10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavı 10.Sınıf kategorisinin Osmanlı Türkçesi alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 15 sorudan oluşmaktadır.



 10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 CEVAPLARI

  1. Osmanlı Türkçesi alfabesinde gölgeli yazılmış harf nasıl birleşmiştir?

    A) اا    B) ااا    C) ا    D) aa    E) آا    

  2. Cevap: B Açıklama:

    Osmanlı Türkçesi alfabesinde gölgeli yazılmış harf üçlü bir şekilde birleşmiştir.



  3. Hangisi "Sağalmak" kelimesinin Osmanlı Türkçesiyle yazımıdır?

    A) صیغیناق    B) صاغالم    C) صالیق    D) صاقالم    E) صافون    

  4. Cevap: B Açıklama:

    "Sağalmak" kelimesi Osmanlı Türkçesiyle "صاغالم" şeklinde yazılır.



  5. Verilen cümlenin Osmanlı Türkçesiyle karşılığı hangisidir? "Çocuklar oyun oynuyor."

    A) چوجوقلر اوینارلر.         B) چوجوقلر اویون اونار.     
    C) اویون چوجوقلر اوینار.     D) اوینار چوجوقلر اویون.    
    E) چوجوقلر اویون اونالار.                                

  6. Cevap: A Açıklama:

    Cümle, "çocuklar" kelimesinin çoğul eki alarak "çocuklar" şekline dönüşmesiyle Osmanlı Türkçesiyle "چوجوقلر اوینارلر" olur.



  7. Osmanlı Türkçesi alfabesinde "ح" harfinin başlangıç ve bitiş şekilleri nasıldır?

    A) Hh    B) حh    C) حح    D) hح    E) hh    

  8. Cevap: C Açıklama:

    "ح" harfi, başlangıçta ve bitişte üç noktalı olarak yazılır.



  9. "گَلَه ڭ" kelimesi hangi harfle birleşmiştir?

    A) ڭ    B) ک    C) گ    D) خ    E) ح    

  10. Cevap: A Açıklama:

    "ك" harfinden sonra "ڭ" harfi geldiği için kelime "گَلَه ڭ" şeklinde yazılır.



  11. Osmanlı Türkçesiyle "Yağmur" kelimesi nasıl yazılır?

    A) یغمور    B) يغمه ور    C) یاغمه ور    D) يغمور    E) ياغmur    

  12. Cevap: A Açıklama:

    "Yağmur" kelimesi Osmanlı Türkçesiyle "یغمور" şeklinde yazılır.



  13. "Pederi Âzere, 'Putları ma'bud mu ediniyorsun?' diyerek ne belirtmek istemiştir?"

    A) Putların zararlarını anlatmak
    B) Putların ibadet için kullanılamayacağını vurgulamak
    C) Putların anne ve babadan daha önemli olduğunu söylemek
    D) Putların tapınaklarda bulundurulması gerektiğini ifade etmek
    E) Putların insanlara fayda sağladığını iddia etmek

  14. Cevap: B Açıklama:

    Ayet, Hz. İbrahim'in putperest babasını putlara tapmaktan vazgeçirmeye çalıştığını göstermektedir.



  15. "Âyetlerde Hz. İbrahim'e gösterilen 'âkika' nedir?"

    A) Bir meteor       B) Bir mucize      
    C) Bir melek        D) Bir peygamber   
    E) Bir hayvan                          

  16. Cevap: B Açıklama:

    Ayette, Hz. İbrahim'e göklerin ve yerin yaratılışını göstermek için mucizeler verildiğinden bahsedilmektedir.



  17. "Ayetlerde 'siyan' ne anlama gelmektedir?"

    A) Köprünün üzerinden geçmek    B) Hesaba çekilmek             
    C) Namaz kılmak                 D) Oruç tutmak                 
    E) Zekât vermek                                                

  18. Cevap: B Açıklama:

    Ayette, Hz. İbrahim'in insanlar için ölümden sonra hesap gününden bahsettiği ve o günde insanların yaptıklarından sorumlu tutulacakları vurgulanmaktadır.



  19. Hz. Muhammed'in fiziksel özelliklerini anlatan metne ne ad verilir?

    A) Hilye-i şerif    B) Tevhid          
    C) Naat             D) Hamd            
    E) Kaside                              

  20. Cevap: A Açıklama:

    Hilye-i şerif, Hz. Muhammed'in fiziksel ve ahlaki özelliklerini anlatan metindir.



  21. Hilye-i şerife göre Hz. Muhammed'in hangi özelliği dikkat çekicidir?

    A) Kısa boyu        B) Uzun saçları    
    C) Yeşil gözleri    D) Beyaz teni      
    E) Şişmanlığı                          

  22. Cevap: C Açıklama:

    Hilye-i şerifte Hz. Muhammed'in gözlerinin yeşil olduğu belirtilmektedir.



  23. Peygamberimizin ahlaki özelliklerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Cimrilik    B) Kibir    C) Tebessüm    D) Haset    E) Şiddet    

  24. Cevap: C Açıklama:

    Hilye-i şerifte Hz. Muhammed'in tebessüm eden bir yüzü olduğu anlatılır.



  25. Millî ve manevi değerlerimize sahip çıkmanın bir yolu aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Geleneksel kıyafetlerimizi giymemek
    B) Bayramlarda ailemizle vakit geçirmemek
    C) Tarihimizi ve kültürümüzü öğrenmek
    D) Milli marşımızı söylememek
    E) Atasözlerimizi kullanmamak

  26. Cevap: C Açıklama:

    Milli ve manevi değerlerimizi sahip çıkmanın en önemli yollarından biri tarihimizi ve kültürümüzü öğrenmektir.



  27. Camilerdeki "caame" nedir?

    A) Minare             B) Mihap             
    C) Müezzin mahfili    D) Vaiz kürsüsü      
    E) Şadırvan                                

  28. Cevap: C Açıklama:

    Metinde camilerdeki eşyalar arasında "caame"nin de bulunduğu belirtilmektedir. Caame, müezzinin ezan okuduğu yerdir.



  29. Camilerdeki "sadırvan" ne amaçla kullanılır?

    A) Abdest alma         B) Namaz kılma        
    C) Vaaz dinleme        D) Müezzinlik yapma   
    E) İbadet etme                               

  30. Cevap: A Açıklama:

    Metinde "sadırvan"ın camilerde bulunduğu belirtilmektedir. Sadırvan, abdest almak için kullanılan bir eşyadır.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 Detayları

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 0 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 15 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 12 Mayıs 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 Testini Çöz tıklayın. 10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test



Ayrıca 10.sınıf Osmanlı Türkçesi 2.dönem 2.yazılıya hazırlık test soruları 1, mebsinavlari.com tarafından cevap ve açıklamalı olarak hazırlanmıştır

Osmanlı Türkçesi alfabesindeki harflerin birleşik yazım şekillerini anlamak.

Osmanlı Türkçesiyle kelime yazma becerisi geliştirmek.

Osmanlı Türkçesiyle cümle kurma yeteneği kazanmak.

Osmanlı Türkçesi alfabesindeki harflerin başlangıç ve bitiş şekillerini bilmek.

Osmanlı Türkçesi alfabesindeki harflerin birleşme kurallarını anlamak.

Osmanlı Türkçesiyle kelime yazma becerisini geliştirmek.

İslam öncesi dönemde putperestliğin yaygınlığını ve Hz. İbrahim'in tevhidi savunmasını anlama.

Hz. İbrahim'in peygamberliğini ve onun tevhid mücadelesini destekleyen mucizeleri öğrenme.

İslam inancında ahiret gününün önemini ve insanların yaptıklarından sorumlu tutulacaklarını öğrenme.

Peygamberimizin hayatını ve özelliklerini öğrenme

Peygamberimizin fiziksel özelliklerini öğrenme

Peygamberimizin ahlaki özelliklerini öğrenme

Milli ve manevi değerlerin önemini kavrama

Camilerdeki eşyaların adlarını ve amaçlarını anlama

Camilerdeki eşyaların amaçlarını anlama

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavı 10.Sınıf kategorisinin Osmanlı Türkçesi alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 Sınavını hangi formatta indirebilirim?

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 2.Yazılıya Hazırlık Test 1 sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 10.Sınıf Osmanlı Türkçesi dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (1)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi Sınavı Hazırla
  10.Sınıf Osmanlı Türkçesi Dersi Ünite Özetleri