9.Sınıf Biyoloji 1.Dönem 2.Yazılı (Klasik)
-
Canlılar yaşamlarını devam ettirebilmeleri için besine ihtiyaç duymaktadır. Kendi besinini kendi üretebilen canlılara verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tüketici B) Heterotrof C) Ototrof
D) Otrojen E) Heterojen
-
5 molekül trigliserit (nötral yağ) sentezi için gerekli olan yağ asidi, gliserol molekül sayısını ve bu sentez sırasında kaç molekül su açığa çıkacağını yazınız.
............... ................................ ...............................
............... ............................... ................................
................ ............................... ...............................
............... ............................... ................................
-
Doymamış yağ asitlerinin özellikleri nelerdir
................. .................................... .........................
................. .................................... .........................
................. .................................... .........................
................. .................................... ........................
-
Yağlar arasında hangi bağ bulunur?
A) Glikozit bağı B) Petpit bağı
C) Ester bağı D) Fosfadiester bağı
E) Fosfat bağı
-
Vitaminlerin genel özelliklerin 5 (Beş) tanesini yazınız?
........................ .................................. .....................
........................ .................................. .....................
....................... ................................... .....................
....................... ................................... .....................
...................... .................................... .....................
-
Enzimlerin genel özelliklerinden 5(beş) tanesini yazınız?
............... ...................................... ..........................
............... ...................................... ..........................
................ ...................................... .........................
............... ...................................... ..........................
.............. ....................................... ..........................
-
Enzimlerin çalışmasına etki eden faktörleri yazınız?
............... ........................................... .....................
............... ........................................... .....................
............... ............................................ ....................
................ ............................................ ..................
.............. ............................................. ....................
-
Proteinlerin özelliklerinden 5 Beş) tanesini yazınız?
.................. ....................................... ......................
.................. ....................................... ......................
.................. ........................................ .....................
.................. ......................................... ....................
.................. ........................................ .....................
-
Yağların özelliklerinden 5(Beş) tanesini yazınız?
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
-
Polisakkaritlerin elde ediliş formüllerini yazarak, sınıflandırınız?
.................... .................................... .......................
.................... ................................... ........................
................... ..................................... .......................
-
Aşağıdaki boşlukları uygun kelimelerle doldurunuz.
(Temel aminoasit, B ve C vitamini, peptid, galaktoz, glikoz, ester, glikozit, DNA, riboz şekeri, früktoz, RNA, Ko-enzim, Ko-faktör, hormon, apo-enzim, holo enzim)1. Karbonhidratların arasındaki bağa....................... bağ, yağların yapısındaki bağlara................................. bağıproteinlerin arasındaki bağa ................................ bağı denir.
2. Monosakkaritlerden 6 karbonlu şekerler ........................ , ..................... ve ......................olmak üzere üç çeşittir.
3. Nükleik asitler ..................................ve .........................................olmak üzere iki çeşittir.
4. Enzimlerin aktifleştirici kısmı...................................... ve ............................................ olmak üzere iki çeşittir.
5. Vücudumuzda sentezlemeyip dışarıdan almak zorunda olduğumuz amino asitlere....................................aminoasitler denir.
-
Aşağıdaki cümlelerin doğru olanların başın D yanlış olanların başına Y harfi koyunuz.
……1.A,D,E,K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir.
……2. DNA'nın organik bazları A,T,G,C şekeri deoksiribozdur.
……3.Hormonlar, tükürük ter vb. vücut sıvalarında bulunur.
……4. Kolesterol steroid yapılı bir yağ molekülüdür.
……5. Canlı vücudunda en fazla bulunan 6 element: C(Karbon), H(hidrojen), O(Oksijen), N(Azot), P(Fosfor), S(Kükürt)
CEVAP ANAHTARI
- C
- Cevap Yok
- Doymamış yağ asitlerinin özellikleri şu şekildedir: 1. Çift Bağlar: Doymamış yağ asitleri, karbon zincirlerinde en az bir çift bağ içerir. Bu çift bağlar, yağ asidinin karbon atomları arasında doymuş yağ asitlerinde bulunmayan çift bağlar oluşturur. 2. Sıvı Hal: Doymamış yağ asitleri oda sıcaklığında genellikle sıvı haldedirler. Bu, doymamış yağların doymuş yağlardan daha düşük erime noktasına sahip olduğu anlamına gelir. 3. Daha Sağlıklı: Doymamış yağlar, doymuş yağlara göre daha sağlıklı kabul edilir ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilecekleri düşünülür. 4. Bitkisel Kaynaklar: Doymamış yağlar genellikle bitkisel kaynaklardan elde edilir ve özellikle zeytinyağı, avokado, fındık ve tohumlarda bulunurlar.
- C
- 1. Vücut İhtiyacı: Vitaminler vücudun normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için gerekli olan organik bileşenlerdir ve vücut tarafından üretilemezler. Bu nedenle dışarıdan besinler aracılığıyla alınmaları gereklidir. 2. Mikrobesin Maddeler: Vitaminler, mikrobesin maddelerdir, yani vücudun sadece küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu besin maddeleridir. 3. Çeşitlilik: Vitaminler farklı türlerde bulunur ve her birinin belirli bir işlevi vardır. Örneğin, A vitamini göz sağlığını desteklerken C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. 4. Vücutta Saklanamazlar: Suda çözünen vitaminler (B ve C gibi) vücutta saklanamaz ve fazlası idrar yoluyla atılır. Yağda çözünen vitaminler (A, D, E, ve K gibi) ise vücutta yağ dokusunda depolanabilir. 5. Eksiklik veya Aşırı Tüketim Sorunları: Vitamin eksikliği veya aşırı tüketimi, sağlık sorunlarına yol açabilir. Dengeli bir beslenme ile vitamin ihtiyaçları karşılanmalıdır.
- 1. Protein Yapısı: Enzimler genellikle protein molekülleridir ve özel bir üç boyutlu yapıları vardır. 2. Katalitik Etki: Enzimler kimyasal reaksiyonları hızlandırır, yani reaksiyonların gerçekleşme hızını artırırlar. 3. Substrat Spesifikliği: Her enzim, belirli bir veya birkaç substrat molekülüne özgüdür ve sadece bu substratlarla etkileşime girer. 4. Optimum Çalışma Sıcaklığı ve pH: Her enzim için en iyi çalışma koşulları bulunur. Genellikle belirli bir sıcaklık ve pH aralığında en etkin olurlar. 5. Geri Dönüşebilirlik: Enzimler katalitik olarak görev yaparlar ve reaksiyon sonunda değişmezler, bu nedenle birçok kez kullanılabilirler.
- 1. Sıcaklık: Enzimlerin aktivitesi sıcaklıkla doğru orantılı olarak artar, ancak belirli bir sıcaklıkta (optimum sıcaklık) enzim aktivitesi en yüksek düzeydedir. Aşırı yüksek sıcaklıklarda veya aşırı düşük sıcaklıklarda enzimler etkinliğini kaybedebilir. 2. pH Değeri: Enzimler belirli bir pH aralığında en etkili çalışır. pH değeri bu aralığın dışına çıktığında enzim aktivitesi azalır veya kaybolabilir. 3. Substrat Konsantrasyonu: Enzimlerin çalışması substrat moleküllerinin konsantrasyonuna bağlıdır. Substrat konsantrasyonu arttıkça, enzim aktivitesi artar, ancak belirli bir noktadan sonra doygunluk noktasına ulaşır. 4. Kofaktörler ve Koenzimler: Bazı enzimlerin aktivitesi kofaktörler veya koenzimlerin varlığına bağlıdır. Bu maddeler enzimlerin doğru çalışmasını sağlar. 5. İnhibitörler: İnhibitörler enzim aktivitesini engelleyebilir. Rekabetçi inhibitörler, substratla aynı bağlanma bölgesine bağlanırken, allosterik inhibitörler enzimin yapısını değiştirerek etkiler.
- 1. Temel Yapı Taşı: Proteinler, yaşamın temel yapı taşlarından biridir ve vücutta enzimler, hormonlar, kaslar, antikorler ve diğer birçok biyolojik bileşenin yapısını oluşturur. 2. Amino Asitlerden Oluşurlar: Proteinler, amino asit adı verilen organik bileşenlerin birleşmesiyle oluşur. Amino asitlerin farklı sıralamaları, farklı proteinlerin yapısını ve işlevini belirler. 3. Biyolojik İşlevler: Proteinler vücutta birçok önemli biyolojik işleve katkıda bulunurlar. Örneğin, enzimler kimyasal reaksiyonları katalize eder, antikorler bağışıklık sistemini destekler ve kaslar hareket etmeyi sağlar. 4. Protein Sentezine İhtiyaç Duyarlar: Vücut, yeni proteinlerin üretilmesi ve mevcut proteinlerin onarılması için yeterli miktarda protein sentezi yapar. Bu, besinlerle alınan amino asitlerle gerçekleşir. 5. Farklı Yapılar ve İşlevler: Proteinler çeşitli yapı ve işlevlere sahiptir. Örneğin, kas proteinleri kasların yapısını oluştururken, hormonlar vücuttaki biyokimyasal işlemleri düzenler.
- 1. Hidrofobik (Su Korkusu): Yağlar, su ile karışmazlar ve hidrofobik özellik gösterirler. Bu nedenle yağlar, su içinde çözünmezler. 2. Yüksek Enerji Depolama: Yağlar, enerjiyi yoğun bir şekilde depolamak için kullanılır. Bir gram yağ, bir gram karbonhidrattan daha fazla enerji sağlar. 3. Doymuş ve Doymamış Yağlar: Yağlar, doymuş ve doymamış türler olarak sınıflandırılabilir. Doymuş yağlar, tekli bağlardan oluşurken, doymamış yağlar çiftli bağlar içerir. 4. Fosfolipitler: Fosfolipitler, hücre zarlarının temel bileşenlerinden biridir ve hidrofobik ve hidrofilik bölümleri içeren bir başka yağ türüdür. 5. Besin Emilimi: Yağlar, vücut tarafından sindirildikten sonra yağ asitlerine ayrılır ve bu yağ asitleri vücut tarafından enerji üretimi için kullanılır.
- Polisakkaritler, karmaşık karbonhidrat molekülleri olup, genel olarak (C₆H₁₀O₅)ₙ formülü ile ifade edilirler. Polisakkaritler, çok sayıda monosakkarit biriminin bir araya gelmesiyle oluşurlar. Aynı zamanda, polisakkaritler doğada genellikle enerji depolama veya yapısal destek amaçlarıyla bulunurlar. Polisakkaritler, üç ana sınıfa ayrılabilir: 1. Nişasta: Bitkilerde bulunan ve enerji depolamak için kullanılan bir polisakkarittir. Nişasta, glikoz moleküllerinin zincir veya dallı yapılar oluşturarak bir araya gelmesiyle oluşur. 2. Glikojen: Hayvanlarda bulunan enerji depo polisakkarittir. Karaciğer ve kaslarda depo edilir ve glikoz birimlerinin dallı bir yapıda bir araya gelmesiyle oluşur. 3. Selüloz: Bitki hücre duvarlarının ana bileşeni olan yapısal bir polisakkarittir. Selüloz, bitki hücrelerinin duvarlarını güçlendirmek ve desteklemek için kullanılır. Glikoz moleküllerinin doğrusal zincirlerini oluşturur.
- 1. Karbonhidratların arasındaki bağa **glikozit** bağı, yağların yapısındaki bağlara **ester** bağı, proteinlerin arasındaki bağa **peptid** bağı denir. 2. Monosakkaritlerden 6 karbonlu şekerler **glikoz**, **früktoz** ve **galaktoz** olmak üzere üç çeşittir. 3. Nükleik asitler **DNA** ve **RNA** olmak üzere iki çeşittir. 4. Enzimlerin aktifleştirici kısmı **apo-enzim** ve **ko-faktör** olmak üzere iki çeşittir. 5. Vücudumuzda sentezlemeyip dışarıdan almak zorunda olduğumuz amino asitlere **temel amino asitler** denir.
- 1. D - Yağda eriyen vitaminler (A, D, E, K) doğru bir şekilde yağda eriyen vitaminlerdir. 2. D - DNA'nın organik bazları (A, T, G, C) ve şeker deoksiriboz içerir. 3. D - Hormonlar, tükürük, ter gibi vücut sıvılarında bulunabilir. 4. D - Kolesterol, steroid yapılı bir yağ molekülüdür. 5. D - Canlı vücudunda en fazla bulunan 6 element C (Karbon), H (Hidrojen), O (Oksijen), N (Azot), P (Fosfor), S (Kükürt)'tür.