2023-2024 9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06)

2023-2024 9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) sınavı 9.Sınıf kategorisinin İslam Bilim Tarihi alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 10 sorudan oluşmaktadır.



 2023-2024 9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) CEVAPLARI

  1. XV. yüzyılda Osmanlı Devleti hangi bilim dalında nitelikli atılımlar yapmıştır?

    A) Astronomi    B) Felsefe    C) Edebiyat    D) Sanat    E) Tarih    

  2. Cevap: A Açıklama:

    Fatih Sultan Mehmet Dönemi'nde astronomi, matematik gibi aklî bilimlerde önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.



  3. Merâga Gözlemevi'nde kullanılan "mükemmel alet" olarak bilinen aletin amacı nedir?

    A) Bir yıldızın yüksekliğini belirlemek
    B) Gök cisimlerinin meridyen dairesindeki yüksekliklerini tespit etmek
    C) Bir dizi astronomi probleminin çizimine yardımcı olmak
    D) Bir yerin yönünü ve yüksekliğini belirlemek
    E) Gök cisimlerinin yönünü ufuktaki kuzey veya güney noktasına olan açı uzaklığını ölçmek

  4. Cevap: C Açıklama:

    "Mükemmel alet", bir yıldızın yüksekliğini ve azimutunu belirleme işine bağlı bir dizi astronomi probleminin çizimine yardımcı olur.



  5. Meraga Rasathanesi'nde bulunan ve "Mükemmel Alet" olarak adlandırılan alet hangisidir?

    A) Hareketli Nişangahlı Alet
    B) Çift Quadranlı Alet
    C) Çift Bacaklı Alet
    D) Yükseklik ve Azimut Ölçme Aleti
    E) Dikey Ölçek Üzerinden Sinus Belirleme Aleti

  6. Cevap: A Açıklama:

    "Mükemmel Alet" olarak da bilinen "Hareketli Nişangahlı Alet", gök cisimlerinin konumlarını yüksek hassasiyetle saptamak için kullanılan bir astrolab türüdür.



  7. El-Cezerî'nin mühendislik ve teknoloji ile ilgili görüşlerine göre doğru olan hangisidir?

    A) Teorik bilgi pratikten daha önemlidir.
    B) Önceki bilim insanlarının çalışmalarına güvenmek yeterlidir.
    C) Uygulamaya geçmemiş bilgi doğru ile yanlış arasında bir yerdedir.
    D) Teknoloji yalnızca eğlence amaçlı olmalıdır.
    E) Deney ve gözlem bilimsel çalışmada göz ardı edilebilir.

  8. Cevap: C Açıklama:

    El-Cezerî, teorik bilgi ve yöntemlerin pratiğe dönüştürülerek test edilmesi gerektiğine inanıyordu.



  9. İslam biliminin Avrupa'ya geçişinde hangi faktör etkili olmuştur?

    A) Haçlı Seferleri
    B) Moğol istilası
    C) Endülüs'ün fethi
    D) Bizans İmparatorluğu'nun çöküşü
    E) Rönesans hareketi

  10. Cevap: C Açıklama:

    Endülüs'ün fethi, Müslüman alimlerin çalışmalarının Avrupa'ya aktarılmasında önemli bir rol oynadı.



  11. İslam bilim insanlarından hangisi astronomi alanında yaptığı katkılarla tanınır?

    A) Câbir b. Eflah    B) İbn Tufeyl       
    C) İbn Sina          D) El-Kindî         
    E) Er-Razi                               

  12. Cevap: A Açıklama:

    Câbir b. Eflah, halkalı bir astronomi aleti icat etmesi ve Batlamyus'un eserlerini eleştirmesiyle ünlü bir astronomdu.



  13. Endülüs'te coğrafya ve haritacılık alanında önemli çalışmalar yapmış bilim insanı kimdir?

    A) İbn Sînâ    B) İdrîsî    C) İbn Rüşd    D) Zahravî    E) Battânî    

  14. Cevap: B Açıklama:

    Metinde, Endülüs'te haritacılık alanında öne çıkan ismin İdrîsî olduğu belirtilmektedir.



  15. Endülüs'te hangi Müslüman âlimin felsefesi XIII. yüzyılda Avrupa üniversitelerinde okutulmaya başlanmıştır?

    A) İbn Sînâ    B) İdrîsî    C) İbn Rüşd    D) Zahravî    E) Battânî    

  16. Cevap: C Açıklama:

    Metinde, İbn Rüşd'ün felsefesinin XIII. yüzyılda Avrupa üniversitelerinde okutulmaya başlandığı açıkça belirtilmektedir.



  17. İdrîsî'nin dünya haritasını oluştururken faydalandığı önceki dönem haritası hangisidir?

    A) Halife Me'mun Dönemi Dünya Haritası
    B) Ptolemy Dünya Haritası
    C) Eratosthenes Dünya Haritası
    D) Страбон Dünya Haritası
    E) Claudius Ptolemaeus Dünya Haritası

  18. Cevap: A Açıklama:

    Metin, İdrîsî'nin Halife Me'mun Dönemi'nde hazırlanan dünya haritasından faydalandığını belirtmektedir.



  19. İdrîsî'nin dünya haritasının bilim dünyası için önemi nedir?

    A) İslam coğrafyasının doruk noktası olması
    B) Avrupa haritacılığının temelini oluşturması
    C) Modern coğrafya biliminin temelini atması
    D) Orta Çağ İslam dünyasında coğrafya biliminin ilerlemesinin kanıtı olması
    E) Coğrafya alanındaki tüm sorulara cevap vermesi

  20. Cevap: D Açıklama:

    Metin, İdrîsî'nin haritasının Orta Çağ İslam dünyasında coğrafya biliminin ilerlemesinin bir göstergesi olduğunu belirtmektedir.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2023-2024 9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) Detayları

2023-2024 9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) 21 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 10 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 06 Mayıs 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 5 kullanıcı beğenmiş. 2023-2024 9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2023-2024 9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test



Ayrıca

İslam bilim ve kültürünün gelişim sürecini inceler.

İslam astronomi aletlerinin fonksiyonlarını tanımlamak.

Öğrenciler, Meraga Rasathanesi'nde bulunan aletlerin özelliklerini ve kullanımlarını kavrar.

İslam dünyasında 13. yüzyıl mühendislik çalışmalarının önemini değerlendirme.

İslami bilimin Avrupa'ya aktarılma yollarını anlamak

İslam bilim insanlarının astronomi alanındaki başarılarını değerlendirmek

Coğrafya ve haritacılık alanında Endülüs'teki önemli bilim insanlarını tanımak.

Endülüs'teki önemli bilim insanlarının felsefi düşüncelerini kavramak.

İslam bilim tarihinin seyrini kavrama

Bilimsel çalışmalardan çıkarımlar yapma

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2023-2024 9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) sınavı 9.Sınıf kategorisinin İslam Bilim Tarihi alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

2023-2024 9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2023-2024 9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2023-2024 9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2023-2024 9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 9.Sınıf İslam Bilim Tarihi dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (5)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Sınavı Hazırla
  9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Ünite Özetleri