5.Sınıf Fen Bilimleri V. Ünite - Ses ve Özellikleri - Test Soruları 1

5.Sınıf Fen Bilimleri V. Ünite - Ses ve Özellikleri - Test Soruları 1 sınavı 5.Sınıf kategorisinin Fen Bilimleri alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 13 sorudan oluşmaktadır.



 5.Sınıf Fen Bilimleri V. Ünite - Ses ve Özellikleri - Test Soruları 1 CEVAPLARI

  1. Aşağıdakilerden hangisi sesin yansımasına örnek değildir?

    A) Duvardan yansıyan ses
    B) Kalabalık bir ortamda duyulan ses
    C) Aynadan yansıyan ses
    D) Su yüzeyinden yansıyan ses

  2. Cevap: B Açıklama:

    Kalabalık bir ortamda duyulan ses, sesin yansıması değil, birden fazla sesin aynı anda duyulmasıdır. Sesin yansıması için bir engelin olması gerekir.



  3. Sesin soğurulması bir sesin engelle karşılaştığında enerjisinin bir kısmını veya tamamını kaybetmesine verilen addır. Aşağıdakilerden hangisi sesin soğurulmasına örnek değildir?

    A) Halı kaplı bir odadaki ses
    B) Perdeli bir pencereden gelen ses
    C) Ormanlık bir alandaki ses
    D) Beton duvarlı bir odadaki ses

  4. Cevap: D Açıklama:

    Beton duvarlı bir odada sesin soğurulması çok azdır. Bu nedenle beton duvarlı odalar gürültülü ortamlarda kullanılır.



  5. Ses yalıtımı, bir ortamın içindeki sesin dışarıya ulaşmasını veya dışarıdaki sesin içeriye girmesini önlemek için yapılan işlemlere verilen addır. Aşağıdakilerden hangisi ses yalıtımı için kullanılan bir yöntem değildir?

    A) Pencerelere çift cam takılması
    B) Duvarlara ses yalıtım malzemeleri yerleştirilmesi
    C) Kapıların altına eşik konulması
    D) Perdelerin kalınlaştırılması

  6. Cevap: D Açıklama:

    Perdelerin kalınlaştırılması tek başına ses yalıtımı için yeterli bir yöntem değildir.



  7. Akustik uygulamalar, sesin kalitesini iyileştirmek ve sesin istenmeyen şekilde yayılmasını önlemek için yapılan işlemlere verilen addır. Aşağıdakilerden hangisi akustik uygulamaya örnek değildir?

    A) Konser salonlarındaki ses yalıtımı
    B) Stüdyolardaki ses kayıt cihazları
    C) Otomobillerdeki ses sistemleri
    D) Tiyatrolardaki sahne düzenlemeleri

  8. Cevap: C Açıklama:

    Otomobillerdeki ses sistemleri akustik uygulama değildir.



  9. Sesin yayılmasını önlemek için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Aşağıdakilerden hangisi sesin yayılmasını önlemenin en etkili yöntemlerinden biri değildir?

    A) Ses kaynağını uzaklaştırmak
    B) Ses yalıtım malzemeleri kullanmak
    C) Ses emici malzemeler kullanmak
    D) Sesin yönünü değiştirmek

  10. Cevap: D Açıklama:

    Sesin yönünü değiştirmek tek başına sesin yayılmasını önlemek için yeterli bir yöntem değildir.



  11. Yumuşak ve gözenekli maddeler ses dalgalarını ne yapar?

    A) Yansıtan    B) Soğuran    C) İletirler.    D) Yutan    

  12. Cevap: B Açıklama:

    Yumuşak ve gözenekli maddeler, ses dalgalarını soğurup enerjisini azaltır. Halı, kumaş, süpürge ve perdeler ses yutmayan toz ve sert yüzeyli maddelere göre sesi daha fazla soğurur.



  13. Aşağıdakilerden hangisi sesi yansıtan bir maddedir?

    A) Halı    B) Cam    C) Perde    D) Süpürge    

  14. Cevap: B Açıklama:

    Cam, ses dalgalarını yansıtan bir maddedir. Aynı zamanda sert ve gözeneksiz bir yüzeyi vardır. Halı, perde ve süpürge gibi yumuşak ve gözenekli maddeler sesi yansıtmaz.



  15. Gürültüyü en aza indirebilmek için binalarda, iş yerlerinde ve araçlarda ne yapılır?

    A) Yutuluş    B) Yansıtan    C) Soğuran    D) İletilen    

  16. Cevap: C Açıklama:

    Gürültüyü enaza indirebilmek için binalarda, iş yerlerinde ve araçlarda ses yutma yapılır. Yumuşak ve gözenekli ses yutma malzemeleri kullanılır.



  17. Aşağıdakilerden hangisi bir ses yutma malzemesidir?

    A) Strafor köpük    B) Perde           
    C) Cam              D) Perde           
                       

  18. Cevap: A Açıklama:

    Strafor köpük, ses dalgalarını yutan bir malzemedir. Aynı zamanda yumuşak ve gözenekli bir yüzeyi vardır. Perde, cam ve perde gibi sert ve gözeneksiz yüzeyli maddeler sesi yutmaz.



  19. Süleymaniye Camii'nin akustik yapısını sağlayan unsurlardan biri aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kubbenin içine ve köşelere yerleştirilen ağızları iç tarafa dönük küpler
    B) Çift kubbe
    C) Tuğlalar arası boşluklar
    D) Hepsi

  20. Cevap: D Açıklama:

    Süleymaniye Camii'nin akustik yapısını sağlayan unsurlar arasında kubbenin içine ve köşelere yerleştirilen ağızları iç tarafa dönük küpler, çift kubbe ve tuğlalar arası boşluklar yer almaktadır.



  21. Açık hava tiyatrolarının akustik açıdan daire, yarım daire ya da elips biçiminde inşa edilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Sesin dağılmasını önlemek ve oturma alanından yansıyarak güçlenmesini sağlamak
    B) İzleyicilerin sahneyi daha iyi görebilmesini sağlamak
    C) Tiyatronun daha estetik görünmesini sağlamak
    D) Yapım maliyetini düşürmek

  22. Cevap: A Açıklama:

    Açık hava tiyatrolarının akustik açıdan daire, yarım daire ya da elips biçiminde inşa edilmesinin nedeni, sesin dağılmasını önlemek ve oturma alanından yansıyarak güçlenmesini sağlamaktır.



  23. Tiyatro salonlarında ses akustiği sağlamak için kullanılan malzemelerden biri aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Akustik kumaşlar
    B) Akustik panel veya akustik süngerler
    C) Kauçuk tabanlı akustik halılar
    D) Hepsi

  24. Cevap: D Açıklama:

    Tiyatro salonlarında ses akustiği sağlamak için kullanılan malzemeler arasında akustik kumaşlar, akustik panel veya akustik süngerler ve kauçuk tabanlı akustik halılar yer almaktadır.



  25. Okul koridorlarında, sınıflarda, yemekhane ve kantin gibi alanlarda oluşan ve farklı kaynaklardan çıkan sesler aşağıdakilerden hangisine neden olabilir?

    A) Dikkatin dağılmasına
    B) Baş ağrısı ve yorgunluk gibi fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkmasına
    C) Her ikisine
    D) Hiçbirine

  26. Cevap: C Açıklama:

    Okul koridorlarında, sınıflarda, yemekhane ve kantin gibi alanlarda oluşan ve farklı kaynaklardan çıkan sesler hem dikkat dağınıklığına hem de baş ağrısı ve yorgunluk gibi fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




5.Sınıf Fen Bilimleri V. Ünite - Ses ve Özellikleri - Test Soruları 1 Detayları

5.Sınıf Fen Bilimleri V. Ünite - Ses ve Özellikleri - Test Soruları 1 0 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 13 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 12 Şubat 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 5.Sınıf Fen Bilimleri V. Ünite - Ses ve Özellikleri - Test Soruları 1 Testini Çöz tıklayın. 5.Sınıf Fen Bilimleri V. Ünite - Ses ve Özellikleri - Test Soruları 1 yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

5.Sınıf Fen Bilimleri V. Ünite - Ses ve Özellikleri - Test Soruları 1 sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


5.Sınıf Fen Bilimleri V. Ünite - Ses ve Özellikleri - Test Soruları 1 Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
    1. Canlıları Tanıyalım
    2. İnsan ve Çevre İlişkisi

Ayrıca 5.sınıf fen bilimleri dersi v. ünite - ses ve özellikleri - konusu test soruları 1; cevap anahtarlı ve açıklamalı olarak müfredata uygun hazırlanmıştır

Sesin yansıması ve kırılması olaylarını açıklamak.

Sesin yansıması ve kırılması olaylarını açıklamak.

Ses yalıtımının önemini açıklamak ve ses yalıtımı için geliştirilen teknolojik ve mimari uygulamaları örneklendirmek.

Akustik uygulamalarının önemini açıklamak ve akustik uygulamalara örnekler vermek.

Sesin yayılmasını önlemeye yönelik tahminlerde bulunmak ve tahminleri test etmek.

Öğrenciler, ses dalgalarının maddeyle etkileşimi ve ses yutmanın önemini anlar.

Öğrenciler, ses dalgalarının maddeyle etkileşimi ve ses yansımasının önemini anlar.

Öğrenciler, ses dalgalarının maddeyle etkileşimi ve ses yutmanın önemini anlar.

Öğrenciler, ses dalgalarının maddeyle etkileşimi ve ses yutmanın önemini anlar.

Sesin maddeyle etkileşimini açıklamak.

Sesin yayılma özelliklerini açıklamak.

Ses yalıtımı ve akustik uygulamalarını açıklamak.

Sesin insan sağlığı üzerindeki etkilerini açıklamak.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

5.Sınıf Fen Bilimleri V. Ünite - Ses ve Özellikleri - Test Soruları 1 sınavı 5.Sınıf kategorisinin Fen Bilimleri alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

5.Sınıf Fen Bilimleri V. Ünite - Ses ve Özellikleri - Test Soruları 1 Sınavını hangi formatta indirebilirim?

5.Sınıf Fen Bilimleri V. Ünite - Ses ve Özellikleri - Test Soruları 1 sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 5.Sınıf Fen Bilimleri V. Ünite - Ses ve Özellikleri - Test Soruları 1 sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

5.Sınıf Fen Bilimleri V. Ünite - Ses ve Özellikleri - Test Soruları 1 sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 5.Sınıf Fen Bilimleri dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.