4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022 sınavı 4.Sınıf kategorisinin Türkçe alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Kolay derecede zorluktadır. Toplamda 28 sorudan oluşmaktadır.



 4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022 CEVAPLARI

  1. Bilim, sanat, meslek ve teknik konularda bazı kavramları karşılayan kelimelere terim anlamı denir. Aşağıdakilerden hangisinde fen terimi yoktur?

    A) Damar    B) İskelet    C) Madde    D) Çarpma

  2. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı "D) Çarpma"dır. Çünkü diğer seçenekler (A, B ve C) bilim, sanat, meslek ve teknik konularla ilgili kavramları temsil eden terimlerdir. Ancak "Çarpma" kelimesi bu kategorilere ait bir terim değildir ve fen terimi olarak kabul edilmez. Çözüm Açıklaması: Damar: Tıp, biyoloji gibi alanlarda kullanılan bir terimdir. İskelet: Anatomi, biyoloji ve fizyoloji gibi alanlarda kullanılan bir terimdir. Madde: Kimya ve fizik gibi alanlarda önemli bir terimdir. Çarpma: Fen terimi olarak kabul edilmez, daha çok matematikle ilişkilendirilir.



  3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş anlamlı kelimeler bir arada kullanılmamıştır?

    A) Yaşlı adam ihtiyardoktordanyardım istedi.
    B) Kalp maketini tutarak “yüreğiniz bu boyutta” dedi.
    C) Galeride gördüğüm beyaz araba ak süt gibiydi.
    D) Bu kutudakiler tam ama diğer kutular eksik gelmiş.

  4. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı "D) Bu kutudakiler tam ama diğer kutular eksik gelmiş." cümlesidir. Bu cümlede "tam" ve "eksik" eş anlamlı kelimeler olarak kullanılmamıştır. Diğer seçeneklerde eş anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır: A) Yaşlı adam **ihtiyar** doktordan **yardım** istedi. B) Kalp maketini tutarak “**yüreğiniz** bu boyutta” dedi. C) Galeride gördüğüm beyaz araba **ak** süt gibiydi. Verilen cümlelerde eş anlamlı kelimeleri belirlemek ve bu kelimelerin kullanımını değerlendirmek gerekmektedir. Diğer seçeneklerde eş anlamlı kelimelerin bir arada kullanıldığı görülmektedir.



  5. “Eyvah ( ) Biletimi bulamıyorum ( ) Şimdi Ankara ( ) ya nasıl gideceğim ( )” cümlelerindeki boşluklara sırasıyla hangi noktalama işaretleri gelmelidir?

    A) (!) (.) (’) (?)            B) (,) (‘) (!) (?)
    C) (,) (.) (‘) (!)             D) (!) (.) (‘) (!)

  6. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap A) (!) (.) (’) (?) olmalıdır. İlk cümlenin sonunda ünlem işareti (!), ikinci cümlenin sonunda nokta (.), üçüncü cümlenin sonunda tek tırnak işareti (') ve son cümlenin sonunda soru işareti (?) kullanılmalıdır. Bu şekilde cümlelerin anlamları doğru bir şekilde ifade edilmiş olur.



  7. “göz” sözcüğü, aşağıdaki tümcelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?

    A) Ayşe, gözü iyi görmeyince doktora gitti.
    B) Yumruğu yiyince gözü morardı.
    C) O, mavi gözlü bir devdi.
    D) Öğretmenin gözüne girmeyi başardı.

  8. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap "D) Öğretmenin gözüne girmeyi başardı." olmalıdır. Bu cümlede "göz" kelimesi mecaz anlamda kullanılmıştır çünkü öğretmenin gözüne girmek, onun iyi bir izlenim bırakmayı başarmak anlamına gelir. Diğer cümlelerde ise "göz," genellikle gerçek anlamında kullanılmıştır.



  9. I. Birçok eğitim kurumunda görev yaptı.
    II. Cemil Meriç, 1916’da Hatay’da doğdu.
    III. Fransız eğitimi uygulayan Antalya Lisesinde okudu.
    IV. 1987’de aramızdan ayrıldı.
    Yukarıda cümleleri uygun şekilde sıraladığımızda son cümle hangisi olur?

    A) I        B) II        C) III        D) IV

  10. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D) IV olmalıdır. Cemil Meriç'in yaşam hikayesini kronolojik olarak sıraladığınızda, en son olarak "1987’de aramızdan ayrıldı." bilgisi yer almalıdır. Bu nedenle son cümle D) IV olmalıdır. Yani doğru sıralama şu şekilde olmalıdır:



  11. Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi, anlam bakımından diğerlerinden farklıdır?

    A) siyah – kara            B) uzun - kısa
    C) temiz - kirli              D) tembel - çalışkan

  12. Cevap: A Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı A) siyah - kara olmalıdır. Bu çiftteki sözcükler aynı veya benzer anlamları ifade ederler. Diğer seçeneklerdeki sözcük çiftleri zıt anlamlıdır (uzun - kısa, temiz - kirli, tembel - çalışkan). Dolayısıyla A seçeneği diğerlerinden farklıdır ve cevap anahtarı olarak kabul edilmelidir.



  13. “ Bu köy, çok güzel ama …” cümlesinde noktalı yere aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

    A) kente uzak         B) kışı çok sert
    C) insanları iyi        D) toprakları verimsiz

  14. Cevap: C Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı, "C) insanları iyi" seçeneğinin getirilemeyeceğini belirtir. Cümlenin tamamlanması için "insanları iyi" gibi bir ifade anlam bakımından eksik veya anlamsız olur. Diğer seçenekler, cümleyi tamamlamak için uygun anlam ve yapısal olarak yerinde olabilir. Örnek açıklama: Cümlenin devamı şu şekilde olabilir: "Bu köy, çok güzel ama insanları iyi değil." Burada cümle anlam bakımından daha uygun ve mantıklı bir tamamlayıcıya sahip olurken, diğer seçenekler aynı şekilde kullanılabilir.



  15. “Uçmak” sözcüğü, aşağıdakilerin hangisinde “yok olmak, silinmek” anlamında kullanılmıştır?

    A) Yarın Ankara’ya uçacağız.
    B) Kuşlar gökyüzünde uçuyordu.
    C) Rüzgârda şapkası uçtu.
    D) Aklındaki her şey uçmuştu.

  16. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı, "D) Aklındaki her şey uçmuştu." seçeneğidir. Burada "uçmak" kelimesi "yok olmak, silinmek" anlamında kullanılmıştır. Cümlenin bağlamında, aklındaki düşüncelerin kaybolduğu veya unutulduğu anlatılmaktadır. Örnek açıklama: Bu cümlede "uçmak" kelimesi, mecaz anlamda düşüncelerin yok olduğunu veya unutulduğunu ifade ediyor. Bu, diğer seçeneklerdeki kullanımlarla aynı anlamda değildir.



  17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi vardır?

    A) Benim işim buraya kadar.
    B) Bu kalemi de size aldım.
    C) Gerçeği söylediğim için kızdılar.
    D) Yarın geleceğinizi söylemişti.

  18. Cevap:

    C

    Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı C) Gerçeği söylediğim için kızdılar olmalıdır. Çünkü bu cümlede "gerçeği söylediğim için" ifadesiyle bir sebep-sonuç ilişkisi kurulmuştur. Diğer cümlelerde böyle bir ilişki bulunmamaktadır. Sebep-sonuç ilişkisi, bir olayın veya durumun neden olduğu sonucun ifade edildiği bir dil işlemidir. Bu tür ilişkileri tanıma, anlama ve ifade etme, dilbilgisel bir beceridir ve dil eğitiminin önemli bir parçasıdır.



  19. “Ayna” sözcüğü hangi cümlede farklı anlamda kullanılmıştır?

    A) Sümeyye, çantasından aynasını çıkarıp saçlarına baktı.
    C) Çocuk ailesinin aynasıdır.
    B) Duvardaki boy aynasından kendisine baktı.
    D) Duvardaki büyük ayna kırıldı.

  20. Cevap: B Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı, "B) Duvardaki boy aynasından kendisine baktı." seçeneğidir. Bu cümlede "ayna" kelimesi, kişinin kendisini görmek için kullanılmıştır. Diğer seçeneklerde ise "ayna" kelimesi yüzeyin yansıtıcı özelliğini ifade etmek için kullanılmıştır (sırasıyla saçlarına bakma, aile içinde bir kişiyi temsil etme ve büyük bir aynanın kırılması). Bu nedenle "B" seçeneği, "ayna" kelimesinin farklı bir anlamda kullanıldığı cümleyi temsil eder. Örnek açıklama: "Duvardaki boy aynasından kendisine baktı" cümlesinde "ayna," kişinin kendisini görmek için kullanılmıştır, diğer cümlelerde ise "ayna," yansıtıcı bir yüzeyi ifade etmek için kullanılmıştır.



  21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşı­laştırma yapılmıştır?

    A) Bu yılki notlarım, geçen yıla göre daha yüksek.
    C) Tatilde çektirdiğimiz fotoğraflar çok güzel çıkmış.
    B) Sıra arkadaşımın adı Sadık Can’dır.
    D) Havalar soğuduğu için kalın giyinmeye başladım.

  22. Cevap: A Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı A) Bu yılki notlarım, geçen yıla göre daha yüksek olmalıdır. Çünkü bu cümlede "geçen yıla göre daha yüksek" ifadesiyle bir karşılaştırma yapılmıştır. Karşılaştırma, iki veya daha fazla şeyin niteliklerini veya özelliklerini belirleyip kıyaslamaktır. Bu, dilbilgisel bir beceridir ve metinlerde belirli bir durumun veya nesnenin özelliklerini vurgulamak için kullanılır.



  23. “Berkay suçiçeği çıkarınca bir hafta rapor aldı.” cümlesinde, aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?

    A) Berkay raporu nereden aldı?
    C) Berkay niçin rapor aldı?
    B) Berkay kaç gün rapor aldı?
    D) Raporu kim aldı?

  24. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap "A) Berkay raporu nereden aldı?" olmalıdır. Cümlenin verdiği bilgilere göre Berkay'ın raporu nereden aldığı hakkında herhangi bir bilgi verilmiyor, bu nedenle bu sorunun cevabı yoktur. Diğer soruların cevapları yukarıda açıklandığı gibi verilen bilgilere dayanarak bulunabilir.



  25. “Furkan, çöp kutusuna atılmış bir kitap buldu. Gözleri sevinçle parladı. Uzun süreden beri bu kitabı satın almak istiyordu. Kitabı okşar gibi tuttu. Tozlarını temizledi ve …” cümlesi, aşağıdakilerden hangisiyle devam edebilir?

    A) Bu kitap işime yaramaz diyerek kitabı çöpe geri attı.
    C) Nasıl atarlar seni buraya diye söylendi.
    B) Kitabı satmak için kitapçıya doğru yürüdü.
    D) Elleri kirlendi diye çok sinirlendi.

  26. Cevap: C Açıklama:

    Doğru cevap C) "Birlikte kitap okumak için arkadaşlarına önerdi." olmalıdır. Bu cümle, Furkan'ın bulduğu kitabı kullanarak arkadaşlarıyla birlikte kitap okuma önerisinde bulunduğunu belirtiyor. Bu durum, metindeki bağlamı devam ettiriyor.



  27. I. Tıpkı ekmeği paylaştığımız gibi.
    II. Ama hala çok seviyoruz birbirimizi.
    III. Birinci sınıfta tanışmıştık onunla.
    IV. Üzüntüyü de sevinci de paylaştık yıllarca.
    V. Uzun zamandır ayrı şehirlerdeyiz.
    Anlamlı bir metin oluşturabilme için yukarıdaki tümceler nasıl sıralanmalıdır?

    A) V- II – I- III – IV            B) I - IV – II- V- III
    C) III – IV –I – V – II         D) II – III- I – IV - V

  28. Cevap: C Açıklama:

    Bu sorunun doğru cevabı C) III – IV – I – V – II olmalıdır. Bu sıralama, metinde anlamın en iyi şekilde korunduğu sıralamadır. İlk cümlede tanıştıkları ve sonrasında uzun bir arkadaşlık ilişkisi kurdukları bilgisini içerir. Ardından bu arkadaşlığın günümüze kadar sürdüğünü ifade eden cümle gelir. Daha sonra ayrı şehirlerde olduklarına ve hala birbirlerini sevdiklerine dair cümleler yer alır. Bu sıralama, metindeki olayları ve düşünceleri mantıklı bir şekilde ifade eder.



  29. Merhaba, benim adım “ Nokta.” Acaba ben, aşağıdaki hangi cümlede yanlış yerde kullanıldım?

    A) O kazadan sonra Dr. Feridun, artık mesleğini yapamaz oldu.
    B) Ben 02.01.1982 yılında doğdum.
    C) 2. Cad. Ay Sokak’ta oturuyorum.
    D) 1000 m.’ye 1 km. adı verilir.

  30. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevabı D) 1000 m.’ye 1 km. adı verilir. şeklinde olmalıdır. "1 km" ifadesindeki nokta yanlış bir konumda kullanılmıştır. Doğru kullanım "1 km" olmalıdır. Nokta, bir sayının ondalık kesir kısmını ayırmak için kullanılırken, bu cümlede ondalık kesir bulunmuyor, bu yüzden nokta burada yanlış kullanılmıştır.



  31. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

    A) Havalar ısındı mı rahat edeceğiz.
    B) Minibüs evinizin önündenmi geçiyor?
    C) Nereye gideceğinize karar verdiniz mi?
    D) Hafta sonu için bir program yaptınız mı?

  32. Cevap: B Açıklama:

    "B) Minibüs evinizin önündenmi geçiyor?" cümlesinde yazım hatası bulunmaktadır. Bu cümlede "mi" ayrı yazılmalıdır, yani "evinizin önünden mi geçiyor?" şeklinde yazılmalıdır. Dolayısıyla, doğru cevap "B) Minibüs evinizin önünden mi geçiyor?" cümlesi olmalıdır.



  33. “-lık, -lı, -sız, -cı” ekleriyle yeni sözcükler türetilebilmektedir. Örneğin, “ağaç” sözcüğüne “-lık” eki gelerek “ağaçlık” sözcüğü türemiştir. Aşağıdakilerden hangisinde bu eklerden biriyle türetilmiş bir sözcük vardır?

    A) Fırında    B) Balıkçı    C) Kitabım    D) Evden

  34. Cevap: B Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı **B) Balıkçı** olmalıdır. "Balıkçı" kelimesi, "-cı" eki ile türetilmiş bir sözcüktür. Bu ek, bir işi yapan veya o işle uğraşan kişileri tanımlamak için kullanılır. "Balıkçı," balık avlayan veya balık satan kişiyi tanımlar. Diğer seçeneklerde böyle bir ek ile türetilmiş kelime bulunmamaktadır. Bu nedenle doğru cevap "Balıkçı" kelimesidir.



  35. “Üzüm üzüme baka baka kararır.” Atasözünün ana fikri aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Üzümler birbirlerinden olumsuz etkilenirler.
    B) Yan yana duran üzümler çürür.
    C) İnsanlar gibi üzümler de yalnız kalamaz.
    D) İnsanlar birbirlerinin davranışlarından etkilenirler.

  36. Cevap: D Açıklama:

    Üzüm üzüme baka baka kararır atasözünün ana fikri, "D) İnsanlar birbirlerinin davranışlarından etkilenirler." olarak ifade edilebilir. Bu atasözü, insanların çevrelerindeki kişilerin davranışlarından etkilenebileceğini ve bu etkileşimin olumsuz sonuçlara yol açabileceğini vurgular. Bu nedenle, insanların birbirlerine olan etkileşimlerinin dikkatli ve olumlu olması gerektiğini anlatır.



  37. Aşağıdaki hangi cümlede tarihlerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

    A) Okullar 28 eylül 2009 pazartesi günü açıldı.
    B) Mustafa Kemal 19.05.1919’da Samsun’a çıktı.
    C) Kardeşim 23 Haziran 2008’de doğdu.
    D) Cumhuriyetimiz 29/09/1923’te ilan edildi.

  38. Cevap: A Açıklama:

    Cevap olarak **A) Okullar 28 eylül 2009 pazartesi günü açıldı.** seçeneği verilmiştir. Ancak bu cevap yanlıştır. Sorunun doğru cevabı **D) Cumhuriyetimiz 29/09/1923’te ilan edildi.** olmalıdır. Bu cümlede tarihlerin yazımında bir yanlışlık bulunmaktadır, çünkü belirtilen tarih formatı (gün/ay/yıl) standart bir formata uymamaktadır. Doğru tarih formatı genellikle "gün.ay.yıl" veya "gün/ay/yıl" şeklinde olur. Bu nedenle soruda hata yapılmıştır.



  39. Hakem( ) birden elini kaldırıp şöyle dedi( )
    ( ) Yarış birazdan başlayacak ( )
    Yukarıdaki parçada yay ayraçla belirtilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?

    A) ( , ) ( : ) ( ) ( . )            B) ( : ) ( ) ( , ) ( . )
    C) ( . ) ( : ) ( “ ) ( “ )          D) ( : ) ( . ) ( . ) ( ! )

  40. Cevap: C Açıklama:

    Doğru cevap C) ( . ) ( : ) ( “ ) ( “ ) olmalıdır. Bu düzenleme parçanın anlamını daha iyi aktarıyor ve cümlelerin ayrılmasını ve alıntı ifadelerini belirlemeyi sağlıyor.



  41. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “köşe” sözcüğü terim anlamıyla kullanılmıştır?

    A) Karenin dört açısı ve dört köşesi vardır.
    B) Bir yılda ne yaptıysa köşeyi döndü.
    C) Köşeyi dönünce Ali’ye rastladım.
    D) Osman’a yakalanmamak için köşe bucak kaçıyor.

  42. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap **A) Karenin dört açısı ve dört köşesi vardır.** Bu cümlede "köşe" kelimesi terim anlamıyla kullanılmıştır çünkü cümle geometrik bir şekil olan "kare"yi tanımlıyor ve karenin dört köşesi olduğu ifade ediliyor. Diğer seçeneklerde ise "köşe" kelimesi mecaz anlamlarla veya fiziksel olarak kullanılmıştır. Bu nedenle terim anlamıyla kullanılan tek cümle A seçeneğidir.



  43. "Dün pazardan peynir aldım." cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?

    A) Nereden    B) Ne    C) Niçin    D) Ne zaman

  44. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şöyle olacaktır: Cevap Anahtarı: C) Niçin Verilen cümle şu şekildedir: "Dün pazardan peynir aldım." A) Nereden: Cümlede "pazardan" kelimesi ile nereden olduğu açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla bu sorunun cevabı bulunmaktadır. B) Ne: Cümlede "peynir" kelimesi ile ne alındığı açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla bu sorunun cevabı bulunmaktadır. D) Ne zaman: Cümlede "Dün" kelimesi ile ne zaman olduğu açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla bu sorunun cevabı bulunmaktadır. C) Niçin: Cümlede niçin peynir alındığına dair herhangi bir bilgi verilmemiştir. Bu nedenle niçin sorusunun cevabı cümlede yoktur.



  45. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ tatlı “ sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır?

    A) Tatlı biberleri ben yedim.
    B) Tatlı tatlı konuştular.
    C) Kek fazla tatlı olmasın.
    D) Tatlı armutlardan istiyordu.

  46. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B) Tatlı tatlı konuştular. Mecaz anlam, bir kelimenin veya ifadenin gerçek anlamının dışında kullanılmasıdır. "Tatlı" kelimesi gerçek anlamıyla yiyeceklerin tatlı olması anlamına gelirken, mecaz anlamda kullanıldığında hoş, nazik veya yumuşak bir davranışı ifade edebilir. A) "Tatlı biberleri ben yedim." cümlesi gerçek anlamda kullanılmıştır. B) "Tatlı tatlı konuştular." cümlesi mecaz anlamda kullanılmıştır, çünkü burada insanların davranışları hafif, yumuşak veya nazik bir şekilde konuşmalarını ifade eder. C) "Kek fazla tatlı olmasın." cümlesi gerçek anlamda kullanılmıştır, çünkü burada kekin tatlılığına yönelik bir ifade vardır. D) "Tatlı armutlardan istiyordu." cümlesi gerçek anlamda kullanılmıştır.



  47. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde abartılı bir ifade kullanılmamıştır?

    A) Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.
    B) Ben günde 20 kilo balık yiyebilirim.
    C) Açlıktan koca bir inek yiyebilirim.
    D) Evin önünde top oynayalım.

  48. Cevap: D Açıklama:

    evap D) "Evin önünde top oynayalım." olmamalıdır. Bu cümlede gerçeküstü veya abartılı bir ifade bulunmuyor. Gerçekçi bir teklif sunulmuş. Doğru cevap D) olmalıdır.



  49. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde sebep-sonuç ilişkisi yoktur?

    A) Geç yattığı için kalkamadı.
    B) Annem top oynamama izin vermedi.
    C) Çok çalıştığı için kazandı.
    D) Yazılıya çok çalıştığından sınavdan beş aldı.

  50. Cevap: B Açıklama:

    Cevap anahtarı şu şekildedir: Cevap B) Annem top oynamama izin vermedi. Soruda sebep-sonuç ilişkisi olmayan bir cümle aranıyor. İşte her seçenekteki ifadelerin analizi: A) "Geç yattığı için kalkamadı." - Bu cümlede geç yatmanın sonucunda kalkamama durumu ifade edilmiş, yani sebep-sonuç ilişkisi var. B) "Annem top oynamama izin vermedi." - Bu cümlede bir sebep (annenin izin vermemesi) sonucunda (top oynanmaması) belirtiliyor, bu nedenle bir sebep-sonuç ilişkisi var. C) "Çok çalıştığı için kazandı." - Bu cümlede çok çalışmanın sonucunda kazanma durumu ifade edilmiş, yani sebep-sonuç ilişkisi var. D) "Yazılıya çok çalıştığından sınavdan beş aldı." - Bu cümlede çok çalışmanın sonucunda sınavdan beş alınması belirtiliyor, yani sebep-sonuç ilişkisi var. Sonuç olarak, sebep-sonuç ilişkisi olmayan tek cümle B) "Annem top oynamama izin vermedi." şeklindedir.



  51. “Ezmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır?

    A) Annem pasta yapacağı hamuru eliyle ezdi.
    B) Esra, her davranışıyla sözüyle bizi ezdi.
    C) Yengem, üzümleri pekmez yaparken ezdi.
    D) Yoldaki boş kartonu kamyon ezdi.

  52. Cevap: B Açıklama:

    Cevap anahtarı şu şekildedir: Cevap B) Esra, her davranışıyla sözüyle bizi ezdi. Soruda "ezmek" kelimesinin farklı anlamlarda kullanıldığı bir cümle aranıyor. İşte her seçenekteki kullanımın analizi: A) "Annem pasta yapacağı hamuru eliyle ezdi." - Bu cümlede "ezmek" kelimesi hamuru sıkıştırmak veya yoğurmak anlamında kullanılmıştır. B) "Esra, her davranışıyla sözüyle bizi ezdi." - Bu cümlede "ezmek" kelimesi baskı yapmak, üstün gelmek anlamında kullanılmıştır. Burada farklı bir anlamda kullanılmıştır. C) "Yengem, üzümleri pekmez yaparken ezdi." - Bu cümlede "ezmek" kelimesi üzümleri sıkıştırmak veya ezmek anlamında kullanılmıştır. D) "Yoldaki boş kartonu kamyon ezdi." - Bu cümlede "ezmek" kelimesi ağırlıkla bastırmak veya ezmek anlamında kullanılmıştır. Sonuç olarak, "ezmek" kelimesi farklı bir anlamda kullanılmış olan cümle B) "Esra, her davranışıyla sözüyle bizi ezdi." şeklindedir.



  53. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “hürriyet” sözcüğünün eş anlamlısı vardır?

    A) Atatürk, ölçülerde yenilik yaptı. 
    B) Herkesin düşünme özgürlüğü vardır. 
    C) Ülkemiz cumhuriyetle yönetiliyor. 
    D) Sonunda eve vardım.

  54. Cevap: B Açıklama:

    Bu sorunun cevabı B) Herkesin düşünme özgürlüğü vardır. cümlesidir. Çünkü "hürriyet" kelimesinin eş anlamlısı "özgürlük"tür. Diğer seçeneklerde "hürriyet" kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılabilecek bir kelime veya ifade bulunmamaktadır. - A seçeneği: "ölçülerde yenilik" ifadesi "hürriyet" kelimesinin eş anlamı değildir. - B seçeneği: "düşünme özgürlüğü" ifadesi "hürriyet" kelimesinin eş anlamıdır. - C seçeneği: "cumhuriyet" kelimesi "hürriyet" kelimesinin eş anlamı değildir. - D seçeneği: "eve vardım" ifadesi "hürriyet" kelimesi ile ilgili bir eş anlam içermez.



  55. “Dışarı çıkarken kalın giysiler giymelisin.” cümlesinde altı çizili sözcüğün karşıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) renkli     B) ince     C) siyah     D) yünlü 

  56. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevabı B) ince'dir. Çünkü "kalın" ve "ince" karşıt anlamlı kelimelerdir. Verilen cümlede "kalın" kelimesi vurgulanmıştır. Karşıt anlam, zıt anlam anlamına gelir. Bu durumda, "kalın" kelimesinin zıt anlamını düşünmemiz gerekiyor. Diğer seçenekler incelendiğinde, "ince" kelimesi "kalın" kelimesinin karşıt anlamıdır.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:



   Esmanur
18 Mart 2024

sınav çok güzeldi evet biraz zordu ama çalişirsak her şeyin üstesinden gelebiliriz


4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022 Detayları

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022 6 kere indirildi. Bu sınav Kolay derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 28 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 01 Ocak 2022 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022 Testini Çöz tıklayın. 4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022 yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022 sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test
  • Klasik
  • Test


4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022 Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • Sağlık ve Çevre
  • ATATÜRK
  • ÜRETİM-TÜKETİM VE VERİMLİLİK

Ayrıca İlkokul 4.sınıf Türkçe 1.dönem 2.sınav soruları; mebsinavlari.com tarafından tamamı test ve cevap anahtarlı olarak yeni müfredata uygun hazırlanmıştır

Kavramların tanımını yapabilme yeteneği, terimleri bilim, sanat, meslek ve teknik alanlarına göre ayırma yeteneği.

Metin içinde eş anlamlı kelimeleri tanıma ve metin içindeki kelimenin kullanım bağlamını değerlendirme yeteneği.

Türkçe dilbilgisine ve noktalama kurallarına uygun olarak cümle oluşturabilme becerilerini ölçer

Kelimelerin mecaz anlamda nasıl kullanılabileceğini anlama yeteneği.

Metinleri anlama ve kronolojik sıralama yeteneklerini ölçmeyi amaçlar.

Zıt anlamlı sözcükleri ayırt etme yeteneği.

Dil bilgisi ve anlam bakımından mantıklı olmalıdır.

metinleri anlama ve dil becerilerini değerlendirmeye yönelik olarak kullanılabilir.

Metinleri anlama ve dilbilgisel becerilerini değerlendirmeye yönelik olarak kullanılabilir.

Metin içindeki bağlantıları ve mantık ilişkilerini anlama yeteneğini değerlendirmek için kullanılır.

Dil bilgisi ve yazım kurallarını anlama yeteneğini ölçmek amacıyla kullanılabilir.

Soruyu doğru cevaplarken verilen bir cümledeki bilgilere dayalı olarak soruları analiz edebilme yeteneği kazanımıdır.

Mecaz anlamı tanıma yeteneği kazanımı, kelimelerin gerçek anlamının ötesindeki kullanımlarını anlayabilme becerisini ifade eder.

Abartılı ifadeleri tanıma yeteneği gelişir.

Sebep-sonuç ilişkisi kurma yeteneği gelişir.

Kelimelerin farklı bağlamlarda kullanımını anlama yeteneği gelişir.

"Hürriyet" kelimesinin eş anlamını tanıma yeteneği.

Verilen bir kelimenin karşıt anlamını tanıma yeteneği.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022 sınavı 4.Sınıf kategorisinin Türkçe alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022 Testi İstatistikleri

Bu sınav 42 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 720 kere doğru, 323 kere yanlış cevap verilmiş.

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022 Sınavını hangi formatta indirebilirim?

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022 sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022 sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Sınav (TEST) 2022 sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 4.Sınıf Türkçe dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (1)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

4.Sınıf Türkçe Sınavı Hazırla
  4.Sınıf Türkçe Dersi Ünite Özetleri
  • Henüz ünite eklenmemiş