2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST)

2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST) sınavı 8.Sınıf kategorisinin Türkçe alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 25 sorudan oluşmaktadır.



 2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST) CEVAPLARI

  1. Hangi cümlede zarf fiil kullanılmıştır?

    A) Aramıza soğukluk girdi ve birbirimize gücendik.
    B) Dedikodularla zaman yitirip gerçeği bulamadık.
    C) İnsanlar, yaşadıkça birçok sorunla karşılaşırlar.
    D) Dost, kararan günlerde belli olur.

  2. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D) Dost, kararan günlerde belli olur cümlesidir. Bu cümlede "belli olur" fiiline "kararan günlerde" zarf fiili eklenmiştir. Bu nedenle doğru cevap D seçeneğidir.



  3. “ İnsan Bir Ormandır” adlı yapıtın birçok kesiminde çeşitli özel adlar, yer adları sıralanmaktadır: Taksim, Şişli, Beyoğlu, Zeki Müren'in filmleri, Ferdi, Orhan Müslüm... vb. Gerçek yaşamda bu kişi ve yerleri görebilir, bulabiliriz. 2009-15
    Bu parçada yapıtın hangi özelliği daha çok vurgulanmıştır?

    A) Çok çeşitli konuların işlenmiş olması
    B) Yapıtın herkes tarafından okunuyor olması
    C) Günümüz hayatını yansıtmış olması
    D) Bütün ayrıntılarıyla incelenmiş olması

  4. Cevap: C Açıklama:

    Parçada özellikle Taksim, Şişli, Beyoğlu gibi gerçek yer adlarının ve Zeki Müren'in filmleri gibi gerçek kişi adlarının kullanılması, yapıtın günümüzle bağlantılı olduğunu gösterir. Parçada yer adları ve kişi adlarının listelenmesi, yapıtın gerçek hayattan izler taşıdığını ve günümüz insanının tanıdık olduğu unsurları içerdiğini gösterir. Diğer seçenekler olan çok çeşitli konuların işlenmesi, yapıtın herkes tarafından okunuyor olması veya bütün ayrıntılarıyla incelenmiş olması parçada vurgulanmamıştır.



  5. (1)Bilge Dede iyice yaşlanmıştı.(2)Gözleri görmüyor, kulakları iyi işitmiyordu.(3)Yemeğini bile yemekte zorlanıyordu.(4)Ekmeği ve yemeği üstüne döküyordu
    Yukarıdaki sıralı cümlelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) 1.cümle tek yüklemli cümledir.
    B) 2.cümle çok yüklemli cümledir.
    C) 3.cümle fiilimsi bulunan cümledir.
    D) 4.cümle bağlacı olan cümledir.
  6. Cevap: C Açıklama:

    Doğru cevap C) 3.cümle fiilimsi bulunan cümledir. cümle "iyice yaşlanmıştı" şeklinde tek bir yüklem içerir.cümle "gözleri görmüyor" ve "kulakları iyi işitmiyordu" şeklinde iki ayrı yüklem içerir, yani çok yüklemli bir cümledir. cümle ise "yemeğini bile yemekte zorlanıyordu" şeklinde bir fiilimsi olan "zorlanmak" içerir. cümle "ekmeği ve yemeği üstüne döküyordu" şeklinde iki öğe arasında "ve" bağlacı kullanılarak birleştirilen yüklem içerir.



  7. 1. Devrik cümledir
    2. Öznesine göre etken, nesnesine göre geçişlidir.
    Yukarıdaki iki ölçütü taşıyan cümle aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Ben de az zaman sonra okumaktan yoruldum.
    B) Oğlunun yüzünde bir kasılma gördü.
    C) Kımıldadığım bir anda görebildim onu nihayet.
    D) Ayak sesleri az öncekinden daha sakin bir biçimde duyuldu

  8. Cevap: C Açıklama:

    Cevap: C) Kımıldadığım bir anda görebildim onu nihayet. Devrik cümle, normal düz cümle yapısından farklı bir düzende olan cümlelerdir. Bu ölçüte uygun olarak 1 numaralı cümle "Ben de az zaman sonra yoruldum okumaktan." şeklindedir. - Etken geçişli fiiller, öznesine göre etkileyici bir eylem gerçekleştirirken nesnesine geçiş yaparlar. Bu ölçüte uygun olarak 2 numaralı cümle "Oğlunun yüzünde bir kasılma gördü." şeklindedir.



  9. Kasabadaki okul 1942 yılında yeniden onarılmış.
    Aşağıdaki cümlelerden hangisindeki fiilin öznesine göre çatısı, bu cümledeki ile özdeştir?

    A) Kitabın kapağı önceden tasarlanmış.
    B) Karşıdaki dağa kayak yapmaya gidiyorlar.
    C) Eğitim için yurt dışına çıkacakmış.
    D) Herkes elindeki mendili ağaca bağlıyordu.

  10. Cevap: A Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı A seçeneğidir: "Kitabın kapağı önceden tasarlanmış." Cümledeki fiil "tasarlanmış"tır. Bu fiilin öznesi "kitabın kapağı"dır. Özne, "kitabın kapağı" cümlede tasarlayanın, yani eylemi gerçekleştirenin nesnesidir. Bu durumda cümlenin çatısı "edilgen çatı"dır.



  11. (1) Güneş batmak üzereydi. (2) Uçsuz bucaksız bozkıra, akşamın sisli beyaz bulutu çöküyordu. (3) Mevsim yazdı. (4) Otlar kuruyup sararmaya yüz tutmuş, kokuları çevreye yayılmıştı.
    Numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) 1 numaralı cümle yapısına göre içinde fiilimsi bulunan cümledir.
    B) 2 numaralı cümle öge dizilişine göre kurallı cümledir.
    C) 3 numaralı cümle yüklemin türüne göre fiil cümlesidir.
    D) 4 numaralı cümle birden fazla yargı bildiren olumlu cümledir.

  12. Cevap: C Açıklama:

    Doğru cevap C seçeneğidir: "3 numaralı cümle yüklemin türüne göre fiil cümlesidir." 3 numaralı cümlede "yazdı" fiili yüklem olarak kullanılmıştır. Bu nedenle cümle yüklemin türüne göre bir fiil cümlesi değildir.



  13. “Başarılı bir yazı yazabilmek için konunun sınırlandırılması gerekir.”
    Aşağıdakilerden hangisi bu cümlenin özelliklerinden değildir?

    A) Yapısına göre sıralı cümledir.
    B) Yüklemin türüne göre fiil cümlesidir.
    C) Yüklemin yerine göre kurallı cümledir.
    D) Anlamına göre olumlu cümledir.

  14. Cevap: A Açıklama:

    Cevabın A) Yapısına göre sıralı cümledir olması gerekmektedir. Doğru cevap A olacaktır. İlgili cümlede farklı öğelerin sıralı bir şekilde yer aldığı bir yapı vardır. Diğer seçenekler ise cümleyle ilgili doğru özellikleri ifade etmektedir.



  15. Kitap fuarları ya da imza günlerinde şu manzarayla çok karşılaşırım: Bir orta yaşlı bey gelip annesi, eşi ya da çocuğu için imza ister. “Kitap okumayı çok sever.” der. Ben de hemen sorarım: “Siz sevmezsiniz.” Yanıt her zaman aynı olur: “Sevmez miyim? Ama okuyacak vaktim yok hiç.” Bu kişiler, çok önemli işlerinden başlarını kaldırıp kitap okumaya vakit ayırmazlar. Onlar için edebiyat olmasa da olur, okumak yalnızca boş zamanı olanların işidir. Onlar yaşam kavgasında vazgeçilmez görevlerini yerine getirirken okumayı bir tarafa bırakmaya çekinmezler.
    Parçanın yazarı aşağıdakilerin hangisinden yakınmaktadır?

    A) İnsanlara kitap okumayı sevdirmenin zorluğundan
    B) Kitap imzalatmaya gelenlerin saygısız davranışlarından
    C) İnsanların türlü bahanelerle okumaya zaman ayırmamasından
    D) İnsanların okuyacakları kitap için seçici olmamasından

  16. Cevap: C Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı C seçeneğidir: "Parçanın yazarı insanların türlü bahanelerle okumaya zaman ayırmamasından yakınmaktadır." Parçada yazar, insanların önemli işlerinden başlarını kaldırıp kitap okumaya vakit ayırmamalarından yakınmaktadır. İnsanların kitap okumayı boş zaman aktivitesi olarak gördüklerini ve yaşam kavgasında edebiyatın göz ardı edilebileceğini ifade etmektedir.



  17. Avustralya’daki bir doğa parkında dünyaya gelen minik koala yavrusu, dünyanın ilk mavi gözlü koalası. Onun bu özelliği, onu gören herkesi şaşırtıyor. Bu, bugüne kadar hiç rastlanmamış bir durum. Çünkü koalaların gözleri kahverengi olur. Koalalar biz insanlar gibi farklı göz renklerine sahip değildir. Parktaki görevlilerin Frankie adını verdikleri yavru koalanın anne ve babası da kahverengi gözlü. Minik koala yavrusunun gözlerinin nasıl öteki koalalardan farklı olduğu bilinmiyor. Ancak uzmanlar Frankie’nin çok sağlıklı olduğunu ve görüşünde herhangi bir sorun olmadığını belirtiyorlar.
    Bu parçanın yazılış amacı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Farklı bir koala hakkında bilgi vermek
    B) Koalaların yaşam alanlarını anlatmak
    C) Koalaları diğer hayvanlarla kıyaslamak
    D) Avustralya’daki doğal yaşamı anlatmak

  18. Cevap: A Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı A) Farklı bir koala hakkında bilgi vermek olacaktır. Parça, Avustralya'daki bir doğa parkında dünyaya gelen mavi gözlü bir koala yavrusu hakkında bilgi vermektedir. Parçada, koalanın nadir bir özelliği olan mavi gözlü oluşu vurgulanmakta ve uzmanların görüşünde herhangi bir sorun olmadığı belirtilmektedir. Bu nedenle parçanın yazılış amacı, farklı bir koala hakkında bilgi vermek ve bu nadir özelliği paylaşmaktır. Bu bilgi, okuyucuları şaşırtmaktadır ve ilginç bir koala hikayesi sunmaktadır.



  19. Daldaki yapraklar kımıldamamakta kararlıydı. Rüzgâr esme görevini unutmuş, bir köşede uyuklayıp kalmıştı. Havadaki bulutlar, oraya buraya özensizce yığılan küçük saman bağları gibi hareketsizdi. Tarlalar, saçları yeni kırpılmış erkek çocuklarını andırıyordu.
    Bu parçanın dil ve anlatımı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Benzetmeden yararlanılmıştır.
    B) Kişileştirmeye yer verilmiştir.
    C) Anlatım üçüncü kişi ağzında yapılmıştır.
    D) Yer, zaman ve kişilerle ilgili çok fazla ayrıntılı bilgi verilmiştir.

  20. Cevap: D Açıklama:

    Cevap Anahtarı: D) Yer, zaman ve kişilerle ilgili çok fazla ayrıntılı bilgi verilmiştir. Verilen parçada, dili ve anlatımı değerlendirmemiz istenmektedir. Parçada benzetme kullanılmıştır (örneğin, "havadaki bulutlar, oraya buraya özensizce yığılan küçük saman bağları gibi hareketsizdi"). Ayrıca, kişileştirme örneği vardır (örneğin, "Rüzgâr esme görevini unutmuş, bir köşede uyuklayıp kalmıştı"). Anlatım ise üçüncü kişi ağzında yapılmıştır, yani olaylar tarafsız bir gözlemci tarafından aktarılmıştır. Ancak, parçada yer, zaman ve kişilerle ilgili çok fazla ayrıntılı bilgi verilmediği için D seçeneği söylenemez.



  21. Küre dağlarını döne döne tırmanıyorduk. Güneş, sabah sisinin grileştirdiği yeşil tepelerin arasından portakal renkli yüzünü gösteriyordu; ama güneşin daha ulaşmadığı derin koyaklar vardı. Yeşilin en güzel tonlarıyla bezeli, mendil kadar tarlalar, gerçek değilmiş gibi duruyordu. Derin derin uçurumlar, dipten doruğa çamlarla, akkavaklarla donanmıştı.
    Bu parça ile ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisine varılamaz?

    A) İkilemeler kullanılmıştır.
    B) Söz sanatlarına başvurulmuştur.
    C) Tartışmacı anlatım biçimiyle yazılmıştır.
    D) Betimleme kullanılmıştır.
  22. Cevap: C Açıklama:

    Bu parçada "Küre dağlarını döne döne tırmanıyorduk" ifadesi, ikilemelerin kullanıldığını göstermektedir, bu nedenle A seçeneği doğrudur. Ayrıca parçada yapılan betimlemeler ve görsel imgeler, B seçeneği olan söz sanatlarına başvurulduğunu göstermektedir. Tartışmacı bir anlatım biçimi kullanılmadığı için C seçeneği yanlıştır. Betimleme açıkça kullanıldığından dolayı D seçeneği doğrudur.



  23. 1. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız.
    2. Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
    3. Biz uygarlıktan, ilimden ve fenden kuvvet alıyor ve ona göre yürüyoruz.
    4. Bilelim ki millî benliğini bilmeyen milletler başka milletlere yem olurlar.
    Bu sözlerden hangisinde fiilimsi yoktur?

    A) 1     B) 2     C) 3     D) 4

  24. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) 3 İlk üç sözde fiilimsi oluşturan bir fiil veya fiil kökü bulunurken, dördüncü sözde "yürüyoruz" fiilimsi olarak kullanılan bir fiil bulunmaktadır. Bu nedenle C seçeneği doğrudur.



  25. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf-fiil cümleye durum anlamı katmıştır?

    A) İçeri girer girmez kitapların olduğu dolaba koştu.
    B) Sıranın kendisine gelmesini beklerken çayından bir yudum aldı.
    C) Biricik oğlunu görünce gözlerinden yaşlar süzüldü.
    D) Eserini uzun araştırmalar yaparak hazırlamıştı.

  26. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D) Eserini uzun araştırmalar yaparak hazırlamıştı şeklindedir. Zarf-fiiller, eyleme zaman, yer, neden-sonuç gibi anlamlar ekleyen kelimelerdir. Bu soruda "uzun araştırmalar yaparak" zarf-fiili cümleye bir durum anlamı katmıştır. Bu ifade, kişinin eserini hazırlarken uzun araştırmalar yaptığını belirtmektedir.



  27. Edebi eserleri tek tek inceleyen araştırıcı, edebiyat tarihini yazarken, sosyoloji ve antropolojiyi de göz önünde bulundurur.
    Bu cümlenin öğe dizilişi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Özne – Zarf tümleci – Dolaylı tümleç – Yüklem
    B) Nesne – Özne – Zarf tümleci – Yüklem
    C) Özne – Zarf tümleci – Nesne – Yüklem
    D) Dolaylı tümleç – Özne – Nesne – Yüklem

  28. Cevap: C Açıklama:

    Cevap: C) Özne – Zarf tümleci – Nesne – Yüklem. Cümlenin öğe dizilişi şu şekildedir: Özne (Edebi eserleri tek tek inceleyen araştırıcı) – Zarf tümleci (tek tek inceleyen) – Nesne (edebiyat tarihini) – Yüklem (yazarken, sosyoloji ve antropolojiyi de göz önünde bulundurur).



  29. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı türden iki fiilimsi birlikte kullanılmıştır?

    A) Başka şehre taşınınca bizi unuttu.
    B) Yol kenarında duran arabayı ittik.
    C) Sorulan soruların hepsini yaptım.
    D) Gördüğü olayı gülerek anlatıyordu.

  30. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B) Yol kenarında duran arabayı ittik. : B seçeneğindeki cümlede "durmak" fiili "-ma" eki alarak "durmama" fiilimsisini oluştururken, "itmek" fiili "-tik" eki ile kullanılmıştır. Diğer seçeneklerde ise ya aynı türden fiilimsiler kullanılmıştır ya da bir fiilimsi yoktur. Bu nedenle B seçeneği doğrudur.



  31. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

    A) Yanlışlarıyla öğretmenlerin tepkisini çekiyordu.
    B) Herkez tembellik edip ders çalışmıyor.
    C) Bu hafta Marmara’nın Doğusu yağışlı geçecek.
    D) Omuzumda bir ağırlık var sanki.

  32. Cevap: A Açıklama:

    Cevap: A) Yanlışlarıyla öğretmenlerin tepkisini çekiyordu. Bu soruda, yanlış yazılmış olan cümleleri bulmamız isteniyor. Şıkları incelediğimizde, B) Herkez tembellik edip ders çalışmıyor ve C) Bu hafta Marmara’nın Doğusu yağışlı geçecek cümlelerinde yazım yanlışları bulunmaktadır. Ancak, A) Yanlışlarıyla öğretmenlerin tepkisini çekiyordu cümlesi doğru bir şekilde yazılmıştır.



  33. Aşağıdakilerden hangisi yüklemin yeri yönünden diğerlerinden farklıdır?

    A) Evlerine birer takım tabak aldılar.
    B) Pazar günü nedense bitiveriyor.
    C) Yemek yapınca geldiler.
    D) Uyumuşum erkenden.

  34. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D) Uyumuşum erkenden şeklindedir. Bu soruda, yüklemin yeri yönünden diğer cümlelerden farklı olanı bulmamız isteniyor. Diğer cümlelerde yüklem cümle sonunda yer alırken, D) Uyumuşum erkenden cümlesinde yüklem cümlenin başında yer almaktadır.



  35. Aşağıdakilerden hangisi tek yüklemli ve tek yargılı bir cümledir?

    A) Büyükler, küçüklerin oynadıklarına bir anlam veremiyor.
    B) Çocuklar parkta ne kadar güzel oynuyor.
    C) Onları anlamak çok da kolay değil.
    D) Seneye okula koşa koşa gelirler.

  36. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B) Çocuklar parkta ne kadar güzel oynuyor. B seçeneğindeki cümle, tek yüklemli bir cümledir çünkü sadece "oynuyor" yüklemi bulunmaktadır. Ayrıca, tek yargılıdır çünkü sadece bir ana düşünceyi ifade etmektedir. Diğer seçeneklerde ise birden fazla yüklem veya birden fazla ana düşünce bulunmaktadır. Bu nedenle B seçeneği doğrudur.



  37. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir?

    A) Büyük bir panikle evlerine kaçıştılar.
    B) Hiçbir şeyle değişmemelisin vatan sevgisini.
    C) Sonunda o da hayatla barıştı.
    D) Tahta çabucak silinmişti.

  38. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D) Tahta çabucak silinmişti şeklindedir. Bu soruda, geçişli bir fiilin hangi cümlede kullanıldığı soruluyor. Geçişli fiiller, bir nesneye etki eden veya nesne alabilen fiillerdir. Şıkları incelediğimizde, D) Tahta çabucak silinmişti cümlesinde "silmek" fiili geçişli olarak kullanılmıştır. Fiilin nesnesi olan "tahta" ifadesi, fiilin etkisini alan bir öğedir.



  39. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

    A) Sende bu konuda bir şeyler söyler misin?
    B) Konuşmasını niçin bu kadar uzattı ki?
    C) Toplantıda bir üye de söz aldı.
    D) Beni iyi dinle ki bir daha aynı hatayı yapmayasın.

  40. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap A seçeneğidir. "Sende bu konuda bir şeyler söyler misin?" cümlesinde "Sende" ifadesinde bir yazım yanlışı vardır. "Sende" yerine "Sen de" şeklinde yazılmalıdır.Cevap Anahtarı: A) Sende bu konuda bir şeyler söyler misin?



  41. Aşağıdaki cümlelerin yapı özelliği verilirken bir hata yapılmıştır. Bu cümle hangi seçenekte verilmiştir?

    A) Alet işler, el övünür. (Çok Yüklemli)
    B) Damlaya damlaya göl olur. (Fiilimsili Cümle)
    C) Hem giderim hem ağlarım. (Bağlacı Olan)
    D) Oynarken evin ardına gizleniyordu. (Tek Yüklemli)

  42. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D seçeneğidir. "Oynarken evin ardına gizleniyordu." cümlesi "Tek Yüklemli" olarak belirtilmiştir. Ancak, bu cümle "Çok Yüklemli" bir cümledir, çünkü birden fazla yükleme sahiptir. Cevap Anahtarı: D) Oynarken evin ardına gizleniyordu. (Tek Yüklemli)



  43. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznenin yaptığı iş yine özneye dönmektedir?
    1- Küçük çocuk köşeye büzüldü.
    2- Bayraklar yarıya indirildi.
    3- Onu görünce çok sevindim.
    4- Kitaplar matbaaya gönderildi.
    5- Herkes bir anda irkildi

    A) 1 ve 3                 B) 2 ve 4
    C) 3 ve 5                 D) 1 ve 2

  44. Cevap: C Açıklama:

    Cevap: C) 3 ve 5 Bu soruda, öznenin yaptığı işin yine özneye döndüğü cümleyi bulmamız isteniyor. Şıkları incelediğimizde, C) 3 ve 5 cümlelerinde bu durum gerçekleşmektedir. 3) Onu görünce çok sevindim: Özne olan "ben" (görünce çok sevindim) kendisi olan "onu" (yani "beni") görünce sevinç duymaktadır. Yani öznenin yaptığı iş (sevinmek), yine özneye dönmektedir. 5) Herkes bir anda irkildi: Özne olan "herkes" (bir anda irkildi) kendisi olan "herkes"e irkilme hissi vermektedir. Yani öznenin yaptığı iş (irkilmek), yine özneye dönmektedir.



  45. Aşağıdaki mısrada kaç tane fiilimsi vardır?
    Ben insanoğlunu övmeye gelmişim, Acılar ile saadeti ile her şeyi ile beraber.
    Onları dans ederken severim, bağırırken, gülerken;
    Fakat ağlarken asla.

    A) 2     B) 3     C) 4     D) 5

  46. Cevap: D Açıklama:

    Verilen mısralarda 4 tane fiilimsi bulunmaktadır. Bu fiilimsiler şunlardır: "gelmişim", "severim", "bağırırken", "gülerken". Cevap Anahtarı: C) 4. Verilen mısralarda 4 tane fiilimsi bulunmaktadır. Fiilimsi, fiil köküne "-(y)erek, -dikçe, -(y)ince, -meli, -malı, -mez, -maz" eklerinin getirilmesiyle oluşan ve "içinde, kenarında, üzerinde" gibi yer bildiren zarflarla birlikte kullanılan fiillerdir. Bu mısralarda "gelmişim", "severim", "bağırırken" ve "gülerken" fiilimsileri bulunmaktadır.



  47. Her televizyon kanalında bir yarışma var. Bazıları bilgi yarışması bazıları etkinlik yarışmaları. Annem en çok yemek yarışmalarını izliyor. Bazen kaptırıp kendini yarışmacılarla bile konuştuğu oluyor. Yarışmacıların hatalarını buluyor, doğrularını alkışlıyor. Maç izler gibi program izliyor. Ben ve babamsa daha çok bilgi yarışmalarını tercih ediyoruz.
    Yukarıdaki parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?

    A )Televizyonda yayımlanan yarışma programları
    B) Annem ve televizyon izleyişi
    C) Babam ve benim program tercihim.
    D) Yemek programlarının kalitesi

  48. Cevap: A Açıklama:

    Cevap: A) Televizyonda yayımlanan yarışma programları. Bu parçada, televizyonda yayımlanan yarışma programlarının bahsi geçmektedir. Paragrafta anlatılanların odak noktası, farklı türlerdeki yarışma programlarıdır. Annenin yemek yarışmalarını, diğer aile üyelerinin ise bilgi yarışmalarını tercih ettiği belirtilmektedir. Bu nedenle, parçanın konusu "Televizyonda yayımlanan yarışma programları" olarak belirlenebilir.



  49. ‘ISINMAK’ sözcüğü aşağıdaki cümlelerde kaç farklı anlamda kullanılmıştır? -Evimiz sonunda ısındı.
    - Gönlüm öğretmenime ısındı.
    - Yarışmacılar sahada ısındı.
    - Ütü fişe takılınca ısındı.
    - Yemekler yeniden ısındı.

    A) 2     B) 4     C) 3     D) 5

  50. Cevap: C Açıklama:

    Cevap: C) 3 Bu soruda, "ısınmak" sözcüğünün kaç farklı anlamda kullanıldığı soruluyor. Cümleleri incelediğimizde, "ısınmak" sözcüğünün üç farklı anlamda kullanıldığını görebiliriz: 1) Evimiz sonunda ısındı: Burada "ısınmak" kelimesi, fiziksel anlamda ısınmayı ifade etmektedir. Ev, sıcak hale gelmiştir. 2) Gönlüm öğretmenime ısındı: Burada "ısınmak" kelimesi, duygusal anlamda birisinin sevgisini kazanmak veya samimiyet hissetmek anlamını taşımaktadır. 3) Yarışmacılar sahada ısındı: Burada "ısınmak" kelimesi, spor veya aktivite öncesi kasları hazırlamak anlamında kullanılmaktadır.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST) Detayları

2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST) 0 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 25 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 02 Mart 2023 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST) Testini Çöz tıklayın. 2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST) Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • TOPLUM HAYATI
    1. Metni içerik yönünden değerlendirir.
    2. Metnin bağlamından hareketle kelime ve kelime gruplarının anlamlarını çıkarır.
    3. Metnin konusunu belirler
    4. Metnin konusunu belirler
    5. Noktalama işaretlerini işlevlerine uygun olarak kullanır.
    6. Okuduklarındaki örtülü anlamları bulur.
    7. Okuduklarındaki örtülü anlamları bulur.
    8. Okuduklarındaki örtülü anlamları bulur.

Ayrıca 2022-2023 8.sınıf Türkçe 2.dönem 1.sınav soruları; tamamı test ve cevap anahtarlı olarak yeni müfredata uygun hazırlanmıştır

Zarf fiil kullanarak, fiillere zaman, yer veya şekil gibi anlamlar katan zarfları tanıyabilmek.

Bu soru, bir yapıtın günümüz hayatını yansıtma özelliğini anlamamızı sağlar ve yapıtların nasıl çağdaş yaşamla ilişkili olabileceğini gösterir.

Cümlelerdeki fiilimsi yapıları tanıyarak, fiilimsi bulunan cümleleri ayırt edebilmek.

Devrik cümleleri ve etken/geçişli fiilleri tanıyarak, bu ölçütlere uygun cümleleri ayırt edebilmek.

Bu soru, fiillerin çatılarını ve özne-fiil ilişkisini anlama becerisini geliştirir.

Bu soru, cümlelerdeki yüklemlerin türünü tanıma ve yargı bildirme özelliklerini anlama becerisini geliştirir.

Bu soru, yazarın duygularını ve eleştirisini anlama becerisini geliştirir ve insanların zaman yönetimi ve okuma alışkanlıkları hakkında farkındalık sağlar.

Bu soru, bir metnin yazılış amacını anlama becerisini test etmektedir.

Dil ve anlatım özelliklerini analiz edebilme.

Parçada ikilemelerin kullanıldığı, söz sanatlarına başvurulduğu ve betimleme yapıldığı anlaşılır.

Fiilimsi kavramının ne olduğu ve nasıl oluşturulduğu anlaşılır.

Zarf-fiil kullanarak cümleye durum anlamı katma becerisi.

Cümledeki öğeleri doğru bir şekilde sıralama becerisi.

Farklı türden fiilimsilerin birlikte kullanılabileceği örneklendirilir.

Yazım yanlışlarını tespit etme becerisi.

Yüklemin cümle içindeki yerini belirleme becerisi.

Tek yüklemli ve tek yargılı bir cümle oluşturma becerisi geliştirilir.

Geçişli fiilleri tanıma ve nesne ile ilişkilendirme becerisi.

Yazım yanlışlarını tespit etme becerisi geliştirilir.

Cümlelerin yapı özelliklerini doğru şekilde tanımlama becerisi geliştirilir.

Öznenin yaptığı işin yine özneye dönmesini tespit etme becerisi.

Fiilimsilerin tanımını ve kullanımını anlama becerisi geliştirilir.

Paragraftaki ana fikri belirleme becerisi.

Kelimelerin farklı anlamlarını tespit etme becerisi.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST) sınavı 8.Sınıf kategorisinin Türkçe alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST) Testi İstatistikleri

Bu sınav 9 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 93 kere doğru, 106 kere yanlış cevap verilmiş.

2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2022-2023 8.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Sınav (TEST) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 8.Sınıf Türkçe dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (1)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

8.Sınıf Türkçe Sınavı Hazırla
  8.Sınıf Türkçe Dersi Ünite Özetleri
  • Henüz ünite eklenmemiş