Muttasıl
    3. Medd-i Tabiî

Ayrıca 6.sınıf Kuran-ı Kerim dersi 2.dönem başı sınav soruları, açık uçlu sorulardan cevap ve açıklamalı olarak hazırlanmıştır

Muhacirin ve ensar kavramlarını açıklayabilir ve onların Hz. Muhammed (s.a.v.) ve İslam tarihi için önemini anlayabilir.

Öğrenciler, Kur'an-ı Kerim'in gönderiliş amacını ve içeriğini açıklayabilirler.

Öğrenciler, Hz. İbrahim (a.s.)'ın yaşadığı bölgedeki kralın adını ve onun zalim bir kişi olduğunu öğrenirler.

Öğrenciler, Hz. İbrahim (a.s.)'ın putlara tapınmaya karşı reddeden bir tavır sergilediğini ve bunun nedenlerini öğrenirler.

Öğrenciler, Müddessir suresinin ana temasının insanları uyarmak ve onları Allah'a ibadete teşvik etmek olduğunu öğrenirler.

Öğrenciler, Müddessir suresinde geçen "müddessir" kelimesinin anlamını öğrenirler.

Öğrenciler, Allah'ı (c.c.) tesbih etmenin üç yolunu öğrenir. Secde çeşitleri nelerdir? Cevap: Secde iki türlüdür. Bunlar: 1. İsteyerek ve gönülden yapılan secde 2. İster istemez gerçekleştirilen, zorunlu olarak yapılan secdedir. Açıklama: İnsan dışındaki varlıkların secdesi, gayrıihtiyari secdedir. Yani insan dışındaki varlıklar, Allah’ın (c.c.) emirlerine uymak ve onun evrende koymuş olduğu kanunlara itaat etmek konusunda bir iradeye sahip değildir. Bu nedenle, onlar isteyerek ve gönülden secde etmezler. Örneğin; * Elektronların atomun çekirdeği etrafında dönmesi * Ağacın boyunun uzaması ve yaprak vermesi * Hayvanların yavrularını büyütmesi Zamanın akışı Bunların hepsi, Allah’ın (c.c.) koymuş olduğu kanunlara uymak ve itaat etmek anlamında bir secdedir. Kazanım: Öğrenciler, secdenin iki türünü ve örneklerini ayırt edebilir.

Öğrenciler, secdenin anlamı ve özelliklerini öğrenerek, secdenin önemini kavramış olurlar.

Müddessir suresinin içeriği hakkında bilgi sahibi olunması ve bu surenin Hz. Muhammed (s.a.v.)'in peygamberlik göreviyle ilgili öneminin anlaşılması hedeflenmektedir.

1. Öğrenciler, tesbih kavramının anlamını öğrenmiş oldu. 2. Öğrenciler, Allah (c.c.)'ı tesbih etmenin yollarını öğrenmiş oldu. 3. Öğrenciler, tesbihin önemini öğrenmiş oldu. 4. Öğrenciler, namazın bir tesbih yöntemi olduğunu öğrenmiş oldu. 5. Öğrenciler, namazın önemini öğrenmiş oldu

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

6.Sınıf Kuran-ı Kerim 2.Dönem Başı Sınav - Açık Uçlu Sorular - sınavı 6.Sınıf kategorisinin Kur’an-ı Kerim alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

6.Sınıf Kuran-ı Kerim 2.Dönem Başı Sınav - Açık Uçlu Sorular - Sınavını hangi formatta indirebilirim?

6.Sınıf Kuran-ı Kerim 2.Dönem Başı Sınav - Açık Uçlu Sorular - sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 6.Sınıf Kuran-ı Kerim 2.Dönem Başı Sınav - Açık Uçlu Sorular - sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

6.Sınıf Kuran-ı Kerim 2.Dönem Başı Sınav - Açık Uçlu Sorular - sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 6.Sınıf Kur’an-ı Kerim dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.