2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02)

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02) sınavı 9.Sınıf kategorisinin Bilgisayar Bilimi alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Toplamda 25 sorudan oluşmaktadır.



 2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02) CEVAPLARI

  1. Aşağıdakilerden hangisi için tam sayı veri türü kullanılması daha iyi olur?

    A) TC Kimlik no            B) Posta kodu
    C) Tarih                         D) IBAN
    E) Yaş

  2. Cevap: E Açıklama:

    Tam sayı veri türü, kesirli olmayan ve ondalık kısmı olmayan sayıları temsil etmek için kullanılır. Verilerin doğal sayılar, negatif sayılar veya sıfır olması durumunda tam sayı veri türü tercih edilir. Cevap Anahtarı: E) Yaş



  3. I. Kendi kendine çoğalırlar.
    II. Ağ bağlantısı aracılığı ile bulaşır.
    III. Bilgisayarda güvenlik açıkları oluşturur.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri bilgisayar solucanları için doğrudur?

    A) I ve II            B) II ve III        C) I ve III
    D) Yalnız III       E) I, II ve III

  4. Cevap: E Açıklama:

    Verilen ifadeleri incelediğimizde: I. Kendi kendine çoğalırlar: Bilgisayar solucanları, kendiliğinden yayılma özelliğine sahiptir ve çoğalabilirler. II. Ağ bağlantısı aracılığı ile bulaşır: Bilgisayar solucanları, ağ bağlantıları kullanarak diğer bilgisayarlara bulaşabilirler. III. Bilgisayarda güvenlik açıkları oluşturur: Bilgisayar solucanları, bilgisayar sistemlerinde güvenlik açıkları oluşturabilirler. Bu açıklamalara göre, doğru cevap E) I, II ve III olmalıdır.



  5. I. Gizlilik
    II. Bütünlük
    III. Paylaşılabilirlik
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri bilgi güvenliğinin temel öğeleri arasındadır?

    A) I ve II        B) II ve III        C) I ve III
    D) Yalnız II    E) I, II ve III

  6. Cevap: A Açıklama:

    Bilgi güvenliğinin temel öğeleri olarak verilen "Gizlilik" ve "Bütünlük" kavramları doğrudur. Bilgi güvenliği, bilgilerin gizliliğinin korunması ve bütünlüğünün sağlanması temel ilkelerinden biridir. "Paylaşılabilirlik" ise genellikle bilgi güvenliğinin karşıtı olan bir kavramdır, çünkü güvenli bir şekilde paylaşılabilirlik sağlamak, gizliliğin ve bütünlüğün tehlikeye girmemesini gerektirir.



  7. I. İlk yapılması gereken zorbalık yapan hesabın engellenmesidir.
    II. Zorbalık yapan hesap site yönetimine şikayet edilmelidir.
    III. Zorbalık yapan hesabın ekran görüntüleri alınarak kanıt toplanmalıdır.
    Siber zorbalığa maruz kalındığında yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri uygulanmalıdır?

    A) I ve II        B) II ve III        C) I ve III
    D) Yalnız II    E) I, II ve III

  8. Cevap: E Açıklama:

    Siber zorbalığa maruz kalındığında: I. İlk yapılması gereken zorbalık yapan hesabın engellenmesidir: Zorbalık yapan hesap, kullanıcının kontrolü dışına çıkarılmalıdır. II. Zorbalık yapan hesap site yönetimine şikayet edilmelidir: Olayı platform yönetimine bildirmek, gerekli önlemlerin alınmasını sağlar. III. Zorbalık yapan hesabın ekran görüntüleri alınarak kanıt toplanmalıdır: Zorbalıkla ilgili kanıtlar toplanmalı, ileride gerekebilecek durumlar için saklanmalıdır. Bu açıklamalara göre, doğru cevap E) I, II ve III olmalıdır.



  9. Bilişim etiği ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

    A) Lisansız yazılım kullanılmamalıdır.
    B) Bilişim teknolojilerinde yalancı şahitlik yapılmamalıdır.
    C) Başkalarına ait veriler, kişilerin haberi olmadan kullanılmalıdır.
    D) Bilişim teknolojileri zarar vermek için kullanılmamalıdır.
    E) Bilişim teknolojileri her zaman saygı çerçevesinde kullanılmalıdır.

  10. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) Başkalarına ait veriler, kişilerin haberi olmadan kullanılmalıdır. Bilişim etiği, bilişim teknolojilerinin etik ve ahlaki prensiplere uygun kullanımını vurgular. Ancak, verilerin başkalarına ait ve izinsiz bir şekilde kullanılması etik olmayan bir davranıştır. Kişilerin haberi olmadan veri kullanmak, gizliliğe saygı göstermemek anlamına gelir ve bilişim etiği ile çelişir.



  11. Aşağıdakilerden hangisi ticari amaç güden internet sitesi uzantısıdır?

    A) .com    B) .gov    C) .edu    D) .org    E) .k12

  12. Cevap: A Açıklama:

    Ticari amaç güden internet siteleri genellikle ".com" uzantısını kullanırlar. ".com" uzantısı "komersiyel" anlamına gelir ve genellikle ticari faaliyetlerde bulunan şirketler, işletmeler veya ticari kuruluşlar tarafından tercih edilir. Diğer uzantılar da farklı amaçlar için kullanılır: - .gov: Hükümet ve devlet kuruluşları için - .edu: Eğitim kurumları için - .org: Genellikle kar amacı gütmeyen organizasyonlar için - .k12: Amerika Birleşik Devletleri'nde ilkokul ve ortaokul düzeyindeki eğitim kurumları için Doğru cevap A) .com olmalıdır.



  13. kelime = "bilişim"
    length(kelime)
    Yukarıda verilen işlemin çıktısı hangisi olur?

    A) 7    B) şlibimi    C) 0,7    D) None    E) True

  14. Cevap: A Açıklama:

    Cevap Anahtarı: A) 7 Verilen Python koduna göre, `kelime` adlı değişkenin değeri "bilişim"dir. Ardından `length(kelime)` ifadesi kullanılarak `kelime` değişkeninin uzunluğu hesaplanır. Bu ifade, kelimenin içindeki harf sayısını verir. "bilişim" kelimesi 7 harf içerdiği için `length(kelime)` ifadesi 7 sonucunu üretecektir. Doğru cevap A) 7 olmalıdır.



  15. Aşağıdakilerden hangisi yanlış değişken ismidir?

    A) sayi                    B) 1.sayi        C) adi
    D) dogumTarihi    E) soruSayisi

  16. Cevap: B Açıklama:

    Değişken isimleri bazı kurallara uygun olarak belirlenmelidir. Doğru değişken isimleri, genellikle anlamlı, açıklayıcı ve anlaşılır olmalıdır. İsimler harf veya alt çizgi (_) ile başlamalıdır, ardından harfler, rakamlar ve alt çizgilerden oluşabilirler. Ancak, sayı ile başlamamalıdır. Değişken isimlerinde boşluk veya özel karakterler kullanılmamalıdır. Türkçe karakterler yerine İngilizce karakterler tercih edilmelidir. Verilen seçeneklerde: A) sayi: Değişken ismi harfle başlamalı, türkçe karakterler yerine "sayi" yerine "sayi" tercih edilmelidir. B) 1.sayi: Değişken ismi sayı ile başlayamaz, harfle başlamalıdır. C) adi: Değişken ismi uygun şekilde harfle başlamaktadır. D) dogumTarihi: Değişken ismi uygun şekilde harfle başlamaktadır. E) soruSayisi: Değişken ismi uygun şekilde harfle başlamaktadır. Bu açıklamalara göre, yanlış değişken ismi B) 1.sayi olmalıdır.



  17. Aşağıdakilerden hangisi sayısal veri değildir?

    A) Dairenin yarı çapı         B) İki şehir arasındaki uzaklık
    C) Bireyin boy uzunluğu   D) Sınavdan alınan not
    E) Bir şehrin plakası

  18. Cevap: E Açıklama:

    Cevap Anahtarı: E) Bir şehrin plakası. Sayısal veri, sayılarla ifade edilebilen verilerdir. Diğer seçeneklerde verilen özellikler sayısal değerlerle ifade edilebilir (örneğin yarı çap, uzaklık, boy uzunluğu, sınav notu). Ancak "Bir şehrin plakası" sembolik veya alfanümerik bir ifade olduğu için sayısal bir değer değildir.



  19. I. Sayısal veri
    II. Alfanümerik veri
    III. Mantıksal veri
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri veri türleri arasındadır?

    A) I ve II            B) II ve III        C) I ve III
    D) I, II ve III      E) Yalnız III

  20. Cevap: D Açıklama:

    Verlen ifadeleri incelediğimizde: I. Sayısal veri: Sayılarla ifade edilen verilerdir. II. Alfanümerik veri: Harf ve rakamların karışımı olarak ifade edilen verilerdir. III. Mantıksal veri: Doğru (true) veya yanlış (false) değerlerini içeren verilerdir. Bu açıklamalara göre, veri türleri arasında bulunan ifadeler: I ve II: Sayısal veri ve alfanümerik veri II ve III: Alfanümerik veri ve mantıksal veri I ve III: Sayısal veri ve mantıksal veri I, II ve III: Sayısal veri, alfanümerik veri ve mantıksal veri Doğru cevap D) I, II ve III olmalıdır.



  21. Problem çözümü ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?

    A) Çözüm için olabildiğince farklı yol ve yöntem belirlenmelidir.
    B) Problem çözümüne başlamadan önce problemin açık, anlaşılır ve doğru bir şekilde tanımlanmış olması gerekmektedir.
    C) Problemi iyi bir şekilde anlamak ve sınırlarını belirlemek gerekmektedir.
    D) Sonuçta bulunan çözümü defalarca test etmek gerekmektedir.
    E) Aynı çözümü başka problemlerde de kullanmak gerekmektedir.

  22. Cevap: E Açıklama:Cevap: (E)

    Açıklama:

    Problem çözme sürecinde, aynı çözümü başka problemlerde de kullanmak her zaman mümkün olmayabilir. Örneğin, bir matematik probleminde kullanılan bir çözüm, bir fizik probleminde işe yaramayabilir. Bu nedenle, problem çözümünde her zaman farklı çözüm yolları ve yöntemler aranmalıdır.

    Diğer seçenekler ise problem çözme sürecindeki temel adımlardır. Bu nedenle, doğrudur.

    Açıklama Metni:

    Problem çözme, bir sorunun çözümünü bulma sürecidir. Bu süreçte, problemin açık, anlaşılır ve doğru bir şekilde tanımlanması, problemin iyi bir şekilde anlaşılması ve sınırlarının belirlenmesi, farklı çözüm yolları ve yöntemlerin bulunması, sonuçta bulunan çözümün defalarca test edilmesi ve çözümün uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi gibi adımlar yer alır.

    (E) seçeneği, problem çözme sürecindeki bu adımlardan biridir. Ancak, her zaman aynı çözümü başka problemlerde de kullanmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle, (E) seçeneği yanlıştır.

  23. Aşağıdakilerden hangisi kuvvetli bir şifredir?

    A) 1234567890            B) 13579_1
    C) abcde123                D) 1+M&c90_
    E) zyw112e

  24. Cevap: D Açıklama:

    Kuvvetli bir şifre, çeşitli karakter türlerinin karışık bir şekilde kullanılması, uzunluğunun yeterli olması ve tahmin edilmesi zor olması gereken bir şifredir. Şifrelerde harfler (büyük/küçük), rakamlar ve özel karakterlerin kullanılması güvenliği artırır. Verilen seçenekleri incelediğimizde: A) 1234567890: Sadece rakamlardan oluşan ve tahmin edilmesi kolay bir şifre. B) 13579_1: Hem rakamlar hem de özel karakter içerse de tahmin edilmesi kolaydır. C) abcde123: Sadece harf ve rakamlardan oluşan ve tahmin edilmesi kolay bir şifre. D) 1+M&c90_: Karışık karakterler ve özel karakterler içerdiği için daha güçlü bir şifre. E) zyw112e: Hem harfler hem de rakamlar içerse de tahmin edilmesi kolaydır. Bu açıklamalara göre, en kuvvetli şifre D) 1+M&c90_ olmalıdır.



  25. Bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak bir birey veya gruba karşı yapılan her türlü zorbalığa ........................... denir.
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Siber saldırı        B) Siber zorbalık
    C) Siber savaş        D) Siber suç
    E) Siber atak

  26. Cevap: B Açıklama:

    Soruda, bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak bir birey veya gruba karşı yapılan zorbalığın ne olarak adlandırıldığı soruluyor. Bu tür zorbalığa "Siber zorbalık" denir. Siber zorbalık, dijital platformlarda, internet üzerinde veya diğer elektronik iletişim yollarında yapılan zorbalık ve taciz türünü ifade eder.



  27. Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmesi ve ya silinmesi gibi tehditlere karşı korunması yada bozulmaması anlamına gelen bilişim teknolojileri kavramı hangisidir?

    A) Bilgi güvenliği        B) Gizlilik
    C) Bütünlük                D) Erişebilirlik
    D) Doğruluk

  28. Cevap: C Açıklama:Cevap: (C) Bütünlük

    Açıklama:

    Bütünlük, bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmesi veya silinmesi gibi tehditlere karşı korunması anlamına gelir. Bilginin doğru ve eksiksiz olmasını sağlar.

    Diğer seçenekler:

    * Bilgi güvenliği: Bilginin yetkisiz erişime, kullanıma, ifşaya, değiştirmeye veya yok edilmeye karşı korunması anlamına gelir.
    * Gizlilik: Bilginin sadece yetkili kişilerin erişimine açık olması anlamına gelir.
    * Erişebilirlik: Bilginin ihtiyaç duyulduğunda zamanında ve kolayca erişilebilir olması anlamına gelir.
    * Doğruluk: Bilginin doğru ve güncel olması anlamına gelir.

    Bu sorunun cevabı, bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmesi veya silinmesi gibi tehditlere karşı korunması anlamına gelen bütünlük kavramıdır. Bu nedenle, doğru cevap (C) Bütünlük'tür.

  29. I. Zorbalık yapan hesaplara cevap vermeyin, tartışmayın.
    II. Yapılan zorbalıkların ekran görüntüsünü alın ve şikayet edin.
    III. İlk yapılması gereken zorbalık yapan hesabı engellemek.
    Yukarıdaki verilenlerden hangisi veya hangileri siber zorbalık karşısında yapılması gerekenlerdendir?


    A) I ve II          B) I, II ve III        C) I ve III
    D) II ve III        E) Yalnız II

  30. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B) I, II ve III. Soruda, siber zorbalık karşısında hangi adımların atılması gerektiği soruluyor. Verilen I, II ve III numaralı ifadelerde siber zorbalıkla başa çıkma stratejileri sıralanmıştır. I. Zorbalık yapan hesaplara cevap vermeyin, tartışmayın: Bu, siber zorbalığın yayılmasını ve enerji kaybını önlemeye yardımcı olur. II. Yapılan zorbalıkların ekran görüntüsünü alın ve şikayet edin: Zorbalığın kanıtını elde etmek ve platform yöneticilerine veya yetkililere bildirmek önemlidir. III. İlk yapılması gereken zorbalık yapan hesabı engellemek: Bu, zorbalığın kaynağını kesmek ve kişisel rahatsızlığı en aza indirmek için atılan bir adımdır. Bu nedenle doğru cevap B) I, II ve III olmalıdır.



  31. Aşağıdakilerden hangisi internet ortamında uyulması gereken etik kurallardan biri değildir?

    A) Bize yapılmasından hoşlanmadığımız davranışları başkalarına yapmamalıyız.
    B) İnternette karşılaştığımız kişilere karşı istediğimizi diyebiliriz.
    C) İnternet ortamında insanların kişilik haklarına saygı göstermeliyiz.
    D) İnsanların özel hayatına karşı internet ortamında saygı göstermeliyiz.
    E) İnternette kaba ve küfürlü dil kullanmamalıyız.

  32. Cevap: B Açıklama:

    Soruda, internet ortamında uyulması gereken etik kurallardan hangisinin uygun olmadığı soruluyor. Verilen seçeneklerde "Bize yapılmasından hoşlanmadığımız davranışları başkalarına yapmamalıyız." ve diğer ifadeler etik kurallarını yansıtırken, "İnternette karşılaştığımız kişilere karşı istediğimizi diyebiliriz." ifadesi yanlıştır. İnternet ortamında da karşılıklı saygı ve uygun davranışlar önemlidir.



  33. Aşağıdaki internet sitesi uzantılarından hangisi devlet kurumlarına aittir?

    A) .com    B) .gov    C) .org    D) .edu    E) .k12

  34. Cevap: B Açıklama:

    Devlet kurumlarına ait internet siteleri genellikle ".gov" uzantısını kullanırlar. ".gov" uzantısı, hükümet ve devlet kuruluşlarına özeldir ve genellikle bu tür kurumların resmi internet sitelerinde kullanılır. Diğer uzantılar ise farklı amaçlar için kullanılır: - .com: Genel ticari internet siteleri için kullanılır. - .org: Genellikle kar amacı gütmeyen organizasyonların internet siteleri için kullanılır. - .edu: Eğitim kurumlarının internet siteleri için kullanılır. - .k12: Amerika Birleşik Devletleri'nde ilkokul ve ortaokul düzeyindeki eğitim kurumlarına ait internet siteleri için kullanılır. Doğru cevap B) .gov olmalıdır.



  35. Aşağıdaki internet sitesi uzantılarından hangisi okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kurumlarına aittir?

    A) .com    B) .gov    C) .org    D) .edu    E) .k12

  36. Cevap: E Açıklama:

    ".k12" internet sitesi uzantısı genellikle ilkokul ve ortaokul seviyesindeki eğitim kurumlarına ait sitelerde kullanılır. Bu uzantı, eğitim kurumlarının öğrencilere ve velilere yönelik içerikler sunmak için kullanılan bir uzantıdır. Bu nedenle doğru cevap E) .k12 olmalıdır.



  37. Aşağıdaki internet sitesi uzantılarından hangisi ticari amaçlıdır?
    A) .com
    B) .gov
    C) .org
    D) .edu
    E) .k12
  38. Cevap: A Açıklama:

    Ticari amaçlı internet siteleri genellikle ".com" uzantısını kullanırlar. ".com" uzantısı "komersiyel" anlamına gelir ve genellikle ticari faaliyetlerde bulunan şirketler, işletmeler veya ticari kuruluşlar tarafından tercih edilir. Diğer uzantılar ise farklı amaçlar için kullanılır: - .gov: Hükümet ve devlet kuruluşlarına ait resmi internet siteleri için kullanılır. - .org: Genellikle kar amacı gütmeyen organizasyonların internet siteleri için kullanılır. - .edu: Eğitim kurumlarına ait internet siteleri için kullanılır. - .k12: Amerika Birleşik Devletleri'nde ilkokul ve ortaokul düzeyindeki eğitim kurumlarına ait internet siteleri için kullanılır. Doğru cevap A) .com olmalıdır.



  39. Kişinin kendi zihni tarafından ürettiği her türlü soyut ürün olarak tanımlanan etik kural aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Erişim                  B) Gizlilik    C) Kullanılabilirlik
    D) Fikri mülkiyet     E) Doğruluk

  40. Cevap: D Açıklama:

    Kişinin kendi zihni tarafından ürettiği her türlü soyut ürünün korunmasını ve kullanılmasını düzenleyen etik kural "Fikri mülkiyet" olarak tanımlanır. Fikri mülkiyet kavramı, yaratıcı düşüncelerin ve fikirlerin sahipliğini ve korunmasını ifade eder. Diğer seçenekler ise farklı etik kavramlarına referans verir: A) Erişim: Bilgiye ulaşabilme yeteneği. B) Gizlilik: Bilgilerin gizli kalması ve sınırlı erişilebilirlik. C) Kullanılabilirlik: Kullanıcı dostu ve erişilebilir tasarım. D) Fikri mülkiyet: Kişinin yaratıcı düşüncelerine sahip çıkma ve koruma hakkı. E) Doğruluk: Bilgilerin gerçek ve doğru olma durumu. Doğru cevap D) Fikri mülkiyet olmalıdır.



  41. Görünürde başka bir amaç için kullanılıyor gözükse de arka planda kullanıcıya ait bilgileri elde edip sahibine gönderen art niyetli programlara verilen isim hangisidir?

    A) Truva atı        B) Solucan    C) Casus yazılım
    D) Keylogger      E) Cookie

  42. Cevap: C Açıklama:

    Soruda, arka planda kullanıcının bilgilerini elde edip sahibine ileten art niyetli programın adı soruluyor. Bu tür zararlı yazılımlara "casus yazılım" denir. Casus yazılımlar, kullanıcının bilgilerini izinsiz olarak toplayabilir ve bu bilgileri kötü niyetli kişilere iletebilir.



  43. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar solucanları için doğru değildir?

    A) Kendi kendine çoğalırlar.
    B) Kendi başlarına çalışamazlar.
    C) Diğer bilgisayarlara bulaşmak için ağ bağlantılarını kullanırlar.
    D) Sistemi büyük oranda yavaşlatırlar.
    E) Güvenlik açıkları oluşturabilirler.

  44. Cevap: B Açıklama:

    Verilen ifadeleri incelediğimizde: Bilgisayar solucanları için doğru olmayan ifade şu seçenektir: B) Kendi başlarına çalışamazlar. Solucanlar, kendilerini kopyalayabilir ve çoğalabilirler, bu nedenle "Kendi kendine çoğalırlar." ifadesi doğrudur. Ancak "Kendi başlarına çalışamazlar." ifadesi yanlıştır. Solucanlar, otomatik olarak çalışabilirler ve yayılabilirler. Diğer ifadeler bilgisayar solucanları hakkında doğru bilgiler içermektedir. Doğru cevap B) Kendi başlarına çalışamazlar olmalıdır.



  45. I. Usb bellek
    II. Eposta
    III. İnternet
    IV. Yerel ağ
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri virüslerin bilgisayara bulaşma kanalları arasında gösterilebilir?

    A) I, II ve III            B) I, II ve IV
    C) I III ve IV            D) I ve IV
    E) I, II, III ve IV

  46. Cevap: E Açıklama:

    Cevap Anahtarı: E) I, II, III ve IV. Soruda, virüslerin bilgisayara bulaşma kanalları arasından hangilerinin olduğu soruluyor. Verilen I, II, III ve IV numaralı ifadelerdeki tüm öğeler virüslerin bilgisayara bulaşabileceği kanalları temsil eder. I. USB bellek: Zararlı dosyaların USB bellekler aracılığıyla yayılması mümkündür. II. Eposta: E-posta yoluyla gelen zararlı ekler veya bağlantılar vasıtasıyla virüsler yayılabilir. III. İnternet: Zararlı web siteleri veya indirilen dosyalar aracılığıyla virüsler bilgisayara bulaşabilir. IV. Yerel ağ: Virüsler bir yerel ağ içindeki cihazlar arasında yayılabilir.



  47. Dünyaca ünlü Anonymous hacker gubunun ülkemiz devlet sitelerine yaptığı saldırılar hangi kategori altında incelenir?

    A) Siber terörizm        B) Siber saldırı
    C) Siber suç                 D) Siber zorbalık
    E) Siber savaş

  48. Cevap: A Açıklama:

    Cevap A) Siber terörizm olmalıdır. Anonymous gibi uluslararası hacker gruplarının, devlet sitelerine yönelik saldırıları siber terörizm kapsamında değerlendirilebilir, çünkü bu tür saldırılar siber alanda zarar verme veya korku yaratma amacı taşıyabilir.



  49. Ticari amaç gütmeyen, daha çok dernek, vakıf gibi kuruluşların kullandığı web site uzantısı hangisidir?

    A) .com    B) .edu    C) .k12    D) .org    E) .gov

  50. Cevap: D Açıklama:

    Ticari amaç gütmeyen, genellikle dernek, vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarının kullandığı web site uzantısı ".org"dur. ".org" uzantısı "organization" yani "kuruluş" kelimesinin kısaltmasıdır. Bu uzantı, genellikle kar amacı gütmeyen ve toplumsal hizmetler sunan kuruluşların web siteleri için tercih edilir. Diğer uzantılar ise farklı amaçlar için kullanılır: - .com: Genel ticari amaçlı internet siteleri için kullanılır. - .edu: Eğitim kurumlarının internet siteleri için kullanılır. - .k12: Amerika Birleşik Devletleri'nde ilkokul ve ortaokul düzeyindeki eğitim kurumlarının internet siteleri için kullanılır. - .gov: Hükümet ve devlet kurumlarının resmi internet siteleri için kullanılır. Doğru cevap D) .org olmalıdır.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02) Detayları

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02) 26 kere indirildi. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 25 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 02 Kasım 2021 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 0 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02) Testini Çöz tıklayın. 2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02) Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • ETİK, GÜVENLİK VE TOPLUM
    1. Bilgi Güvenliği
    2. Etik Değerler

Ayrıca

Çözüm Açıklaması: Yaş, insanların yaşını temsil eden doğal sayılar olarak ifade edilir. Yaşlar ondalık kısmı olmayan ve kesirli olmayan sayılar olduğu için tam sayı veri türü kullanmak daha uygundur. Örneğin, bir kişinin yaşı 25 veya 40 gibi tam sayılarla ifade edilir.

Bilgisayar güvenliği ve siber tehditler hakkında temel bilgiye sahip olma yeteneği.

Temel kavramları anlama ve farklı kavramları ayırt etme yeteneği.

Siber güvenlik ve çevrimiçi tehlikelere karşı önlem alma bilinci.

Bilişim etiği kavramlarını anlama ve etik olmayan davranışları tanımlayabilme yeteneği.

İnternet siteleri ve uzantılarının amaçları hakkında temel bilgiye sahip olma yeteneği.

Temel Python dil yapısını anlama ve fonksiyonları kullanabilme yeteneği.

Programlamada değişken isimlendirme kurallarını anlama ve uygulama yeteneği.

Veri türlerini anlama ve sembolik verileri ayırt etme yeteneği.

Farklı veri türlerini anlama ve ayırt etme yeteneği.

Problem çözme prensiplerini anlama ve genellemelerin sınırlarını kavrama yeteneği.

Güçlü şifrelerin oluşturulması ve güvenlik bilinci.

Terimleri eşleştirme ve doğru kavramları kullanma yeteneği.

Bilişim teknolojilerinde bütünlük kavramını anlama ve güvenlik konusundaki temel bilgiye sahip olma yeteneği.

Sorunları tanımlama ve çözüm stratejilerini anlama yeteneği.

Etik kuralları anlama ve uygun davranışlarla ilgili farkındalık geliştirme yeteneği.

İnternet siteleri ve uzantılarının amaçları hakkında temel bilgiye sahip olma yeteneği.

İnternet site uzantılarını anlama ve ilgili kurumlarla ilişkilendirme yeteneği.

İnternet siteleri ve uzantılarının amaçları hakkında temel bilgiye sahip olma yeteneği.

Fikri mülkiyet kavramını anlama ve bilişim etik değerleri hakkında temel bilgiye sahip olma yeteneği.

Zararlı yazılım türlerini anlama ve bilgisayar güvenliği kavramlarına hakim olma yeteneği.

Bilgisayar solucanları ve zararlı yazılımlar hakkında temel bilgiye sahip olma yeteneği.

Bilgisayar güvenliği kavramlarını anlama ve bilgisayar virüslerinin yayılma yollarını anlama yeteneği.

Siber güvenlik ve siber saldırılar hakkında temel bilgiye sahip olma yeteneği.

İnternet siteleri ve uzantılarının amaçları hakkında temel bilgiye sahip olma yeteneği.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02) sınavı 9.Sınıf kategorisinin Bilgisayar Bilimi alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02) Testi İstatistikleri

Bu sınav 16 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 129 kere doğru, 61 kere yanlış cevap verilmiş.

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-11-02) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.