2023-2024 6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-05-25)

2023-2024 6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-05-25) sınavı 6.Sınıf kategorisinin Fen Bilimleri alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 11 sorudan oluşmaktadır.



 2023-2024 6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-05-25) CEVAPLARI

  1. Aşağıdakilerden hangisi, sesin yayıldığı ortamın değişmesiyle farklı duyulduğuna örnek değildir?

    A) Tren rayına kulağımızı dayayarak gelen trenin sesini duyma
    B) Denizde dalmış bir dalgıcın yüzeydeki teknenin motor sesini duyma
    C) Açık havada yürüyüş yaparken havai fişek gösterisinde çıkan sesin duyulması
    D) Su dolu bir akvaryum içindeki motor sesinin odadaki kişiler tarafından duyulması

  2. Cevap: C Açıklama:

    Açık havada yürüyüş yaparken havai fişek gösterisinde çıkan sesin duyulması, sesin yayıldığı ortamın değişmesiyle farklı duyulmasına bir örnek değildir.



  3. Hangi maddeden yapılmış bir nesneye vurulduğunda daha yüksek ses çıkar?

    A) Plastik    B) Metal    C) Tahta    D) Sünger    

  4. Cevap: B Açıklama:

    Metal, sesin titreşimlerini daha iyi ileten ve dolayısıyla daha yüksek ses üreten daha sert bir malzemedir.



  5. Aşağıdakilerden hangisi sesin kaynağından uzaklaştıkça sesin şiddetinin azalmasına neden olur?

    A) Enerji kaybı           B) Frekans değişikliği   
    C) Yansıma                D) Rezonans              
                             

  6. Cevap: A Açıklama:

    Ses, kaynağından uzaklaştıkça enerji kaybeder ve bu da sesin şiddetinin azalmasına neden olur.



  7. Aşağıdakilerden hangisi sesin yayılma ortamının sıcaklığı ile ilgilidir?

    A) Sıcaklık arttıkça sesin sürati artar.
    B) Sıcaklık arttıkça sesin sürati azalır.
    C) Sıcaklığın sesin süratine etkisi yoktur.
    D) Sıcaklık çok düşükse ses yayılamaz.

  8. Cevap: A Açıklama:

    Sıcaklık arttığında taneciklerin hareketi artar ve titreşimler daha hızlı yayılır.



  9. Aşağıdakilerden hangisi ses enerjisinin bir özelliğidir?

    A) Cam bardakları kırabilir.
    B) Biriken kar kütlelerini çığ düşürebilir.
    C) Böbrek taşlarını kırabilir.
    D) Hepsi

  10. Cevap: D Açıklama:

    Ses enerjisi, hareket enerjisine dönüşebilir ve çeşitli nesneleri etkileme gücüne sahiptir.



  11. Uzayda neden ses duyamayız?

    A) Uzayda hava olmadığı için.
    B) Işığın sürati sesin süratinden fazla olduğu için.
    C) Uzayda yerçekimi olmadığı için.
    D) A ve B

  12. Cevap: A Açıklama:

    Ses, titreşimleri taşıyacak taneciklere ihtiyaç duyar, uzayda ise tanecikler olmadığı için ses yayılmaz.



  13. Ses dalgalarının engele çarparak geldiği ortama geri dönmesine ne ad verilir?

    A) Yankı                B) Sesin soğurulması   
    C) Sesin yansıması      D) Sesin iletilmesi    
                           

  14. Cevap: C Açıklama:

    Sesin yansıması, ses dalgalarının engele çarparak geldiği ortama geri dönme olayıdır.



  15. Sesin soğurulması sonucu hangi etki oluşur?

    A) Sesin şiddeti artar     B) Sesin şiddeti azalır   
    C) Sesin yönü değişir      D) Sesin frekansı artar   
                              

  16. Cevap: B Açıklama:

    Sesin soğurulması, ses dalgalarının enerjisinin azalması veya engellenmesi sonucu sesin şiddetinin azalmasıdır.



  17. Aşağıdakilerden hangisi sesi iyi soğuran bir yüzeydir?

    A) Cam    B) Halı    C) Metal    D) Su    

  18. Cevap: B Açıklama:

    Halılar, pürüzlü ve gözenekli yapıları sayesinde sesi iyi soğururlar.



  19. Denizdeki bir teknenin içinde bulunan kişinin patlamanın sesini iki kez duyması hangi olaydan kaynaklanır?

    A) Sesin soğurulması
    B) Sesin yansıması
    C) Sesin iletilmesi
    D) Sesin frekansının değişmesi

  20. Cevap: B Açıklama:

    Patlama sesi önce teknenin iç duvarlarına çarparak yansır ve kişi bu sesi ilk kez duyar. Ardından ses duvarlardan tekrar yansır ve kişi bu sesi ikinci kez duyar.



  21. Sesin maddeyle etkileşimini inceleyen bilim dalına ne denir?

    A) Akustik    B) Fizik    C) Biyoloji    D) Kimya    

  22. Cevap: A Açıklama:

    Metinde, ses dalgalarının yapısını ve maddelerle etkileşimini inceleyen bilim dalına akustik denildiği belirtilmektedir.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2023-2024 6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-05-25) Detayları

2023-2024 6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-05-25) 0 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 11 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 25 Mayıs 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 0 kullanıcı beğenmiş. 2023-2024 6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-05-25) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2023-2024 6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-05-25) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


2023-2024 6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-05-25) Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
    1. Bitki ve Hayvanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme
  • MADDE VE ISI
    1. Madde ve Isı
    2. Yakıtlar

Ayrıca

Sesin farklı ortamlarda farklı duyulduğunu anlamak

5.2.1.2. Farklı maddelerden yapılan nesnelerin farklı sesler çıkardığını ve bunun sebeplerini açıklar.

5.2.1.1. Sesin kaynaktan uzaklaştıkça şiddetinin azaldığını ve bunun sebeplerini açıklar.

Sesin yayılma ortamının sıcaklığına göre değişen süratini anlama

Sesin bir enerji türü olduğunu ve özelliklerini anlama

Boşlukta sesin yayılmaması ilkesini anlama

Sesin yansımasını tanımlamak

Sesin soğurulmasını tanımlamak

Sesi iyi soğuran yüzeyleri tanımlamak

Sesin yansımasının sonuçlarını örneklendirmek

Akustiğin sesle ilgili bir bilim dalı olduğunu anlama

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2023-2024 6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-05-25) sınavı 6.Sınıf kategorisinin Fen Bilimleri alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

2023-2024 6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-05-25) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2023-2024 6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-05-25) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2023-2024 6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-05-25) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2023-2024 6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2.Dönem 1.Yazılı Soruları (2024-05-25) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 6.Sınıf Fen Bilimleri dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (0)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

6.Sınıf Fen Bilimleri Sınavı Hazırla
  6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi Ünite Özetleri