2022-2023 9.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı - Test

2022-2023 9.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı - Test sınavı 9.Sınıf kategorisinin Temel Dinî Bilgiler alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Toplamda 25 sorudan oluşmaktadır.



 2022-2023 9.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı - Test CEVAPLARI

  1. Kur’an’ın gönderilişi toplam kaç yılda tamamlanmıştır?

    A) 23      B) 25     C) 114    D) 610   E) 6236

  2. Cevap: A Açıklama:

    Kur'an'ın gönderilişi toplamda 23 yılda tamamlanmıştır. Bu süre, Peygamber Muhammed'in ilk vahiy aldığı Hira Mağarası'ndan başlayarak, vefat ettiği yıl olan 632'ye kadar devam etmiştir. Kur'an'ın indirilişi süreci boyunca ayetler farklı zamanlarda ve farklı olaylara cevaben gönderilmiştir. Bu nedenle Kur'an'ın tamamlanması 114 surenin toplamda 23 yıl içinde nazil olmasıyla gerçekleşmiştir.



  3. Aşağıdakilerden hangisi İslam dininin amaçlarından biri değildir?

    A) İnsanı geleceğe dair kaygılarından kurtarır.     
    B) İnsana sadece ahiret için davranışlar sergilemesini öğretir.
    C) Hayatın anlamını keşfetmemizi sağlar.         
    D) İnsana diğer varlıklar içerisindeki şerefli konumunu gösterir.
    E) Yaşadığımız dünyayı huzurlu bir mekâna çevirmek

  4. Cevap: B Açıklama:

    Cevap anahtarı: B) İnsana sadece ahiret için davranışlar sergilemesini öğretir. İslam dininin amaçlarından biri, insanın sadece ahiret için davranışlar sergilemesini öğretmek değildir. İslam dininin amacı insanın hem dünya hem de ahiret hayatını doğru bir şekilde yönlendirmesini sağlamaktır. İslam, insanın hem dünya hayatında huzur ve adaleti sağlamasını, hem de ahirette ebedi saadeti elde etmesini hedefler. Bu nedenle, İslam'ın amaçları arasında dünya hayatının anlamını keşfetmek, insanın şerefli konumunu göstermek ve yaşadığımız dünyayı huzurlu bir mekâna çevirmek gibi hedefler de bulunmaktadır.



  5. Aşağıdakilerden hangisi imanın şartlarından biri değildir?

    A) Allah’a inanmak        B) Peygamberlere inanmak
    C) Meleklere inanmak   D) Kitaplara  inanmak   
    E) Namaz kılmak

  6. Cevap: E Açıklama:

    Doğru cevap E) Namaz kılmak'tır. İmanın şartları, İslam dinine göre inanan bir Müslümanın kabul etmesi gereken temel prensiplerdir. İmanın şartları genellikle beş tanedir: Allah'a inanmak, Peygamberlere inanmak, meleklere inanmak, kitaplara inanmak ve ahiret gününe inanmak. Namaz kılmak ise İslam'ın temel ibadetlerinden biridir, ancak doğrudan imanın şartlarından biri değildir.



  7. Aşağıdakilerden hangisi meleklerin özelliklerinden biri değildir?

    A) Günah işleyebilirler.                
    B) Yeme-içme, uyuma, evlenme gibi özellikleri yoktur.
    C) Çok süratli ve güçlü varlıklardır.     
    D) Allah’ın izniyle çeşitli şekillere girebilirler.      
    E) Nurdan yaratılmışlardır.

  8. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap A) Günah işleyebilirler'tir. Meleklerin özellikleri, İslam inancına göre belirlenmiştir. Melekler, yeme-içme, uyuma, evlenme gibi ihtiyaçlara sahip değillerdir. Ayrıca, melekler çok süratli ve güçlü varlıklardır. Allah'ın izniyle çeşitli şekillere girebilirler ve nurdan yaratılmışlardır. Ancak, melekler günah işleyemezler. Bu nedenle A seçeneği meleklerin özelliklerinden biri değildir.



  9. Hz. Peygamber, kendisine elçilik görevi verildikten sonra insanlara dini anlatmış, Kur’an’da müminlerden istenilenleri kendi yaşamında uygulayarak onlara göstermiştir.
    Peygamberimizin bu  davranışlarına“………….” yani “Peygamberin yaşam modeli” yahut “örnekliği”denir.
    Yukarıda tanımdaki boşluğa aşağıdaki kelimelerden hangisi gelmelidir?

    A) Kur’an               B) Farz          C) Vacip
    D) Sünnet              E) Hadis

  10. Cevap: D Açıklama:

    Cevap anahtarı: D) Sünnet Peygamberimiz Hz. Muhammed'in elçilik göreviyle birlikte dini anlatması ve Kur'an'da istenilenleri kendi yaşamında uygulayarak göstermesi, "Sünnet" olarak adlandırılan Peygamberin yaşam modeli veya örnekliği anlamına gelir. Sünnet, Peygamberimizin sözleri, eylemleri, onayları ve davranışlarını kapsayan bir terimdir. Müminler, Peygamberimizin sünnetine uymak ve onun örnekliğini takip etmekle emrolunmuşlardır. Peygamberimizin sünneti, İslam'ın temel kaynaklarından biri olup Müslümanların dini hayatını yönlendiren önemli bir kaynaktır.



  11. Aşağıdakilerden hangisi İslam’ın temel kaynakları arasında yer almaz?

    A) Kur’an-ı Kerim     B) Hadis          C) Sünnet      
    D) İçtihat                  E) Hiçbiri

  12. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D) İçtihat'tır. İslam'ın temel kaynakları Kur'an-ı Kerim, Hadis ve Sünnettir. Bu kaynaklar İslam'ın inançları, ibadetleri, ahlaki prensipleri ve hukuki düzenlemeleriyle ilgili rehberlik yapar. İçtihat ise bu temel kaynaklardan yola çıkarak İslam hukukunun güncel konulara uygulanması ve yorumlanmasıdır. İçtihat, dinî otoritelerin yaptığı derinlemesine çalışma, anlama ve yorumlama sürecidir. Dolayısıyla, D seçeneği İslam'ın temel kaynakları arasında yer almaz.



  13. Aşağıdakilerden hangisi Kütüb-i Sitte yazarları arasında yer almaz?

    A) Abdullah b. Mübarek     B) Buhari     C) Müslim     
    D) Nesai                             E)Tirmizi

  14. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap A) Abdullah b. Mübarek'tir. Abdullah b. Mübarek, Kütüb-i Sitte yazarları arasında yer almaz. Kütüb-i Sitte, İmam Buhari, İmam Müslim, İmam Nesai, İmam Ebu Davud, İmam Tirmizi ve İmam İbnu Mace'nin hadis kitaplarını içermektedir. Abdullah b. Mübarek ise kendi hadis kitabı olan "Kitab al-Zuhd" ile tanınmaktadır.



  15. Aşağıdakilerden hangisi imanın kelime anlamlarından biri değildir?

    A) Güvenmek                          B) İnanmak
    C) Körü körüne bağlanmak     D) İkna olmak
    E) Bilmek

  16. Cevap: C Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı, C) Körü körüne bağlanmak olarak verilmiştir. İman kelime anlamlarından biri olarak "körü körüne bağlanmak" ifadesi kullanılmamaktadır. İman genellikle "güvenmek, inanmak, ikna olmak" gibi anlamlara gelir. İman, kalbin samimi bir şekilde Allah'a yönelmesi, O'na güvenmesi ve inanması anlamına gelir. İmanın kazanımı, Allah'a olan güvenin ve inancın sağlamlaşmasıdır.



  17. ……………………. Yüce Allah’ın her şeyi işitmesi sıfatıdır. Yüce Allah’ın her şeyi görmesi de …………………. sıfatıyla ilgilidir.
    Boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

    A) Kıdem – Beka               B) Semi – Kelam
    C) İlim – Basar                  D) Semi – Basar
    E) Hayat – İrade

  18. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı, D) Semi - Basar olarak verilmiştir. Semi sıfatı, Yüce Allah'ın her şeyi işitmesini ifade ederken, Basar sıfatı ise Yüce Allah'ın her şeyi görmesini ifade eder. Bu iki sıfat, Yüce Allah'ın ilim ve kudretinin sonsuzluğunu vurgular.



  19. “Allah’ın sonradan olan şeylere benzememesi. Eşi, benzeri, denginin olmaması” anlamına gelen sıfatı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kıyam bi nefsihi           B) Muhalefetü’n li’l-havadis  
    C) Vahdaniyet                  D) Kıdem    
    E) Beka

  20. Cevap: C Açıklama:

    Doğru cevap "C) Vahdaniyet" olmalıdır. "Vahdaniyet" terimi, "teklik" veya "birlik" anlamına gelir ve Allah'ın bir olduğunu, O'na benzer veya eşi olmadığını ifade eder. Bu terim, Allah'ın kendine özgü ve benzersiz olduğunu vurgular. Diğer seçeneklerde ise farklı anlamlar veya kavramlar bulunmaktadır.



  21. Dinimize göre İman edip etmemesi açısından insanlar farklı isimlerle anılır. İnanmış göründüğü hâlde gerçekte inanmayan, inanmadığını gizleyen kişiye ne ad verilir?

    A) Mümin            B) Müslüman       C) Münafık
    D) Müşrik            E) Kafir

  22. Cevap: C Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı, C) Münafık olarak verilmiştir. Münafık, inanmış gibi görünüp gerçekte inanmayan ve inanmadığını gizleyen kişiyi ifade eder. İslam dini, samimiyet ve içtenlik esasına dayandığı için münafıklık durumu, inancın temel prensiplerine aykırı bir tutumdur.



  23. Günümüze kadar ulaşmış Hadis konusundaki en meşhur altı esere ne denir?

    A) Sahihayn             B) Sahih-i Müslim           
    C) Erbeun                D) Kütüb-ü sitte           
    E) Kütüb-ü tisa

  24. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı, D) Kütüb-ü sitte olarak verilmiştir. Kütüb-ü sitte, Arapça'da "Altı Kitap" anlamına gelir ve Hadis literatüründe en meşhur altı hadis kitabını ifade eder. Bu altı kitap şunlardır: Sahih al-Buhari, Sahih Muslim, Sunen Abu Dawud, Sunen at-Tirmidhi, Sunen an-Nasai, ve Sunen Ibn Majah. Bu kitaplar, hadislerin toplandığı ve değerlendirildiği önemli kaynaklardır.



  25. Aşağıda sünnet ile ilgili verilen cümlelerden hangisi yanlıştır?

    A) Sünnetin görevlerinden biri, Kur’an’daki anlaşılması zor olan kelime ve terimleri açıklamaktır.
    B) Sünnetin  bir özelliği de kanun ve hüküm koymaktır.
    C) Hz. Peygamber sünnetiyle Kur’an-ı Kerim’de emredilen ibadetleri ümmetine uygulamalı olarak göstermiştir.
    D) Kur’an bize yeter, peygamberin sünnetine gerek yoktur.
    E) Sünnet Kur’an-ı Kerim’de ifade edilen bazı hususları destekleyici beyanlarda bulunmaktadır.

  26. Cevap: D Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "D) Kur’an bize yeter, peygamberin sünnetine gerek yoktur" cümlesidir. Bu cümle yanlıştır çünkü İslam'da Kur'an ve sünnet birlikte değerlendirilir ve peygamberin sünneti, İslam'ın pratik hayata uygulanmasında önemli bir kaynaktır. Diğer seçeneklerde sünnetin görevleri ve özellikleriyle ilgili ifadeler yer almaktadır. A, B ve C seçenekleri doğru ifadelerdir. Ancak D seçeneği yanlıştır, çünkü Kur'an ile birlikte peygamberin sünneti de İslam'ın temel kaynaklarından biridir ve İslam'ın anlaşılması ve uygulanması için önemlidir. E seçeneği de doğrudur, çünkü sünnet, Kur'an'da bahsedilen konuları açıklığa kavuşturmak ve destekleyici beyanlarda bulunmak amacıyla kullanılır.



  27. Kur’an’ın vahyedilmeye başladığı yıl, ilk vahyedilen ayet ve toplam sure sayısı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde sırasıyla doğru bir şekilde verilmiştir?

    A) 571 - Oku - 112              B) 610 - Fatiha – 114  
    C) 610– Oku– 114              D) 114 - Fatiha - 610
    E) 622–Alak–6236

  28. Cevap: C Açıklama:

    cevap anahtarı, C) 610 - Oku - 114 olarak verilmiştir. Kur'an'ın vahyedilmeye başladığı yıl 610'dur ve ilk vahyedilen ayet "Oku"dur. Toplam sure sayısı ise 114'tür. Bu doğru sıralama, Kur'an'ın temel özelliklerini ve başlangıcını doğru bir şekilde ifade etmektedir.



  29. Aşağıda verilen  melekler ve görevleri ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

    A) İsrafil,kıyametin kopuşunu ilan etmekle görevlidir.  
    B) Münker Nekir,insanların davranışlarını kaydeder.
    C) Cebrail,peygamberlere vahiy getirir.      
    D) Mikâil,tabiat olaylarını idare eder.     
    E) Azrail,ölüm meleğidir.

  30. Cevap: C Açıklama:

    Özür dilerim, bir hata yapmışım. Doğru cevap "C) Cebrail, peygamberlere vahiy getirir" cümlesidir. Bu cümle yanlıştır çünkü İslam inancına göre Cebrail meleği, peygamberlere vahiy getirmekle görevlidir. Diğer seçeneklerde verilen bilgiler, meleklerin görevleriyle ilgili doğru ifadelerdir. A, B, D ve E seçenekleri doğru bilgiler içerir. Ancak C seçeneği yanlıştır, çünkü Cebrail meleği peygamberlere vahiy getirme göreviyle tanınır.



  31. Kur’an-ı Kerim ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

    A) Kur’an’ın  tamamı tek seferde vahyedilmiştir.   
    B) Kur’an’ın iki kapak arasına gelmiş hâline “Mushaf”denir
    C) Çeviri, meal, tefsir vb. çalışmaların hiçbiri Kur’an hükmünde değildir.   
    D)Kur’an-ı Kerim son ilahi kitaptır.
    E) Kur’an, Hz. Peygamberin sağlığında hem sözlü hem de yazılı olarak  sağlam bir şekilde kaydedilmiştir.

  32. Cevap: A Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı, A) Kur'an'ın tamamı tek seferde vahyedilmiştir ifadesidir. Bu bilgi yanlıştır. Kur'an-ı Kerim, peygamberimize vahiylerin parça parça ve zaman içinde gönderildiği bir süreçte indirilmiştir. Çözüm açıklamasında, Kur'an'ın nazil olduğu sürecin ve vahiylerin zaman içinde geldiğini vurgulamak önemlidir.



  33. Kur’an’da “ruh, ruhu’l-emin, ruhu’l-kudüs” gibi isimlerle de anılan melek aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Cebrail            B) Azrail           C) Mikail
    D) İsrafil               E) Malik

  34. Cevap: A Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı A) Cebrail'dir. Çözüm açıklamasında, Kur'an'da geçen "ruh, ruhu'l-emin, ruhu'l-kudüs" gibi isimlerle anılan meleğin Cebrail olduğunu belirtmek önemlidir. Cebrail, vahiylerin Allah tarafından peygamberlere iletilmesi görevini üstlenen melektir. Bu bilgiye sahip olmak, Kur'an'ın inzal sürecini ve iletişim aracı olarak Cebrail'in rolünü anlamak açısından önemlidir.



  35. Sözlük anlamı çevirmek, döndürmek, bir şeyi ilk hâline götürerek anlamaya çalışmaktır.Terim olarak; Kur’an kelime ve terimlerine Hz.Peygamber ve sahabe tarafından verilen anlamları dikkate alarak yeni anlamlar kazandırmaya çalışmaktır.
    Yukarıda sözlük ve terim anlamı verilen kelime aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tefsir  B) Tevil  C) Çeviri  D) Meal    E) Tercüme

  36. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap "D) Meal"dir. Soruda verilen tanım, sözlük anlamını ve terim olarak kullanıldığında ne anlama geldiğini ifade etmektedir. Bu tanıma uygun olan kelime "meal"dir. Meal, Kur'an'ın anlamını başka bir dile çevirerek anlatmayı ifade eder. "Meal" kelimesi, sözlük anlamı olarak bir metni başka bir dile çevirme anlamına gelir. Terim olarak da Kur'an'ın anlamını anlatmak üzere yapılan çevirilere denir. Diğer seçeneklerde ise farklı anlamlar veya kavramlar bulunmaktadır.



  37. Hz. Peygamberin “Küçüklerimize şefkat, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.” sözü aşağıdaki sünnet çeşitlerinden hangisine girer?

    A) Kavli Sünnet         B) Fiili Sünnet        C) Takriri Sünnet     
    D) Yaşanan sünnet   E) Uygulanılan Sünnet

  38. Cevap: C Açıklama:

    doğru cevap C) Takriri Sünnet'tir. Çünkü Hz. Peygamber'in bu sözü, fiili davranışlarının bir örneği değil, sözlü olarak ifade ettiği bir öğüttür. Takriri sünnet, Hz. Peygamberin onayladığı veya sessizce izin verdiği eylemleri ifade eder. Bu durumda, Hz. Peygamberin sözlü olarak ifade ettiği bu öğüt, takriri sünnet kapsamına girer.



  39. Aşağıdakilerden hangisi İslam’ın temel özelliklerinden biri olamaz?

    A) Tevhit Dinidir                B) Akla Önem Verir
    C) Barış Dinidir                 D) Bölgesel Dindir
    E) Sevgi Dinidir

  40. Cevap: D Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "D) Bölgesel Dindir" olarak belirlenmiştir. Çözüm açıklaması şu şekildedir: İslam'ın temel özelliklerinden biri olarak "bölgesel din" ifadesi doğru değildir. İslam dini, coğrafi veya bölgesel sınırlamalara tabi değildir. İslam, tüm insanlığa yönelik evrensel bir mesajı temsil eder ve herhangi bir etnik veya coğrafi sınırlama yapmaz. İslam'ın temel özellikleri arasında Tevhid (Allah'ın birliği), akla önem verme, barış din olma ve sevgi din olma gibi özellikler vardır. Bu özellikler İslam'ın evrensel niteliğini ve insanlar arasında birlik ve kardeşlik duygusunu teşvik etmesini yansıtır.



  41. “...O sizi seçti ve dinde üzerinize hiçbir güçlük yüklemedi. Babanız İbrahim’in dinine uyun. Allah sizi hem daha önce hem de Kur’an’da Müslüman diye isimlendirdi...”  Mâide suresi, 77. ayet.
    Yukarıdaki ayet İslam’ın temel özelliklerinden hangisine örnek olarak verilebilir? 

    A) Tevhit Dinidir                B) Akla Önem Verir
    C) Barış Dinidir                 D) Bölgesel Dindir
    E) Kolaylıklar Dinidir

  42. Cevap: A Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "A) Tevhit Dinidir" olarak belirlenmiştir. Çözüm açıklaması şu şekildedir: Yukarıdaki ayet, İslam'ın temel özelliklerinden "Tevhit Dinidir" özelliğine örnek olarak verilebilir. Ayette, Allah'ın sizi seçtiği ve dini üzerinize herhangi bir zorluk yüklemediği ifade edilmektedir. İslam dini, Allah'ın birliğini vurgulayan tevhid inancına dayanır. Tevhid, İslam'ın en temel öğretisidir ve Allah'ın bir olduğunu, başka hiçbir ilahın olmadığını ve sadece Allah'a ibadet etmemiz gerektiğini ifade eder. Bu ayet, İslam'ın tevhid inancına vurgu yaparak İslam'ın temel özelliklerinden birini yansıtmaktadır. İslam, diğer özelliklerine de sahiptir, ancak bu ayet tevhid inancının önemine ve İslam'ın temelindeki Allah'ın birliği prensibine atıfta bulunmaktadır.



  43. Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın özelliklerinden biri değildir?

    A) Yaratmada amaç gözetmez.
    B) Tektir
    C) Her şeyin yaratıcısıdır.
    D) Hiçbir benzeri yoktur.
    E) Allah’ın varlığının başlangıcı yoktur.

  44. Cevap: A Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı A) Yaratmada amaç gözetmez'dir. Çünkü Allah'ın yaratmada amaç gözetmediği düşünülmez, aksine her yarattığı şeyin bir amacı ve hikmeti vardır. Dolayısıyla bu seçenek Allah'ın özelliklerine uymamaktadır. B



  45. Aşağıdakilerden hangisi İslam dinindeki ibadetlerde sağlanan  kolaylıklardan biri değildir?

    A) Yolculuğa çıkacak olanların oruç tutup tutmamaları kendilerine bırakılmıştır.
    B) Abdest ve boy abdesti almak için su bulamayan insanlar toprakla teyemmüm yaparlar.
    C) Çok işi olanlar namazlarını kazaya bırakabilirler.
    D) Yolculuğa çıkan yani seferî olan insanlar, dört rekât olan farz namazları kısaltarak iki rekât kılabilirler.
    E) Namaz esnasında ayakta duracak gücü olmayanlar oturarak namazlarını kılabilirler.

  46. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "C) Çok işi olanlar namazlarını kazaya bırakabilirler" olarak belirlenmiştir. Çözüm açıklaması şu şekildedir: İslam dinindeki ibadetlerde sağlanan kolaylıklardan biri, çok işi olanların namazlarını kazaya bırakabilmesidir. İslam, kişilerin zor durumda veya yoğun iş temposunda olduklarında ibadetlerini kolaylaştırmayı ve esnetmeyi hedefler. Ancak, İslam'da ibadetlerin önemi ve değeri korunurken, insanların durumlarına ve zorluklarına uyum sağlanır. Diğer seçeneklerde verilen durumlar ise gerçekten İslam dinindeki ibadetlerde sağlanan kolaylıklardır. Oruç tutmanın yolculuk sırasında tercihe bağlı olması, su bulunamayan durumlarda teyemmüm yapabilme, seferî olanların namazları kısaltabilme ve ayakta duramayanların oturarak namaz kılabilme gibi örnekler, İslam dinindeki ibadetlerdeki kolaylıkları göstermektedir.



  47. Kur’an tercümeleri, Kur’an kelimelerinin birebir karşılığı verilerek yapılırsa “çeviri”, tercümenin yapıldığı dilde en iyi nasıl anlaşılacağı düşünülerek yapılırsa “meal” adını alır. Kur’an’ın açıklandığı ve yorumlandığı eserlere “tefsir”, Kur’an-ı Kerim’i yorumlayanlara da “muhaddis” adı verilmektedir.”
    Yukarıda tanımı verilenlerden hangisi yanlıştır?

    A) Çeviri                 B) Meal         C) Hiçbiri
    D) Muhaddis          E) Tefsir

  48. Cevap: C Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı C) Hiçbiri'dir. Çünkü verilen tanımlardan hiçbiri yanlış değildir. Çeviri Kur'an'ın kelimelerinin birebir karşılığını vererek yapılır, meal ise tercümenin yapıldığı dilde en iyi nasıl anlaşılacağını düşünerek yapılır. Tefsir Kur'an'ın açıklandığı ve yorumlandığı eserleri ifade ederken, muhaddis Kur'an'ı yorumlayan kişileri ifade eder.



  49. I. Vahiy, önce Allah’ın bilgisinde bulunmaktadır.
    II. Peygamberin kalbinde toplanan anlam ve lafız hâlindeki vahiy peygamber tarafından insanlara aktarılmıştır.
    III. Vahiy, melek tarafından peygambere aktarılmıştır.        
    IV.Vahiy, mushaf hâline getirilmiştir.
    V. Vahiy, peygamberin kalbinde hem anlam hem de lafız olarak toplanmıştır.
    Yukarıda vahiy sürecinin aşamaları karışık bir şekilde verilmiştir. Süreci doğru anlatan sıralama aşağıdakilerden hangisidir?

    A) I, V, III, II, IV       B) IV, V, I, III, II     
    C) I, III, V, II, IV       D) III, I, V, II, IV       
    E) I, II, III, IV, V

  50. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "C) I, III, V, II, IV" olarak belirlenmiştir. Çözüm açıklaması şu şekildedir: Vahiy sürecinin doğru sıralaması aşağıdaki gibidir: I. Vahiy, önce Allah'ın bilgisinde bulunur. III. Vahiy, melek tarafından peygambere aktarılır. V. Vahiy, peygamberin kalbinde hem anlam hem de lafız olarak toplanır. II. Peygamber, vahiyde toplanan anlam ve lafızları insanlara aktarır. IV. Vahiy, mushaf hâline getirilir. Bu sıralama, vahiy sürecinin doğru aşamalarını temsil etmektedir. İlk olarak vahiy Allah'ın bilgisinde bulunur, ardından melek tarafından peygambere iletilir ve peygamberin kalbinde toplanır. Peygamber, vahiyde toplanan anlam ve lafızları insanlara aktarır ve son olarak vahiy mushaf hâline getirilir.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2022-2023 9.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı - Test Detayları

2022-2023 9.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı - Test 11 kere indirildi. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 25 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 14 Aralık 2022 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 2022-2023 9.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı - Test Testini Çöz tıklayın. 2022-2023 9.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı - Test yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2022-2023 9.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı - Test sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test



Ayrıca 2022-2023 9.sınıf temel dini bilgiler dersi 1.dönem 2.yazılı soruları; tamamı test ve cevap anahtarlı olarak yeni müfredata uygun hazırlanmıştır

Kur'an'ın gönderiliş sürecini ve tamamlanma süresini anlama.

İslam dininin amaçlarından biri insanın sadece ahiret için davranışlar sergilemesini öğretmek değildir.

Bu soruyla öğrencilerin İslam'ın inanç esaslarına ve imanın şartlarına ilişkin bilgilerini değerlendirmesi ve namazın İslam'ın temel ibadetlerinden biri olduğunu vurgulaması hedeflenir.

Bu soruyla öğrencilerin meleklerin İslam inancına göre sahip oldukları özellikleri anlaması ve meleklerin günah işleyemeyeceğini öğrenmesi hedeflenir.

Peygamberimizin davranışlarına "Sünnet" yani "Peygamberin yaşam modeli" veya "örnekliği" denir.

Bu soruyla öğrencilerin İslam'ın temel kaynaklarını ve içtihatın ayrı bir kavram olduğunu anlaması hedeflenir.

Yüce Allah'ın işitme ve görme sıfatlarına olan imanımızı güçlendiririz.

Bu sorunun çözümüyle, öğrenci Allah'ın benzersizliğini ve kendine özgü özelliklerini anlamış olur. Ayrıca, İslam dini kavramlarını anlamak ve bu kavramları doğru şekilde ifade etmek konusunda bilgi edinir

Münafıklık durumunu tanıyarak samimiyet ve doğruluk üzerine inşa edilmiş bir iman anlayışına sahip olmayı öğreniriz.

Hadis ilminin temel eserlerini tanıyarak Peygamberimizin sözlerine ve yaşantısına dair doğru bilgiye ulaşmayı öğreniriz.

Bu sorunun çözümüyle, öğrenci sünnetin görevlerini ve özelliklerini anlamış olur.

Kur'an'ın vahiy sürecini ve temel bileşenlerini anlamak ve Kur'an'ın toplam sure sayısını bilmek önemlidir.

Bu sorunun çözümüyle, öğrenci İslam'da önemli meleklerin görevlerini ve rollerini öğrenir.

Kur'an'ın inzal sürecini ve parça parça nazil olduğunu bilmek, Kur'an'ı daha iyi anlamak ve değerlendirmek için önemlidir.

Kur'an'da geçen meleklerle ilgili bilgileri doğru şekilde ayırt edebilmek ve Cebrail'in önemini kavrayabilmek yer alır.

Bu sorunun çözümüyle, öğrenci "meal" kelimesinin anlamını ve Kur'an'ın çeviri sürecini anlar. Ayrıca, Kur'an'ın farklı dillere çevrilerek anlatılmasının önemini kavrar.

Takriri sünnetin önemini ve Hz. Peygamberin sözlü öğütlerine saygı duyulmasını vurgulamaktadır.

İslam'ın temel özelliklerini anlama ve İslam'ın evrensel bir din olduğunu kavrama becerisidir.

İslam'ın temel özelliklerini ve tevhid inancının önemini anlama becerisidir.

Allah'ın özelliklerini anlama ve tanıma yeteneklerini test etmeyi hedefler.

İslam dinindeki ibadetlerin kolaylaştırılması ve esnetilmesi konusunda bilgi sahibi olmak ve bu kolaylıkları anlama becerisidir.

Temel kavramları anlama ve tanımlama becerilerini ölçmeyi hedefler.

Vahiy sürecini doğru bir şekilde anlama ve vahiy aşamalarını doğru sıralama becerisidir.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2022-2023 9.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı - Test sınavı 9.Sınıf kategorisinin Temel Dinî Bilgiler alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

2022-2023 9.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı - Test Testi İstatistikleri

Bu sınav 41 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 402 kere doğru, 351 kere yanlış cevap verilmiş.

2022-2023 9.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı - Test Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2022-2023 9.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı - Test sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2022-2023 9.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı - Test sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2022-2023 9.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı - Test sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 9.Sınıf Temel Dinî Bilgiler dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.