2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST)

2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST) sınavı 7.Sınıf kategorisinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Kolay derecede zorluktadır. Toplamda 25 sorudan oluşmaktadır.



 2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST) CEVAPLARI

  1. ’’Hatemü’l-Enbiya” kavramı ne anlama gelmektedir?

    A) Peygamberlerin ilki
    B) Peygamberlik kurumu
    C) Peygamberlerin sonuncusu
    D) Peygamberlik mührü

  2. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C. Bu soruda, "Hatemü'l-Enbiya" kavramının ne anlama geldiği sorulmaktadır. "Hatemü'l-Enbiya" terimi, "peygamberlerin sonuncusu" anlamına gelir. Seçenekler arasında incelendiğinde, C seçeneği olan "Peygamberlerin sonuncusu" doğru cevaptır. "Hatemü'l-Enbiya" terimi, peygamberlik kurumunun sona erdiğini ifade etmektedir.



  3. I. Hak ve hukuka uygunluk
    II. Kanunları herkese eşit uygulamak
    III. Çok ibadet etmek
    IV. Herkese hak ettiğini vermek
    Yukarıdakilerden hangileri, adaletin anlamları arasında yer alır?

    A) Sadece I    B) I ve II    C) I, II ve III    D) I, II ve IV

  4. Cevap: D Açıklama:

    Cevap Anahtarı: D. Verilen seçenekler arasından adaletin anlamları ile ilgili olanları belirlememiz istenmektedir. İfade edilen anlamları dikkate aldığımızda, I. Hak ve hukuka uygunluk, II. Kanunları herkese eşit uygulamak ve IV. Herkese hak ettiğini vermek adaletin anlamları arasında yer alır. Bunlar adalet kavramının temel ilkeleri ve gereklilikleridir. III. Çok ibadet etmek ise adaletin anlamlarıyla doğrudan ilişkili olmayan bir ifadedir. Dolayısıyla, doğru cevap seçeneği D'dir.



  5. Allah Resulü bir gün Safa Tepesi üzerine çıktı ve Mekkelilere şöyle seslendi: “Bu vadinin içinden size saldırmak üzere olan bir süvari birliğinin olduğunu söylesem bana inanır mısınız?” Onlar da ; “Evet, inanırız.”dediler.
    Bu olay neyi göstermektedir?

    A) Peygamberimizin doğru sözlü olduğunu
    B) Peygamberimizin sık sık insanları toplayıp onlara sorular sorduğunu
    C) Mekkelilerin her an bir düşman saldırısı beklediklerini
    D) Peygamberimizin akıllı ve zeki olduğunu

  6. Cevap: A Açıklama:

    Cevap Anahtarı: A. Bu soruda, Allah Resulü'nün Safa Tepesi üzerine çıkarak Mekkelilere bir soru sorması anlatılmaktadır. Mekkelilerin olası bir düşman saldırısı konusunda inançlı olmaları göz önüne alındığında, bu olay peygamberimizin doğru sözlü olduğunu göstermektedir. Seçenekler arasında incelendiğinde, A seçeneği olan "Peygamberimizin doğru sözlü olduğunu" ifade eden seçenek doğru cevaptır. Olay, peygamberimizin sözlerine inanan Mekkelilerin doğruluk ve güvenilirlik algısını yansıtmaktadır.



  7. Hoşa gitmeyen olaylar, nefse ağır gelen şeyler ve insanı zorlayan durumlar karşısında ruhsal dengeyi bozmamak için dünya ve ahiret yararlarını düşünerek insanın kalbinde yer tutan sükûnet ve dayanma kuvvetine ne denir?

    A) İyimserlik    B) Dürüstlük    C) Merhamet    D) Sabır

  8. Cevap: D Açıklama:

    Cevap Anahtarı: D. Verilen açıklamalara göre, hoşa gitmeyen olaylar, nefse ağır gelen şeyler ve insanı zorlayan durumlar karşısında ruhsal dengeyi korumak için kullanılan bir kavram aranmaktadır. Bu durumda, insanın kalbinde yer tutan sükûnet ve dayanma kuvveti olarak nitelendirilen şey "sabır"dır. Sabır, zorluklarla başa çıkma, sakin ve metanetli olma gücünü ifade eder.



  9. İnkarcılar Hz. Salih’e dediler ki:“Bize bir mucize gösterirsen senin Allahın peygamberi olduğuna inanırız.” Hz. Salih Allah’ın izniyle mucizeyi göstermesine rağmen bir çok insan onu büyücü ve sihirbaz olarak niteleyerek inanmamıştır.
    Hz. Salih hangi mucizeyi göstermiştir?

    A) Kızıldeniz’i ikiye ayırması
    B) Kayanın arasından dişi ve süt veren bir deve çıkarması
    C) Kayanın içinden sağmal bir inek çıkarması
    D) Ayın ikiye yarılması

  10. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C. Bu soruda, Hz. Salih'in inkarcılara bir mucize gösterdiği ve bu mucizeye rağmen birçok insanın onu inanmamakla birlikte büyücü ve sihirbaz olarak nitelendirdiği anlatılmaktadır. Seçenekler arasında incelendiğinde, C seçeneği olan "Kayanın içinden sağmal bir inek çıkarması" ifadesi doğru cevaptır. Hz. Salih'in mucizesi, kayanın içinden sağmal bir inek çıkarmasıdır.



  11. I. Peygamberimiz (s.a.v.), Kur’an’daki kavramların ve kapalı içerikli ayetlerin ne anlama geldiğini Müslümanlara anlatmıştır.
    II. Peygamberimiz (s.a.v.) namazın nasıl kılınacağını, haccın nasıl yapılacağını, abdestin nasıl alınacağını uygulamalı olarak Müslümanlara öğretmiştir.
    Yukarıdaki bilgiler Peygamberimizin (s.a.v.) hangi yönünü vurgulamaktadır?

    A) İnsanlara değer verdiğini
    B) Kur’an-ı Kerim’i açıkladığını
    C) Güzel ahlak sahibi olduğunu
    D) İnsanları uyardığını

  12. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B. Verilen bilgilere göre, Peygamberimiz (s.a.v.), Kur'an'daki kavramları ve kapalı içerikli ayetleri Müslümanlara açıklamıştır. Ayrıca namazın, haccın ve abdestin nasıl yapılacağını da uygulamalı olarak öğretmiştir. Bu durum Peygamberimizin (s.a.v.) Kur'an-ı Kerim'i açıkladığını ve uygulamada rehberlik ettiğini vurgulamaktadır.



  13. "Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için; yarın ölecekmiş gibi de ahiret için çalışın”
    Peygamberimiz’in (sav) yukarıdaki hadisinin ana düşüncesi nedir?

    A) Sadece Ahiret için çalışmalıyız.
    B) Dünya için çok çalışıp zengin olmaya gayret etmeliyiz.
    C) Hem dünya hem de ahiret için çalışmalı, ikisi arasında denge kurmalıyız.
    D) Dünyada ne ekersek ahirette onu biçeriz.

  14. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C. Peygamberimizin (sav) yukarıdaki hadisinde ana düşünce, hem dünya hem de ahiret için çalışmanın önemini vurgulamaktadır. Hadiste, insanların dünya için ölümsüz gibi çalışmaları gerektiği, ancak yarın ölecekmiş gibi de ahiret için çaba göstermeleri gerektiği ifade edilmektedir. Bu da hem dünya hem de ahiret hedeflerine yönelik bir denge kurmanın gerekliliğini anlatmaktadır.



  15. Hz. Muhammed (s.a.v.) hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Hz. Muhammed (s.a.v.) müsamahakâr ve iyi huylu bir insandı.
    B) Hz. Muhammed (s.a.v.), Müslümanları ibadetlerin nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirmiştir.
    C) Hz. Muhammed (s.a.v.), kıyametin ne zaman kopacağını insanlara açıklamıştır.
    D) Hz. Muhammed (s.a.v.), dünya hayatının anlamlı bir şekilde değerlendirilmesi konusunda insanları uyarmıştır.

  16. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C. Bu soruda, Hz. Muhammed (s.a.v.) hakkında verilen ifadeler incelenmektedir ve hangi ifadenin yanlış olduğu sorulmaktadır. A seçeneği, Hz. Muhammed'in müsamahakâr ve iyi huylu bir insan olduğunu belirtir. Bu ifade doğrudur, çünkü Hz. Muhammed'in karakteri ve davranışları hakkında kaynaklarda genellikle bu şekilde bilgiler bulunmaktadır. B seçeneği, Hz. Muhammed'in Müslümanları ibadetler konusunda bilgilendirdiğini ifade eder. Bu da doğrudur, çünkü Hz. Muhammed, İslam dininin temel prensiplerini ve ibadetlerin nasıl yapılacağını Müslümanlara öğretmiştir. D seçeneği, Hz. Muhammed'in insanları dünya hayatının anlamlı bir şekilde değerlendirilmesi konusunda uyardığını ifade eder. Bu da doğrudur, çünkü Hz. Muhammed, insanlara dünya hayatının geçici olduğunu ve ahiret hayatının önemini vurgulamıştır. C seçeneği ise, Hz. Muhammed'in kıyametin ne zaman kopacağını insanlara açıkladığını belirtir. Bu ifade yanlıştır, çünkü Hz. Muhammed'in kıyametin ne zaman kopacağına dair kesin bir bilgisi yoktu ve bununla ilgili net bir tarih vermemiştir.



  17. “Suç işleyen kızım Fatıma da olsa cezasını ellerimle verirdim.”
    Bu hadise göre yapılan işlemde aşağıdakilerden hangisine uygun davranılmış olur?

    A) Merhamet    B) Nezaket    C) Adalet    D) Cesaret

  18. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) Adalet. Bu hadiste, kızının suç işlemesi durumunda bile Peygamberimizin (sav) adaletli davranacağı ifade edilmektedir. Bu, Peygamberimizin (sav) adalet prensibine sadık olduğunu gösterir. Adalet, insanlara eşit davranmak, suç ve ceza arasında denge sağlamak anlamına gelir. Peygamberimiz (sav) bu hadisinde adaleti vurgulayarak, kimsenin ayrıcalıklı veya ayrımcı davranılmaması gerektiğini belirtmiştir.



  19. Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi hatalıdır?

    A) Cebrail Peygamberlere vahiy getirmekle görevlidir.
    B) Azrail Ölenleri sorguya çekmekle görevlidir.
    C) Mikâil Tabiat olaylarını idare etmekte görevlidir.
    D) İsrafil Sûra üflemekle görevlidir.

  20. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B. Bu soruda, verilen eşleştirmeler incelenmekte ve hangi eşleştirmenin hatalı olduğu sorulmaktadır. A seçeneği, Cebrail'in peygamberlere vahiy getirmekle görevli olduğunu ifade eder. Bu doğrudur, çünkü İslam inancına göre Cebrail, Allah'ın emirlerini peygamberlere ileten melek olarak kabul edilir. B seçeneği, Azrail'in ölenleri sorguya çekmekle görevli olduğunu belirtir. Bu ifade yanlıştır, çünkü Azrail, İslam inancına göre ölüm meleği olarak bilinir ve insanların canını almakla görevlidir. Ölenlerin sorgulanması görevi ise İslam inancında Azrail'e değil, Munkar ve Nekir adlı meleklerdir. C seçeneği, Mikâil'in tabiat olaylarını idare etmekle görevli olduğunu ifade eder. Bu doğrudur, çünkü Mikâil, İslam inancına göre rüzgar, yağmur gibi tabiat olaylarını düzenleyen melek olarak kabul edilir. D seçeneği, İsrafil'in sûra üflemekle görevli olduğunu belirtir. Bu da doğrudur, çünkü İslam inancına göre İsrafil, kıyamet gününde sûra üfleyerek kıyametin başlamasını sağlayacak melektir.



  21. Aşağıdaki cümleler doğruysa başına (D), yanlışsa (Y) yazınız.

    [.....] Muhammed (s.a.v.) 610 yılında Yüce Allah (c.c.) tarafından peygamber olarak görevlendirilmiştir.
    [.....] Erkek ve dişi olma özelliğine sahip olan melekler, evlenip çoğalırlar.   
    [.....] Küçükbaş hayvanları bir kişi, büyükbaş hayvanları ise yedi kişi ortak kurban edebilir.
    [.....] Mikail(a.s.) tabiat olaylarını düzenleyen melektir.
    [.....] Şeytan Âdem’e (a.s.) saygı göstermiş ve secde etmiştir.    
    [.....] Adalet ilkelerine göre hareket etmek insanı hem bu dünyada hem ahirette mutlu eder.
    [.....] Hz. Muhammed (s.a.v.) müjdeleyici ve uyarıcıdır. 
    [.....] Melekler kısa zamanda çok uzun mesafelere gidebilirler.
    [.....] Hz. Muhammed (s.a.v.), bir peygamber olarak insanüstü özelliklere sahiptir, gelecekte neler olacağını bilir.
    [.....] Hz. Muhammed (s.a.v.) güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiştir.

  22. Cevap:

    1. D (Doğru)     2. Y (Yanlış)     3. D (Doğru)

    4. D (Doğru)     5. Y (Yanlış)     6. D (Doğru)

    7. D (Doğru)     8. D (Doğru)     9. Y (Yanlış)

    10. D (Doğru)

    Açıklama:

    Bu soruda, verilen cümlelerin doğru olup olmadığı belirlenmektedir. Aşağıda her bir cümle için doğru (D) veya yanlış (Y) olarak işaretlenmiştir. 1. Hz. Muhammed (s.a.v.) 610 yılında Yüce Allah (c.c.) tarafından peygamber olarak görevlendirilmiştir. (Doğru) 2. Erkek ve dişi olma özelliğine sahip olan melekler, evlenip çoğalırlar. (Yanlış) 3. Küçükbaş hayvanları bir kişi, büyükbaş hayvanları ise yedi kişi ortak kurban edebilir. (Doğru) 4. Mikail (a.s.) tabiat olaylarını düzenleyen melektir. (Doğru) 5. Şeytan Âdem'e (a.s.) saygı göstermiş ve secde etmiştir. (Yanlış) 6. Adalet ilkelerine göre hareket etmek insanı hem bu dünyada hem ahirette mutlu eder. (Doğru) 7. Hz. Muhammed (s.a.v.) müjdeleyici ve uyarıcıdır. (Doğru) 8. Melekler kısa zamanda çok uzun mesafelere gidebilirler. (Doğru) 9. Hz. Muhammed (s.a.v.), bir peygamber olarak insanüstü özelliklere sahiptir, gelecekte neler olacağını bilir. (Yanlış) 10. Hz. Muhammed (s.a.v.) güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiştir. (Doğru)



  23. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen kelimelerle doldurunuz.
    Nas      dürüst          sevmedikçe    gayb     emanetidir
    akika    Ravza-i Mutahhara       ahiret    Kıyamet    Hacerü’l-Esved

    1.İsrafil’in (a.s.) sûr denilen alete üflemesiyle dünyanın düzeni altüst olacak, tüm canlılar ölecek ve dünya hayatı son bulacaktır. Bu olay ........................... kavramıyla ifade edilir.
    2. Yeni çocuğu dünyaya gelen birinin, Allah’a (c.c.) şükretmek maksadıyla kestiği kurbana ........................... kurbanı denir.
    3. Vatanımız bizlere atalarımızın bir ................................... .
    4. İslam kültüründe akıl ve duyular yoluyla hakkında bilgi edinilemeyen varlık alanı, ……………. kavramıyla ifade edilir.
    5. Peygamberimizin (s.a.v.) Medine’deki mescidinde, kabri ile minberi arasındaki yere “Tertemiz gül bahçesi” anlamında ……………………………………………………..  denir.
    6. Dünya hayatından sonra başlayıp, ebediyen devam edecek olan ikinci hayata ....................... denir.
    7. İslam kültüründe muavvizeteyn (kendisiyle Allah’a (c.c.) sığınılan) iki sure vardır. Bunlardan biri Felâk diğeri de ..................... suresidir.
    8. Hz. Peygamber hayatı buyunca …………………..olmuştur. Bu nedenle Mekkeliler kendisine İslam’dan önce “Muhammedü’l- Emin” demişlerdir.
    9. Peygamberimizin (s.a.v.) “İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirimizi ....................... de tam iman etmiş olamazsınız.” buyurmuştur. (Müslim, İman, 95.)
    10.Tavafa başlarken Kâbe’nin duvarında bulunan ......................................  adlı taşın bulunduğu yerden başlanır.

  24. Cevap:

    1. İsrafil’in (a.s.) sûr denilen alete üflemesiyle dünyanın düzeni altüst olacak, tüm canlılar ölecek ve dünya hayatı son bulacaktır. Bu olay Kıyamet kavramıyla ifade edilir.

    2. Yeni çocuğu dünyaya gelen birinin, Allah’a (c.c.) şükretmek maksadıyla kestiği kurbana akika kurbanı denir.

    3. Vatanımız bizlere atalarımızın bir emanetidir.

    4. İslam kültüründe akıl ve duyular yoluyla hakkında bilgi edinilemeyen varlık alanı, gayb kavramıyla ifade edilir.

    5. Peygamberimizin (s.a.v.) Medine’deki mescidinde, kabri ile minberi arasındaki yere "Tertemiz gül bahçesi" anlamında Ravza-i Mutahhara denir.

    6. Dünya hayatından sonra başlayıp, ebediyen devam edecek olan ikinci hayata ahiret denir.

    7. İslam kültüründe muavvizeteyn (kendisiyle Allah’a (c.c.) sığınılan) iki sure vardır. Bunlardan biri Felâk diğeri de Nas suresidir.

    8. Hz. Peygamber hayatı boyunca dürüst olmuştur. Bu nedenle Mekkeliler kendisine İslam’dan önce “Muhammedü’l-Emin” demişlerdir.

    9. Peygamberimizin (s.a.v.) "İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirimizi sevmedikçe de tam iman etmiş olamazsınız." buyurmuştur. (Müslim, İman, 95.)

    10. Tavafa başlarken Kâbe’nin duvarında bulunan Hacerü’l-Esved adlı taşın bulunduğu yerden başlanır.

    Açıklama:

    Bu soruda verilen cümlelerde boş bırakılan yerler, belirli kelimelerle doldurulması istenmektedir. Her bir boşlukta hangi kelimenin yer alması gerektiği sorulmuştur. Öğrencilerin doğru kelimeleri belirlemesi ve uygun şekilde cümleleri tamamlaması beklenmektedir. Soru, öğrencilerin İslam kültürü ve kavramlarına aşina olmalarını ve kelime dağarcıklarını doğru şekilde uygulayabilmelerini değerlendirmektedir.



  25. "Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez."  Lokman suresi 18. Ayet
    Yukarıdaki ayet aşağıdaki hangi olumsuz davranışı eleştirmektedir?

    A) Kibir      B) Taassup       C) Gıybet        D) Haset

  26. Cevap: A Açıklama:

    Cevap Anahtarı: A) Kibir. Verilen ayet, kibirli ve kendini beğenmiş davranışları eleştirmektedir. Ayet, insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme şeklindeki davranışları kınayarak, Allah'ın böyle davrananları sevmediğini ifade etmektedir. Bu durumda, ayetin eleştirdiği olumsuz davranış kibri temsil etmektedir.



  27. Meleklerle ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisi yanlıştır?

    A) İsrafil, kıyamet gününde Sûr’a üfler.
    B) Azrail, insanın ruhunu bedeninden alır.
    C) Mikâil, insanların iyilik ve kötülüklerini yazar.
    D) Cebrail, Allah(c.c)’ın emirlerini peygamberlere getirir.

  28. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) Mikâil, insanların iyilik ve kötülüklerini yazar. Verilen seçenekler arasında meleklerle ilgili yanlış olanı bulmamız istenmektedir. Diğer seçenekler doğru bilgileri ifade etmektedir. Mikâil meleği, insanların iyilik ve kötülüklerini yazmakla değil, Allah'ın emirlerini yerine getirmekle görevlidir. Dolayısıyla, yanlış olan seçenek C şıkkıdır.



  29. Aşağıdakilerden hangisi güzel huylardan birisidir?

    A) Kendi el emeğiyle geçinmek
    B) Başkalarının hak ve hürriyetlerini engellemek
    C) Kendini diğer insanlardan büyük ve üstün görmek
    D) Harcamalarında savurgan davranmak

  30. Cevap: A Açıklama:

    Cevap Anahtarı: A) Kendi el emeğiyle geçinmek. Verilen seçenekler arasında, kendini diğer insanlardan büyük ve üstün görmek, başkalarının hak ve hürriyetlerini engellemek ve harcamalarda savurganlık yapmak olumsuz davranışlardır. Ancak kendi el emeğiyle geçinmek, kişinin çalışarak ve emek harcayarak kendi ihtiyaçlarını karşılaması ve bağımsızlığını sağlaması anlamına gelir. Bu, güzel bir huylardan biri olarak kabul edilir ve kişinin özgüvenini, bağımsızlığını ve sorumluluk duygusunu geliştirir.



  31. I. Dini konularda farklı bakış açılarına sahip olmak bir zenginliktir.
    II. Din anlayışlarının farklı olmasının insanın yapısıyla ilgisi yoktur.
    III. İnsanlar her konuda aynı şekilde düşünmezlerse toplumun huzuru bozulur.
    IV. Başkasının görüşüne saygı duymak İslam’ın önem verdiği bir tutumdur.
    Yukarıdaki cümlelerden hangileri doğrudur?

    A) I ve IV   B) II ve III   C) I, III, IV    D) I ve II

  32. Cevap: A Açıklama:

    Cevap Anahtarı: A) I ve IV. Verilen cümleler arasından doğru olanları bulmamız istenmektedir. İkinci cümlede, din anlayışlarının insanın yapısıyla ilgisi olmadığına dair bir ifade yer almaktadır, bu doğru değildir. Diğer üç cümle ise doğru ifadeler içermektedir. Dolayısıyla, doğru olan seçenek A şıkkıdır.



  33. Hz. Peygamberin (sav) özelliklerinden hangisi yanlış verilmiştir?

    A) İnsanlara hep doğruyu söylemiştir.
    B) Kendisini diğer insanlardan üstün görmemiştir.
    C) İnanmayanları önemsememiştir.
    D) İnsanlara rahmet olarak gönderilmiştir

  34. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) İnanmayanları önemsememiştir. Hz. Peygamberin (sav) özellikleri arasında inanmayanları önemsememe gibi bir özellik bulunmamaktadır. Hz. Peygamber (sav), tüm insanlara tebliğ görevini yerine getirmiş, onlara rahmet ve merhametle yaklaşmıştır. İnanmayanları da önemsemiş, onlara İslam'ın mesajını iletmeye çalışmıştır. Dolayısıyla, C seçeneği yanlıştır.



  35. Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla kişinin servetinden harcamada bulunması, ihtiyaç sahiplerine yardım etmesi anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İnfak    B) İkram    C) Hediye    D) Hayır

  36. Cevap: A Açıklama:

    Cevap Anahtarı: A) İnfak. Soruda, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla servetin harcamada bulunulması ve ihtiyaç sahiplerine yardım etme kavramı sorulmaktadır. Bu anlamı ifade eden kavram "infak"tır. İnfak, İslam'da malın Allah yolunda harcanması ve ihtiyaç sahiplerine yardım etme anlamına gelir. Diğer seçenekler olan ikram, hediye ve hayır da olumlu anlamlara sahip olsa da, soruda bahsedilen spesifik anlamı ifade etmezler.



  37.  Hz. Peygamber hayatı boyunca doğruluk ve dürüstlüğün en güzel örneği olmuştur. Bu nedenle Mekkeliler kendisine İslam’dan önce ne isim vermiştir?

    A) Resulüllah        B) Habibullah
    C) El Emin            D) Ebul  Kasım

  38. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) El Emin. Hz. Peygamber (sav), hayatı boyunca doğruluk, dürüstlük ve güvenilirlik gibi değerlere sahip olmuştur. Bu özelliklerinden dolayı Mekkeliler tarafından kendisine "El Emin" (güvenilir) unvanı verilmiştir. Bu unvan, Hz. Peygamberin (sav) toplumda güvenilir bir kişi olduğunu ve sözlerinin doğru olduğunu ifade etmektedir.



  39. Hangisi Peygamberimizle ilgili yanlış bir bilgidir?

    A) İnsanlık için bir uyarıcıdır.
    B) Güzel ahlak örneğidir.
    C) İnsanlığa bir rahmettir.           
    D) Peygamberlerin ilkidir.

  40. Cevap: D Açıklama:

    Cevap Anahtarı: D) Peygamberlerin ilkidir. Hz. Peygamber (sav), Peygamberlerin ilki değil, sonuncusudur. İslam inancına göre Hz. Muhammed (sav), daha önce gelen peygamberlerin sonuncusudur ve insanlık için son ve en mükemmel peygamber olarak gönderilmiştir. Dolayısıyla, "Peygamberlerin ilkidir" ifadesi yanlış bir bilgidir.



  41. Kafirun suresini okunuş sırasına göre numara vererek sıralayınız.

    (    ) Ve lâ entüm ‘âbidûne mâ e’büd.
    (    ) Velâ entüm ‘âbidûne mâ e’büd.
    (    ) Lâ e’büdü mâ te’büdûn.
    (    ) Bismillâhirrahmânirrahîm.
    (    ) Velâ ene ‘âbidün mâ ‘abedtüm.
    (    ) Leküm dînüküm veliye dîn..
    (    ) Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn

  42. Cevap:

    1. Bismillâhirrahmânirrahîm. 2. Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn 3. Lâ e’büdü mâ te’büdûn. 4. Velâ ene ‘âbidün mâ ‘abedtüm. 5. Ve lâ entüm ‘âbidûne mâ e’büd. 6. Velâ entüm ‘âbidûne mâ e’büd. 7. Leküm dînüküm veliye dîn..

    Açıklama:

    Soruda, Kâfirun suresinin okunuş sırasına göre numaralandırılması istenmektedir. Surenin ayetleri verilmiş ve doğru sıralama yapılması gerekmektedir. İşaretlenmiş olan cümlelerin sıralanması sonucunda doğru cevap şu şekildedir: 1. Bismillâhirrahmânirrahîm. 2. Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn 3. Lâ e’büdü mâ te’büdûn. 4. Velâ ene ‘âbidün mâ ‘abedtüm. 5. Ve lâ entüm ‘âbidûne mâ e’büd. 6. Velâ entüm ‘âbidûne mâ e’büd. 7. Leküm dînüküm veliye dîn..



  43. Aşağıdakilerden hangisi dinin farklı yorumlanmasının nedenlerinden biri değildir?

    A) İnsanların farklı düşüncelere sahip olması
    B) Aynı kültür ortamında bulunulması
    C) Sosyal yapıdan kaynaklanan değişiklikler
    D) Ekonomik gelişmişlik düzeyinin farklı oluşu

  44. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B) Aynı kültür ortamında bulunulması. Dinin farklı yorumlanmasının nedenleri arasında aynı kültür ortamında bulunulması yer almaz. Dinin farklı yorumlanmasının temel nedenleri arasında insanların farklı düşüncelere sahip olması, sosyal yapıdan kaynaklanan değişiklikler ve ekonomik gelişmişlik düzeyinin farklı oluşu gibi etmenler bulunur. Kültürel faktörler de dinin yorumlanmasını etkileyebilir, ancak bu soruda "aynı kültür ortamında bulunulması" ifadesi nedenler arasında yer almaz.



  45. İslam dini için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

    A) Allah tarafından gönderilmiştir.
    B) Son ilahî dindir.
    C) Sadece ahlakla ilgilidir.
    D) Tevhit inancına dayalıdır.

  46. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) Sadece ahlakla ilgilidir. Soruda, İslam diniyle ilgili doğru ifadeyi bulmanız istenmektedir. Verilen ifadeler arasında yanlış olanı seçmeniz gerekmektedir. Diğer üç ifade doğrudur; İslam dini Allah tarafından gönderilmiş bir dindir, son ilahî dindir ve Tevhit inancına dayalıdır. Ancak C seçeneğindeki ifade olan "Sadece ahlakla ilgilidir" yanlıştır. İslam dini, sadece ahlakla ilgili değildir, aynı zamanda inanç, ibadet, sosyal düzen, hukuk ve diğer pek çok konuyu da içeren kapsamlı bir dindir.



  47. İslam inanç esaslarına ne denir ve nelerden oluşur?

    A) İtikad-imanın altı şartı
    B) Tasavvuf-İslamın beş şartı
    C) İctihad-Müctehid
    D) Müctehid-İmanın altı şartı

  48. Cevap: A Açıklama:

    Cevap Anahtarı: A) İtikad-imanın altı şartı. İslam inanç esaslarına "İtikad-imanın altı şartı" denir. Bu altı şart, Müslümanların iman etmeleri gereken temel prensipleri ifade eder. Bu altı şart şunlardır: Allah'a, meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahiret gününe ve kaderin Allah'ın takdiri olduğuna inanmak. İslam inanç esasları, Müslümanların imanlarını güçlendirmek ve doğru bir inanç sistemi oluşturmak için önemlidir.



  49. I. İnanç
    II. İbadet
    III. Ahlak
    IV. Fıkıh
    V. Tasavvuf
    Yukarıdaki seçeneklerden hangileri İslam dininin temel konuları doğru verilmiştir?

    A) I.III.V     B) I.II     C) I.II.III     D) III.IV.V

  50. Cevap: C Açıklama:

    Doğru cevap C) I.II.III'dir. İslam dininin temel konuları doğru bir şekilde verilen seçenek C) I.II.III'dir. İslam dininin temel konuları inanç (I), ibadet (II) ve ahlak (III)'tır. Bu konular İslam'ın özünü oluşturur ve Müslümanların hayatında merkezi bir rol oynar. Tasavvuf (V) ve fıkıh (IV) ise İslam'ın önemli alanları olmasına rağmen, temel konular olarak belirtilmemiştir.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST) Detayları

2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST) 5 kere indirildi. Bu sınav Kolay derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 25 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 22 Şubat 2023 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST) Testini Çöz tıklayın. 2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test
  • Doğru-Yanlış
  • Boşluk Doldurma
  • Test
  • Klasik
  • Test


2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST) Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • KUR’AN’DA AKIL VE BİLGİ
    1. Dini anlamada aklın önemini kavrar.
    2. Kur’an’ın aklı kullanmaya verdiği önemi örneklerle açıklar
    3. Kur’an’ın doğru bilgiyi teşvik ettiğine ayetlerden örnekler verir.
    4. Taassubun anlamını ve zararlarını açıklar; doğru bilginin kişiyi taassuba düşmekten korumadaki önemini fark eder.
    5. Vahiy, akıl ve duyuların Kur’an’a göre bilgi edinme yolları olduğunu fark eder.

Ayrıca 7.sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi 2.dönem 1.yazılı soruları; yeni müfredata uygun tamamı test ve cevap anahtarlı olarak hazırlanmıştır

Bu soru, "Hatemü'l-Enbiya" teriminin ne anlama geldiğini ve peygamberlik kurumunun sona erdiğini bilmeyi hedeflemektedir.

Bu soruyu çözen kişi, adaletin anlamlarını anlamakta ve farklı boyutlarını kavramaktadır.

Bu soru, peygamberimizin doğru sözlü olduğunu ve toplum içinde güvenilir bir lider olarak kabul edildiğini anlama becerisini geliştirmeyi hedeflemektedir.

Bu soruyu çözen kişi, sabır kavramının önemini ve kullanım alanlarını anlamaktadır.

Bu soru, Hz. Salih'in mucizesini ve insanların bazen gözlerine inanmaktan ziyade inkâr etmeye meyilli olabileceklerini anlama becerisini geliştirmeyi hedeflemektedir.

Bu soruyu çözen kişi, Peygamberimizin (s.a.v.) Kur'an-ı Kerim'i açıklama ve uygulamada rehberlik etme rolünü anlamaktadır.

Bu soruyu çözen kişi, Peygamberimizin (sav) hadisinde dünya ve ahiret arasında denge kurmanın önemini anlamaktadır.

Bu soru, Hz. Muhammed'in özellikleri, davranışları ve uyarılarıyla ilgili bilgi sahibi olmayı hedeflemektedir.

Bu soruyu çözen kişi, Peygamberimizin (sav) adalet ilkesine uygun davranmanın önemini anlamaktadır.

Bu soru, İslam inancında meleklerin görevlerini ve sorumluluklarını anlamayı hedeflemektedir.

Bu soru, İslam inancıyla ilgili doğru ve yanlış ifadeleri ayırt etmeyi ve doğru bilgilere dayalı değerlendirmeler yapmayı hedefler.

Bu soruyu çözen kişi, İslam kültürü ve kavramlarına ilişkin bilgisini sınayarak, doğru kelime seçimi yapabilme yeteneğini geliştirir.

Bu soru, Kur'an-ı Kerim'den bir ayetin anlamını anlama becerisini ve ahlaki değerlendirmeler yapabilme yeteneğini ölçmektedir.

Bu soruyu çözen kişi, İslam inancında önemli bir rol oynayan melekler hakkındaki bilgisini sınayarak, doğru bilgileri ayırt etme becerisini geliştirir.

Bu soru, güzel huylardan birini tanımlama ve olumsuz davranışları ayırma yeteneğini ölçer.

Bu soru, farklı din anlayışlarına ve bakış açılarına saygı duymanın önemini vurgulamaktadır.

Bu soru, Hz. Peygamberin (sav) temel özelliklerini ve davranışlarını anlama becerisini ölçer.

Bu soru, infak kavramının anlamını ve önemini anlamayı hedeflemektedir.

Bu soru, Hz. Peygamberin (sav) güvenilirlik ve doğruluk özelliklerini anlama becerisini ölçer.

Bu soru, Hz. Peygamberin (sav) yerini ve konumunu doğru bir şekilde anlama becerisini ölçer.

Bu soru, Kâfirun suresinin okunuş sırasını ve surenin içeriğini anlamayı hedeflemektedir.

Bu soru, dinin farklı yorumlanmasının nedenlerini anlama ve analiz etme yeteneğini ölçer.

Bu soru, İslam dini hakkında temel bilgilerin anlaşılmasını ve İslam'ın sadece ahlakla ilgili olmadığının fark edilmesini hedeflemektedir.

Bu soru, İslam'ın inanç esaslarını ve temel iman prensiplerini anlama yeteneğini ölçer.

Bu soru, İslam dininin temel konularını doğru bir şekilde tanıma becerisini test etmektedir.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST) sınavı 7.Sınıf kategorisinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST) Testi İstatistikleri

Bu sınav 18 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 278 kere doğru, 71 kere yanlış cevap verilmiş.

2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2022-2023 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2.Dönem 1.Sınav (TEST) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf
  7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Ünite Özetleri