Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar

Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar sınavı 9.Sınıf kategorisinin Coğrafya alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 23 sorudan oluşmaktadır.



 Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar CEVAPLARI

  1. Dalga erozyonu hangi tür yer şekillerinin oluşmasına neden olabilir?

    A) Kıyı setleri    B) Kıyı kumulları    C) Kıyı kayalıkları
    D) Kıyı okları     E) Kıyı düzlükleri

  2. Cevap: C Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı "C) Kıyı kayalıkları" dır. Dalga erozyonu, kıyı kayalıklarının aşındırılmasına neden olabilir ve bu da deniz kenarında çeşitli kaya şekillerinin oluşmasına yol açabilir. Örneğin, kıyı kayalıklarının aşındırılması sonucu oluşan mağaralar, kaya kemerleri ve sütunlar gibi yer şekilleri, dalga erozyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.



  3. Akarsuların taşıdığı malzemelerin denize ulaşması sonucu hangi tür yer şekilleri oluşabilir?

    A) Kanyonlar            B) Deltalar    C) Şelaleler
    D) Akarsu vadileri    E) Oks-bow gölleri

  4. Cevap: B Açıklama:

    Cevap anahtarı: B) Deltalar. Akarsular, taşıdıkları malzemeleri denize ulaştırdıklarında, bu malzemeler deniz suları tarafından taşınarak ve biriktirilerek deltalar oluşturabilirler. Deltalar, akarsuların ağzında oluşan üçgen şekilli alanlardır ve deniz sularıyla akarsu sularının karışması sonucu oluşurlar. Deltalar, kum, çakıl, silt gibi malzemelerin deniz suyu tarafından taşınması ve biriktirilmesiyle oluşan verimli topraklar olarak da bilinirler.



  5. Rüzgarın etkisiyle taşınan kumlar sonucu hangi tür yer şekilleri oluşabilir?

    A) Kıyı setleri    B) Kıyı kumulları    C) Kıyı kayalıkları
    D) Kıyı okları     E) Kıyı düzlükleri

  6. Cevap: B Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı B seçeneği olan "Kıyı kumulları"dır. Rüzgarın etkisiyle taşınan kumlar, kıyı bölgelerinde biriktikçe kumullar oluşabilir. Bu kumullar, kıyı çizgisinden birkaç yüz metre içeride veya denizin içinde oluşabilirler. Bu süreç, rüzgar erozyonunun bir sonucu olarak gerçekleşir ve kumların rüzgar tarafından taşınması ile başlar. Bu süreç kıyı morfolojisine önemli bir katkı sağlar ve kıyı ekosistemlerinde önemli bir rol oynar.



  7. Buzul vadileri, buzul gölleri, buzul boşlukları ve buzul set gölleri gibi buzul kaynaklı yer şekilleri, hangi coğrafi bölgede daha yaygın olarak görülür?

    A) Ekvatoral bölge    B) Arktik bölge    C) Tropikal bölge
    D) Orta enlemler       E) Antarktik bölge

  8. Cevap: E Açıklama:

    Cevap anahtarı: E) Antarktik bölge. Buzul kaynaklı yer şekilleri, genellikle soğuk iklimlerde ve yüksek enlemlerde oluşur. Antarktika, dünyanın en büyük buz tabakalarından birine sahip olan ve buzul kaynaklı yer şekilleri açısından zengin olan bir bölgedir. Buzulların erimesiyle oluşan vadiler, göller, boşluklar ve set gölleri gibi yer şekilleri, Antarktik bölgede daha yaygın olarak görülür.



  9. Buzul erimeleri sonucu ortaya çıkan akarsular, hangi tipte yer şekillerinin oluşumuna neden olabilir?

    A) Kanyonlar    B) Deniz kıyıları    C) Deltalar
    D) Ova             E) Yarımada

  10. Cevap: A Açıklama:

    Cevap anahtarı: A) Kanyonlar. Buzul erimeleri sonucu ortaya çıkan akarsular, yüksek dağlık bölgelerdeki kayaçları aşındırarak derin kanyonların oluşumuna neden olabilirler. Akarsuların oluşturduğu bu kanyonlar, zamanla turistik açıdan da önemli yerler haline gelebilirler.



  11. Hangisi karstik süreçlerin sonucu olarak oluşmaz?

    A) Sarkıt                 B) Stalaktit             
    C) Stalagmit              D) Traverten terasları   
    E) Ria kıyıları          

  12. Cevap: E Açıklama:

    Bu sorunun cevabı E'dir, çünkü Ria kıyıları, denizlerin yükselmesiyle oluşan ve dağların deniz kıyısında bulunduğu yerlerde sıklıkla görülen bir kıyı şeklidir ve karstik süreçlerle ilgili değildirler. Karstik süreçler, çözünebilir kayaçların sular tarafından eritilmesi ve boşlukların oluşması sonucu oluşan bir doğal süreçtir. Sarkıt, stalaktit, stalagmit ve traverten terasları ise bu süreçlerin sonucunda oluşabilen kayaç oluşumlarıdır.



  13. Hangisi karstik yer şekillerinden biri değildir?

    A) Lapiez    B) Tufa    C) Traverten    D) Kanyon    E) Polje

  14. Cevap: D Açıklama:

    Cevap anahtarı D seçeneğidir. Lapiez, tufa, traverten ve polje karstik yer şekillerinden bazılarıdır, ancak kanyon bir karstik yer şekli değildir. Karstik yer şekilleri, kalker gibi sulu çözünür kayaların erozyonu sonucu oluşan yer şekilleridir.



  15. Akarsuların yataklarında meydana gelen çanakların adı nedir?

    A) Ova    B) Vadi    C) Kanyon    D) Gölet    E) Havuz

  16. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "C) Kanyon" dir. Akarsuların yataklarında derinlemesine aşındırma sonucu oluşan, dik duvarlı, uzun ve dar vadilere kanyon denir. Kanyonlar, akarsu erozyonu sonucu yeryüzünde oluşan en büyük çanaklardır.



  17. Akarsuların, sıkıştığı yerlerde oluşturduğu dar ve derin vadilere ne ad verilir?

    A) Kanyon    B) Delta    C) Ova    D) Yayla    E) Havuz

  18. Cevap: A Açıklama:

    Akarsuların, sıkıştığı yerlerde oluşturduğu dar ve derin vadilere kanyon adı verilir. Kanyonlar, akarsuların aşındırma gücüyle oluşur ve doğal güzellikleriyle turistik açıdan da önem taşırlar.



  19. Rüzgarların oluşturduğu çöllerde en yaygın rüzgar şekli hangisidir?

    A) Monsun rüzgarları          B) Sirkülasyonel rüzgarlar   
    C) Föhn rüzgarları            D) Tayfun rüzgarları         
    E) Kıble rüzgarları          

  20. Cevap: B Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı B) Sirkülasyonel rüzgarlardır. Rüzgarlar çöl ortamlarında sürekli olarak eser ve bazıları diğerlerine göre daha yaygındır. En yaygın rüzgar şekli, sıcak hava yükseldiğinde ve soğuk hava yerini aldığında oluşan sirkülasyonel rüzgarlardır. B



  21. Rüzgarların aşındırma yoluyla oluşturduğu şekillerden biri olan "taş ormanları" hangi iklim kuşağında yaygındır?

    A) Ekvatoral iklim kuşağı    B) Akdeniz iklim kuşağı     
    C) Tropikal iklim kuşağı     D) Kutup iklim kuşağı       
    E) Muson iklim kuşağı       

  22. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "C) Tropikal iklim kuşağı" şeklindedir. Taş ormanları, tropikal iklim kuşağındaki alanlarda rüzgarların oluşturduğu aşındırma sonucu meydana gelen bir topoğrafik özelliktir. Tropikal iklim kuşağı, ekvatora yakın bölgelerde yer alır ve yıl boyunca yüksek sıcaklık ve nem oranlarına sahiptir. K



  23. Rüzgarların "deflasyon" olarak adlandırılan süreci ile hangi malzeme birikimleri azaltılır?

    A) Toprak    B) Kireç taşı    C) Granit    D) Kumu taşı    E) Şist

  24. Cevap: A Açıklama:

    Cevap: A) Toprak. Rüzgarlar, yüzeyindeki ince toprak tabakalarını "deflasyon" adı verilen süreçle aşındırarak uzaklaştırırlar. Bu süreçte, rüzgarın etkisiyle kum ve çakıl taşları gibi daha büyük malzemeler bölgeden uzaklaşırken, ince toprak parçacıkları havada taşınır ve başka yerlerde birikir. Bu süreç, toprağın verimliliğini azaltabilir ve çölleşme sürecine katkıda bulunabilir.



  25. Hangisi, yüzey volkanizmasının sonucu olarak oluşan bir volkanik şekil değildir?

    A) Şiddetli patlama krateri    B) Kül konisi                 
    C) Schild volkanik şekli       D) Maar                       
    E) Lava platformu             

  26. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "C) Schild volkanik şekli"dir. Schild volkanik şekli, yüzey volkanizmasının sonucu olarak oluşmaz, ancak genellikle deniz tabanında bulunan ve volkanik süreçler sonucu oluşan büyük bir volkanik kalkan şeklindedir. Diğer seçenekler ise yüzey volkanizmasının sonucu olarak oluşabilen volkanik şekillerdir.



  27. Hangisi, yüzey volkanizmasının sonucu olarak oluşan bir maar değildir?

    A) Lake Toba      B) Crater Lake    C) Laacher See
    D) Öræfajökull    E) Mount Hood

  28. Cevap: E Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı "E) Mount Hood" olarak verilmiştir. Maarlar, su buharı ve diğer gazların patlaması sonucu oluşan ve genellikle geniş bir kraterle çevrili depresyonlar şeklinde kendini gösteren volkanik kraterlerdir. Lake Toba, Crater Lake ve Laacher See gibi maarlar gerçek hayatta var olan örneklerdir. Öræfajökull da bir volkanik kraterdir, ancak bir kül konisi olarak sınıflandırılır.



  29. Hangisi, yüzey volkanizmasının sonucu olarak oluşan bir lav platformu değildir?

    A) Mahukona         B) Lō‘ihi    C) Kilauea
    D) Mount Rainier    E) Mauna Loa

  30. Cevap: D Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı D) Mount Rainier'dir. Diğer dört seçenek de yüzey volkanizmasının sonucu olarak oluşan lav platformlarıdır. Lav platformları, yüzey volkanizmasının sonucu olarak oluşan düz veya hafif eğimli arazilerdir ve genellikle lav akışlarından oluşurlar. Mount Rainier ise bir stratovolkan (bileşik volkan) olarak sınıflandırılır.



  31. Hangisi karstik yer şekillerinin oluşum sürecinde etkili olan bir faktör değildir?

    A) Sıcaklık             B) Basınç              
    C) Yağmur suyu          D) Karbondioksit       
    E) Suların akış hızı   

  32. Cevap: B Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı B seçeneği olan basınçtır. Karstik yer şekillerinin oluşumu, yer altı su kaynakları tarafından çözülebilen kayaçların aşındırılması sonucu oluşur. Bu süreçte, yağmur suyu, sıcaklık, karbondioksit ve suların akış hızı gibi faktörler de önemli rol oynar. Ancak, basınç bu süreçte etkili bir faktör değildir.



  33. Hangisi çözünebilen kayaçların etkisiyle oluşan bir yer şekli değildir?

    A) Traverten terasları             B) Kireç taşı mağaraları          
    C) Stalaktitler ve Stalagmitler    D) Sulu höyükler                  
    E) Akarsu vadileri                

  34. Cevap: D Açıklama:

    Cevap anahtarı D seçeneği olan "Sulu höyükler"dir. Sulu höyükler, çözünmüş kayaçların akarsular tarafından taşınarak birikmesi sonucu oluşan yüksekliklerdir. Traverten terasları, kireç taşı mağaraları, stalaktitler ve stalagmitler gibi diğer seçenekler ise karstik yer şekilleri olarak bilinirler. Karstik yer şekillerinin oluşumu, çözünmüş kayaçların etkisiyle gerçekleşir.



  35. Kıta oluşumu esnasında hangi kayaç türü daha çok etkilenir?

    A) İç kayaçlar
    B) Metamorfik kayaçlar
    C) Magmatik kayaçlar
    D) Sedimanter kayaçlar
    E) Tüm kayaç türleri eşit etkilenir.

  36. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı "C) Magmatik kayaçlar" şeklindedir. Kıta oluşumu sırasında magmatik kayaçlar daha çok etkilenir çünkü bu süreçte levhaların çarpışması veya ayrılması nedeniyle magmatik kayaçlar eriyerek yeniden kristalleşir ve yeni kıtaların oluşmasına katkı sağlarlar. Bu süreçte metamorfik ve sedimanter kayaçlar da etkilenir ancak magmatik kayaçlar daha fazla etkilendiği için cevap anahtarı C seçeneğidir.



  37. Kıta oluşumu sonucunda hangi tür dağlar oluşur?

    A) Volkanik dağlar    B) Sıradağlar    C) Yanardağlar
    D) Yarımadalar        E) İzostatik dağlar

  38. Cevap: B Açıklama:

    Cevap anahtarı B) Sıradağlar'dır. Kıta oluşumu sırasında levha hareketleri sonucu çarpışan levhaların yükselmesi ve kıvrılmasıyla sıradağlar oluşur. Bu dağlar, genellikle uzun, sıralı, kıvrımlı ve yüksek dağ silsilesi şeklindedir.



  39. Aşağıdaki volkanik şekillerden hangisi, okyanus tabanında oluşur?

    A) Kalkan volkanları    B) Stratovolkanlar     
    C) Süper yanardağlar    D) Fissür volkanları   
    E) Maar kraterleri     

  40. Cevap: E Açıklama:

    Cevap anahtarı E) Maar kraterleridir. Maar kraterleri, volkanik patlamalarla oluşan, genellikle küçük boyutlu kraterlerdir ve sık sık okyanus tabanında, kıyı şeridinde veya göl çevrelerinde görülür. Bu kraterler, yer altı su kaynakları ile temas ederek su buharı oluşturması sonucu patlamalarla oluşur.



  41. Aşağıdaki volkanik şekillerden hangisi, patlama sonucu oluşan geniş, düz bir çukurdur?

    A) Maar kraterleri      B) Kalkan volkanları   
    C) Stratovolkanlar      D) Fissür volkanları   
    E) Süper yanardağlar   

  42. Cevap: A Açıklama:

    Verilen seçenekler arasında, patlama sonucu oluşan geniş, düz bir çukur Maar krateridir. Maar kraterleri, genellikle yeraltı suyu ile temas eden volkanik patlamalar sonucu oluşur ve geniş bir çukur oluşturur. Kalkan volkanları, düz bir tepecik şeklinde oluşurken, Stratovolkanlar koni şeklinde ve yüksek bir zirve ile karakterizedir. Fissür volkanları, çatlaklardan lav akıntıları şeklinde oluşurken, Süper Yanardağlar ise çok büyük hacimli patlamalarla karakterizedir.



  43. Aşağıdaki volkanik şekillerden hangisi, yüksek patlama riski taşıyan ve büyük miktarda püskürük materyal ve gaz salınımı yapabilen volkanlardır?

    A) Maar kraterleri      B) Kalkan volkanları   
    C) Stratovolkanlar      D) Fissür volkanları   
    E) Süper yanardağlar   

  44. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "C) Stratovolkanlar" dır. Stratovolkanlar, yüksek patlama riski taşıyan ve büyük miktarda püskürük materyal ve gaz salınımı yapabilen volkanlardır. Bu volkanlar genellikle kütlesi ve yüksekliği oldukça büyüktür ve çevresindeki yerleşim yerlerine ciddi zararlar verebilirler.



  45. Bir dağın oluşması için gerekli olan iki levhanın çarpışması sırasında hangi olaylar gerçekleşir?

    A) Kabukta çatlama, fay oluşumu, volkanik patlama
    B) Oluşan fay hattında sürtünme, çökmeler, kırılmalar
    C) Levhaların sıkışması sonucu çarpışma, yüksek basınç ve sıcaklık oluşumu
    D) Levhaların hareketiyle sallantı ve titreşimlerin oluşması
    E) Yukarıdaki seçeneklerin hiçbiri doğru değil

  46. Cevap: C Açıklama:

    Bu sorunun cevabı C seçeneğidir. Bir dağın oluşması için iki levhanın çarpışması gerekmektedir ve bu sırada levhaların sıkışması sonucu yüksek basınç ve sıcaklık oluşur. Yüksek basınç ve sıcaklık, kabukta çatlama, fay oluşumu ve volkanik patlamalara neden olur.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar Detayları

Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar 1 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 23 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 11 Nisan 2023 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar Testini Çöz tıklayın. Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • ÇEVRE VE TOPLUM
    1. İNSANLARIN DOĞAL ÇEVREYİ KULLANMA BİÇİMLERİ VE SONUÇLARI

Ayrıca Lise coğrafya dersi 2.dönem 2.yazılı soruları; mebsinavlari.com tarafından 9.sınıflar için test ve cevap anahtarlı olarak hazırlanmıştır

Doğal süreçlerin yer şekilleri üzerindeki etkisini anlamaktır.

Akarsuların denize ulaşması sonucu deltalar oluşabilir.

Rüzgarın etkisiyle kumulların oluşumunu açıklamak.

Coğrafi özelliklerin ve yer şekillerinin dağılımı ile ilgili kazanımı pekiştirir.

Buzul erimeleri sonucu oluşan akarsuların, yer şekillerinin oluşumuna etkisini anlamak olarak özetlenebilir.

Karstik süreçleri tanımlama ve karstik şekillerin oluşumunu anlama.

Karstik yer şekillerinin tanımını ve özelliklerini anlamalarına yardımcı olur.

Akarsular ve yataklarındaki çanak şekilleri ile ilgilidir ve öğrencilere akarsu aşındırması konusunda temel bir bilgi sağlar.

Jeomorfolojik süreçleri tanımlayabilme ve doğal yapıların özelliklerini açıklayabilme becerisidir.

Farklı rüzgar tiplerinin çöl iklimi üzerindeki etkilerini anlamak ve çöl oluşumunu açıklamak için önemlidir.

Taş ormanlarının tropikal iklim kuşağındaki rüzgar erozyonunun bir sonucu olduğu öğrenilir.

Erozyon süreçlerini ve bu süreçlerin yeryüzü şekilleri üzerindeki etkilerini açıklar.

Yüzey volkanizması sonucu oluşabilen farklı volkanik şekilleri tanımlayabilme becerisi önemlidir.

Yüzey volkanizması ve volkanik şekiller hakkında bilgiyi ölçmeyi amaçlamaktadır.

Yüzey volkanizması sonucu oluşan farklı volkanik şekilleri ve oluşum süreçlerini anlayabilme.

Karstik yer şekillerinin oluşum sürecinde etkili olan faktörleri tanımlayabilme.

karstik yer şekillerinin oluşumu ve çözünebilen kayaçların etkisiyle ilgilidir.

"Kıta oluşumu sırasında magmatik kayaçlar daha çok etkilenir" şeklinde ifade edilebilir.

Kıta oluşum süreci sonucu oluşan sıradağların tanımlanmasıdır.

Okyanus tabanındaki volkanik aktivitelerin, dünya yüzeyi şekillerinin oluşumunda ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz.

Volkanik şekiller hakkında temel bir bilgi ve Maar kraterleri ile ilgili özellikleri anlamak.

Volkanik aktivitelerin farklı türlerini tanımak ve volkanların potansiyel tehlikelerini anlamakla ilgilidir.

Bir dağın oluşumu için levhaların çarpışması ve sıkışması gerektiğini anlamak önemlidir.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar sınavı 9.Sınıf kategorisinin Coğrafya alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar Testi İstatistikleri

Bu sınav 5 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 18 kere doğru, 73 kere yanlış cevap verilmiş.

Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar Sınavını hangi formatta indirebilirim?

Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

Lise Coğrafya 2.Dönem 2.Yazılı Soruları - 9.Sınıflar sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 9.Sınıf Coğrafya dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.