10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 1.Sınava Hazırlık Test 1

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 1.Sınava Hazırlık Test 1 sınavı 10.Sınıf kategorisinin Osmanlı Türkçesi alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 12 sorudan oluşmaktadır.



 10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 1.Sınava Hazırlık Test 1 CEVAPLARI

  1. Aşağıdaki Nasreddin Hoca fıkralarından hangisinde akılcılık konusu işlenmektedir?

    A) Hoca bir gün, eşeğine ters binmiş bir şekilde yolda gidiyormuş. Yoldan geçen biri, "Hocam, neden ters binmişsiniz?" diye sormuş. Hoca da, "Eşek, benim doğru bindiğim zamanı unuttu da ters bindiğim zamanı unutamadı." demiş.
    B) Hoca bir gün, bir ağacın altında uyuyormuş. Bir eşekçi, eşeğini ağacın yanına bağlamış ve gitmiş. Hoca uyandığında, eşeği ağaca bağlı görünce, "Bu eşek beni bekliyor galiba." demiş ve eşeğe binip gitmiş.
    C) Hoca bir gün, bir tarlada çalışıyormuş. Yanına gelen bir yabancı, "Hocam, bu tarlada ne ekiyorsun?" diye sormuş. Hoca da, "Buğday ekiyorum." demiş. Yabancı, "Peki, bu buğdayları ne zaman biçersin?" diye sormuş. Hoca da, "Buğdaylar olgunlaşınca biçerim." demiş.
    D) Hoca bir gün, bir çarşıda alışveriş yapıyormuş. Bir dükkana girdiğinde, dükkân sahibi ona bir elbise göstermiş ve "Bu elbiseyi beğendin mi?" diye sormuş. Hoca da, "Beğendim, ama fiyatı çok pahalı." demiş. Dükkân sahibi, "Fiyatı pahalı ama elbisenin kumaşı çok kaliteli." demiş. Hoca da, "Kumaşı kaliteli ama ben yine de pahalı buluyorum." demiş.
    E) Hoca bir gün, bir arkadaşının evine misafirliğe gitmiş. Arkadaşı ona yemek ikram etmiş. Hoca yemeği yerken, yemeğin çok tuzlu olduğunu fark etmiş. Ama yine de yemeği bitirmiş. Arkadaşı, "Yemeği beğendin mi?" diye sormuş. Hoca da, "Beğendim, ama biraz tuzluydu." demiş. Arkadaşı, "Özür dilerim, tuzu biraz fazla kaçırmışım." demiş.

  2. Cevap: C Açıklama:

    Bu fıkrada, Hoca'nın akılcılığı ve mantıklı düşünme yeteneği vurgulanmaktadır.



  3. Osmanlı Türkçesinde "kef" harfinin hangi sesleri karşıladığını öğreniniz.

    A) k, g, ğ, v, y    B) k, g, ğ, h, v   
    C) k, g, ğ, h, l    D) k, g, ğ, h, r   
    E) k, g, ğ, h, s                       

  4. Cevap: A Açıklama:

    Osmanlı Türkçesinde "kef" harfi, k, g, ğ, v ve y seslerini karşılayabilir.



  5. Aşağıdaki kelimelerde kalın ve ince karşılığı olan ünsüzleri belirleyiniz.

    A) طوپ - soğut       B) duvar - kapı     
    C) yavru - taş       D) gül - ağaç       
    E) gemi - süpürge                        

  6. Cevap: A Açıklama:

    "Top" kelimesinde "t" harfi ince ünsüz, "soğut" kelimesinde "ğ" harfi kalın ünsüzdür.



  7. Aşağıdaki cümlelerin okunuşlarını, boş bırakılan yerlere bugünkü alfabeyle yazınız.

    A) ایركن قالقان یول آلری.
    B) دمری طاونده دوگولور.
    C) أسكی بر گلهنك: آصقیده أكمك.
    D) دگریمنڭ صويی طاغدن گلری.
    E) سوگيده گونش گيب اول.

  8. Cevap: A Açıklama:

    " ایركن قالقان یول آلری." cümlesinin okunuşu "Erken kalkan yol alır." şeklindedir.



  9. Aşağıdaki kelimeleri ince ve kalın karşılığı olan ünsüzleri göz önünde bulundurarak okuyunuz.

    A) كوي - آگري - چكيل - سورو
    B) أوه- باشده - يولدن
    C) آدسز - صاريدر - گزدير - بنجه
    D) صاچڭز - طاغلري - آتلر
    E) قوشجي - صورمش - باقسه - آڭالدي

  10. Cevap: C Açıklama:

    "آدسız - صaridr - gezdir - bince" kelimelerindeki ünsüzler ince ünsüzdür.



  11. Aşağıdaki cümlelerde eklerin yazımına dikkat ediniz ve eklerin yazımıyla ilgili bir sonuca varınız.

    A) أوه باشده يولدن              B) صاچڭز طاغلري آتلر           
    C) گوزم باباڭ آننهمز            D) قوشجي صورمش باقسه آڭالدي    
    E) گورڭ صورما گلريسڭز قوشيڭز                                   

  12. Cevap: A Açıklama:

    " أوه باشده يولدن" cümlesindeki "ده" eki bitişik yazılmıştır.



  13. Aşağıdaki kelimelerden hangisinin yazılışı yanlıştır?

    A) Sene    B) Nesri    C) Nevcivan    D) Net    E) Sefer    

  14. Cevap: D Açıklama:

    "Elif Okutucusu"nun Türkçedeki kelimelerin telaffuzunda önemli bir yeri vardır. Türkçede "e" sesi ile okunan kelimeler "elif okutucusu" ile yazılır. "Net" kelimesi "elif okutucusu" ile yazılmaz, bu nedenle doğru cevap "D" şıkkıdır.



  15. Aşağıdaki kelimelerden hangisi "elif okutucusu" ile yazılmaz?

    A) Türkçesi    B) Akçasu    C) Cemi    D) Nadas    E) Şimendifer    

  16. Cevap: B Açıklama:

    Türkçede "a" sesi ile okunan kelimeler "elif okutucusu" ile yazılır. "Akçasu" kelimesi "elif okutucusu" ile yazılmaz, bu nedenle doğru cevap "B" şıkkıdır.



  17. Aşağıdaki kelimelerden hangisi "elif okutucusu" ile yazılır?

    A) Sıtma    B) İtilaf    C) Arşın    D) Vaziyet    E) İtikat    

  18. Cevap: C Açıklama:

    Türkçede "a" sesi ile okunan kelimeler "elif okutucusu" ile yazılır. "Arşın" kelimesi "elif okutucusu" ile yazılır, bu nedenle doğru cevap "C" şıkkıdır.



  19. "He" okutucusu ne işe yarar?

    A) Kendinden önceki harfi "e" veya "a" sesiyle okutur.
    B) Kendinden önceki harfi "ı" veya "i" sesiyle okutur.
    C) Kendinden önceki harfi "o, ö, u, ü" seslerinden biriyle okutur.
    D) Kendinden önceki harfi "e, a, ı, i, o, ö, u, ü" seslerinden biriyle okutur.
    E) Kendinden önceki harfi hiç okutmaz.

  20. Cevap: A Açıklama:

    "He" okutucusu kendinden önceki harfi "e" veya "a" sesiyle okutur. Bu nedenle kelime başlarına gelmez.



  21. "Vav" okutucusu ne işe yarar?

    A) Kendinden önceki harfi "e" veya "a" sesiyle okutur.
    B) Kendinden önceki harfi "ı" veya "i" sesiyle okutur.
    C) Kendinden önceki harfi "o, ö, u, ü" seslerinden biriyle okutur.
    D) Kendinden önceki harfi "e, a, ı, i, o, ö, u, ü" seslerinden biriyle okutur.
    E) Kendinden önceki harfi hiç okutmaz.

  22. Cevap: C Açıklama:

    "Vav" okutucusu kendinden önceki harfi "o, ö, u, ü" seslerinden biriyle okutur. Bu nedenle kelime başlarına gelmez.



  23. "Ye" okutucusu ne işe yarar?

    A) Kendinden önceki harfi "e" veya "a" sesiyle okutur.
    B) Kendinden önceki harfi "ı" veya "i" sesiyle okutur.
    C) Kendinden önceki harfi "o, ö, u, ü" seslerinden biriyle okutur.
    D) Kendinden önceki harfi "e, a, ı, i, o, ö, u, ü" seslerinden biriyle okutur.
    E) Kendinden önceki harfi hiç okutmaz.

  24. Cevap: B Açıklama:

    "Ye" okutucusu kendinden önceki harfi "ı" veya "i" sesiyle okutur. Bu nedenle kelime başlarına gelmez.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 1.Sınava Hazırlık Test 1 Detayları

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 1.Sınava Hazırlık Test 1 0 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 12 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 25 Şubat 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 1.Sınava Hazırlık Test 1 Testini Çöz tıklayın. 10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 1.Sınava Hazırlık Test 1 yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 1.Sınava Hazırlık Test 1 sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test



Ayrıca 10.sınıf Osmanlı Türkçesi dersi 2.dönem 1.sınav hazırlık test soruları 1, cevap ve açıklamalı olarak müfredata uygun hazırlanmıştır

Öğrenciler, Nasreddin Hoca fıkralarının anlamlarını ve derslerini kavrar.

Öğrenciler, Osmanlı Türkçesinde "kef" harfinin hangi sesleri karşıladığını öğreneceklerdir.

Öğrenciler, kalın ve ince karşılığı olan ünsüzleri belirlemeyi öğreneceklerdir.

Öğrenciler, Osmanlı Türkçesi metinlerini okumayı öğreneceklerdir.

Öğrenciler, ince ve kalın karşılığı olan ünsüzleri okumayı öğreneceklerdir.

Öğrenciler, eklerin yazımıyla ilgili kuralları öğreneceklerdir

Öğrenciler, "elif okutucusu"nun Türkçedeki kelimelerin telaffuzunda oynadığı rolü anlarlar.

Öğrenciler, "elif okutucusu"nun Türkçedeki kelimelerin yazılışında oynadığı rolü anlarlar.

Öğrenciler, "elif okutucusu"nun Türkçedeki kelimelerin yazılışında oynadığı rolü anlarlar.

Öğrenciler "he" okutucusunun ne işe yaradığını ve hangi durumlarda kullanıldığını öğrenirler.

Öğrenciler "vav" okutucusunun ne işe yaradığını ve hangi durumlarda kullanıldığını öğrenirler.

Öğrenciler "ye" okutucusunun ne işe yaradığını ve hangi durumlarda kullanıldığını öğrenirler.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 1.Sınava Hazırlık Test 1 sınavı 10.Sınıf kategorisinin Osmanlı Türkçesi alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 1.Sınava Hazırlık Test 1 Testi İstatistikleri

Bu sınav 1 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 1 kere doğru, 3 kere yanlış cevap verilmiş.

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 1.Sınava Hazırlık Test 1 Sınavını hangi formatta indirebilirim?

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 1.Sınava Hazırlık Test 1 sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 1.Sınava Hazırlık Test 1 sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi 2.Dönem 1.Sınava Hazırlık Test 1 sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 10.Sınıf Osmanlı Türkçesi dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (1)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

10.Sınıf Osmanlı Türkçesi Sınavı Hazırla
  10.Sınıf Osmanlı Türkçesi Dersi Ünite Özetleri