3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları

3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları sınavı 3.Sınıf kategorisinin Türkçe alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 20 sorudan oluşmaktadır.



 3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları CEVAPLARI

  1. “Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” mısrasında kaç kelime ve hece vardır?

    A) 5 kelime ve 14 hece    B) 5 kelime ve 2 hece    
    C) 7 kelime ve 14 hece                             

  2. Cevap: C Açıklama:

    Mısra 7 kelime ve toplamda 14 heceden oluşur.



  3. "Akıl yaşta değil ……….” atasözünü aşağıdaki seçeneklerden hangisi tamamlar?

    A) yaştadır    B) baştadır    C) kurudadır    

  4. Cevap: B Açıklama:

    Atasözü "Akıl yaşta değil baştadır." şeklinde tamamlanır.



  5. Türkçe bir sözcüğün doğru yazılışını öğrenmek için hangi kaynağa başvururuz?

    A) Sözlük            B) Yazım kılavuzu   
    C) Ders kitabı                           

  6. Cevap: A Açıklama:

    Sözlük, bir kelimenin doğru yazılışını ve anlamını öğrenmek için başvurulan bir kaynaktır.



  7. "Onunla gidecekti, ............. vaz mı geçmiş?" Bu cümlede boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?

    A) yoksa    B) oysa    C) halbuki    

  8. Cevap: A Açıklama:

    Cümlenin anlamı doğru tamamlamak için "yoksa" ifadesi kullanılmalıdır.



  9. “Bahçe duvarının üzerinde kırık camlar vardı.” cümlesinde camın nasıl olduğunu belirten kelime hangisidir?

    A) Yeşil    B) Kırık    C) Sağlam    

  10. Cevap: B Açıklama:

    Cümlede camın durumu "kırık" olarak belirtilmiştir.



  11. Aşağıdaki tümcelerin hangisinin sonuna soru işareti(?) getirilmelidir?

    A) Ben de seninle geleceğim.
    B) Okuldan sonra parka gidelim mi
    C) Dışarıda kar yağıyor.

  12. Cevap: B Açıklama:

    Soru cümlesi olduğunu belirtmek için soru işareti kullanılmalıdır.



  13. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi hecelerine yanlış ayrılmıştır?

    A) şı-ma-rık    B) fas-ul-ye    C) za-val-lı    

  14. Cevap: B Açıklama:

    "Zavallı" sözcüğü "za-val-lı" şeklinde yanlış hecelenmiştir.



  15. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi özel isimdir?

    A) Ahmet    B) Kedi    C) Okul    

  16. Cevap: A Açıklama:

    "Ahmet" bir kişi ismi olup özel bir isimdir.



  17. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi anlamca diğerlerinden farklıdır?

    A) Güneş - Ay         B) Karanlık - Işık   
    C) Toprak - Su                             

  18. Cevap: B Açıklama:

    Karanlık ve ışık, zıt anlamlı kelimelerdir, diğerleri ise farklı kavramları ifade eder.



  19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ne zaman?” sorusunun cevabı yoktur?

    A) Bu akşam eve erken gel.
    B) Bu konuyu yarın uzun uzun konuşalım.
    C) Yollar kapalı olduğu için iş yerine bugün gidemedim.

  20. Cevap: B Açıklama:

    "Bu akşam eve erken gel." cümlesinde zaman belirsizdir, "ne zaman" sorusunun kesin bir cevabı yoktur.



  21. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde abartılı bir ifade vardır?

    A) Çayırda kocaman bir söğüt ağacı vardı.
    B) Renk renk elbiseler içindeki çocuklar, bir çiçek bahçesi gibiydi.
    C) Alabalıklar havuzun içinde oynaşıp duruyordu.

  22. Cevap: B Açıklama:

    "Renk renk elbiseler içindeki çocuklar, bir çiçek bahçesi gibiydi." abartılı bir ifadedir.



  23. Aşağıdakilerden hangisi sözlükte ilk sırada yer alır?

    A) duvar    B) dilek    C) dolu    

  24. Cevap: B Açıklama:

    "Dilek" alfabetik sıraya göre diğerlerinden önce gelir.



  25. Aşağıdaki cümlelerden hangisi hayal ürünü bir ifadedir?

    A) Annesiyle birlikte markete gitti ve alışveriş yaptı.
    B) Büyük ağaca salıncak kurdu ve sallanmaya başladı.
    C) Uçan halısına bindi ve gökyüzünde seyahat etti.

  26. Cevap: C Açıklama:

    Gerçekleşmesi mümkün olmayan bir olayı anlatır.



  27. Hangi cümlede sebep-sonuç ilişkisi yoktur?

    A) Eve erken dönüyoruz.
    B) Okumaktan gözlerim halsiz kaldı.
    C) Soğuktan hasta olduk.

  28. Cevap: A Açıklama:

    Bu cümlede sebep-sonuç ilişkisi belirtilmemiştir.



  29. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti(?) getirilmelidir?

    A) Gelecek hafta deneme sınavı var.
    B) Bugün hava nasıl
    C) Yarın kütüphaneye gideceğim.

  30. Cevap: B Açıklama:

    "Bugün hava nasıl?" cümlesi bir soru ifadesini içerdiği için soru işareti ile bitmelidir.



  31. Hangi seçenek, verilen kelimelerle kurallı bir cümle değildir?

    A) "Bilgmiyorum onun, kim olduğunu"
    B) "Yazdığım şiirin değerli olduğunu bilmelisin."
    C) "Görmek, inanmaktır."

  32. Cevap: B Açıklama:

    Bu seçenekteki kelimelerle kurallı bir cümle oluşturulmuştur.



  33. Aşağıdaki kelimelerden hangisi zıt anlamlıdır?

    A) Mutlu - Sevinçli     B) Soğuk - Sıcak       
    C) Kahverengi - Sarı                           

  34. Cevap: B Açıklama:

    "Soğuk" ve "Sıcak" zıt anlamlı kelimelerdir.



  35. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "ne zaman?" sorusunun cevabı vardır?

    A) Geceleyin yıldızları seyrettik.
    B) Otobüs saat kaçta gelecek?
    C) Fırından taze ekmek aldım.

  36. Cevap: A Açıklama:

    "Ne zaman?" sorusunun cevabı içermeyen bir cümledir.



  37. Hangi kelime bir isimdir?

    A) Koşmak    B) Kitap    C) Çalışmak    

  38. Cevap: B Açıklama:

    "Kitap" bir nesneyi, bir varlığı adlandıran bir isimdir.



  39. Aşağıdaki kelimelerden hangisi doğru yazılmıştır?

    A) Zürafıa    B) Mevsı    C) Yıldızlar    

  40. Cevap: C Açıklama:

    "Yıldızlar" kelimesi doğru yazılmıştır.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları Detayları

3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları 3 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 20 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 11 Aralık 2023 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları Testini Çöz tıklayın. 3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • Sağlık
  • Değerlerimiz ve Çevre

Ayrıca 3.sınıf Türkçe dersi 1.dönem sonu test soruları; cevap ve açıklamalı olarak müfredata uygun hazırlanmıştır

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları sınavı 3.Sınıf kategorisinin Türkçe alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları Testi İstatistikleri

Bu sınav 19 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 195 kere doğru, 68 kere yanlış cevap verilmiş.

3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları Sınavını hangi formatta indirebilirim?

3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

3.Sınıf Türkçe 1.Dönem Sonu Test Soruları sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 3.Sınıf Türkçe dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.