2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST)

2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST) sınavı 12.Sınıf kategorisinin Kimya alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 22 sorudan oluşmaktadır.



 2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST) CEVAPLARI

  1. Aşağıdakilerden hangisi bir Lewis bazıdır?

    A) NH3    B) H2O    C) NaCl    D) HCl    E) H2SO4

  2. Cevap: A Açıklama:

    Cevap anahtarı: A) NH3 Lewis bazı, elektron çifti verme yeteneğine sahip olan bir bileşiktir. Elektron çiftlerini bağ oluşturmak için diğer atomlarla paylaşabilir. A seçeneği olan NH3 (amonyak), bir Lewis bazıdır çünkü azot atomu bir serbest çift elektrona sahiptir ve bu elektronları hidrojen atomlarıyla paylaşabilir. Diğer seçeneklerdeki bileşikler Lewis bazı özelliklerine sahip değillerdir. H2O (B) bir Lewis asidi olarak kabul edilir, NaCl (C) bir iyonik bileşiktir, HCl (D) bir Lewis asididir ve H2SO4 (E) bir asittir.



  3. Bir çözeltideki hidrojen iyonu konsantrasyonu 10^-5 M'dir. Buna göre, çözeltideki hidroksit iyonu konsantrasyonu nedir?

    A) 10^-5 M      B) 10^-9 M    C) 10^-10 M    
    D) 10^-14 M    E) 10^-15 M

  4. Cevap: D Açıklama:

    Cevap anahtarı: D) 10^-14 M. Hidrojen iyonu (H+) ve hidroksit iyonu (OH-) birbirini dengeleyen iyonlardır ve suda birbirlerine bağlı olarak bulunurlar. Suda hidrojen iyonu konsantrasyonu (H+) ile hidroksit iyonu konsantrasyonu (OH-) birbirine eşittir ve 10^-14 M değerine sahiptir. Verilen soruda, hidrojen iyonu konsantrasyonu 10^-5 M olarak belirtilmiştir. Bu durumda, çözeltideki hidroksit iyonu konsantrasyonu da 10^-14 M olmalıdır. Çünkü su, nötr pH'da olduğunda hidrojen iyonu ve hidroksit iyonu konsantrasyonları birbirine eşit olur.



  5. Aşağıdaki bileşiklerden hangisi iyonik değildir?

    A) CH4    B) CO2    C) HCl    D) H2O    E) NH3

  6. Cevap: A Açıklama:

    Cevap anahtarı: A) CH4 İyonik bağlar, pozitif ve negatif yüklü iyonlar arasındaki elektron transferiyle oluşan bağlardır. Verilen bileşiklerden CH4 (metan) moleküler bir bileşiktir ve iyonik bağ içermez. Diğer seçenekler olan CO2, HCl, H2O ve NH3 ise polar kovalent bağlara sahiptir ve iyonik değildir.



  7. Aşağıdaki elementlerden hangisi ametaldir?

    A) Na    B) Mg    C) Ca    D) Cl    E) Cu

  8. Cevap: D Açıklama:

    Cevap anahtarı: D) Cl. Ametaller, genellikle sağ tarafta ve merkezde bulunan elementlerdir. Bu elementler genellikle elektron kazanma eğilimindedir ve genellikle elektronegatiflikleri yüksektir. Na, Mg, Ca ve Cu metal olarak sınıflandırılan elementlerdir. Cl ise bir ametaldir çünkü yüksek elektronegatifliği vardır ve elektron kazanma eğilimi gösterir.



  9. Aşağıdakilerden hangisi Elektrokimya konusunda yanlıştır?

    A) Elektrotların kısaltmaları, o elektrotun üzerindeki redoks reaksiyonundaki iyonun simgesini temsil eder.
    B) Potansiyel farkı ne kadar büyük olursa, akımın da o kadar büyük olacağı söylenebilir.
    C) Galvanik hücrede oksitlenen elektrot pozitif (+) iyonların oluşmasına neden olur.
    D) Faraday yasasına göre, bir elektroliz sürecinde bir mol elektron, bir mol iyonu indirgeme yoluyla indirger veya bir mol iyonu oksidasyon yoluyla oksitleyebilir.
    E) Elektrotlar, bir tuz köprüsüyle birbirine bağlandıklarında, yüklü iyonların hareket etmesine izin verirler.

  10. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı: C) Galvanik hücrede oksitlenen elektrot pozitif (+) iyonların oluşmasına neden olur. Elektrokimya konusunda yanlış olan ifade, C seçeneğidir. Galvanik hücrede, oksitlenen elektrot negatif (-) iyonların oluşmasına neden olur. Oksitlenme, elektrot üzerindeki metallerin iyonlaşması veya elektron kaybetmesi anlamına gelir. Bu nedenle, oksitlenen elektrot negatif iyonların oluşumuna neden olur.



  11. Aşağıdaki ifadelerden hangisi, Asit- Baz Dengesi konusunda yanlıştır?

    A) Asitler hidrojen iyonu (H+) verirken bazlar hidroksit iyonu (OH-) verir.
    B) Asitlerde pH 7'den küçük, bazlarda ise pH 7'den büyüktür.
    C) Zayıf bazlar, kuvvetli asitlerden daha fazla hidrojen iyonu (H+) üretirler.
    D) Sulu çözeltilerde hidrojen iyonu (H+) konsantrasyonunun artması pH değerini azaltır.
    E) Bir tampon çözeltisi, asit veya baz eklenmesine rağmen pH değerinin değişmediği çözeltilerdir.

  12. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı: C) Zayıf bazlar, kuvvetli asitlerden daha fazla hidrojen iyonu (H+) üretirler. Asit-baz dengesi konusunda yanlış olan ifade C seçeneğidir. Zayıf bazlar, kuvvetli asitlerden daha az hidrojen iyonu (H+) üretirler. Zayıf bazlar, sulu çözeltilerde hidroksit iyonu (OH-) üreterek dengeye katkıda bulunurlar. Ayrıca, tampon çözeltileri asit veya baz eklenmesine rağmen pH değerinin değişmediği çözeltilerdir. pH 7'den küçük değerlere sahip çözeltiler asidik, pH 7'den büyük değerlere sahip çözeltiler ise bazik olarak kabul edilir.



  13. Bir kimyager, 1 L sulu bir çözelti hazırlamak istiyor. Çözeltinin 0,5 mol/lit olması için, kaç gram sodyum hidroksit (NaOH) gerekir?

    A) 20 g    B) 40 g    C) 80 g    D) 160 g    E) 320 g

  14. Cevap: A Açıklama:

    Çözeltinin konsantrasyonu, mol sayısıyla hacim arasındaki ilişkiyi ifade eder. Verilen soruda, 1 L sulu bir çözelti için konsantrasyonun 0,5 mol/L olması istenmektedir. Sodyum hidroksit (NaOH) molar kütlesi 40 g/mol olduğuna göre, 1 L çözeltide 0,5 mol sodyum hidroksit bulunması için gereken kütleyi hesaplamak için mol kütlesini konsantrasyonla çarparız: 0,5 mol/L x 40 g/mol = 20 g Bu durumda, 1 L sulu çözeltinin konsantrasyonu 0,5 mol/L olması için 20 gram sodyum hidroksite ihtiyaç vardır.



  15. Aşağıdakilerden hangisi bir redoks reaksiyonuna örnek değildir?

    A) Sodyum hidroksitin çözeltisi ile hidroklorik asitin çözeltisinin karıştırılması
    B) Bakır oksitin hidrojen gazı ile indirgenmesi
    C) Kalsiyum karbürün suyla tepkimesi
    D) Bakırın sulu çinko sülfat çözeltisiyle kaplanması
    E) Amonyak gazının sulu bakır sülfat çözeltisiyle tepkimesi

  16. Cevap: C Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı "C) Kalsiyum karbürün suyla tepkimesi" şeklindedir. Redoks reaksiyonları, bir kimyasal bileşenin elektron alışverişi yapmasıyla gerçekleşen reaksiyonlardır. Redoks reaksiyonlarında bir bileşen elektron kaybederken diğer bileşen elektron alır. Bu reaksiyonlarda oksidasyon ve indirgenme eş zamanlı olarak gerçekleşir. A, B, D ve E seçenekleri redoks reaksiyonlarına örnek olarak verilebilecek tepkimeleri içerirken, C seçeneği olan kalsiyum karbürün suyla tepkimesi bir redoks reaksiyonu değildir. Bu tepkime sadece kimyasal bir değişimdir, elektron alışverişi içermez.



  17. Polimerlerin özellikleri nelerdir?

    A) Yüksek yoğunluk, düşük viskozite ve düşük elastikiyet
    B) Düşük yoğunluk, düşük viskozite ve düşük elastikiyet
    C) Yüksek yoğunluk, yüksek viskozite ve yüksek elastikiyet
    D) Düşük yoğunluk, yüksek viskozite ve yüksek elastikiyet
    E) Sadece yüksek elastikiyet

  18. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı "D) Düşük yoğunluk, yüksek viskozite ve yüksek elastikiyet" şeklindedir. Polimerlerin genel özellikleri, düşük yoğunluğa sahip olmaları, yani hafif olmaları, yüksek viskoziteye yani akışkanlık direncine sahip olmaları ve yüksek elastikiyete, yani esneklik ve geri dönme kabiliyetine sahip olmalarıdır. Polimerler, uzun zincirli moleküllerden oluşurlar ve bu yapıları onlara bu özellikleri kazandırır.



  19. Kimyasal bağlar nelerdir ve hangi durumlarda oluşurlar?

    A) İyonik, kovalent ve metalik bağlar, maddelerin atomları arasındaki elektron alışverişi, paylaşımı veya metalik kristal yapı oluşumu durumunda oluşurlar.
    B) İyonik, kovalent ve metalik bağlar, maddelerin sadece atomları arasındaki elektron paylaşımı durumunda oluşurlar.
    C) İyonik, kovalent ve metalik bağlar, maddelerin atomları arasındaki elektron alışverişi veya paylaşımı durumunda oluşurlar.
    D) İyonik, kovalent ve metalik bağlar, maddelerin sadece metalik kristal yapı oluşumu durumunda oluşurlar.
    E) İyonik, kovalent ve metalik bağlar, maddelerin sadece atomları arasındaki elektron alışverişi durumunda oluşurlar.

  20. Cevap: A Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "A) İyonik, kovalent ve metalik bağlar, maddelerin atomları arasındaki elektron alışverişi, paylaşımı veya metalik kristal yapı oluşumu durumunda oluşurlar" olarak belirlenmiştir. Kimyasal bağlar, atomları bir arada tutan kuvvetlerdir. İyonik bağlar, pozitif ve negatif yüklü iyonlar arasındaki elektrostatik çekim sonucunda oluşur. Kovalent bağlar, atomlar arasındaki elektron paylaşımıyla meydana gelir. Metalik bağlar ise metal atomlarının elektronlarını serbestçe paylaşmasıyla oluşur. Bu bağ türleri, maddelerin atomlarının farklı şekillerde elektron alışverişi, paylaşımı veya metalik kristal yapı oluşumu durumunda ortaya çıkar.



  21. Bir çözeltideki hidrojen iyonu (H+) konsantrasyonu artarsa ne olur?

    A) Çözeltinin pH değeri artar.
    B) Çözeltinin pH değeri azalır.
    C) Çözeltinin pH değeri sabit kalır.
    D) Çözelti asidik özellik göstermez.
    E) Çözelti bazik özellik gösterir.

  22. Cevap: B Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı "B) Çözeltinin pH değeri azalır." şeklindedir. Hidrojen iyonu (H+) konsantrasyonu artarsa, çözeltinin pH değeri azalır. pH değeri, bir çözeltinin asidik veya bazik olduğunu belirten bir ölçüdür. Hidrojen iyonu konsantrasyonu arttıkça, çözeltinin asidik özellikleri güçlenir ve pH değeri düşer. Bu durumda, çözelti daha asidik hale gelir.



  23. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Elektrotlar, bir redoks hücresinde elektroliti içeren yarım hücrelerdir.
    B) Elektrotların malzemesi, hücrenin potansiyelini etkilemez.
    C) Katot, redüksiyon reaksiyonunun gerçekleştiği elektrottur.
    D) Anot, oksidasyon reaksiyonunun gerçekleştiği elektrottur.
    E) Elektrot potansiyeli, standart hidrojen elektroduna göre ölçülür.

  24. Cevap: B Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "B) Elektrotların malzemesi, hücrenin potansiyelini etkilemez" olarak belirlenmiştir. Elektrotlar, redoks hücrelerinde kullanılan ve elektrolit içeren yarım hücrelerdir. Elektrotların malzemesi, hücrenin potansiyelini etkiler, çünkü elektrotların reaktivitesi ve elektron transfer yetenekleri malzemelerine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, elektrot malzemesi, hücrenin potansiyelini etkileyen bir faktördür. Diğer ifadeler doğru açıklamalardır.



  25. Polimerler hakkında verilen aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Polimerler, tekrarlayan birimlerden oluşan dev zincir molekülleridir.
    B) Polimerizasyon reaksiyonları, monomerlerin birbirlerine bağlanarak polimer oluşturması ile gerçekleşir.
    C) Polimerler, yapılarında sadece karbon ve hidrojen atomları bulunan bileşiklerdir.
    D) Polimerlerin özellikleri, polimerizasyon işlemi sırasında kullanılan monomer türüne ve reaksiyon koşullarına bağlıdır.
    E) Polimerlerin bazıları doğal kaynaklardan elde edilebildiği gibi bazıları da sentetik olarak üretilir.

  26. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "C) Polimerler, yapılarında sadece karbon ve hidrojen atomları bulunan bileşiklerdir." olarak belirlenmiştir. Polimerler hakkında verilen ifadelerden doğru olanlar şunlardır: Polimerler, tekrarlayan birimlerden oluşan dev zincir molekülleridir ve polimerizasyon reaksiyonları, monomerlerin birbirlerine bağlanarak polimer oluşturmasıyla gerçekleşir. Ayrıca, polimerlerin özellikleri, kullanılan monomer türüne ve reaksiyon koşullarına bağlıdır. Ancak, ifadelerden biri olan "C) Polimerler, yapılarında sadece karbon ve hidrojen atomları bulunan bileşiklerdir" doğru değildir. Polimerler, karbon ve hidrojenin yanı sıra diğer elementleri de içerebilir. Örneğin, polimerlerde oksijen, azot, kükürt gibi elementler de bulunabilir.



  27. Kimyasal bağlarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

    A) İyonik bağlar, elektronların ortaklaşa kullanımı ile oluşur.
    B) Kovalent bağlar, metaller arasında oluşan bağlardır.
    C) Hidrojen bağları, bir hidrojen atomunun elektron çifti verdiği durumlarda oluşur.
    D) Kovalent bağlar, elektronların tamamen paylaşılması ile oluşur.
    E) İyonik bağlar, iki molekül arasındaki çekim kuvvetleri ile oluşur.

  28. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı "D) Kovalent bağlar, elektronların tamamen paylaşılması ile oluşur." şeklindedir. Kimyasal bağlarla ilgili doğru olan ifade, kovalent bağların elektronların tamamen paylaşılması ile oluştuğudur. Kovalent bağlar, atomlar arasındaki elektronların ortaklaşa kullanılmasıyla oluşur. İyonik bağlar ise elektronların tamamen transfer edildiği ve iyonların oluştuğu bağlardır. Hidrojen bağları ise hidrojen atomunun elektron çiftini verdiği durumlarda diğer atomlarla arasındaki bağı oluşturur. İyonik bağlar ise iki molekül arasındaki çekim kuvvetlerinden ziyade elektron transferi ile oluşur.



  29. Aşağıdaki ifadelerden hangisi, nötralleştirme reaksiyonlarına örnek değildir?

    A) HCl + NaOH → NaCl + H2O
    B) HNO3 + KOH → KNO3 + H2O
    C) Ca(OH)2 + H2SO4 → CaSO4 + 2H2O
    D) CH3COOH + NaHCO3 → NaCH3COO + H2O + CO2
    E) CuSO4 + Zn → ZnSO4 + Cu

  30. Cevap: E Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı "E) CuSO4 + Zn → ZnSO4 + Cu" şeklindedir. Nötralleştirme reaksiyonları, bir asit ile bir bazın tepkimesi sonucunda tuz ve su oluşan kimyasal reaksiyonlardır. Verilen ifadelerden (A), (B), (C) ve (D) reaksiyonları nötralleştirme reaksiyonlarına örnek olarak verilebilir, çünkü asit ve bazın tepkimesi sonucunda tuz ve su oluşmaktadır. Ancak (E) ifadesi, nötralleştirme reaksiyonu değildir, çünkü burada bir asit-baz tepkimesi yerine bir redoks tepkimesi gerçekleşmektedir. Bakır sülfat (CuSO4) ve çinko (Zn) arasında bir redoks tepkimesi gerçekleşir ve tuzlar oluşur.



  31. Aşağıdaki ifadelerden hangisi, endotermik bir reaksiyonu tanımlar?

    A) Reaksiyon, ısı yayarak gerçekleşir.
    B) Reaksiyon sırasında entalpi artar.
    C) Reaksiyon sırasında entalpi azalır.
    D) Reaksiyonun etrafındaki sıcaklık artar.
    E) Reaksiyonun etrafındaki sıcaklık azalır.

  32. Cevap: C Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı "C) Reaksiyon sırasında entalpi azalır." şeklindedir. Endotermik bir reaksiyonda, reaksiyon sırasında sistemden çevreye enerji transferi gerçekleşir ve bu nedenle entalpi azalır. Bu enerji transferi sonucunda çevredeki ortamın sıcaklığı da azalabilir. Endotermik reaksiyonlar soğurma veya soğutma etkisi yaratabilir.



  33. 0,500 L sodyum hidroksit çözeltisindeki OH^- iyonlarının molaritesi 0,400 M'dir. Kaç gram sodyum hidroksit bu çözeltide bulunur?

    A) 8,0 g           B) 40,0 g        C) 20,0 g
    D) 10,0 g         E) 5,00 g

  34. Cevap: A Açıklama:

    Molarite (M) bir çözeltideki çözünenin mol sayısının çözeltinin hacmine bölünmesiyle elde edilir. Soruda verilen bilgilere göre, OH^- iyonlarının molaritesi 0,400 M olarak verilmiştir. Molarite formülü şu şekildedir: Molarite = Mol / Hacim 0,400 M = Mol / 0,500 L Mol = 0,400 M × 0,500 L = 0,200 mol Sodyum hidroksitin mol kütle değeri 40 g/mol olduğu bilgisiyle, aşağıdaki formül kullanılarak sodyum hidroksit çözeltisindeki toplam kütleyi hesaplayabiliriz: Toplam Kütle = Mol × Mol Kütle. Toplam Kütle = 0,200 mol × 40 g/mol = 8,00 g Bu durumda, 0,500 L sodyum hidroksit çözeltisinde 8,00 gram sodyum hidroksit bulunmaktadır.



  35. 1,00 L suda 0,200 mol HCl çözeltisi hazırlandığında, çözeltinin pH değeri nedir? (HCl iyonize olur.)

    A) 0,70    B) 1,70    C) 2,70    D) 3,70    E) 4,70

  36. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı: C) 2,70 1. HCl, su içinde iyonize olur ve H⁺ (hidrojen) iyonu ile Cl⁻ (klorür) iyonuna ayrışır. Bu reaksiyon sırasında H⁺ iyonu hidrojen iyonu olarak davranır ve çözeltinin asidik özelliklerini belirler. 2. HCl çözeltisinin mol sayısı 0,200 mol olarak verilmiştir. Çözeltinin hacmi 1,00 L olduğu için, HCl'nin derişimi 0,200 mol/L'dir. 3. pH değeri, çözeltinin hidrojen iyonu konsantrasyonunu ifade eder. HCl çözeltisindeki H⁺ iyon konsantrasyonu, HCl derişimiyle aynıdır. Dolayısıyla, bu durumda çözeltinin pH değeri -log(0,200) = 2,70 olacaktır.



  37. 12 gr karbonhidratın 2 molü kaç gr'dır?

    A) 24 gr        B) 48 gr        C) 72 gr
    D) 96 gr        E) 120 gr

  38. Cevap: A Açıklama:

    Soruda verilen bilgilere göre, 12 gram karbonhidratın 2 molü bulunmak istenmektedir. Mol kavramı, bir maddenin kütlesinin mol kütle değerine bölünmesiyle elde edilir. Karbonhidrat için mol kütle değeri bilinmediği için çözümde kullanılmamıştır. Ancak, karbonhidratın 2 molü, 2 katı kütleye denk gelir. Dolayısıyla, 12 gram karbonhidratın 2 molü 2 katı kütleye eşit olacak şekilde hesaplanır: 12 gram * 2 = 24 gram. Bu durumda, 12 gram karbonhidratın 2 molü 24 gramdır.



  39. Sıcaklığı 273 K ve basıncı 1 atm olan bir gaz, sıcaklığı 546 K ve basıncı 2 atm'ye çıkarıldığında hacmi ne kadar artar?

    A) 2 kat artar    B) 3 kat artar    C) 4 kat artar   
    D) 5 kat artar    E) 6 kat artar

  40. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı: C) 4 kat artar. Gaz yasalarına göre, sabit bir miktar gazın sıcaklık ve basınç değişiklikleriyle hacim değişir. Charles'ın gaz yasası, sabit basınç altında bir gazın sıcaklığındaki değişimin hacim üzerindeki etkisini açıklar. Buna göre, sıcaklık iki kat arttığında, gazın hacmi de iki kat artar. Bu durumda, sıcaklık 273 K'den 546 K'ye çıkarıldığından sıcaklık iki kat artmıştır. Bu da gazın hacminin iki kat artacağı anlamına gelir. Ancak soruda aynı zamanda basıncın da 1 atm'den 2 atm'ye çıkarıldığı belirtilmektedir. İdeal gaz yasasına göre, sabit miktar ve moleküler kütleye sahip bir gazın basınç iki kat arttığında hacmi de iki kat azalır. Dolayısıyla, basınç artışı da hacim artışını etkiler. 5. Sıcaklık ve basınç değişiklikleri göz önünde bulundurulduğunda, gazın hacmi 4 kat artar.



  41. 10 gr sodyum hidroksit (NaOH) çözeltisi, 500 mL su ile seyreltilmiştir. Bu çözeltinin normalitesi nedir?

    A) 0,1 N    B) 0,5 N    C) 1 N    D) 2 N    E) 5 N

  42. Cevap: B Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı "B) 0,5 N" olarak verilmiştir. Normalite, bir çözeltinin kimyasal bileşeni olan çözelti başına denk gelen molariteye bağlı bir birimdir. Normalite hesaplamak için formülümüz şu şekildedir: Normalite = (Mol/Litre) x Faktör. Verilen soruda 10 gr sodyum hidroksit (NaOH) çözeltisi, 500 mL su ile seyreltilmiştir. Bu durumda, sodyum hidroksit çözeltisinin mol sayısını ve litre cinsinden hacmini hesaplamamız gerekmektedir. Sodyum hidroksit (NaOH) molar kütlesi 40 g/mol'dür. Dolayısıyla, 10 gr sodyum hidroksit çözeltisi, 10 g / 40 g/mol = 0,25 mol sodyum hidroksit içermektedir. 500 mL su, 0,5 L'ye eşittir. Normalite hesaplamak için, formüldeki faktörü bilmemiz gerekmektedir. Sodyum hidroksit (NaOH) bir baz olduğu için normalite faktörü 1'dir. Bu bilgilere dayanarak, normaliteyi hesaplayabiliriz: Normalite = (0,25 mol / 0,5 L) x 1 = 0,5 N Sonuç olarak, verilen sodyum hidroksit çözeltisinin normalitesi 0,5 N'dir.



  43. H2 ve O2 gazları, 1:2 mol oranında tepkimeye girerek su oluşturuyor. 4 gr H2 gazı kaç gr O2 gazı ile tepkimeye girer?

    A) 8 gr        B) 12 gr        C) 16 gr
    D) 24 gr      E) 32 gr

  44. Cevap: A Açıklama:

    Verilen bilgilere göre H2 ve O2 gazları 1:2 mol oranında tepkimeye girerek su oluşturur. Bu durumda, 4 gr H2 gazının tepkimeye girmesi için 2 katı kadar (2 * 4 gr = 8 gr) O2 gazı gereklidir. Dolayısıyla, 4 gr H2 gazı 8 gr O2 gazı ile tepkimeye girer.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST) Detayları

2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST) 0 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 22 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 29 Mart 2023 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST) Testini Çöz tıklayın. 2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST) Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • ORGANİK BİLEŞİKLER
    1. Alkoller
    2. Aminler
    3. Çok Fonksiyonlu Bileşikler
    4. Eterler
    5. Hidrokarbonlar
    6. Karboksilik Asit Türevleri
    7. Karboksilik Asitler
    8. Karbonil Bileşikleri

Ayrıca 2022-2023 12.sınıf kimya dersi için 2.dönem 1.yazılı soruları; tamamı test ve cevap anahtarlı olarak hazırlanmıştır

Bu soru, öğrencinin Lewis bazı kavramını anlama ve tanımlama yeteneğini ölçer.

Bu soru, öğrencinin pH skalasını ve hidrojen iyonu ile hidroksit iyonu arasındaki denge ilişkisini anlama ve uygulama becerisini ölçer.

Bu soru, iyonik bağ kavramını anlama ve bileşiklerin iyonik veya moleküler yapısını ayırt etme becerisini ölçer.

Bu soru, öğrencinin elementlerin metal veya ametal olarak sınıflandırılmasını ve elektronegatiflik kavramını anlama becerisini ölçer.

Bu soru, elektrokimya konusundaki temel kavramları anlama ve yanlış ifadeleri tespit etme becerisini ölçer.

Bu soru, öğrencinin asit-baz dengesi konusunda temel kavramları anlama becerisini ölçer.

Kimyasal hesaplamaları kullanarak bir çözeltinin konsantrasyonunu belirleme becerisi.

Redoks reaksiyonlarını tanımlama ve redoks olmayan bir tepkimeyi ayırt etme yeteneği.

Polimerlerin temel özelliklerini anlama ve polimerlerin düşük yoğunluk, yüksek viskozite ve yüksek elastikiyet gibi karakteristiklere sahip olduğunu bilme.

Kimyasal bağların farklı türlerini tanıma ve bu bağların oluşumunu farklı durumlara bağlama yeteneği.

Hidrojen iyonu konsantrasyonunun çözeltinin pH değerini nasıl etkilediğini anlamak.

Elektrotların malzemesinin, redoks hücrelerinin potansiyelini etkilediğini anlamak.

Polimerlerin yapılarında sadece karbon ve hidrojen atomları bulunmadığını anlamak.

Kimyasal bağların farklı tiplerini anlama ve kovalent bağların özelliğini kavrama.

Nötralleştirme reaksiyonları, bir asit ile bir bazın tepkimesi sonucunda tuz ve su oluşan kimyasal reaksiyonlardır.

Endotermik bir reaksiyon, reaksiyon sırasında entalpi azalır ve çevreden enerji absorbsiyonu gerçekleşir.

Bir çözeltinin molaritesini hesaplayabilirim ve molariteyi kullanarak çözeltide bulunan toplam çözünenin kütlesini bulabilirim.

HCl çözeltisinin pH değerini hesaplama ve asidik özelliklerin hidrojen iyonu konsantrasyonuyla ilişkisini anlama.

Mol kavramını anlama ve bir maddenin kütlesinin mol kütle değerine bölünerek mol sayısının hesaplanması becerisi.

Gaz yasalarını anlayarak, sıcaklık ve basınç değişikliklerinin gazın hacmi üzerindeki etkisini hesaplama becerisi.

Sodyum hidroksit çözeltisinin normalitesini hesaplayabilirim.

Verilen mol oranı ve kütlesel ilişkiyi kullanarak reaksiyona giren gazların kütlesini hesaplama becerisi.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST) sınavı 12.Sınıf kategorisinin Kimya alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST) Testi İstatistikleri

Bu sınav 5 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 14 kere doğru, 74 kere yanlış cevap verilmiş.

2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2022-2023 12.Sınıf Kimya 2.Dönem 1.Yazılı (TEST) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 12.Sınıf Kimya dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (1)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

12.Sınıf Kimya Sınavı Hazırla
  12.Sınıf Kimya Dersi Ünite Özetleri