ANTAKYA LİSESİ 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI

ANTAKYA LİSESİ 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI sınavı 9.Sınıf kategorisinin Astronomi ve Uzay Bilimleri alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 11 sorudan oluşmaktadır.



 ANTAKYA LİSESİ 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI CEVAPLARI

  1. Eşleştirmeleri Yapın

    a. İlk dördün
    b. Son dördün
    c. Yeni ay
    d. Dolunay
    1. Ay'ın Dünya'ya bakan yüzünün tamamı ışık almaktadır.
    2. Ay'ın Dünya'ya bakan yüzünün sağ yarısı ışık almaktadır.
    3. Ay'ın Dünya'ya bakan yüzü ışık almamaktadır.
    4. Ay'ın Dünya'ya bakan yüzünün sol yarısı ışık almaktadır.

  2. Cevap: 1.d 2.a 3.c 4.b Açıklama:

    Ay'ın evreleri, Güneş'ten aldığı ışığın Dünya'mıza yansımasıyla oluşur.



  3. Gözlemsel astronomi, gök cisimlerini gözlemlemeye dayanan uzay bilimi alanıdır. Aşağıdakilerden hangisi gözlemsel astronomi için kullanılan bir araçtır?

    A) Teleskop    B) Bilgisayar    C) Lazer    D) Radyo    E) Mikroskop    

  4. Cevap: A Açıklama:

    Gözlemsel astronomi için en önemli araç teleskoptur ve gök cisimlerini gözlemlemek için kullanılır.



  5. Uzay araçları ve yolculuk bilimi, uzay araçlarının yapımı ve uzay yolculuğu koşullarıyla ilgilenen bilim dalıdır. Bu alanın başka bir adı nedir?

    A) Astrofizik       B) Astronotik      
    C) Kozmoloji        D) Astrobiyoloji   
    E) Astrojeoloji                        

  6. Cevap: B Açıklama:

    Uzay araçları ve yolculuk biliminin diğer adı astronotiktir.



  7. Roketi harekete geçiren güç hangisidir?

    A) Roket gövdesinin yarattığı sürtünme
    B) İtici güç
    C) Motorun çekme kuvveti
    D) Roketin uçuş dümenleri
    E) Uçuş sırasında oluşan hava akımı

  8. Cevap: B Açıklama:

    Yakıtın yanmasıyla elde edilen itici güç, roketi hareket ettirir.



  9. 1981 yılında uzaya gönderilen ilk uzay mekiği hangisidir?

    A) Challenger    B) Columbia    C) Discovery    D) Atlantis    E) Endeavour    

  10. Cevap: B Açıklama:

    Columbia, uzay çalışmalarına katılan ilk uzay mekidir.



  11. Uzaydaki uyduların kullanım amaçlarına göre sınıflandırılmaları aşağıdakilerden hangisini kapsamaz?

    A) Astronomi                  B) Haberleşme                
    C) Seyir                      D) Canlı türlerinin takibi   
    E) Gözlem                                                  

  12. Cevap: D Açıklama:

    Canlı türlerinin takibi, yapay uyduların kullanım amaçlarından biri değildir.



  13. Zaman ölçüm araçlarının gelişimi hangi sosyal ihtiyacı karşılamıştır?

    A) Evrenin büyüklüğünü hesaplamak
    B) Gezegenlerin konumlarını belirlemek
    C) Toplumsal düzenin sağlanması
    D) Astronomik olayları tahmin etmek
    E) Gemilerin navigasyonunu kolaylaştırmak

  14. Cevap: C Açıklama:

    Zaman ölçüm araçları, özellikle yerleşik hayata geçildikten sonra, toplumsal düzenin sağlanması ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi ihtiyacını karşılamıştır.



  15. Aşağıdakilerden hangisi artık bir yıldır?

    A) 2000    B) 1999    C) 2001    D) 2002    E) 2003    

  16. Cevap: A Açıklama:

    Artık yıllar, 4'e tam bölünen yıllardır ve Gregoryen Takvimde şubat ayına bir gün eklenir. 2000 yılı 4'e tam bölündüğü için artık bir yıldır.



  17. "Yerel yıldız zamanı" kavramı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

    A) Güneş gününe dayanır ve sabittir.
    B) Tüm dünyada aynıdır.
    C) Boylama bağlı olarak değişir.
    D) Yalnızca geceleri ölçülür.
    E) Yılın tüm günlerinde aynıdır.

  18. Cevap: C Açıklama:

    Yerel yıldız zamanı, belirli bir gözlem noktasının boylamına bağlı olarak değişen yıldız gününe dayanır.



  19. Tam Güneş tutulması hangi durumlarda meydana gelir?

    A) Ay'ın görünen büyüklüğü Güneş'in görünen büyüklüğünden büyük olduğunda
    B) Ay'ın görünen büyüklüğü Güneş'in görünen büyüklüğünden küçük olduğunda
    C) Ay'ın yarı gölge konisine girdiğinde
    D) Ay'ın tam gölge konisine girdiğinde
    E) Ay'ın Güneş'in önünden geçmesi

  20. Cevap: A Açıklama:

    Tam Güneş tutulması, Ay'ın görünen büyüklüğünün Güneş'in görünen büyüklüğünden büyük olduğu durumlarda meydana gelir.



  21. Dünya atmosferinde gerçekleşen ışık kırılması sonucunda Ay tutulması sırasında Ay'ın rengi ne olur?

    A) Mavi    B) Yeşil    C) Kırmızı    D) Mor    E) Sarı    

  22. Cevap: C Açıklama:

    Paragraf 8'de Dünya atmosferinde gerçekleşen ışık kırılması sonrasında mavi ışığın yutulurken kırmızı ışığın Ay'a ulaştığı ve bu nedenle Ay'ın kırmızı göründüğü belirtilmektedir.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




ANTAKYA LİSESİ 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI Detayları

ANTAKYA LİSESİ 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI 4 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 11 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 28 Mayıs 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 3 kullanıcı beğenmiş. ANTAKYA LİSESİ 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

ANTAKYA LİSESİ 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Eşleştirme
  • Test



Ayrıca

Ay'ın evrelerini ve oluşum nedenlerini anlar.

Gözlemsel astronomi ve kullanılan araçları tanımlamak.

Uzay araçları ve yolculuk bilimini tanımlamak.

Roketlerin çalışma prensibi

Uzay mekiklerinin tarihi

Uyduların çeşitleri ve kullanım alanları

Zaman ölçümünün tarihsel önemini ve sosyal yaşam üzerindeki etkisini vurgulamak.

Artık yılları belirlemek.

Yerel yıldız zamanı kavramını anlamak.

Ay ve Güneş tutulmalarını anlar.

Atmosferin ışık kırma özelliğini anlamak

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

ANTAKYA LİSESİ 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI sınavı 9.Sınıf kategorisinin Astronomi ve Uzay Bilimleri alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

ANTAKYA LİSESİ 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI Sınavını hangi formatta indirebilirim?

ANTAKYA LİSESİ 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız ANTAKYA LİSESİ 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

ANTAKYA LİSESİ 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 9.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf
  9.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri Dersi Ünite Özetleri