6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1

6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavı 6.Sınıf kategorisinin Fen Bilimleri alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 22 sorudan oluşmaktadır.



 6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 CEVAPLARI

  1. Hangisi bir yalıtkan madde örneğidir?

    A) Su    B) Alüminyum    C) Tahta    D) Demir    

  2. Cevap: C Açıklama:

    Tahta, elektrik iletmeyen bir yalıtkandır.



  3. Elektrikli aletlerde kullanılan fişlerin amacı nedir?

    A) Elektrik akışını sağlamak
    B) Cihazı elektrik çarpmasından korumak
    C) Kabloyu yalıtmak
    D) Cihazın çalışmasını kontrol etmek

  4. Cevap: C Açıklama:

    Fişler, kabloları yalıtarak elektrik akımının kullanıcıya geçmesini önler.



  5. İnce bir iletken tel ile kalın bir iletken tel arasındaki farklardan biri aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İnce tel daha fazla direnç gösterir.
    B) İnce tel daha az direnç gösterir.
    C) İnce tel daha fazla elektrik iletir.
    D) İnce tel daha az elektrik iletir.

  6. Cevap: A Açıklama:

    Dik kesit alanı küçük (ince) tel, elektrik enerjisinin iletimine daha fazla direnç gösterir.



  7. Bakır ve demir tellerden hangisi elektrik enerjisinin iletimine daha fazla direnç gösterir?

    A) Bakır tel
    B) Demir tel
    C) Her ikisi de aynı direnç gösterir.
    D) Bilgi verilmemiş.

  8. Cevap: B Açıklama:

    Aynı uzunluk ve dik kesit alanına sahip tellerden bakır telin direnci, demir tele göre daha azdır.



  9. İletken telin cinsi, ampul parlaklığını etkiler mi?

    A) Evet, her cins tel farklı parlaklık sağlar.
    B) Hayır, cinsin parlaklık üzerinde etkisi yoktur.
    C) Evet, yüksek dirençli teller daha parlakdır.
    D) Evet, düşük dirençli teller daha parlakdır.

  10. Cevap: B Açıklama:

    İletken telin cinsi, direncinden ziyade parlaklığını etkilemez.



  11. Ampullerin içinde bulunan telin amacı nedir?

    A) Isı yaymak
    B) Işık yaymak
    C) Elektrik enerjisini iletim yapmak
    D) Ampulün cam kabını desteklemek

  12. Cevap: B Açıklama:

    Ampullerin içindeki tel, direnci yüksektir, bu da elektrik enerjisinin telden geçmekte zorlanmasına ve telin ısınarak ışık yaymasına neden olur.



  13. Koku alma ve tat alma duyu organları arasındaki ilişkinin gösterildiği deneyde, hangi besin maddesi tat olarak algılanamadı?

    A) Patates    B) Elma    C) Armut    D) Maydanoz    

  14. Cevap: D Açıklama:

    Maydanoz, burnu kapalı olan kişiler tarafından tat olarak algılanamaz çünkü tadı koku almaya bağlıdır.



  15. Hangisi görme engelli bireylerin cep telefonu kullanmalarını kolaylaştıran bir teknolojidir?

    A) Akıllı saat         B) Ekran okuyucu      
    C) Sesli asistan       D) Bütün seçenekler   
                          

  16. Cevap: D Açıklama:

    Akıllı saat, ekran okuyucu ve sesli asistan, görme engelli bireylerin cep telefonlarını daha rahat kullanmalarına olanak tanır.



  17. Sindirim sisteminin sağlığını korumak için aşağıdakilerden hangisi önemlidir?

    A) Ağız ve diş sağlığına dikkat etmek
    B) Yiyecekleri hızlı hızlı yemek
    C) Düzensiz yemek yemek
    D) Alkol ve sigara tüketmek

  18. Cevap: A Açıklama:

    Sindirim sistemi sağlığı için ağız ve diş sağlığı, yavaş ve iyi çiğnenmiş yemekler, düzenli beslenme ve alkol-sigara uzak durulması önemlidir.



  19. Hangi sistemin hastalığına "renk körlüğü" adı verilir?

    A) Sindirim sistemi       B) Dolaşım sistemi       
    C) Duyu organı sistemi    D) Solunum sistemi       
                             

  20. Cevap: C Açıklama:

    Renk körlüğü, duyu organı sistemindeki gözlerde görülen bir hastalıktır ve renklerin ayırt edilmemesine neden olur.



  21. Sigara dumanında bulunan ve alyuvarların oksijen taşımasını engelleyen gaz hangisidir?

    A) Nikotin           B) Karbonmonoksit   
    C) Amonyak           D) Siyanür          
                        

  22. Cevap: B Açıklama:

    Sigara dumanı %4 oranında karbonmonoksit içerir ve bu gaz, alyuvarlardaki bir maddeye bağlanarak oksijen taşımasını engeller.



  23. Kalp yetmezliği ve kalp krizine neden olan uzun süreli alışkanlık hangisidir?

    A) Sigara içmek                B) Alkol kullanmak            
    C) Kafein tüketmek             D) Şekerli yiyecekler yemek   
                                  

  24. Cevap: B Açıklama:

    Alkol, kalp ritmini bozabilir, kalp kasının yapısına zarar verebilir ve damar kireçlenmesine yol açabilir, bu da kalp yetmezliği ve kalp krizine neden olabilir.



  25. Aşağıdakilerden hangisi, sesin yayıldığı ortamın değişmesiyle farklı duyulduğuna örnek değildir?

    A) Tren rayına kulağımızı dayayarak gelen trenin sesini duyma
    B) Denizde dalmış bir dalgıcın yüzeydeki teknenin motor sesini duyma
    C) Açık havada yürüyüş yaparken havai fişek gösterisinde çıkan sesin duyulması
    D) Su dolu bir akvaryum içindeki motor sesinin odadaki kişiler tarafından duyulması

  26. Cevap: C Açıklama:

    Açık havada yürüyüş yaparken havai fişek gösterisinde çıkan sesin duyulması, sesin yayıldığı ortamın değişmesiyle farklı duyulmasına bir örnek değildir.



  27. Aşağıdaki durumlardan hangisinde sesin sıvılarda yayılma özelliğinden yararlanılmaktadır?

    A) Denize atılan taşın çıkardığı sesin su yüzeyine ulaşması
    B) Gitarın tellerinin titreşerek hava ortamında yayılan sesin duyulması
    C) Gök gürültüsü sesinin hava ortamında yayılarak duyulması
    D) Metal bir çubuğun tokmağa vurulmasıyla oluşan sesin çubuk boyunca yayılması

  28. Cevap: A Açıklama:

    Denize atılan taşın çıkardığı sesin su yüzeyine ulaşması, sesin sıvılarda yayılma özelliğinden yararlanılmasına bir örnektir.



  29. Sesin suda hava ortamına göre daha hızlı yayıldığına dair kanıt nedir?

    A) Kulağımızı suya dayayarak vurduğumuz bir masanın sesi daha gürültülüdür.
    B) Kulağımızı suya dayayarak vurduğumuz bir masanın sesi daha kesiktir.
    C) Kulağımızı suya dayayarak vurduğumuz bir masanın sesi daha tizdir.
    D) Kulağımızı suya dayayarak vurduğumuz bir masanın sesi daha kalındır.

  30. Cevap: B Açıklama:

    Sesin yayılma hızı, ortamın yoğunluğu ile ters orantılıdır. Suyun yoğunluğu havadan daha fazla olduğundan ses suda daha yavaş yayılır ve bu nedenle daha kesik duyulur.



  31. Aşağıdakilerden hangisi sesin kaynağından uzaklaştıkça sesin şiddetinin azalmasına neden olur?

    A) Enerji kaybı           B) Frekans değişikliği   
    C) Yansıma                D) Rezonans              
                             

  32. Cevap: A Açıklama:

    Ses, kaynağından uzaklaştıkça enerji kaybeder ve bu da sesin şiddetinin azalmasına neden olur.



  33. Aşağıdakilerden hangisi ses enerjisinin bir özelliğidir?

    A) Cam bardakları kırabilir.
    B) Biriken kar kütlelerini çığ düşürebilir.
    C) Böbrek taşlarını kırabilir.
    D) Hepsi

  34. Cevap: D Açıklama:

    Ses enerjisi, hareket enerjisine dönüşebilir ve çeşitli nesneleri etkileme gücüne sahiptir.



  35. Uzayda neden ses duyamayız?

    A) Uzayda hava olmadığı için.
    B) Işığın sürati sesin süratinden fazla olduğu için.
    C) Uzayda yerçekimi olmadığı için.
    D) A ve B

  36. Cevap: A Açıklama:

    Ses, titreşimleri taşıyacak taneciklere ihtiyaç duyar, uzayda ise tanecikler olmadığı için ses yayılmaz.



  37. Aşağıdakilerden hangisi sesi iyi soğuran bir yüzeydir?

    A) Cam    B) Halı    C) Metal    D) Su    

  38. Cevap: B Açıklama:

    Halılar, pürüzlü ve gözenekli yapıları sayesinde sesi iyi soğururlar.



  39. Denizdeki bir teknenin içinde bulunan kişinin patlamanın sesini iki kez duyması hangi olaydan kaynaklanır?

    A) Sesin soğurulması
    B) Sesin yansıması
    C) Sesin iletilmesi
    D) Sesin frekansının değişmesi

  40. Cevap: B Açıklama:

    Patlama sesi önce teknenin iç duvarlarına çarparak yansır ve kişi bu sesi ilk kez duyar. Ardından ses duvarlardan tekrar yansır ve kişi bu sesi ikinci kez duyar.



  41. Hangi yapı, akustik özellikleriyle ünlüdür?

    A) Süleymaniye Camisi          B) Aspendos Antik Tiyatrosu   
    C) Louvre Müzesi               D) Buckingham Sarayı          
                                  

  42. Cevap: A Açıklama:

    Metinde, Süleymaniye Camisi'nin kubbesi ve diğer akustik özellikleriyle bilinmektedir.



  43. Sesin maddeyle etkileşimini inceleyen bilim dalına ne denir?

    A) Akustik    B) Fizik    C) Biyoloji    D) Kimya    

  44. Cevap: A Açıklama:

    Metinde, ses dalgalarının yapısını ve maddelerle etkileşimini inceleyen bilim dalına akustik denildiği belirtilmektedir.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 Detayları

6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 0 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 22 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 23 Mayıs 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 Testini Çöz tıklayın. 6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • ELEKTRİĞİN İLETİMİ
    1. Elektriksel Direnç ve Bağlı Olduğu Faktörler
    2. İletken ve Yalıtkan Maddeler
  • DÜNYA’MIZ, AY, YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
    1. Dünya, Güneş ve Ay’ın Şekil ve Büyüklüklerinin Karşılaştırılması
    2. Dünyamızın Katman Modeli
    3. Dünyamızın Uydusu Ay

Ayrıca 6.sınıf fen bilileri 2.dönem 2.yazılıya hazırlık test 1, mebsinavlari.com tarafından cevap ve açıklamalı olarak müfredata uygun hazırlanmıştır

7.1. İletken ve yalıtkan maddelerin kullanım alanlarını araştırır.

7.1. Elektrik tesisatlarında kullanılan malzemelerin işlevlerini öğrenir.

7.2.1.2. Elektriksel direncin iletkenin kesit alanı ile ilişkisini açıklar.

7.2.1.3. Elektriksel direncin iletkenin cinsi ile ilişkisini açıklar.

Direnci etkileyen faktörleri tanımlama

Ampullerin çalışma prensibini anlama

Duyusal algılamanın temel ilkelerini uygulama

Teknolojinin insanlar üzerindeki etkilerini anlama

Sindirim sisteminin sağlığını koruma yöntemlerini belirleme

İnsan vücudundaki sistemlerin hastalıklarını tanıma

Sigaranın zararlarını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlama.

Alkolün insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlama.

Sesin farklı ortamlarda farklı duyulduğunu anlamak

Sesin farklı ortamlarda farklı yayılma özelliklerini anlamak

5.2.1.4. Sesin farklı ortamlarda farklı hızlarda yayıldığını ve bunun sebeplerini açıklar.

5.2.1.1. Sesin kaynaktan uzaklaştıkça şiddetinin azaldığını ve bunun sebeplerini açıklar.

Sesin bir enerji türü olduğunu ve özelliklerini anlama

Boşlukta sesin yayılmaması ilkesini anlama

Sesi iyi soğuran yüzeyleri tanımlamak

Sesin yansımasının sonuçlarını örneklendirmek

Akustiğin mimari yapılardaki önemini kavrama

Akustiğin sesle ilgili bir bilim dalı olduğunu anlama

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavı 6.Sınıf kategorisinin Fen Bilimleri alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 Testi İstatistikleri

Bu sınav 4 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 40 kere doğru, 46 kere yanlış cevap verilmiş.

6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 Sınavını hangi formatta indirebilirim?

6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

6.Sınıf Fen Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 6.Sınıf Fen Bilimleri dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (1)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

6.Sınıf Fen Bilimleri Sınavı Hazırla
  6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi Ünite Özetleri