Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap Beyin Fırtınası Anlatım
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Akıllı tahta veya projeksiyon cihazı Çeşitli medya kaynakları (gazete, dergi, TV yayını, internet)
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Öğrencilerin medya okuryazarlığı hakkındaki ön bilgilerini sorarak derse başlayın. 2. Medya okuryazarlığı becerilerinin tanımını yapın ve örnekler verin. (Bilgiye erişim, takip, yararlanma, değerlendirme, üretme, paylaşma) 3. Öğrencileri küçük gruplara ayırın ve her gruba bir medya kaynağı (gazete, dergi, TV yayını, internet) verin. 4. Gruplardan medya kaynaklarındaki haberleri analiz etmelerini ve aşağıdaki sorulara cevap vermelerini isteyin: Haberin kaynağı güvenilir mi? Haber tarafsız mı yoksa önyargılı mı? Haberde hangi bakış açıları sunuluyor? 5. Grupların bulgularını sınıfça tartışın ve medya okuryazarlığı becerilerinin önemini vurgulayın. 6. Medya okuryazarlığı becerilerinin problem çözme, araştırma, uzlaşma gibi yaşam becerileriyle ilişkisini tartışın. Öğrencilerden gerçek hayat örnekleri vermelerini isteyin. 7. Öğrencilere medya okuryazarlığı becerilerini geliştirmek için ipuçları verin. (Güvenilir kaynakları belirleme, önyargıları tanıma, farklı bakış açılarını dikkate alma)
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerin medya okuryazarlığı becerilerini değerlendirmek için kısa bir sınav uygulayın. Öğrencilerden, medyada karşılaştıkları bir haberi analiz eden bir yazı yazmalarını isteyin. Yazıda öğrencilerin medya okuryazarlığı becerilerini kullanıp kullanmadıkları değerlendirilecektir.
..................... Medya Okuryazarlığı Öğretmeni