2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13)

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13) sınavı 9.Sınıf kategorisinin Bilgisayar Bilimi alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Toplamda 27 sorudan oluşmaktadır.



 2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13) CEVAPLARI

  1. 1.Başla
    2.Tencereye su koy ve ocakta kaynat
    3.Makarna paketini aç
    4.Paketteki makarnayı tencereye koy
    5.15 dakika bekle
    6.Makarnayı süzgeçle süz
    7.Bitir
    Yukarıda makarna yapma algoritması verilmiştir. Algoritmaya göre aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

    A) 6.basamağın akış şemasında karşılığı dikdörtgen şeklidir.
    B) Algoritma akış şemasıyla hazırlandığında eşkenar dörtgen kullanmaya gerek yoktur.
    C) 4. adımda veri girişi yapılmıştır.
    D) Algoritma düz yazıyla gösterilmiştir.

  2. Cevap: D Açıklama:

    Verilen algoritma düz yazıyla gösterilmiştir. Algoritmalar, adım adım talimatları içeren bir plan veya yöntemdir. Algoritmalar hem düz yazı şeklinde ifade edilebilir hem de akış şemalarıyla gösterilebilir. Ancak verilen algoritma düz yazıyla ifade edilmiş ve akış şeması kullanılmamıştır.



  3. Aşağıdakilerden hangileri programı oluşturan adımlardandır?
    I. Girdi
    II. Çıktı
    III. Erişim
    IV. Matematik

    A) I, II, III            B) I, III, IV        C) II, III, IV
    D) I, II, IV           E) I, II, III, IV

  4. Cevap: A Açıklama:

    Bir programın oluşturulması genellikle üç temel adımdan oluşur: Girdi (Input), Çıktı (Output) ve Erişim (Access). Matematik adımı da programın mantığı ve işleyişiyle ilgilidir. Dolayısıyla, I (Girdi), II (Çıktı) ve III (Erişim) adımları programın oluşturan temel adımlardır.



  5. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden farklı türde bir operatördür?

    A) Toplama            B) Çarpma        C) Modül alma
    D) Büyüktür           E) Bölme

  6. Cevap: D Açıklama:

    Verilen operatörler arasında, büyüktür (>) operatörü diğerlerinden farklı türde bir operatördür. Toplama, çarpma, modül alma ve bölme operatörleri matematiksel işlemlerde kullanılan temel operatörlerdir. Ancak büyüktür (>) operatörü, iki sayının karşılaştırmasında kullanılır ve bir sayının diğerinden büyük olup olmadığını sorgulamak için kullanılır.



  7. Aşağıdakilerden hangisi istatistiksel fonksiyonlara örnektir?

    A) string  B) value  C) Sqrt  D) Sum  E) Length

  8. Cevap: D Açıklama:

    Cevap Anahtarı: D) Sum Istatistiksel fonksiyonlar, veri kümesi üzerinde hesaplamalar yaparak istatistiksel analizler sağlayan fonksiyonlardır. "Sum" fonksiyonu, bir veri kümesinin elemanlarının toplamını hesaplayarak istatistiksel bir değer sunar. Diğer seçenekler "string" (metin), "value" (değer), "Sqrt" (karekök), ve "Length" (uzunluk) istatistiksel fonksiyonlara örnek değillerdir.



  9. Aşağıdakilerden hangisi bir fonksiyon türü değildir?

    A) Dizi fonksiyonları                    B) Sabitsel fonksiyonlar
    C) Matematiksel fonksiyonlar      D) Yardımcı fonksiyonlar
    E) İstatiksel fonksiyonlar

  10. Cevap: B Açıklama:

    Verilen seçenekler arasında, sabitsel fonksiyonlar (B) diğerlerinden farklı türde bir fonksiyon değildir. Sabitsel fonksiyonlar, herhangi bir girdiye bağlı olmayan ve sabit bir değeri döndüren fonksiyonlardır. Yani, fonksiyonun çıktısı, herhangi bir girdi değişkenine bağlı olmadan her zaman aynıdır. Dizi fonksiyonları (A): Dizi veri türü üzerinde işlemleri gerçekleştiren fonksiyonlar. Matematiksel fonksiyonlar (C): Matematiksel işlemleri ifade eden fonksiyonlar. Yardımcı fonksiyonlar (D): Ana programın işleyişine yardımcı olan alt fonksiyonlar. İstatistiksel fonksiyonlar (E): Veriler üzerinde istatistiksel analizler gerçekleştiren fonksiyonlar.



  11. Aşağıdakilerden hangisi doğru bir değişken ismidir?

    A) 1adı  B) adı 1  C) sinif   D) Okul No  E) 1.Öğrenci Kilo

  12. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) sinif Değişken isimleri belirli kurallara uymalıdır. Doğru bir değişken ismi, harf veya alt çizgi (_) ile başlamalıdır. Rakamla başlayan değişken isimleri geçerli değildir. Ayrıca, değişken isimleri boşluk içeremez. Seçenekler içinde sadece "sinif" değişken ismi bu kurallara uyan ve geçerli bir değişken ismi olarak kabul edilir.



  13. Aşağıdakilerden hangisi değişkenlere isim verilirken dikkat edilmesi gereken kurallardan biri değildir?

    A) Matematiksel semboller çokça kullanılmalıdır.
    B) Değişken isminde boşluk bulunmamalıdır.
    C) Değişken ismi içeriği ile tutarlı olmalıdır.
    D) Değişken ismi bir karakter ile başlamalıdır.
    E) Değişken isimleri çok uzun olmamalıdır.

  14. Cevap: A Açıklama:

    Cevap Anahtarı: A) Matematiksel semboller çokça kullanılmalıdır. Değişkenlere isim verirken dikkat edilmesi gereken kurallardan biri, matematiksel sembollerin çokça kullanılmamasıdır (A). Değişken isimleri anlaşılır ve açıklayıcı olmalıdır, matematiksel semboller yerine kelimeler kullanılmalıdır. Boşluk bulunmaması (B), isim içeriği ile tutarlı olması (C), bir karakter ile başlaması (D) ve çok uzun olmaması (E) değişken isimlendirme kurallarından bazılarıdır.



  15. Aşağıda verilen hata türlerinden hangisi normal şartlar altında programın uyarı vermeden çalışmasını gösterse de programın istenilen amaca hizmet etmesini engeller?

    A) Söz dizimsel hata
    B) Çalışma zamanı hataları
    C) Anlamsal hata
    D) Verisel hata
    E) Warning hata

  16. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) Anlamsal hata Anlamsal hatalar, programın söz dizimi veya çalışma zamanı açısından hatalı olmadığı ancak programın amacına hizmet etmeyen veya beklenmeyen sonuçlar üreten hatalardır. Programın mantığına ve amacına uygun olmayan kodlamalar anlamsal hatalara neden olabilir. Bu tür hatalar genellikle programcının kodlama mantığını yanlış anlaması veya istenilen sonuçları üretmek için gereken algoritmayı yanlış yazması nedeniyle ortaya çıkar. Bu hatalar genellikle uyarı vermeden çalışır, ancak programın istenilen işlevselliği sağlamasını engeller.



  17. Bir programın hata ayıklamasında aşağıdaki verilen hata türlerinden hangisi diğerlerine göre daha hızlı bulunur?

    A) Söz dizimsel hata
    B) Çalışma zamanı hataları
    C) Anlamsal hata
    D) Semantik hata
    E) Warning hata

  18. Cevap: A Açıklama:

    Cevap Anahtarı: A) Söz dizimsel hata Bir programın hata ayıklamasında, söz dizimsel hatalar (A) diğer hata türlerine göre daha hızlı bulunur. Söz dizimsel hatalar, programın yazım kurallarına uymaması nedeniyle ortaya çıkan hatalardır ve genellikle dilin söz dizimiyle ilgili yanlış kullanımlardan kaynaklanır. Bu tür hatalar, çoğu zaman derleme aşamasında tespit edilir ve programın çalıştırılmasına izin vermez. Diğer hata türleri, çalışma zamanı hataları (B), anlamsal hatalar (C), semantik hatalar (D) ve uyarı hataları (E) daha karmaşık olabilir ve programın çalıştırılmasına izin verebilirken beklenmeyen sonuçlara yol açabilir.



  19. I. Problemleri bilgisayar veya başka araçlar yardımı ile çözebilir hale getirme.
    II. Verileri mantıklı bir şekilde düzme
    III. Algoritmik düşünme çerçevesinde çözümleri otomatikleştirme.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri bilgi işlemsel düşünme içerisindedir?

    A) I ve II            B) I ve III        C) I, II ve III
    D) II ve III          E) Yalnız I

  20. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) I, II ve III Bilgi işlemsel düşünme, verileri analiz etme, problemleri çözme ve algoritmik çözümler geliştirme süreçlerini içeren bir düşünme biçimidir. Yukarıdaki ifadelerin hepsi bilgi işlemsel düşünmeyi yansıtır: - I. Problemleri bilgisayar veya başka araçlar yardımı ile çözebilir hale getirme: Bu, bilgisayar programları veya diğer araçlar kullanarak karmaşık problemleri çözme yeteneğini ifade eder. - II. Verileri mantıklı bir şekilde düzme: Veri analizi ve düzenleme, bilgi işlemsel düşünmenin önemli bir parçasıdır. Verilerin analiz edilmesi, düzenlenmesi ve işlenmesi, etkili çözümler üretmeyi sağlar. - III. Algoritmik düşünme çerçevesinde çözümleri otomatikleştirme: Problemleri daha küçük adımlara bölmek, mantıklı adımlar ve algoritmalar geliştirmek ve bu adımları otomatikleştirilmiş çözümler haline getirmek, bilgi işlemsel düşünmenin temel bileşenlerindendir.



  21. I. Güvenilir olmayan internet sitelerinden dosya indirmemek.
    II. Crackli programlar kullanmak.
    III. Bilgisayarı ve antivirüs programını sürekli güncel tutmak.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri zararlı yazılımlara karşı alınabilecek önlemler arasındadır?

    A) I ve II                B) I ve III          C) I, II ve III
    D) II ve III              E) Yalnız I

  22. Cevap: B Açıklama:

    Verilen önlemler arasında, zararlı yazılımlara karşı alınabilecek önlemler şunlardır: I. Güvenilir olmayan internet sitelerinden dosya indirmemek - Zararlı yazılımlar, güvenilmeyen kaynaklardan indirilen dosyalarda gizlenebilir, bu nedenle güvenilir olmayan sitelerden dosya indirmek riskli olabilir. III. Bilgisayarı ve antivirüs programını sürekli güncel tutmak - Güncel antivirüs programları, yeni tehditlere karşı koruma sağlar ve mevcut zararlı yazılımları tespit ederek temizler. II. Crackli programlar kullanmak ise zararlı yazılımların yayılmasında sıklıkla kullanılan bir yöntemdir ve zararlı yazılımlara karşı alınacak önlemler arasında yer almaz.



  23. I. Güvenli olmayan internet sitelerinden indirilen dosyalar
    II. Tanınmayan kişilerden gelen e-postalar
    III. Usb bellekler
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri truva atı yazılımlarının bulaşmasına sebep olur?

    A) I ve II                B) I ve III        C) I, II ve III
    D) II ve III              E) Yalnız I

  24. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) I, II ve III Truva atı yazılımları, kullanıcıların bilgisayarlarına gizlice sızarak zararlı faaliyetlerde bulunan kötü niyetli yazılımlardır. Yukarıdaki ifadelerin hepsi truva atı yazılımlarının bulaşmasına sebep olabilecek riskli durumları ifade eder: - I. Güvenli olmayan internet sitelerinden indirilen dosyalar: Bu tür sitelerdeki dosyaların içeriği güvenilir olmayabilir ve kullanıcılar zararlı yazılımların hedefi olabilir. - II. Tanınmayan kişilerden gelen e-postalar: Bilinmeyen veya güvenilmeyen kaynaklardan gelen e-postalar, kullanıcılara zararlı dosyaları veya bağlantıları içerebilir. - III. USB bellekler: USB bellekler, kötü niyetli yazılımların yayılmasında sıkça kullanılan araçlardır. Bilgisayara takılan bir enfekte USB bellek, truva atı yazılımlarının bulaşmasına neden olabilir.



  25. Zararlı bilgisayar yazılımlarından olan bilgisayar solucanları için aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

    A) Kendi kendine çoğalırlar
    B) Bulaşmak için ağ bağlantılarını kullanırlar
    C) Sistem için gerekli dosyaları bozarak sistemin çalışmasını sekteye uğratırlar.
    D) Kullanıcıya ait bilgileri elde etmeyi amaçlarlar.
    E) Sistemde güvenlik açıkları oluştururlar.

  26. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D) Kullanıcıya ait bilgileri elde etmeyi amaçlarlar. Bilgisayar solucanları, genellikle kullanıcının bilgilerini elde etmeyi amaçlayan zararlı yazılımlardır. Diğer seçeneklerde verilen ifadeler solucanların özelliklerini doğru bir şekilde tanımlamaktadır.



  27. Aşağıda verilenlerden hangisi bilgisayar ortamındaki zararlı yazılımların yapabileceği eylemlerden biri değildir?

    A) İşletim sisteminin çalışmasını sekteye uğratır.
    B) Güvenlik açıları oluşturur.
    C) Sistem kaynaklarının kullanımını azaltır.
    D) Sistemdeki dosyaların silinmesine sebep olur.
    E) Bilgisayarın performansını artırır.

  28. Cevap: E Açıklama:

    Cevap Anahtarı: E) Bilgisayarın performansını artırır. Zararlı yazılımlar, bilgisayar ortamında birçok zararlı eylem gerçekleştirebilirler. Ancak, bilgisayarın performansını artırmak (E) bu eylemler arasında yer almaz. Zararlı yazılımlar, işletim sisteminin çalışmasını sekteye uğratabilir (A), güvenlik açıkları oluşturabilir (B), sistem kaynaklarının kullanımını azaltabilir (C) ve hatta sistemdeki dosyaların silinmesine veya değiştirilmesine sebep olabilir (D). Ancak, bilgisayarın performansını artırmak zararlı yazılımların amaçları arasında değildir.



  29. Aşağıdakilerden hangisi parola oluştururken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir?

    A) Büyük, küçük harfler içermeli ve özel karakterler kullanılmalıdır.
    B) En fazla dört karakterden oluşmalıdır.
    C) Ardışık harf veya sayılardan oluşmamalıdır.
    D) Belirli aralıklarla parola değiştirilmelidir.
    E) Kolay tahmin edilmemelidir.

  30. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B) En fazla dört karakterden oluşmalıdır. Parola oluştururken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır: A) Büyük, küçük harfler içermeli ve özel karakterler kullanılmalıdır. C) Ardışık harf veya sayılardan oluşmamalıdır. D) Belirli aralıklarla parola değiştirilmelidir. E) Kolay tahmin edilmemelidir.



  31. İlköğretim ve ortaöğretim içerisinde bulunan tüm okulların web site uzantıları aşağıdakilerden hangisidir?

    A) .com   B) .edu  C) .k12  D) .org  E) .gov

  32. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) .k12 İlköğretim ve ortaöğretim içerisinde bulunan tüm okulların web site uzantıları genellikle .k12 uzantısını kullanır. .com (ticari), .edu (eğitim), .org (organizasyon) ve .gov (hükümet) uzantıları da farklı türdeki web siteleri için kullanılmaktadır. Ancak, okullar için standart ve yaygın olan uzantı .k12'dir.



  33. Aşağıda verilenlerden hangisi bilginin doğruluğunu araştırırken kullanılabilecek bir yöntem değildir?

    A) Kullanıcıya bilgi aktaran kanal kaynağını belirtmelidir.
    B) Kaynağı belirtilmemiş bilgiye şüpheyle yaklaşılmalıdır.
    C) Elde edilen bilgiler üç farklı kaynaktan teyit edilmelidir.
    D) Bilgiyi aktaran sitenin adresi kontrol edilmelidir.
    E) Alan adı uzantılarından ziyade sitenin ismi çok önemlidir.

  34. Cevap: E Açıklama:

    Bilginin doğruluğunu araştırırken, alan adı uzantılarından ziyade sitenin ismine daha çok önem vermek doğru bir yaklaşımdır. Alan adı uzantıları, genellikle bilginin kaynağını göstermek için kullanılan temel öğelerden biridir, ancak bu uzantılar da sahtecilik ve yanıltıcı bilgiler içeren web siteleri tarafından kolayca taklit edilebilir. Bu nedenle, bilgi doğrulama sürecinde sitenin isminin doğrulanması ve sitenin güvenilirlik seviyesinin araştırılması önemlidir. Elbette, diğer yöntemler de bilgi doğrulama sürecinde kullanılabilir ve bilginin üç farklı kaynaktan teyit edilmesi (C seçeneği) en sağlam yaklaşımlardan biridir.



  35. Uluslar arası Bilgisayar Etik Enstitüsüne göre aşağıdakilerden hangisi bilişim teknolojilerini doğru kullanılabilmesi için olması gereken kurallardan değildir?

    A) Bilişim teknolojilerini başkalarına zarar vermek için kullanmayınız.
    B) Başkasına ait olan verileri incelemeyiniz.
    C) Lisanssız yazılımlar kullanmayınız.
    D) Bilişim teknolojilerini hırsızlık yapmak için kullanmayınız.
    E) İnternette bir günde en fazla 2 saat geçiriniz.

  36. Cevap: E Açıklama:

    Cevap Anahtarı: E) İnternette bir günde en fazla 2 saat geçiriniz. Uluslararası Bilgisayar Etik Enstitüsü, bilişim teknolojilerinin doğru ve etik kullanımı için çeşitli kurallar belirlemiştir. Bu kurallar arasında yer alan diğer maddeler A, B, C ve D seçeneklerinde verilmiştir ve doğru kurallardır. Ancak, E seçeneği olan "İnternette bir günde en fazla 2 saat geçiriniz" bilişim etiğiyle doğrudan ilgili değildir ve doğru bir kural değildir.



  37. İnternet dünyasında neredeyse milyarlarca bilgi bulunmaktadır. Ancak bazı bilgilerin herkese açık olmaması gerekmektedir. Bu bilgiler devlet sırları, kişisel bilgiler vb olabilir. Bu yüzden bilişim teknolojilerinde paylaşılan bilgilerin erişimleri de bu konuda ayarlanması gerekmektedir.
    Yukarıda bahsedilen bilişim teknolojileri kavramı hangisi ile açıklanabilir?

    A) Fikri mülkiyet       B) Erişim        C) Gizlilik
    D) Doğruluk              E) Verimlilik

  38. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) Gizlilik Yukarıdaki metinde bahsedilen bilişim teknolojileri kavramı, bilgilerin erişimlerinin kontrol altında tutulması ve bazı bilgilerin herkese açık olmaması gereken durumları ifade eder. Bu durum, gizlilik kavramıyla açıklanabilir. Bilişim teknolojilerinde gizlilik önemlidir ve devlet sırları, kişisel bilgiler gibi hassas verilerin korunması için erişim ayarlamaları yapılmalıdır.



  39. Bilişim teknolojilerini kullanarak saniyeler içerisinde milyonlarca bilgi içerisinden istediğimiz bilgiye ulaşmak aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanabilir?

    A) Fikri mülkiyet       B) Erişim        C) Gizlilik
    D) Doğruluk              E) Verimlilik

  40. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B) Erişim Bilişim teknolojilerini kullanarak saniyeler içerisinde milyonlarca bilgi içerisinden istediğimiz bilgiye ulaşmak, "erişim" kavramı ile açıklanabilir. Erişim, bilgi ve kaynaklara hızlı ve kolay bir şekilde ulaşma yeteneğini ifade eder. Bilişim teknolojileri, internet ve diğer bilgi depolama sistemleri sayesinde bu hızlı erişimi sağlamakta ve büyük miktardaki bilgiye kolayca erişmemize olanak tanımaktadır.



  41. Bilişim teknolojileri dünyasında iki çeşit yazılım mevcuttur. Bu yazılımlar ücretli veya ücretsiz olma durumuna göre hangisinde sırasıyla verilmiştir?

    A) Özgür yazılımlar --- Ticari yazılımlar
    B) Özgün yazılımlar -- Özgür yazılımlar
    C) Ticari yazılımlar -- Özgür yazılımlar
    D) Ticari Yazılımlar -- Özgün yazılımlar
    E) Özgür yazılımlar -- Özgün yazılımlar

  42. Cevap: A Açıklama:

    Bilişim teknolojileri dünyasında, yazılımlar genellikle ücretsiz (özgür yazılımlar) veya ücretli (ticari yazılımlar) olarak iki ana kategoriye ayrılır. Bu nedenle doğru cevap "A) Özgür yazılımlar --- Ticari yazılımlar" seçeneğidir.



  43. Telif hakları kapsamında kurulan dünyaca tanınan Creative Commons organizasyonu hakkında aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

    A) Kar amacı gütmemektedir.
    B) Eserin asıl sahibinin hakkını gözetmektedir.
    C) Dört ayrı koşul altında işlev görmektedir.
    D) Creative Commons lisansına sahip eserler belirtilen bu dört koşuldan yalnızca bir tanesine sahip olabilirler.
    E) Bu organizasyonda ön koşul eserin kaynağını belirtmektir.

  44. Cevap: D Açıklama:

    Cevap Anahtarı: D) Creative Commons lisansına sahip eserler belirtilen bu dört koşuldan yalnızca bir tanesine sahip olabilirler. Creative Commons, telif hakları kapsamında eser sahiplerinin eserlerini istedikleri şekilde paylaşmalarına olanak tanıyan bir organizasyondur. Ancak, bu soruda verilen seçenek yanlıştır. Creative Commons lisansına sahip eserler belirtilen dört koşuldan yalnızca birine değil, birden fazlasına sahip olabilirler. Creative Commons, farklı lisans seçenekleri sunar, ve eser sahipleri bu seçenekler arasından dilediklerini seçebilirler. Bu seçenekler, eserin kullanımına izin verme, eseri ticari amaçlı kullanıma izin verme, eser üzerinde değişiklik yapılmasına izin verme ve eserin türetilmiş çalışmalarda kullanımına izin verme gibi farklı koşulları içerir.



  45. Creative Commons organizayonun getirdiği koşullardan olan .................. ; eserin ilk sahibinin belirtilmesi koşuluyla bu eseri kullanılabileceği anlamına gelmektedir.
    Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Atıf            B) Türetilemez    C) Aynı Linsansla Paylaş
    D) Pazarla     E) Ticari olamayan

  46. Cevap: A Açıklama:

    Cevap Anahtarı: A) Atıf Creative Commons organizasyonunun getirdiği koşullardan biri "Atıf" (Attribution) koşuludur. Bu koşul, eseri kullanmak isteyen kişinin, eserin ilk sahibini belirtmesini gerektirir. Yani, eseri kullanırken eserin sahibi olan kişi veya kurumun adını ve eserin orijinal kaynağını belirtmek gerekir. Bu sayede eserin ilk sahibi tanınmış ve takdir edilmiş olur.



  47. Creative Commons, telif haklarının belirli şartlara bağlayarak, bilişim teknolojileri alanında esneklikler getirmiştir.
    Aşağıda verilenlerden hangisi Creatieve Commons organizasyonunun getirdiği koşullardan biri olarak gösterilemez?

    A) Atıf             B) Türetilemez    C) Aynı Linsansla Paylaş
    D) Pazarla      E) Ticari olamayan

  48. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap "D) Pazarla" seçeneğidir. Creative Commons, telif hakları konusunda esneklik sağlayan bir lisanslama sistemidir. Bu lisanslama sistemi altında eserler belirli koşullarla paylaşılır. Bu koşullar arasında eserin ticari amaçla pazarlanamayacağı (Ticari olamayan), yani ticari kullanımın engelleneceği bir seçenektir. Diğer koşullar ise "Atıf" (eserin yaratıcısının belirtilmesi), "Türetilemez" (eserin türetilerek değiştirilemeyeceği), "Aynı Lisansla Paylaş" (türetilen eserlerin aynı lisansla paylaşılması) olarak sıralanır.



  49. Bilişim teknolojileri alanında üretilen bir soyut ürünün, tüm haklarının üreten kişiye ait olduğunu belirten kavram aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Gizlilik             B) Erişim        C) Fikri mülkiyet
    D) Doğruluk        E) Yayıncılık

  50. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) Fikri Mülkiyet Bilişim teknolojileri alanında üretilen bir soyut ürün, örneğin bir yazılım veya dijital içerik gibi, tüm hakları üreten kişiye ait olduğunda "Fikri Mülkiyet" kavramı kullanılır. Fikri mülkiyet, bir düşünce veya yaratıcı çalışmanın üreticisine tanınan haklardır ve bu haklar, eserin çoğaltılması, dağıtılması ve kullanılması gibi işlemleri kontrol etmeyi içerir.



  51. Bilişim teknolojilerinin kullanımında yaşanan etik problemler dört ana başlık altında incelenmiştir.
    Aşağıdakilerden hangisi bu dört ana başlıktan biri değildir?

    A) Gizlilik                B) Erişim        C) Fikri mülkiyet
    D) Doğruluk           E) Yayıncılık

  52. Cevap: E Açıklama:

    Doğru cevap "E) Yayıncılık" seçeneğidir. Bilişim teknolojilerinin kullanımında yaşanan etik problemler genellikle dört ana başlık altında incelenir: Gizlilik, Erişim, Fikri Mülkiyet ve Doğruluk. Bu başlıklar altında, örneğin kişisel verilerin gizliliği, bilgiye erişim hakkı, fikri mülkiyet hakları ve doğru ve dürüst iletişim gibi etik sorunlar ele alınır. Ancak "Yayıncılık" bu dört ana başlıktan biri olarak kabul edilmez, çünkü genellikle gizlilik, erişim, fikri mülkiyet ve doğruluk gibi temel etik konulara dahil edilmez.



  53. Bilişim etiği ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

    A) Bilişim teknolojiler ve internetin kullanımı sırasında uyulması gereken kurallara verilen addır.
    B) Bilişim etiğinin temel amacı bilişim teknolojilerine kullanan bireylerin yanlış davranışlardan kaçınması ve güvenli bir şekilde kullanmasıdır.
    C) Bilişim etiği on dört temel başlık altında ele alınır.
    D) Bilişim etiği normal hayattaki etik kurallarının içerisinde yer alır.
    E) İnternet kullanım sırasında uyulması gereken kuralları kapsamaktadır.

  54. Cevap: C Açıklama:

    Doğru cevap "C) Bilişim etiği on dört temel başlık altında ele alınır." seçeneğidir. Bilişim etiği, bilişim teknolojileri ve internetin kullanımı sırasında uyulması gereken kurallara dair bir dizi ilkeyi içerir. Ancak, bilişim etiğinin on dört temel başlık altında ele alındığı ifadesi yanlıştır. Bilişim etiği genellikle çeşitli konuları kapsayan prensipler ve yönergeler topluluğunu içerir, ancak bu kadar fazla ayrı başlık altında ele alınmaz.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13) Detayları

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13) 47 kere indirildi. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 27 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 13 Ekim 2021 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13) Testini Çöz tıklayın. 2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13) Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • ETİK, GÜVENLİK VE TOPLUM
    1. Bilgi Güvenliği
    2. Etik Değerler

Ayrıca Lise 9.sınıf bilgisayar bilimi 1.dönem 1.yazılı soruları algoritma ve değişken türlerinden oluşmaktadır

Bu soruyla, öğrencilerin algoritma gösterim şekillerini ve algoritmalarda düz yazının önemini anlamaları hedeflenmektedir.

Temel program oluşturma adımlarını anlama yeteneği.

Bu soruyla, öğrencilerin temel matematiksel operatörlerin ne olduğunu ve büyüktür (>) operatörünün özel bir kullanımını anlamaları hedeflenmektedir.

İstatistiksel fonksiyonları tanıma ve kullanma yeteneği.

Bu soruyla, öğrencilerin farklı fonksiyon türlerini anlamaları ve sabitsel fonksiyonların özel bir kategori olduğunu kavramaları hedeflenmektedir.

Değişken ismi belirleme kurallarını anlama yeteneği.

Bu soruyla, öğrencilerin değişkenlerin isimlendirilmesi konusundaki temel kuralları ve matematiksel sembollerin az kullanılması gerektiğini anlamaları hedeflenmektedir.

Anlamsal hataları tanıma ve program mantığını anlama yeteneği.

Bu soruyla, öğrencilerin programlama hatalarını türlerine göre ayırt etmeyi ve hata ayıklama süreçlerinde önceliklendirmeyi anlamaları hedeflenmektedir.

Bilgi işlemsel düşünme becerisi ve problemleri analiz etme yeteneği.

Bu soruyla, öğrencilerin zararlı yazılımlara karşı alınabilecek önlemleri ve güvenlik bilincini anlamaları hedeflenmektedir.

Bilgisayar güvenliği ve zararlı yazılımların önlenmesi konusundaki farkındalık ve önleme stratejileri.

Bilgisayar güvenliği ve zararlı yazılımların etkileri hakkında farkındalık ve anlayış.

Bu soruyla, öğrencilerin zararlı yazılımların bilgisayar üzerinde yapabileceği eylemleri ve bu eylemlerin sonuçlarını anlamaları hedeflenmektedir.

Ancak, B şıkkı "En fazla dört karakterden oluşmalıdır." yanlıştır. Parolalar genellikle en az sekiz karakterden oluşmalıdır ve uzun ve karmaşık parolalar güvenlik açısından daha iyidir.

Bu soruyla, öğrencilerin farklı web site uzantılarını tanımaları ve okulların genellikle kullandığı .k12 uzantısını bilmeleri hedeflenmektedir.

Bu soru, bilgi doğrulama ve güvenilir kaynaklardan bilgi elde etme becerisini ölçmeyi amaçlamaktadır.

Bu soruyla, öğrencilerin bilişim etiği kurallarını anlamaları ve doğru kullanmaları hedeflenmektedir.

Bu soruyla, öğrencilerin bilişim teknolojilerindeki gizlilik kavramını anlamaları ve hassas bilgilerin korunması için erişim ayarlamalarının önemini kavramaları hedeflenmektedir.

Bu soru ile, öğrencilerin bilişim teknolojilerinin erişim sağlama ve bilgiye hızlı erişimin önemini anlamaları ve fark etmeleri amaçlanmaktadır.

Bu soru, öğrencilerin bilişim teknolojileri alanında yazılım türleri ve bunların temel özellikleri konusundaki bilgilerini değerlendirmeyi amaçlar.

Bu soru, öğrencilerin Creative Commons organizasyonunun işlevi ve eser sahiplerinin lisans seçenekleri konusundaki bilgilerini değerlendirmelerini sağlamayı amaçlamaktadır.

Bu soru, öğrencilerin Creative Commons lisans koşulları hakkındaki bilgilerini ve özellikle "Atıf" koşulunun ne anlama geldiğini anlamalarını sağlamayı amaçlamaktadır.

Bu soru, öğrencilerin telif hakları ve lisanslama kavramlarını anlama ve Creative Commons lisansının getirdiği koşulları tanıma yeteneklerini ölçmeyi amaçlar.

Bu soru, öğrencilerin bilişim teknolojileri alanında üretilen soyut ürünlerin sahiplik hakları ve fikri mülkiyet kavramını anlamalarını sağlamayı hedefler.

Bu soru, öğrencilerin bilişim teknolojilerinin kullanımında karşılaşılan etik problemleri anlama ve sınıflandırma yeteneklerini ölçmeyi amaçlar.

Bu soru, öğrencilerin bilişim etiği konusundaki temel kavramları anlama ve yanlış ifadeleri tanıma yeteneklerini ölçmeyi amaçlar. Öğrencilerin bilişim etiği ilke ve prensiplerini anlamaları ve yanlış bilgileri ayırt edebilmeleri hedeflenir.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13) sınavı 9.Sınıf kategorisinin Bilgisayar Bilimi alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13) Testi İstatistikleri

Bu sınav 56 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 265 kere doğru, 294 kere yanlış cevap verilmiş.

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2023-2024 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-13) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 9.Sınıf Bilgisayar Bilimi dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.