2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06)

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) sınavı 10.Sınıf kategorisinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 10 sorudan oluşmaktadır.



 2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) CEVAPLARI

  1. Yaşama ve sağlık hakkı İslam dininde nasıl kabul edilir?

    A) Dokunulmaz kabul edilir.
    B) İnsanların tercihine bırakılır.
    C) Devletin korumasına bırakılır.
    D) Aile bireylerinin sorumluluğundadır.
    E) Toplumun ortak kararıyla belirlenir.

  2. Cevap: A Açıklama:

    İslam dininde yaşama hakkı dokunulmaz kabul edilir ve bu durum Kur'an-ı Kerim'de "... Allah'ın muhterem kıldığı cana kıymayın..." ayetiyle açıklanmıştır.



  3. İslam dininde eğitim hem hak hem yükümlülüktür. Bu durumun gerekçesi nedir?

    A) Eğitim, insanın iyi bir birey olması için gereklidir.
    B) Eğitim, insanın toplumda başarılı olması için gereklidir.
    C) Eğitim, insanın mutlu olması için gereklidir.
    D) Eğitim, insanın zengin olması için gereklidir.
    E) Eğitim, insanın ünlü olması için gereklidir.

  4. Cevap: A Açıklama:

    İslam dininde eğitim hem hak hem yükümlülüktür. Bunun gerekçesi, eğitimin insanın iyi bir birey olması için gerekli olmasıdır.



  5. Hz. Peygamber, toplumsal hayatı ve kişilerin sorumluluğunu hangi benzetmeyle anlatmıştır?

    A) Bir topluluğun gemide yolculuk etmesine
    B) Bir kişinin çölde yolculuk etmesine
    C) Bir kişinin ormanda yolculuk etmesine
    D) Bir kişinin dağda yolculuk etmesine
    E) Bir kişinin denizde yolculuk etmesine

  6. Cevap: A Açıklama:

    Hz. Peygamber, toplumsal hayatı ve kişilerin sorumluluğunu, bir gemiyi paylaşan ve bir kısmı üstte bir kısmı altta bulunan insanların durumuyla benzetmiştir. Altta bulunanlar, su ihtiyaçlarını karşılamak için gemiyi delmek istediklerinde, üsttekiler buna mani olmazlarsa gemi batar ve hepsi birden boğulur; eğer engel olurlarsa hepsi de kurtulur.



  7. Hz. Mevlânâ'ya göre, toplumdaki birlik ve beraberliğin devamı için gerekli olan husus nedir?

    A) Yardımlaşma ve dayanışma
    B) Nefret ve düşmanlık
    C) Çıkarcılık ve bencillik
    D) Ayrımcılık ve ötekileştirme
    E) Tüm bunlar

  8. Cevap: A Açıklama:

    Hz. Mevlânâ'ya göre, toplumdaki birlik ve beraberliğin devamı için gerekli olan husus, yardımlaşma ve dayanışmadır. Çünkü birlikten ve yardımlaşmadan güç doğar. Dağınıklıktan ise zaaf oluşur.



  9. Emr-i bi'l-ma'rûf, ne anlama gelir?

    A) Kötülüğü yasaklamak    B) İyi olanı emretmek    
    C) Her ikisi de           D) Hiçbiri               
    E) Bilinmiyor                                      

  10. Cevap: B Açıklama:

    Emr-i bi'l-ma'rûf, iyi olanı emretme, iyiliği ve güzelliği yaymaya çalışma anlamına gelir.



  11. Nehy-i ani'l-münker, ne anlama gelir?

    A) Kötülüğü yasaklamak    B) İyi olanı emretmek    
    C) Her ikisi de           D) Hiçbiri               
    E) Bilinmiyor                                      

  12. Cevap: A Açıklama:

    Nehy-i ani'l-münker, kötülüğü yasaklamak, kötülüğe karşı çıkma anlamına gelir.



  13. İsrafın olmadığı, özenli ve tutumlu harcama yaptığımız bir yaşam tarzının adı nedir?

    A) Cimrilik    B) Savurganlık    C) Ölçülülük    D) Ascetizm    E) Ekonomiklik    

  14. Cevap: C Açıklama:

    Ölçülülük, harcamalarımızı özenli ve tutumlu bir şekilde yapmamız ve israftan kaçınmamız anlamına gelir.



  15. İsraf genel olarak tutum ve davranışlarda ölçü dışına çıkmaktır. İsraf eden kimseye ne denir?

    A) Müsrif    B) Cimri    C) Savurgan    D) Tutumlu    E) Dengeli    

  16. Cevap: A Açıklama:

    İsraf eden kimseye müsrif denir.



  17. z. Peygamber (s.a.v.) israf konusunda Müslümanları nasıl uyarmıştır?

    A) "Kibre düşmeden ve israfa kaçmadan yiyin."
    B) "İsraf ederek Allah'ın nimetlerine şükredin."
    C) "Cimrilik yaparak mallarınızı koruyun."
    D) "Savurganlık yaparak zenginliğinizi gösterin."
    E) "Ölçüsüz harcayarak dünya zevklerine dalın."

  18. Cevap: A Açıklama:

    Hz. Peygamber (s.a.v.) israf konusunda Müslümanları "Kibre düşmeden ve israfa kaçmadan yiyin." diyerek uyarmıştır.



  19. Mağaraya sığınan üç arkadaşın hikayesinde, birinci arkadaşın yaptığı salih amel nedir?

    A) Annesi ile babasına hizmet edip ihtiyaçlarını karşılaması
    B) Yetimlerle ilgilenip onlara yardım etmesi
    C) Fakirlere sadaka verip onları sevindirmesi
    D) Komşularına iyilik yapıp onları rahatlatması
    E) Çalışıp kazanıp ailesinin geçimini sağlaması

  20. Cevap: A Açıklama:

    Birinci arkadaşın yaptığı salih amel, ihtiyar anne ve babasının ihtiyaçlarını ön planda tutarak onların hizmetini yapması ve geçimlerini sağlamasıdır.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) Detayları

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) 1 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 10 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 06 Mayıs 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. 2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • DİN VE LAİKLİK ATATÜRK VE DİN
    1. Atatürk Dinin Yozlaştırılmasına Karşıdır.
    2. Atatürk'e Göre Din Vazgeçilmez Bir Kurumdur.
    3. Atatürk'ün İslâmiyet ve Hz. Peygamberle İlgili Sözleri
  • DİN, KÜLTÜR VE MEDENİYET İSLÂM VE BİLİM
    1. Din-Bilim İlişkisi
    2. İslâm Aklı Kullanmayı ve Bilimi Teşvik Eder.
    3. İslâm Bilimsel Yöntemlerle Araştırılmalı ve Öğrenilmelidir.
    4. İslâm Medeniyetinde Eğitim Kurumları
    5. İslâm'da Bilginin Kaynakları

Ayrıca

Öğrenciler, İslam dininde yaşama ve sağlık hakkının önemini ve dokunulmazlığını anlarlar.

Öğrenciler, İslam dininde eğitimin hem hak hem yükümlülük olmasının nedenlerini anlarlar.

Toplumsal sorumluluk bilincini kavramak.

Toplumda yardımlaşma ve dayanışmanın önemini kavramak.

Emr-i bi'l-ma'rûf ve nehy-i ani'l-münker kavramlarını bilmek.

Emr-i bi'l-ma'rûf ve nehy-i ani'l-münker kavramlarını bilmek.

Öğrenciler, ölçülülüğün önemini ve nasıl ölçülü bir hayat tarzı sürdürebileceklerini anlar.

İsraf kavramını ve müsrif kelimesinin anlamını öğrenmek.

Hz. Peygamber'in (s.a.v.) israf konusundaki öğütlerini öğrenmek.

Öğrenciler, salih amellerin önemini ve ahiretteki karşılığını anlarlar.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) sınavı 10.Sınıf kategorisinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2023-2024 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2.Dönem 2.Yazılı Soruları (2024-05-06) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf
  10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Ünite Özetleri