2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07)

2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) sınavı 7.Sınıf kategorisinin Kur’an-ı Kerim alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Toplamda 30 sorudan oluşmaktadır.



 2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) CEVAPLARI

  1. İsrailoğulları “Ey Peygamberimiz! Düşmanlarımız bizi yendiler ve Tâbût’u ele geçirdiler. Bizi perişan edip dağıttılar. Askerlerimizi öldürüp kadınlarımızı ve çocuklarımızı esir aldılar. Bize bir yol göster.” diye peygamberden yardım istediklerinde Allah onlara aralarından kimi hükümdar yapmalarını tavsiye etmiştir?

    A) Hz.Adem
    B) Hz.Davut
    C) Hz.Süleyman
    D) Hz.İbrahim

  2. Cevap: C Açıklama:

    Bu soruda, İsrailoğulları'nın yardım istediği hükümdarın kim olduğu sorulmaktadır. Verilen bilgilere göre, Allah onlara aralarından kimi hükümdar yapmalarını tavsiye etmiştir. Doğru cevap, bu tavsiyede geçen hükümdarın kim olduğunu bulmaktır. Doğru cevap C seçeneğidir: Hz. Süleyman.



  3. Gözün görebilmesi için ışığa ihtiyacı vardır. Tıpkı bunun gibi insanın da bazı konularda doğru bilgi sahibi olabilmesi için vahye ihtiyacı vardır. Kur’an bu anlamda bizim hayatımız için “aydınlatıcı” bir rol oynamaktadır.
    Yukarıda anlatılanlar Kur’an’ın hangi ismine işaret eder?

    A) El-Beyan(açıklama)        B) Eş-Şifa
    C) En-Nur                             D) El-Kitab

  4. Cevap: C Açıklama:

    Bu soruda, gözün ışığa ihtiyacı olduğu ve insanın doğru bilgi sahibi olabilmesi için vahye ihtiyaç duyduğu ifade ediliyor. Bu bağlamda, Kur'an'ın insanların hayatını aydınlatıcı bir rolü olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla, doğru cevap C seçeneği olan "En-Nur" yani "Nur" ismine işaret etmektedir.



  5. Aşağıdaki şahıslardan hangisi Kur’an hakkında yanlış bilgiye sahiptir?

    A) Kadir: “Kur’an, son ilahi kitaptır.”
    B) Feyza: “Kur’an, vahiy ürünüdür.”
    C) Kerem: “Kur’an’ın bildirileri sadece Arap toplumunu ilgilendirir.”
    D) Sema: “Kur’an müminler için bir hayat rehberidir.”

  6. Cevap: C Açıklama:

    Bu soruda, şahısların Kur'an hakkındaki bilgileriyle ilgili bir yanlışın belirlenmesi istenmektedir. Şahısların ifadeleri incelendiğinde, doğru olan ifadeler A, B ve D seçeneklerinde yer almaktadır. C seçeneğinde ise Kerem'in ifadesi yanlıştır, çünkü Kur'an'ın bildirileri sadece Arap toplumunu değil, tüm insanlığı ilgilendiren evrensel mesajlar içerir. Doğru cevap C seçeneğidir: Kerem.



  7. Kur’andan öğrendiğimiz “Amentü billahi ve melaiketihi ve kutubihi ve rusuluhive’l yevmil ahirive bi’l kaderi hayrihi ve şerrihi ….” ifadesi neyi ifade etmektedir?

    A) Allah’ın emrine uymayı.
    B) Ahlak esaslarının neler olduğunu.
    C) İman esaslarımızın neler olduğu.
    D) İbadetlerimiz neler olduğu.

  8. Cevap: C Açıklama:

    Bu ifade, "Amentü" olarak bilinen İslam inancının temel esaslarını ifade etmektedir. "Amentü billahi ve melaiketihi ve kutubihi ve rusuluhive’l yevmil ahirive bi’l kaderi hayrihi ve şerrihi" cümlesi, Müslümanların iman esaslarını ve inançlarını ifade eden bir beyandır. Bu ifadeyle, Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe ve hayır ve şerrin Allah'ın takdirine bağlı olduğuna inanılır.



  9. Kur’an’ın birçok ayeti yönetim, eğitim, devletler arası ilişkiler, toplum düzeni, evlilik, boşanma, miras, ticaret, borç alıp verme, şahitlik, ortaklık, insanlar arası iletişim gibi sosyal hayatı düzenleyen kuralları içermektedir.
    Yukarıdaki metne bir başlık konulursa aşağıdakilerden hangisi en uygunu olur?

    A) Kur’an’da inanç esasları
    B) Önceki kavimler ve peygamberler
    C) Hz.Muhammed ve İslam
    D) Kur’an’da toplumsal hayat

  10. Cevap: D Açıklama:

    Bu soruda, verilen metne uygun bir başlık seçimi istenmektedir. Metinde bahsedilen konular göz önünde bulundurulduğunda, en uygun başlık "Kur'an'da Toplumsal Hayat" olacaktır. Çünkü metinde Kur'an'ın içerdiği ayetlerin sosyal hayatı düzenleyen çeşitli konulara değindiği ve toplumsal yaşamla ilgili kuralları içerdiği belirtilmiştir. Doğru cevap D seçeneğidir: Kur'an’da toplumsal hayat.



  11. Davut aleyhisselam hakkında aşağıda söylenenlerden hangisi doğrudur?

    A) Düzgün konuşmakta güçlük çekerdi.
    B) Yeryüzünün ilk terzisidir.
    C) İlk kral peygamberdir.
    D) Mucize eseri asası yılan olurdu.

  12. Cevap: D Açıklama:

    Bu soruda, Davut (aleyhisselam) hakkında doğru olan ifadeyi belirlememiz isteniyor. Cevap: D) Mucize eseri asası yılan olurdu. İslam inancına göre, Davut (aleyhisselam) peygamberlerden biridir ve kendisine mucizeler verilmiştir. Bu mucizelerden biri, asasının yılan şeklinde canlanmasıdır. Bu nedenle, doğru cevap D seçeneğidir.



  13. “Muhakkak ki Allah, adaletli olmayı, iyilik yapmayı ve akrabaya yardım etmeyi emreder. Ahlaksız ve çirkin davranışları, kötülükleri, zulüm ve haksızlıkları yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt verir.”
    Bu ayete uygun davranmak isteyen birisi aşağıdakilerden hangisini yapmamalıdır?

    A) İnsanlara eşit davranmak
    B) Yakınlarla ilgilenmek
    C) Yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmek
    D) Kendi çıkarları için taraf tutmak

  14. Cevap: D Açıklama:

    Bu soruda, verilen ayete uygun davranmak isteyen bir kişinin aşağıdakilerden hangisini yapmamalı olduğu sorulmaktadır. Ayette adaletli olmayı, iyilik yapmayı, akrabaya yardım etmeyi ve ahlaksız davranışları yasaklaması emredilmektedir. Bu doğrultuda, verilen seçenekler arasında "Kendi çıkarları için taraf tutmak" seçeneği ayete uygun olmayan bir davranıştır. Çünkü ayette adalet ve iyilik yapma vurgusu yapılırken, kişinin kendi çıkarları için taraf tutması adil olmamak ve iyilik yapmamak anlamına gelebilir. Doğru cevap D seçeneğidir: Kendi çıkarları için taraf tutmak.



  15. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Kur’an’da geçen İnsan sınıflamalarından değildir?

    A) Mü’minler-Münafıklar    B) Kafirler – Münafıklar
    C) Yaratılmışlar-Varlıklar    D) İnkarcılar-İnananlar

  16. Cevap: C Açıklama:

    Kur'an, insanları ve toplumları farklı sınıflara ayıran çeşitli kavramlar içerir. Ancak, "Yaratılmışlar-Varlıklar" ifadesi Kur'an'da geçen insan sınıflandırmalarından biri değildir. Diğer seçenekler mü'minler, münafıklar, kafirler ve inkarcılar gibi Kur'an'da yer alan gerçek sınıflandırmalardır.



  17. “Doğrusu Allah, kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz. ondan başka her şeyi dilediği kimse için bağışlar. Allah’a şirk (ortak) koşan büyük bir günah ile sapıtmıştır.” (Nisa suresi, 116.ayet)
    Yukarıdaki ayete dayanarak aşağıdakilerden hangisini çıkarabiliriz?

    A) Günah işleyen kişiler mutlaka cezalarını çekecektir.
    B) Allah’ın gazabı , rahmetini geçmiştir.
    C) Allah, şirk dışındaki günahları bağışlayabilir.
    D) Kullar, istedikleri günahı işleyebilirler. Nasıl olsa Allah onları bağışlayacaktır.

  18. Cevap: C Açıklama:

    Bu ayette vurgulanan ana tema, Allah'ın şirk (ortak koşma) günahını asla bağışlamayacağıdır. Ayette belirtilen "Allah'a şirk koşan büyük bir günah ile sapıtmıştır" ifadesi, şirk günahının affedilmeyeceği ve büyük bir günah olduğu anlamına gelir. Diğer günahların ise Allah'ın dilediği kimse için bağışlanabileceği ifade edilir. Bu nedenle, C şıkkı doğru yanıttır: Allah, şirk dışındaki günahları bağışlayabilir.



  19. Aşağıdakilerden hangisi Kur’an-ı Kerim’in İslam dinindeki yeri ve önemi arasında değildir?

    A) İnanç esaslarımızı Kur’an’dan öğreniriz.
    B) Toplumsal hayatla ilgili kuralları ve Ahlak kurallarını Kur’an’dan öğreniriz
    C) İbadetlerimizi Kur’an’dan öğreniriz.
    D) Okul kurallarını Kur’an’dan öğreniriz.

  20. Cevap: D Açıklama:

    Verilen seçeneklerde, Kur'an-ı Kerim'in İslam dinindeki yeri ve önemine dair ifadeler yer almaktadır. A, B ve C seçeneklerinde belirtilen ifadeler doğru iken, D seçeneği olan "Okul kurallarını Kur’an’dan öğreniriz" yanlıştır. Çünkü Kur'an-ı Kerim, İslam'ın kutsal kitabıdır ve temel inanç esaslarını, ahlaki kuralları ve ibadetleri içerirken, okul kuralları gibi dünyevi konuları detaylı bir şekilde ele almaz.



  21. İnanç esaslarının, ibadetlerin, ahlak kurallarının ve toplum hayatı ile ilgili ilkelerin yer aldığı İslam’ın temel kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İncil    B) Tevrat    C) Zebur    D) Kur’an-ı Kerim

  22. Cevap: D Açıklama:

    Bu soruda, İslam'ın temel kaynağının hangisi olduğu sorulmaktadır. İslam'ın inanç esasları, ibadetler, ahlak kuralları ve toplum hayatı ile ilgili ilkeler Kur'an-ı Kerim'de yer almaktadır. Dolayısıyla, doğru cevap D şıkkıdır: Kur'an-ı Kerim. Kur'an-ı Kerim, İslam dininin kutsal kitabı olarak Müslümanlar tarafından Allah'ın vahiyleriyle Hz. Muhammed'e gönderildiği inancına dayanır.



  23. Aşağıdaki kelimelerde bulunan “ Hu Zamiri” hangi seçenekte uzatılmadan okunur?

    A) تُبْدُوهُ     B) نَفْسَهُ    C) بِهِلَكُمْ     D) إِلَيْ 

  24. Cevap: C Açıklama:

    Doğru cevap C şıkkıdır: C) بهِلَكُمْ Bu ifade, "bihilkum" olarak okunur ve Türkçe'de "sizi yok edecek" anlamına gelir. "Hu Zamiri" (Onun Zamiri) Arapça'da üçüncü tekil şahıs zamiri olduğu için, bu cümlede de "hu" zamiri kullanılmıştır.



  25. Aşağıdaki okunuşların hangisinde şeddeli bir okuyuş vardır?

    A)  لَهْوًا     B) شَيْءٍ     C)  أَشَدِّ     D) وَاسِعٌ 

  26. Cevap: C Açıklama:

    Şeddeli okuyuşlar, bir harfin üzerine konulan üç noktalı şedde işaretiyle belirtilir. Şedde, harfin okunuşunu vurgulayan ve harfi çift harf olarak telaffuz etmemizi sağlayan bir işarettir. Verilen seçeneklerden C şıkkında, أَشَدِّ kelimesinde ikinci harf olan "ش" harfinin üzerinde şedde işareti bulunmaktadır, bu nedenle C şıkkı şeddeli bir okuyuşu temsil eder.



  27. Aşağıdaki kelime ve kelime guruplarından hangisinde iki tane med (uzatma ) harfi vardır?

    A). مْرِي     B )نَفْعًا    C).خَالِدِينَ     D) الشَّيْطَانُ 

  28. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) خَالِدِينَ Soruda, "med" (uzatma) harfi iki tane bulunan kelime veya kelime grubu sorulmaktadır. "Med" harfi, Arapça'da kelimenin veya kelime grubunun uzatılarak okunmasını sağlayan harflerden biridir. Seçenekleri incelediğimizde, sadece C şıkkında "خَالِدِينَ" olarak yazılmıştır. Bu ifade, "khalidinna" olarak okunur ve Türkçe'de "sonsuz olarak" anlamına gelir. İçerisinde iki adet "med" harfi bulunmaktadır.



  29. Aşağıdaki kelimelerde bulunan harflerin tamamı sesli harflerden oluşur?

    A) مَعَنَا     B) الرَّحِيمُ    C) السَّلَامُ     D)أُخْرَىٰ

  30. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D şıkkıdır: أُخْرَىٰ "أُخْرَىٰ" kelimesindeki harfler, Arap alfabesindeki sesli harfler olan "ا - ى - ە" harflerinden oluşmaktadır. Diğer seçeneklerde sessiz harfler de yer almaktadır.



  31. Aşağıdaki harf guruplarının hangisinde Med harfleri bir arada verilmiştir?

    A) ر ذد    B) ق غ ع    C) خحج    D)ىو ا

  32. Cevap: D Açıklama:

    D) ىو ا Bu harf gurubunda, "Med" harfleri (uzatma harfleri) bir arada verilmiştir. "ى" harfi "Medd" olarak okunurken, "و" harfi "Medde" ve "ا" harfi "Med" olarak uzatılarak okunurlar.



  33. Aşağıda verilen örneklerin hangisinde cezim vardır?

    A) . جَنَاحِكَ     B) بَصِيرًا    C) . اشْرَحْ     D) هَارُونَ 

  34. Cevap: C Açıklama:

    Verilen örnekler arasında yalnızca "اشْرَحْ" kelimesinde "cezim" bulunmaktadır. "اشْرَحْ" kelimesi Arapça'da "yayıl, açıl" gibi anlamlara gelir ve "ح" harfi üzerinde bulunan "ـشَ" işareti cezimdir. Cezim, harfin altında, bir hareke işareti olarak bulunur ve okuyuşu, ilgili harfin uzun bir süreyle vurgulanması anlamına gelir.



  35. خ - ق - ض harflerinin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Bu harfler, kendilerinden sonraki harfle bitişmez.
    B) Bu harfler, dudak harflerindendir
    C) Bu harfler peltek harflerdir.
    D) Bu harfler kalın harflerdir.

  36. Cevap: A Açıklama:

    A) Bu harfler, kendilerinden sonraki harfle bitişmez. Soruda verilen harfler şunlardır: خ - ق - ض. Bu harflerin ortak özelliği, kendilerinden sonraki harfle bitişmemeleridir. Yani bu harfler bir kelimenin son harfi olarak kullanılmazlar ve mutlaka kendilerinden sonra başka bir harf gelir.



  37. “Ya açar bakarız Nazm-ı Celili’in yaprağına
    Ya okur geçeriz bir ölünün toprağına,
    İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin ,
    Ne mezarlıkta okunmak nede fal bakmak için”
    Yukarıdaki dizelere göre M.Akif Ersoy Kur’an’nın niçin indirildiğini anlatmak istemektedir?

    A) Mezarlıkta okunmak için
    B) Hayatımızın rehberi olması için
    C) İnsanların Falına bakmak için
    D) Nazmı Celil’in yaprağına bakmak için

  38. Cevap: B Açıklama:

    M.Akif Ersoy'un bu dizesinde, Kur'an'ın indiriliş amacının vurgulandığı söylenmektedir. Şair, Kur'an'ın niçin indirildiğini anlatırken "İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin" ifadesiyle dikkat çeker. Şair, Kur'an'ın fal bakmak veya mezarlıkta okunmak gibi dünyevi nedenlerle değil, hayatımızın rehberi olması için indirildiğini vurgulamak istemektedir.



  39. Kur’an’a göre İnsanlar İnanç bakımından Mü’minler dışında üç sınıfa ayrılır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

    A) Müşrikler    B) Münafıklar    C) Kafirler    D) Mecusiler

  40. Cevap: D Açıklama:

    Soruda belirtilen dört seçenek arasında Kur'an'a göre insanları inanç bakımından üç sınıfa ayırıyoruz. Bu üç sınıf, Müşrikler (Allah'a ortak koşanlar), Münafıklar (iki yüzlüler), ve Kafirler (imansızlar) olarak tanımlanır. Ancak, Mecusiler (Zerdüştlük dinine inananlar) bu sınıflandırmaya dahil değildir. Mecusiler, İslam öncesi dönemdeki farklı bir inanç grubudur ve ayrı bir şekilde ele alınır.



  41. “İlmin şükrü” aşağıda verilenlerden hangisi değildir?

    A) Kur’an öğretmek            B) İnsanları bilgilendirmek
    C) Öğrenci yetiştirmek       D) Bilgisini kendine saklamak

  42. Cevap: D Açıklama:

    İlmin şükrü, bilgiye sahip olmanın bir gereği olarak paylaşım ve öğretimde bulunmaktır. Verilen seçenekler arasında, "Bilgisini kendine saklamak" şükrün zıddıdır, çünkü ilim sahibinin bilgiyi başkalarıyla paylaşmaması ve gizli tutması şükür anlayışıyla örtüşmez.



  43. Aşağıdaki verilenlerden hangisi insanın elindeki “servetin şükrüdeğildir?

    A) Fakirlere yardım etmek
    B) Bol bol harcamak
    C) Cami, okul, çeşme vb. yaptırmak
    D) Allah rızası için harcamak

  44. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B) Bol bol harcamak Soruda, "servetin şükrü" olmayan bir seçenek sorulmaktadır. "Servetin şükrü", insanın elindeki varlıkları ve imkanları Allah'ın verdiği nimetler olarak görmek ve onları şükran ve minnetle kullanmaktır. Bu bağlamda, A, C ve D seçenekleri "servetin şükrü"ne örnek teşkil ederken, B seçeneği olan "Bol bol harcamak" servetin şükrüne uymayan bir davranıştır, çünkü kişi sahip olduğu varlıkları israf etmek yerine onları daha bilinçli ve ihtiyatlı bir şekilde kullanmalıdır.



  45. Aşağıdakilerden hangisi Kur’an’ı Kerim’in özelliklerinden biri değildir?

    A) Kur’an ölüler için indirilmiştir.
    B) Kuran bütün çağlara hitap eder.
    C) Kur’an müminin yol haritasıdır.
    D) Kur’an Arapça olarak indirilmiştir.

  46. Cevap: A Açıklama:

    Verilen dört seçenek arasında, Kur'an'ın özelliklerine ilişkin olanlar doğrudur, ancak Kur'an'ın ölüler için indirildiği ifadesi yanlıştır. Kur'an, hayatta olan ve insanların yol göstericisi olan bir kitaptır. Ölüler için indirilmediği gibi, Kur'an da ölüleri diriltemez. Kur'an, yaşayan insanlar için Allah'ın rehberliğini içeren kutsal bir kitaptır.



  47. Aşağıdakilerden hangisi Süleyman (as) ın özelliklerinden biri değildir?

    A) Hükümdar olmuştur.
    B) Cinler emrine verilmiştir.
    C) Ticaretle uğraşmıştır.
    D) Hayvanların dilinden anlamaktadır.

  48. Cevap: C Açıklama:

    Soruda, Süleyman (as) ile ilgili verilen özellikler arasından hangisinin ona ait olmadığı sorulmaktadır. Süleyman (as) peygamber olarak bilinir ve onunla ilgili çeşitli özellikler anlatılır. Hükümdarlık yapması (A), cinlerin emrine verilmesi (B) ve hayvanların dilinden anlaması (D) Süleyman (as) için bilinen özelliklerdir ve ona aittir. Ancak ticaretle uğraşması (C) ile ilgili bir bilgi elimizde yoktur.



  49. Aşağıdakilerden hangisi Davud (as)’ ın özelliklerinden biri değildir?

    A) Demir dövmüştür.          B) Tevrat kitabı verilmiştir.
    C) Sesi güzeldir.                   D) Zebur kitabı verilmiştir.

  50. Cevap: C Açıklama:

    Cevap C şıkkıdır: Davud (as)'ın özelliklerinden biri, "Sesi güzeldir." ifadesidir. Diğer şıklar, Davud (as)'ın kendisine verilen kitaplar olan Tevrat ve Zebur hakkındadır, ancak demir dövmek onun özellikleri arasında yer almaz. Davud (as)'ın güzel bir sesi olduğu, peygamber olarak kendisine özgü bir niteliktir.



  51. Kur’an-ı Kerim’de ahlakla ilgili Lokman’ın oğluna nasihatlerinden biri değildir?

    A) Cömertlik yapma.       B) Çalımlı çalımlı yürüme.
    C) Kibirlenme.                  D) Kendini beğenme.

  52. Cevap: A Açıklama:

    Soruda, Kur'an-ı Kerim'de Lokman'ın oğluna yaptığı ahlaki nasihatlerden hangisinin ona ait olmadığı sorulmaktadır. Lokman'ın oğluna yapılan nasihatler, Kur'an-ı Kerim'in Luqman Suresi'nde yer alır ve çeşitli ahlaki öğütler içerir. Cömertlik yapmama (A), çalımlı çalımlı yürüme (B), kibirlenmeme (C) ve kendini beğenmeme (D) gibi öğütler bu surede yer alırken, cömertlik yapmama (A) öğütü bulunmamaktadır.



  53. Kur’an-ı Kerim’den öğrendiğimiz şeyler aşağıdakilerden hangi şıkta verilmiştir?

    A) İbadetlerimizi öğreniriz.
    B) İnanç esaslarımızı öğreniriz.
    C) Toplum hayatıyla ilgili kuralları öğreniriz.
    D) Hepsi

  54. Cevap: D Açıklama:

    Cevap Anahtarı: D) Hepsi Kur'an-ı Kerim, İslam dininin kutsal kitabıdır ve içerisinde ibadetler, inanç esasları ve toplum hayatıyla ilgili kurallar gibi çeşitli konular yer almaktadır. Dolayısıyla, Kur'an-ı Kerim'den öğrendiğimiz şeyler, verilen şıkların tamamında (A, B ve C) bulunmaktadır.



  55. Kraliçe Belkıs’ın tahtını göz açıp kapayıncaya kadar yanına getirten peygamber aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Hz. Musa                    B) Hz. Davud
    C) Hz. Süleyman            D) Hz. Muhammed

  56. Cevap: C Açıklama:

    Kraliçe Belkıs'ın tahtını göz açıp kapayıncaya kadar yanına getiren peygamber, Hz. Süleyman'dır (Süleyman peygamber). Kuran'da anlatılan bu olay, Hz. Süleyman'ın Allah tarafından verilen gücünü ve bilgeliğini göstermektedir.



  57. Kur’an-ı Kerim okuduğumuzda aşağıdakilerden hangisine ulaşamayız?

    A) Dinimizin özünü kavrarız.
    B) Rabbimizle iletişim kurarız.
    C) Bütün İbadetlerin nasıl yapılacağını öğreniriz.
    D) İlahi mesajlara ulaşırız.

  58. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) Bütün İbadetlerin nasıl yapılacağını öğreniriz. Kur'an-ı Kerim, İslam dininin kutsal kitabıdır ve içerisinde birçok önemli bilgi ve mesaj bulunur. Ancak Kur'an-ı Kerim'de bütün ibadetlerin nasıl yapılacağına dair ayrıntılı talimatlar yer almamaktadır. İbadetlerin nasıl yapılacağı hakkında detaylı bilgiler, Kur'an-ı Kerim'de yer alan bazı genel prensiplere dayanarak, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in sünnetlerinde ve hadislerinde bulunur.



  59. İnanç esaslarının, ibadetlerin, ahlak kurallarının ve toplum hayatı ile ilgili ilkelerin yer aldığı İslam’ın temel kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İncil    B) Tevrat    C) Zebur    D) Kur’an-ı Kerim

  60. Cevap: D Açıklama:

    İnanç esasları, ibadetler, ahlak kuralları ve toplum hayatı ile ilgili ilkelerin yer aldığı temel kaynak İslam dini için Kur'an-ı Kerim'dir. Kur'an, İslam'ın kutsal kitabıdır ve Allah tarafından doğrudan peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'e vahiy yoluyla gönderilmiştir.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) Detayları

2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) 5 kere indirildi. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 30 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 07 Ekim 2021 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 0 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) Testini Çöz tıklayın. 2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • K. KERİM’İN İSLAM DİNİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
    1. Hayat Kitabımız Kur’an
    2. K. Kerim’in İslam Dinindeki Yeri

Ayrıca Ortaokul 7.sınıf Kuranı Kerim 1.dönem 1.yazılı soruları. 7.sınıf kuranı kerim dersinin Kuranı Kerimin İslam dinindeki yeri ve önemi temasını ölçen sorulardan oluşmaktadır.

Dini bilgileri anlama ve yorumlama yeteneği.

Kur'an'ın önemini ve hayatımızdaki aydınlatıcı rolünü anlayabilme.

Dini bilgileri anlama ve yorumlama yeteneği.

İslam'ın iman esaslarını ve temel inançlarını anlama ve ifade edebilme.

Metni anlama ve verilen bilgilerden doğru sonuçlar çıkarma yeteneği.

İslam peygamberlerinin hayatları, görevleri ve mucizeleri hakkında bilgi edinme.

Metindeki bilgileri anlayarak, ayete uygun davranışları ve uygun olmayan davranışları ayırt etme yeteneği.

Kur'an'da geçen insan sınıflandırmalarını anlama ve ayırt etme.

Metindeki anlamı anlayarak, Allah'ın şirk günahını affetmeyeceği ve diğer günahları bağışlayabileceği anlayışı.

Öğrenciler, Kur'an-ı Kerim'in İslam dinindeki yeri ve önemini kavrayarak, kitabın inanç esasları, ahlaki kurallar ve ibadetler gibi dini konulardaki rehberliğini anlayacaklar.

İslam'ın temel kaynağının Kur'an-ı Kerim olduğu bilgisini anlama.

Öğrenci, "Hu Zamiri"nin "sizi yok edecek" anlamına gelen "bihilkum" şeklinde uzatılmadan nasıl okunduğunu belirlemiş olur.

Öğrenciler, şeddeli okuyuşları tanıma ve anlama becerisi kazanarak, Arapça kelimelerdeki vurgu ve telaffuz farklarını ayırt edebilecekler.

Öğrenci, "med" harfi iki tane bulunan "خَالِدِينَ" kelimesini belirleyerek, Arapça'da uzatma harfleri ve kelime okunuşları hakkında bilgi sahibi olur.

Öğrenciler, Arapça kelimelerdeki sesli harfleri tanıyarak, kelimenin doğru telaffuzunu ve anlamını anlamalarına yardımcı olur.

Öğrenci, "ىو ا" harf gurubunda "Med" harflerinin bir arada olduğunu belirleyerek, Arap alfabesindeki uzatma harfleri ve kelime okunuşları hakkında bilgi sahibi olur.

Öğrenciler, Arapça kelimelerdeki çeşitli hareke işaretlerini tanıyarak, kelimelerin doğru okunuşunu anlamalarına yardımcı olur.

Öğrenci, "خ - ق - ض" harflerinin kendilerinden sonraki harfle bitişmeyen harfler olduğunu belirleyerek, Arap alfabesindeki harfler ve kullanımları hakkında bilgi sahibi olur.

Öğrenciler, M.Akif Ersoy'un dizelerini analiz ederek, Kur'an'ın indiriliş amacını anlamlandırma ve değerini kavrama becerisi kazanırlar.

Öğrenciler, Kur'an'da belirtilen inanç gruplarını anlayarak, İslam dinine göre insanların inanç açısından nasıl sınıflandırıldığını öğrenirler.

Öğrenciler, ilim sahibi olmanın şükrünü anlayarak, bilginin paylaşımının ve öğretiminin önemini kavrarlar.

Öğrenci, "servetin şükrü" kavramını anlayarak, sahip olduğu imkanları Allah'ın verdiği nimetler olarak görmek ve şükranla kullanmak gerektiğini kavrar.

Öğrenciler, Kur'an'ın temel özelliklerini tanıyarak, kitabın doğru anlamını ve önemini kavramalarına yardımcı olur.

Öğrenci, Süleyman (as) peygamberin hükümdarlık, cinlerin emrine verilme ve hayvanların dilinden anlama gibi özelliklere sahip olduğunu anlar ve onun ticaretle uğraşmadığını fark eder.

Öğrenciler, Davud (as)'ın özelliklerini doğru bir şekilde anlama ve ayırt etme becerisini geliştirerek, peygamberlerin hayatları ve önemli özelliklerini kavrama yeteneğini artırırlar.

Öğrenci, Luqman Suresi'ndeki ahlaki nasihatler hakkında bilgi edinerek, Lokman'ın oğluna yapılan cömertlik yapmama öğütünün ona ait olmadığını belirler.

Öğrenci, Kur'an-ı Kerim'den öğrendiği bilgilerin ibadetler, inanç esasları ve toplum hayatıyla ilgili kurallar gibi çeşitli konuları kapsadığını ve bu bilgilerin verildiği şıkların tamamının doğru olduğunu anlar.

Öğrenciler, Kuran'da geçen olayları ve peygamberleri doğru bir şekilde hatırlayarak, İslam peygamberlerinin hayatları hakkında bilgi edinirler.

Öğrenci, Kur'an-ı Kerim'de bütün ibadetlerin nasıl yapılacağına dair ayrıntılı talimatlar bulunmadığını ve bu bilgilerin Peygamberimiz Hz. Muhammed'in sünnetlerinde ve hadislerinde yer aldığını anlar.

Öğrenciler, İslam dininin temel kaynağının Kur'an olduğunu anlayarak, İslam'ın öğretileri ve temel inançları hakkında bilgi sahibi olurlar.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) sınavı 7.Sınıf kategorisinin Kur’an-ı Kerim alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) Testi İstatistikleri

Bu sınav 37 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 394 kere doğru, 442 kere yanlış cevap verilmiş.

2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2023-2024 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-07) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.