Arman Polat Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı 1.dönem 2.yazılı sınavı

Arman Polat Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı 1.dönem 2.yazılı sınavı sınavı 9.Sınıf kategorisinin Türk Dili ve Edebiyatı alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 10 sorudan oluşmaktadır.



 Arman Polat Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı 1.dönem 2.yazılı sınavı CEVAPLARI

  1. Teşbih nedir?

    A) İki nesne arasındaki benzerlik ilişkisi
    B) Karşılaştırma yapmayan bir ifade
    C) İkinci öğenin eksik olduğu bir ifade
    D) Yalın bir ifade
    E) Çelişkili bir ifade

  2. Cevap: A Açıklama:

    Teşbih, iki nesne arasında benzerlik ilişkisi kurma sanatıdır.



  3. Aşağıdaki cümlelerden hangisi istiare (eğretileme) örneğidir?

    A) "Gözleri deniz mavisiydi."
    B) "Yağmur bulutların ağlamasıdır."
    C) "Rüzgarın şarkısı kulaklarımda çınlıyor."
    D) "Güneş sarıdır."
    E) "Güllerin rengi kırmızıdır."

  4. Cevap: A Açıklama:

    "Gözleri deniz mavisiydi" ifadesinde gözlerin deniz mavisine benzetilmesiyle istiare kullanılmıştır.



  5. Hangi edebî sanat, hemen herkesçe bilinen bir olaya veya kişiye gönderme yaparak o olayı veya kişiyi hatırlatma sanatıdır?

    A) Telmih (HatırlatmA)
    B) Mecazı-Mürsel
    C) İstiare (EğretilemE)
    D) Kinaye (Değinmece)
    E) Hüsnütalil (Güzel Nedene Bağlama)

  6. Cevap: A Açıklama:

    Telmih, hemen herkesçe bilinen bir olaya veya kişiye gönderme yaparak o olayı veya kişiyi hatırlatma sanatını ifade eder.



  7. Hangi edebî sanat, atasözü veya vecize (özdeyiş) kullanma sanatını ifade eder?

    A) Teşbih (BenzetmE)     B) Tariz (İğneleme)     
    C) İntak (KonuşturmA)    D) İrsalimesel          
    E) Mübalağa (Abartma)                            

  8. Cevap: D Açıklama:

    İrsalimesel, şairin atasözü veya vecize (özdeyiş) kullanma sanatını ifade eder.



  9. Hangi edebî sanat, birden çok anlamı olan bir sözün yakın anlamının değil uzak anlamının kastedilerek kullanılmasını ifade eder?

    A) Evriye                   B) Teşhis (KişileştirmE)   
    C) İntak (KonuşturmA)       D) İstiare (Eğretileme)    
    E) Tariz (İğneleme)                                    

  10. Cevap: A Açıklama:

    Evriye, birden çok anlamı olan bir sözün yakın anlamının değil uzak anlamının kastedilerek kullanılmasını ifade eder.



  11. Masalların anlatımında hangi tür zaman kullanılır?

    A) Şimdiki zaman             B) Gelecek zaman            
    C) Öğrenilen geçmiş zaman    D) İstek zaman              
    E) İşteki zaman                                          

  12. Cevap: C Açıklama:

    Masalların anlatımında genellikle öğrenilen geçmiş zaman kullanılır.



  13. Fabllarda genellikle hangi amaç güdülür?

    A) Eğlence              B) Edebiyat öğretimi   
    C) Ders verme           D) Korkutma            
    E) Bilim kurgu                                 

  14. Cevap: C Açıklama:

    Fabllar genellikle bir öğüt veya ders verme amacı taşır.



  15. Fabl türündeki metinlerin hangi bölümünde olayın çözümü gerçekleşir ve çatışma sona erer?

    A) Serim    B) Düğüm    C) Çözüm    D) Öğüt    E) Sonuç    

  16. Cevap: C Açıklama:

    Çözüm bölümünde olayın çözümü gerçekleşir ve çatışma sona erer.



  17. Fabl türünde hangi bölüm, olayın beklenmedik bir sonuca bağlandığı bölümdür?

    A) Serim    B) Düğüm    C) Çözüm    D) Öğüt    E) Sonuç    

  18. Cevap: C Açıklama:

    Çözüm bölümü, fablda olayın beklenmedik bir sonuca bağlandığı bölümdür.



  19. Bir romandaki mekân, aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

    A) Olayların geçtiği çevre ve yerler
    B) Anlatıcının bakış açısı
    C) Olayların başlangıcından bitimine kadar geçen süre
    D) Olayların içsel çatışmaları
    E) Tema

  20. Cevap: A Açıklama:

    Mekân, bir romandaki olayların geçtiği çevre ve yerleri ifade eder.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




Arman Polat Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı 1.dönem 2.yazılı sınavı Detayları

Arman Polat Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı 1.dönem 2.yazılı sınavı 1 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 10 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 20 Ocak 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 0 kullanıcı beğenmiş. Arman Polat Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı 1.dönem 2.yazılı sınavı yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Arman Polat Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı 1.dönem 2.yazılı sınavı sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


Arman Polat Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı 1.dönem 2.yazılı sınavı Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • Şiir
  • Makale
  • Roman

Ayrıca Türk Dili ve Edebiyatı:Şiir,hikaye,masal,fabl

Teşbih sanatını tanıma

İstiare sanatını tanıma.

Telmih (Hatırlatma) sanatını tanıma.

İrsalimesel sanatını tanıma.

Evriye sanatını tanıma.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

Arman Polat Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı 1.dönem 2.yazılı sınavı sınavı 9.Sınıf kategorisinin Türk Dili ve Edebiyatı alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

Arman Polat Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı 1.dönem 2.yazılı sınavı Sınavını hangi formatta indirebilirim?

Arman Polat Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı 1.dönem 2.yazılı sınavı sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız Arman Polat Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı 1.dönem 2.yazılı sınavı sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

Arman Polat Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı 1.dönem 2.yazılı sınavı sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (0)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Sınavı Hazırla
  9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Ünite Özetleri