5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1

5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1 sınavı 5.Sınıf kategorisinin Kur’an-ı Kerim alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 19 sorudan oluşmaktadır.



 5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1 CEVAPLARI

  1. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına D, yanlış olanların başına Y koyunuz.

    1. (.....) Kur'an yazısında elif harfi üç şekilde yazılır.
    2. (.....) Elif harfi genellikle vav şeklinde yazılır.
    3. (.....) Kur'an yazısında harfin üstüne konulan uzatma işaretine âsar denir.
    4. (.....) Kur'an yazısında harfin altına konulan uzatma işaretine çeker denir.
    5. (.....) Âsar işareti o harfin uzatılacağını gösterir.
    6. (.....) Çeker işareti o harfin uzatılacağını gösterir.
    7. (.....) Kur'an yazısında elif harfi bazen ya şeklinde yazılır.
    8. (.....) Kur'an yazısında elif harfi bazen vav ve ya şeklinde aynı cümlede kullanılabilir.
    9. (.....) Kur'an yazısında elif harfi bazen vav ve ya şeklinde aynı kelimede kullanılabilir.
    10. (.....) Kur'an yazısında elif harfi bazen vav ve ya şeklinde aynı harfte kullanılabilir.

  2. Cevap: 1. D 2. Y 3. D 4. D 5. D 6. D 7. D 8. D 9. Y 10. Y Açıklama:

    1. Kur'an yazısında elif harfi üç şekilde yazılır: bildiğimiz elif şeklinde, vav şeklinde ve ya şeklinde. 2. Elif harfi genellikle bildiğimiz elif şeklinde yazılır. 3. Kur'an yazısında harfin üstüne konulan uzatma işaretine âsar denir. 4. Kur'an yazısında harfin altına konulan uzatma işaretine çeker denir. 5. Âsar işareti o harfin uzatılacağını gösterir. 6. Çeker işareti de o harfin uzatılacağını gösterir. 7. Kur'an yazısında elif harfi bazen ya şeklinde yazılır. 8. Kur'an yazısında elif harfi bazen vav ve ya şeklinde aynı cümlede kullanılabilir. 9. Kur'an yazısında elif harfi bazen vav ve ya şeklinde aynı kelimede kullanılabilir. 10. Kur'an yazısında elif harfi bazen vav ve ya şeklinde aynı harfte kullanılabilir.



  3. Kur'an-ı Kerim, hangi dilde indirilmiştir?

    A) Türkçe    B) Arapça    C) Farsça    D) İngilizce    

  4. Cevap: B Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed'e (s.a.v.) Arapça olarak indirilmiştir.



  5. Kur'an-ı Kerim'deki harf sayısı kaçtır?

    A) 28    B) 29    C) 30    D) 31    

  6. Cevap: A Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'deki harf sayısı 28'dir.



  7. Kur'an-ı Kerim'deki harflerin yazılış biçimleri nasıldır?

    A) Soldan sağa doğru yazılır.
    B) Sağdan sola doğru yazılır.
    C) Üstten aşağıya doğru yazılır.
    D) Alttan yukarıya doğru yazılır.

  8. Cevap: B Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'deki harflerin yazılış biçimi sağdan sola doğrudur.



  9. Kur'an-ı Kerim'deki harflerin çıkış yerlerine ne ad verilir?

    A) Mahreç    B) Harf    C) Ses    D) İrade    

  10. Cevap: A Açıklama:

    Harflerin çıkış yerlerine mahreç adı verilir.



  11. Kur'an-ı Kerim'i doğru ve güzel okumak için hangi ilmi bilmek gerekir?

    A) Tecvid    B) Hadis    C) Fıkıh    D) Tefsir    

  12. Cevap: A Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'i doğru ve güzel okumak için tecvid ilmini bilmek gerekir.



  13. Kur'an-ı Kerim'i okumanın faziletleri nelerdir?

    A) Allah'ın (c.c.) rızasını kazanır.
    B) Günahlarının affedilir.
    C) Cehennemden kurtulur.
    D) Hepsi

  14. Cevap: D Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'i okumanın faziletleri arasında Allah'ın (c.c.) rızasını kazanmak, günahların affedilmesi ve cehennemden kurtulma gibi birçok fayda vardır.



  15. Kur'an-ı Kerim'i güzel okumanın faydaları nelerdir?

    A) Dinleyicileri etkileyerek onları İslam'a davet eder.
    B) Kur'an'ın mesajını daha iyi anlaşılmasını sağlar.
    C) Kur'an'ın manevi hazzını daha fazla hisseder.
    D) Hepsi

  16. Cevap: D Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'i güzel okumanın faydaları nelerdir? A) Dinleyicileri etkileyerek onları İslam'a davet eder. B) Kur'an'ın mesajını daha iyi anlaşılmasını sağlar. C) Kur'an'ın manevi hazzını daha fazla hisseder. D) Hepsi Cevap: DKerim'i güzel okumanın faydaları nelerdir? A) Dinleyicileri etkileyerek onları İslam'a davet eder. B) Kur'an'ın mesajını daha iyi anlaşılmasını sağlar. C) Kur'an'ın manevi hazzını daha fazla hisseder. D) Hepsi Cevap: D



  17. Kur'an-ı Kerim'de elif harfi kaç şekilde yazılır?

    A) 1    B) 2    C) 3    D) 4    

  18. Cevap: C Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'de elif harfi üç şekilde yazılır: * Genellikle, bildiğimiz elif (ا) şeklinde yazılır. * Bazen vav (و) şeklinde yazılır. * Bazen de ya (ى) şeklinde yazılır.



  19. Kur'an-ı Kerim'de elif harfi üzerine konulan uzatma işaretine ne denir?

    A) Âsar    B) Çeker    C) Medd    D) Sakin    

  20. Cevap: A Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'de harfin üstüne konulan uzatma işaretine âsar denir. Bu işaret o harfin uzatılacağını gösterir.



  21. Kur'an-ı Kerim'de harfin altına konulan uzatma işaretine ne denir?

    A) Âsar    B) Çeker    C) Medd    D) Sakin    

  22. Cevap: B Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'de harfin altına konulan uzatma işaretine çeker denir. Bu işaret o harfin uzatılacağını gösterir.



  23. Kur'an-ı Kerim'de harflerin üzerine konulan uzatma işaretleri neyi sağlar?

    A) Harflerin uzatılacağını gösterir.
    B) Harflerin okunuşunu değiştirir.
    C) Harflerin anlamını değiştirir.
    D) Harflerin yazılışını değiştirir.

  24. Cevap: A Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'de harflerin üzerine konulan uzatma işaretleri o harflerin uzatılacağını gösterir.



  25. Kur'an-ı Kerim'i doğru okumak için öncelikle hangi bilginin bilinmesi gerekir?

    A) Harflerin isimleri            B) Harflerin yazılışları        
    C) Harflerin mahreçleri          D) Harflerin tecvid kuralları   
                                    

  26. Cevap: C Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'i doğru okumak için öncelikle harflerin mahreçlerini bilmek gerekir.



  27. Aşağıdakilerden hangisi Kur'an-ı Kerim'in özelliklerinden biri değildir?

    A) Okunmasıyla ibadet edilen kitaptır.
    B) Allah'ın (c.c.) kelamı olan kitaptır.
    C) Hz. Muhammed'e (s.a.v.) indirilen kitaptır.
    D) 33 harften oluşur.

  28. Cevap: D Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim, 28 harften oluşur. Bu, Kur'an-ı Kerim'in bir özelliği değildir.



  29. Kur'an-ı Kerim'i güzel okumak için hangi hususlara dikkat edilmelidir?

    A) Harflerin doğru telaffuzu
    B) Tecvid kurallarına uyulması
    C) Ses tonu ve ritim
    D) Hepsi

  30. Cevap: D Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'i güzel okumak için harflerin doğru telaffuzu, tecvid kurallarına uyulması ve ses tonu ve ritim gibi hususlara dikkat edilmelidir.



  31. Kur'an-ı Kerim'de bir harfin üstüne konulan ve o harfin uzatılacağını gösteren işaret nedir?

    A) Âsar    B) Çeker    C) Nefes    D) Uzatma    

  32. Cevap: A Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'de bir harfin üstüne konulan ve o harfin uzatılacağını gösteren işaret âsar'dır.



  33. Kur'an-ı Kerim'de bir harfin altına konulan ve o harfin uzatılacağını gösteren işaret nedir?

    A) Âsar    B) Çeker    C) Nefes    D) Uzatma    

  34. Cevap: B Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'de bir harfin altına konulan ve o harfin uzatılacağını gösteren işaret çeker'dir.



  35. Kur'an-ı Kerim'de bir harfin uzatılması hangi amaçla yapılır?

    A) O harfin okunmasını zorlaştırmak için
    B) O harfin okunmasını kolaylaştırmak için
    C) O harfin anlamını vurgulamak için
    D) O harfin ses değerini değiştirmek için

  36. Cevap: C Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'de bir harfin uzatılması o harfin anlamını vurgulamak için yapılır.



  37. Kur'an-ı Kerim'de uzatılması gereken bir harf, uzatma işareti olmadan okunursa ne olur?

    A) O harf okunmaz.
    B) O harf yanlış okunur.
    C) O harf doğru okunur.
    D) O harfin okunuşunda hiçbir değişiklik olmaz.

  38. Cevap: B Açıklama:

    Kur'an-ı Kerim'de uzatılması gereken bir harf, uzatma işareti olmadan okunursa o harf yanlış okunur.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1 Detayları

5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1 0 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 19 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 27 Kasım 2023 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1 Testini Çöz tıklayın. 5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1 yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1 sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Doğru-Yanlış
  • Test


5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1 Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • KUR’AN-I KERİM'İ OKUMAYI ÖĞRENİYORUZ
    1. Cezim (Sükun)
    2. Elif Lam Takısının Okunuşu
    3. Elif Lam Takısının Okunuşu
    4. Harekeler: Üstün, Esre, Ötre
    5. Harflerin Okunuşu
    6. Hurûf-ı Mukataa
    7. Med Harfleri: Elif, Vav, Ya
    8. Med-Kasr Kelimeleri
    9. Okunmayan Elif
    10. Okunuşla İlgili Özel Durumlar
    11. Şedde
    12. Tenvin
    13. Uzatma (Asar-Çeker) İşareti
    14. Vav ve Ya Şeklinde Yazılan Elif

Ayrıca 5.sınıf Kuran-ı Kerim dersi II. ünite test soruları 1; cevap ve açıklamalı olarak müfredata uygun test türünde sorulardan hazırlanmıştır

* Kur'an yazısında kullanılan elif harfi çeşitlerini tanır. * Kur'an yazısında kullanılan âsar ve çeker işaretlerinin anlamını bilir. * Kur'an yazısında kullanılan elif harfi şekillerinin okumadaki etkisini kavrar.

2.1.1. Kur'an-ı Kerim'in Arapça olarak indirildiğini bilir.

2.1.2. Kur'an-ı Kerim'deki harf sayısını bilir.

2.1.3. Kur'an-ı Kerim'deki harflerin yazılış biçimini bilir.

2.1.4. Kur'an-ı Kerim'deki harflerin mahreçlerini bilir.

2.1.5. Tecvid ilminin önemini bilir.

2.1.6. Kur'an-ı Kerim okumanın faziletlerini bilir.

5.2.6. Kur'an yazısında elif harfi üç şekilde yazılır.

5.2.7. Kur'an yazısında harfin üstüne konulan uzatma işaretine âsar denir.

5.2.7. Kur'an yazısında harfin altına konulan uzatma işaretine çeker denir.

5.2.7. Kur'an yazısında harflerin üzerine konulan uzatma işaretleri o harflerin uzatılacağını gösterir.

Kur'an-ı Kerim'i doğru okumak için harflerin mahreçlerinin bilinmesi gerektiğini bilir.

Kur'an-ı Kerim'in özelliklerini bilir.

Kur'an-ı Kerim'i güzel okumak için dikkat edilmesi gereken hususları bilir.

Kur'an-ı Kerim'de kullanılan uzatma işaretlerini tanır. Soru 2

Kur'an-ı Kerim'de kullanılan uzatma işaretlerini tanır.

Kur'an-ı Kerim'de uzatma işaretlerinin kullanım amacını bilir.

Kur'an-ı Kerim'de uzatma işaretlerinin okunuştaki önemini bilir.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1 sınavı 5.Sınıf kategorisinin Kur’an-ı Kerim alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1 Testi İstatistikleri

Bu sınav 74 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 552 kere doğru, 473 kere yanlış cevap verilmiş.

5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1 Sınavını hangi formatta indirebilirim?

5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1 sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1 sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

5.Sınıf Kuran-ı Kerim II. Ünite Test 1 sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 5.Sınıf Kur’an-ı Kerim dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.