12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1

12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavı 12.Sınıf kategorisinin Astronomi ve Uzay Bilimleri alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 24 sorudan oluşmaktadır.



 12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 CEVAPLARI

  1. Samanyolu dışında kalan galaksileri inceleyen uzay bilimleri alt alanı hangisidir?

    A) Yıldız Bilimi               B) Gezegen Bilimi             
    C) Galaktik Astronomi          D) Ekstragalaktik Astronomi   
    E) Kozmoloji                                                 

  2. Cevap: D Açıklama:

    Ekstragalaktik astronomi, Samanyolu galaksisinin dışındaki galaksileri konu alır.



  3. "Astronotik" olarak da adlandırılan uzay bilimleri alt alanı hangisidir?

    A) Uzay Araçları ve Yolculuk Bilimi
    B) Uzay Kolonisi ve Savunması Bilimi
    C) Uzay Fizyası
    D) Astrojeoloji
    E) Astrobiyoloji

  4. Cevap: A Açıklama:

    Uzay araçları ve yolculuk bilimi, uzay araçlarının tasarımı, yolculuk koşulları ve uzay seyahatini içerir.



  5. Kanser hücrelerinin erken teşhisinde kullanılan tıbbi cihazların, uzay teknolojisinde geliştirilen hangi araçtan yararlandığı düşünülmektedir?

    A) Uzay giysisi      B) Uzay aracı       
    C) Uydu              D) Roket            
    E) Uzay istasyonu                        

  6. Cevap: B Açıklama:

    Uzay araçlarındaki kusurların tespitinde kullanılan teknoloji, kanser hücrelerinin erken teşhisine yönelik tıbbi cihazlarda da kullanılır.



  7. Evrende Dünya dışında yaşam olup olmadığını araştırmak için kullanılan projelerden biri hangisidir?

    A) SETI Programı
    B) Apollo Projesi
    C) Viking Projesi
    D) Voyager Projesi
    E) Hubble Uzay Teleskobu Programı

  8. Cevap: A Açıklama:

    SETI Programı, Dünya Dışı Akıllı Canlı Arayışı olarak adlandırılır ve uzaydaki olası yaşamı araştırır.



  9. Aşağıdakilerden hangisi uzay sondası DEĞİLDİR?

    A) Voyager 1
    B) Uluslararası Uzay İstasyonu
    C) Cassini
    D) Apollo 11
    E) New Horizons

  10. Cevap: B Açıklama:

    Uluslararası Uzay İstasyonu bir uzay sondası değil, uzun süreli konaklama için tasarlanmış bir uzay aracıdır.



  11. Uzay mekiklerinin roketlere göre avantajlarından biri nedir?

    A) Daha hızlı olmaları
    B) Daha düşük maliyetli olmaları
    C) Daha küçük olmaları
    D) Yeniden kullanılabilir olmaları
    E) Daha fazla mürettebat taşıyabilmeleri

  12. Cevap: D Açıklama:

    Uzay mekikleri, yeniden kullanılabilir olmaları sayesinde daha ekonomiktir.



  13. Sarkaç hareketi ile çalışan ilk saati kim geliştirmiştir?

    A) Leonardo da Vinci       B) H. Christian Huygens   
    C) Albert Einstein         D) Isaac Newton           
    E) Johannes Kepler                                   

  14. Cevap: B Açıklama:

    Sarkaç hareketine dayanan ilk saat, 17. yüzyılda Hollandalı bilim insanı H. Christian Huygens tarafından geliştirilmiştir.



  15. Güneş saati hangi ilkeye dayanarak zamanı ölçer?

    A) Suyun düzenli akışı
    B) Kumun akışı
    C) Güneş ışınlarının oluşturduğu gölge
    D) Mıknatısların etkileşimi
    E) Sarkaç hareketi

  16. Cevap: C Açıklama:

    Güneş saatleri, Güneş ışınlarının bir cismin üzerinde oluşturduğu gölgenin yön ve uzunluğunun değişimini kullanarak zamanı ölçer.



  17. 1 yıldız gününün kaç yıldız saatine eşit olduğunu bulunuz.

    A) 23 saat 56 dakika             B) 24 saat                      
    C) 24 saat 3 dakika 56 saniye    D) 24 saat 3 dakika             
    E) 23 saat                                                       

  18. Cevap: C Açıklama:

    1 yıldız günü = 24sa - 3dk 56s = 23sa 56dk 4s



  19. Ülkemizde kullanılan bölge zamanına hangi boylam karşılık gelir?

    A) 20° doğu boylamı    B) 30° doğu boylamı   
    C) 40° doğu boylamı    D) 50° doğu boylamı   
    E) 60° doğu boylamı                          

  20. Cevap: B Açıklama:

    Ülkemizde 30° doğu boylamı bölge zamanı olarak kullanılmaktadır.



  21. Dünya'nın Güneş etrafındaki dolanımında başlangıç noktası kabul edilen zaman birimi hangisidir?

    A) Yeniay                    B) Dolunay                  
    C) İlkbahar (Koç) noktası    D) Güney gündönümü          
    E) Kuzey gündönümü                                       

  22. Cevap: C Açıklama:

    Dünya'nın Güneş etrafındaki dolanımı için başlangıç noktası İlkbahar (Koç) noktasıdır.



  23. Roma Takvimi'nin geliştirilmiş hali olarak bilinen takvim hangisidir?

    A) Miladi takvim    B) Rumi takvim     
    C) Hicri takvim     D) Celali takvim   
    E) Maya takvimi                        

  24. Cevap: A Açıklama:

    Miladi takvim, Roma Takvimi'nin geliştirilmiş halidir ve Papa XIII. Gregory (Gıregori) tarafından düzenlenmiştir.



  25. Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde dönüş yaptığı varsayılırsa, Güneş'in Dünya üzerindeki bir gözlemciye göre günde kaç derece kaydığı yaklaşık olarak kaç derecedir?

    A) 1    B) 4    C) 15    D) 30    E) 45    

  26. Cevap: B Açıklama:

    Dünya'nın yörünge hareketi, Güneş'in uzak gök cisimlerine göre günde yaklaşık 4 derece doğuya kaymasına neden olur.



  27. Güneş'in tutulum çemberi üzerindeki hareketine bağlı olarak, hangi yıldızların her gece 1 derece batıya kaydığı görülür?

    A) Yakın yıldızlar
    B) Orta uzaklıktaki yıldızlar
    C) Uzak yıldızlar
    D) Gök küresindeki tüm yıldızlar
    E) Sadece Kuzey yarım küredeki yıldızlar

  28. Cevap: D Açıklama:

    Güneş'in tutulum çemberi üzerindeki hareketi, gök küresindeki tüm yıldızların her gece 1 derece batıya kaymasına neden olur.



  29. Ay'ın yıldızıl periyodu kaç gündür?

    A) 27,321661    B) 28,5    C) 29,5    D) 30,5    E) 31,5    

  30. Cevap: A Açıklama:

    Ay'ın yıldızlara göre yaptığı dolanma hareketinin süresi yıldızıl Ay'dır ve 27,321661 gündür.



  31. Ay'ın Dünya'nın yörünge düzlemiyle yaptığı açı kaç derecedir?

    A) 0    B) 5    C) 10    D) 15    E) 20    

  32. Cevap: B Açıklama:

    Ay'ın yörünge düzlemi, Dünya'nın yörünge düzlemiyle 5 derecelik bir açı yapar.



  33. Ay'ın çıkış düğümü hangi noktadır?

    A) Ay'ın Dünya'nın yörünge düzleminin güneyinden kuzeyine geçtiği nokta
    B) Ay'ın Dünya'nın yörünge düzleminin kuzeyinden güneyine geçtiği nokta
    C) Ay'ın Dünya'nın ekvatorunun güneyinden kuzeyine geçtiği nokta
    D) Ay'ın Dünya'nın ekvatorunun kuzeyinden güneyine geçtiği nokta
    E) Ay'ın Dünya'nın ekliptiğinin güneyinden kuzeyine geçtiği nokta

  34. Cevap: A Açıklama:

    Ay'ın çıkış düğümü, Ay'ın Dünya'nın yörünge düzleminin güneyinden kuzeyine geçtiği noktadır.



  35. Ay'ın aylık hareketinin süresi kaç gündür?

    A) 27,321661    B) 28,5    C) 29,5    D) 30,5    E) 31,5    

  36. Cevap: B Açıklama:

    Ay'ın Dünya çevresindeki dolanım hareketinin süresi aylık Ay'dır ve 28,5 gündür.



  37. Ay'ın görünür büyüklüğü ile Güneş'in görünür büyüklüğü birbirine yaklaşık olarak eşittir. Bu durum hangi tutulmanın oluşmasına neden olur?

    A) Tam Güneş tutulması
    B) Halkalı Güneş tutulması
    C) Parçalı Güneş tutulması
    D) Yarı gölgeli Güneş tutulması
    E) Hiçbir tutulmaya neden olmaz

  38. Cevap: A Açıklama:

    Ay'ın görünür büyüklüğü Güneş'in görünür büyüklüğünden büyükse tam Güneş tutulması oluşur.



  39. Ay'ın hangi evresinde tam gölge konisi tamamen Ay'ı kaplar?

    A) İlk dördün    B) Son dördün    C) Yeni ay    D) Dolunay    E) Hiçbirinde    

  40. Cevap: C Açıklama:

    Yeni ay evresinde Ay, Güneş ile Dünya'nın arasındadır ve tam gölge konisi tamamen Ay'ı kaplar.



  41. Güneş'te meydana gelen patlamaların literatürdeki adı nedir?

    A) Elmas yüzük         B) Güneş ışığı        
    C) Gök gürültüsü       D) Yıldız patlaması   
    E) Ay tutulması                              

  42. Cevap: A Açıklama:

    Elmas yüzük, Güneş patlamalarının literatürdeki adıdır.



  43. Tam Güneş tutulması sırasında meydana gelen patlamaların incelenmesi ne sağlar?

    A) Ay'ın yapısı hakkında bilgi
    B) Yer atmosferinin bileşimi hakkında bilgi
    C) Güneş'in yapısı hakkında bilgi
    D) Yıldızların evrimi hakkında bilgi
    E) Gezegenlerin oluşumu hakkında bilgi

  44. Cevap: C Açıklama:

    Tam Güneş tutulması sırasında meydana gelen patlamalar, Güneş atmosferinin yapısı hakkında bilgi sağlar.



  45. Ay tutulmalarında Ay'ın kızılötesi görselleri kullanılarak çıkarılan ısı haritaları neyi belirlemeye yardımcı olur?

    A) Ay'ın yüzey sıcaklığını
    B) Ay'ın atmosferinin bileşimini
    C) Ay'ın manyetik alanını
    D) Ay'ın yüzeyindeki maddelerin niteliklerini
    E) Ay'ın dönüş hızını

  46. Cevap: D Açıklama:

    Ay tutulmalarındaki kızılötesi görsellerden elde edilen ısı haritaları, Ay yüzeyindeki maddelerin niteliklerini belirler.



  47. Parçalı Ay tutulması sırasında Ay'ın görünür ışık haritası ile gerçek sıcaklık haritası arasındaki fark, aşağıdakilerden hangisini gösterir?

    A) Ay'ın dönme eksenindeki eğikliği
    B) Ay'ın yüzey sıcaklığındaki eşit olmayan dağılımı
    C) Ay'ın etrafındaki gazların yoğunluğunu
    D) Ay'ın atmosferindeki bulutların konumunu
    E) Ay'ın manyetik alanının yönünü

  48. Cevap: B Açıklama:

    Görünür ışık haritası ile gerçek sıcaklık haritası arasındaki fark, Ay yüzeyindeki sıcaklık farklarını gösterir.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 Detayları

12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 1 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 24 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 20 Mayıs 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 Testini Çöz tıklayın. 12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test



Ayrıca 12.sınıf astronomi ve uzay bilimleri dersi 2.dönem 2.yazılıya hazırlık test soruları 1, mebsinavlari.com tarafından cevap ve açıklamalı olarak hazırlanmıştır

Uzay bilimlerinin alt alanlarını tanımlayabilme

Uzay bilimlerinin alt alanlarını tanımlayabilme

Uzay çalışmalarının tıbbi alana etkilerini açıklayabilme

Evrendeki yaşamın araştırılması hakkında bilgi edinme.

Uzay araçları arasındaki farkları öğrenme.

Uzay araçlarının özelliklerini karşılaştırma.

Zaman ölçüm araçlarının tarihsel gelişimini bilmek

Farklı zaman ölçüm araçlarının çalışma prensiplerini kavramak

Ortalama güneş zamanı ile yıldız zamanı arasındaki ilişkiyi anlamaktadır.

Bölge zamanı kavramını açıklamaktadır.

Güneş yılı kavramını açıklamaktadır.

Gregoryen takvimin tarihçesini açıklamaktadır.

Güneş'in günlük görünür hareketi ve bu hareketin yıldızların görünürlüğü üzerindeki etkileri.

Güneş'in günlük görünür hareketi ve bu hareketin yıldızların görünürlüğü üzerindeki etkileri.

Ay'ın dolanma hareketinin süresini bilmek.

Ay'ın Dünya'nın yörünge düzlemiyle yaptığı açıyı bilmek.

Ay'ın çıkış düğümünü bilmek.

Ay'ın aylık hareketinin süresini bilmek.Soru 1

Güneş tutulmalarının oluşumunu anlamak

Ay'ın evrelerini anlamak

Güneş fiziği kavramlarını açıklayabilme

Güneş tutulmalarının bilimsel önemini anlayabilme

Ay tutulmalarının bilimsel uygulamalarını anlayabilme

Ay tutulmalarının bilimsel verilerinin analiz edilmesini anlayabilme

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavı 12.Sınıf kategorisinin Astronomi ve Uzay Bilimleri alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 Sınavını hangi formatta indirebilirim?

12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf
  12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri Dersi Ünite Özetleri