9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl

9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl sınavı 9.Sınıf kategorisinin Türk Dili ve Edebiyatı alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Toplamda 20 sorudan oluşmaktadır.



 9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl CEVAPLARI

  1. Hangi edebî sanat, birden çok anlamı olan bir sözün yakın anlamının değil uzak anlamının kastedilerek kullanılmasını ifade eder?

    A) Evriye                   B) Teşhis (KişileştirmE)   
    C) İntak (KonuşturmA)       D) İstiare (Eğretileme)    
    E) Tariz (İğneleme)                                    

  2. Cevap: A Açıklama:

    Evriye, birden çok anlamı olan bir sözün yakın anlamının değil uzak anlamının kastedilerek kullanılmasını ifade eder.



  3. Masallarda genellikle olaylar hangi tür mekânlarda ve zamanlarda geçer?

    A) Gerçek mekânlarda ve geçmiş zamanlarda
    B) Gerçek mekânlarda ve gelecek zamanlarda
    C) Hayalî mekânlarda ve belirsiz geçmiş zamanlarda
    D) Hayalî mekânlarda ve gelecek zamanlarda
    E) Gerçek mekânlarda ve belirsiz gelecek zamanlarda

  4. Cevap: C Açıklama:

    Masallarda olaylar genellikle hayalî mekânlarda ve belirsiz geçmiş zamanlarda geçer.



  5. Masallarda hangi tür kişiler genellikle kahraman olarak yer alır?

    A) Bilim insanları            B) Süper kahramanlar         
    C) Devler, periler, cinler    D) Hırsızlar ve suçlular     
    E) Politik liderler                                        

  6. Cevap: C Açıklama:

    Masallarda kahramanlar genellikle devler, periler, cinler gibi olağanüstü kişilerdir.



  7. Masalların anlatımında hangi tür zaman kullanılır?

    A) Şimdiki zaman             B) Gelecek zaman            
    C) Öğrenilen geçmiş zaman    D) İstek zaman              
    E) İşteki zaman                                          

  8. Cevap: C Açıklama:

    Masalların anlatımında genellikle öğrenilen geçmiş zaman kullanılır.



  9. Masallarda hangi tür değerler sıkça yer alırken dinî ve millî ögelere yer verilmez?

    A) Dinî değerler
    B) Millî değerler
    C) İyilik, güzellik, doğruluk, yardımseverlik gibi evrensel değerler
    D) Kötülük, çirkinlik, haksızlık gibi evrensel değerler
    E) Masalın sonunda yer alan değerler

  10. Cevap: C Açıklama:

    Masallarda genellikle iyilik, güzellik, doğruluk, yardımseverlik gibi evrensel değerlere vurgu yapılır ve dinî veya millî ögelere pek yer verilmez.



  11. Eski Yunan'daki Ezop Masalları ile ilgili hangisi doğrudur?

    A) Ezop Masalları sadece hayvanlar arasındaki hikayeleri içerir.
    B) Bu masallar, Grimm Kardeşler tarafından derlenmiştir.
    C) Ezop Masalları, bilinen en eski masal örnekleridir.
    D) Masallar Hint mitolojilerinden etkilenmiştir.
    E) Bu masallar, Andersen tarafından yazılmıştır.

  12. Cevap: C Açıklama:

    Ezop Masalları, MÖ VI. yüzyılda yazıya geçirilmiş ve bilinen en eski masal/fabl örneklerinden biridir.



  13. Binbir Gece Masalları'nda anlatıcısı kimdir?

    A) Andersen           B) Grimm Kardeşler   
    C) Hekim Rüyan        D) Şehrazat          
    E) Kral Yunan                              

  14. Cevap: D Açıklama:

    Binbir Gece Masalları'nın anlatıcısı Şehrazat'tır.



  15. Grimm Kardeşler hangi ülkenin masallarını derleyip yayımlamışlardır?

    A) Fransa    B) İtalya    C) Almanya    D) İngiltere    E) Rusya    

  16. Cevap: C Açıklama:

    Grimm Kardeşler, Almanya'da halk arasında yaşayan masalları derleyip yayımlamışlardır.



  17. Hans Christian Andersen'in masallarının temaları genellikle hangi duyguyu işler?

    A) İyimserlik    B) Hüzün    C) Korku    D) Komedi    E) Aşk    

  18. Cevap: B Açıklama:

    Andersen'in masallarının temaları genellikle hüzün ve kötümserlik üzerine kurulmuştur.



  19. Türk masallarında sıkça karşımıza çıkan hayvanlar hangileridir?

    A) Kartal, akbaba, yılan        B) Kedi, köpek, kuş            
    C) Tilki, aslan, Zümrüdüanka    D) Balık, kara kedi, tavşan    
    E) Tavuk, inek, at                                             

  20. Cevap: C Açıklama:

    Türk masallarında sık rastlanan hayvanlar arasında tilki, aslan ve Zümrüdüanka yer alır.



  21. Fabl türünde hangi türden kahramanlar genellikle yer alır?

    A) İnsanlar    B) Yaratıklar    C) Periler    D) Zombiler    E) Hayaletler    

  22. Cevap: B Açıklama:

    Fabllarda kahramanlar genellikle hayvanlar gibi yaratıklardır.



  23. Fabllarda genellikle hangi amaç güdülür?

    A) Eğlence              B) Edebiyat öğretimi   
    C) Ders verme           D) Korkutma            
    E) Bilim kurgu                                 

  24. Cevap: C Açıklama:

    Fabllar genellikle bir öğüt veya ders verme amacı taşır.



  25. Fabl türündeki öğütler nasıl verilir?

    A) Soyut kavramlarla      B) Somut olaylarla       
    C) Bilimsel teorilerle    D) Tarihsel olaylarla    
    E) Aforizmalarla                                   

  26. Cevap: B Açıklama:

    Fabl türündeki öğütler genellikle somut olaylar yardımıyla verilir.



  27. Türk edebiyatında fabl örneklerine hangi yazarın eserlerinde rastlanır?

    A) Mevlana    B) Harnâme    C) Şinasi    D) Gülşehri    E) La Fontaine    

  28. Cevap: C Açıklama:

    Türk edebiyatında fabl örneklerine Şinasi'nin eserlerinde rastlanır.



  29. Fabl türünün hangi yazarları diğer yazarları etkileyerek fabl yazmışlardır?

    A) Şeyhî ve Mevlana
    B) Andersen ve La Fontaine
    C) George Orwell ve Antoine de Saint-Exupéry
    D) Grimm Kardeşler ve Richard Bach
    E) Sadi ve Beydeba

  30. Cevap: B Açıklama:

    Andersen ve La Fontaine, diğer yazarları fabl yazmaya teşvik etmişlerdir.



  31. Fabl türündeki metinlerin hangi bölümünde kişiler tanıtılır ve olay başlatılır?

    A) Düğüm    B) Çözüm    C) Serim    D) Öğüt    E) Başlangıç    

  32. Cevap: C Açıklama:

    Serim bölümünde kişiler tanıtılır ve olay başlatılır.



  33. Fabl türündeki metinlerin hangi bölümünde olayın çatışması ortaya konur ve merak duygusu yoğunluk kazanır?

    A) Serim    B) Düğüm    C) Çözüm    D) Öğüt    E) Gelişme    

  34. Cevap: B Açıklama:

    Düğüm bölümünde olayın çatışması ortaya konur ve merak duygusu artar.



  35. Fabl türündeki metinlerin hangi bölümünde olayın çözümü gerçekleşir ve çatışma sona erer?

    A) Serim    B) Düğüm    C) Çözüm    D) Öğüt    E) Sonuç    

  36. Cevap: C Açıklama:

    Çözüm bölümünde olayın çözümü gerçekleşir ve çatışma sona erer.



  37. Fabl türündeki metinlerin hangi bölümünde olayla ilgili ana fikir öğüt biçiminde verilir ve genellikle bir atasözü ile sunulur?

    A) Serim    B) Düğüm    C) Çözüm    D) Öğüt    E) Sonuç    

  38. Cevap: D Açıklama:

    Öğüt bölümünde olayla ilgili ana fikir öğüt biçiminde verilir, genellikle bir atasözü ile sunulur.



  39. Fabl türünde hangi bölüm, olayın beklenmedik bir sonuca bağlandığı bölümdür?

    A) Serim    B) Düğüm    C) Çözüm    D) Öğüt    E) Sonuç    

  40. Cevap: C Açıklama:

    Çözüm bölümü, fablda olayın beklenmedik bir sonuca bağlandığı bölümdür.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl Detayları

9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl 0 kere indirildi. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 20 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 02 Kasım 2023 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl Testini Çöz tıklayın. 9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • Şiir
  • Makale
  • Roman

Ayrıca 9.sınıf TDE IV. Ünite test soruları 1; masal ve fabl konularından tamamı test ve cevap anahtarlı olarak mebsinavlari.com tarafından hazırlanmıştır

Evriye sanatını tanıma.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl sınavı 9.Sınıf kategorisinin Türk Dili ve Edebiyatı alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl Testi İstatistikleri

Bu sınav 11 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 55 kere doğru, 91 kere yanlış cevap verilmiş.

9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl Sınavını hangi formatta indirebilirim?

9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

9.Sınıf TDE IV. Ünite Test 1 - Masal/Fabl sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (1)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Sınavı Hazırla
  9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Ünite Özetleri